Dragi mame,
Îți scriu aici pentru că am vești. Între atâtea certuri și conflicte televizate cu bărbații din politică este posibil să nu fi ajuns la tine deciziile care te privesc, legile pe care lucrăm care afectează acești ani și magici și…grei.
Sunt Oana Țoiu, deputată la primul mandat în București și mamă a două fetițe, de 8 și 6 ani. Pentru că am privilegiul ca suficienți oameni să fi avut încredere în mine cu votul lor în alegeri, de trei ani lucrez la legi pentru familie, muncă, antreprenoriat și reforma serviciilor publice. Îți povestesc ce am reușit, ce nu am reușit încă și la ce lucrăm și te invit să ne vedem față în față la prânzurile pe care le organizez lunar pentru mame în Parlament sau în audiențele online. Unele dintre legi poate nu îți sunt necesare ție dar e posibil să fie nevoie să dai cuiva apropiat un sfat cândva pe baza lor.
Legile inițiate și promulgate:
- Concediu medical pentru sarcinile cu risc și pentru meseriile liberale și pentru femeile antreprenor asigurate, pentru că noi credem că atâta timp cât ești plătești asigurare nu ar trebui să fii penalizată pentru că ai ales calea antreprenorială. (Legea nr.342/2023)
- Dreptul la ședințe de terapie gratuite pentru depresia post-partum (Legea 33/2023) pentru că este momentul să luăm în serios mamele care spun că au nevoie de ajutor și este timpul ca sănătatea mintală să devină prioritate. (Legea nr.33/2023)
- Am extins vârsta până la care un părinte poate lua concediu medical pentru însoțirea copilului bolnav. Înainte era posibil doar dacă copilul avea sub 7 ani dar ne este clar tuturor că un copilaș de 8 ani bolnav are nevoie de mama sau de tatăl lui lângă. Acum am extins vârsta până la 12 ani incluzând jumătate de milion de familii în plus la acest drept pentru care au contribuit la asigurarea medicală.
- Pentru familiile care revin din diaspora ne-am dat seama că succesul relocării depinde enorm de cum se simt copiii în noua școală. Am reușit să introducem grupe de acomodare unde să recupereze gramatică, istorie, geografie și alte elemente care să le permită să țină ritmul cu clasa și să se integreze mai ușor.
- Posibilitatea de a plăti bonele legal, prin tichete preplătite care se iau de la Poștă și poartă și contribuțiile la pensie și la sănătate pentru bona angajată sau pentru cei care ajută la munca casnică. Amendamentul este în legea tichetelor de activități casnice (Legea nr.111/2022) ce va fi pusă în aplicare de la sfârșitul acestui an.
- Avem, din păcate, un număr record de mame minore. Din 1664 de mame sub 14 ani din UE 745 sunt din România, și acestea nu sunt doar cifre ci și povești personale grave. Soluția este să nu mai ajungem acolo, dar pentru aceste fetițe avem nevoie de soluții acum, deja, și am reușit să le dăm dreptul la școlă hibrid căci 80% din ele nu se mai întorc la clasă. Mămica de 16 ani din Iași care ne-a scris a și luat BACul de atunci, suntem tare mândre de ea. Nu e suficientă legea noastră cu școala hibrid, știu asta, dar știm și că nu e degeaba, va ajuta unele destine să nu se piardă.
- Dublarea ordinului de protecție de la 6 luni la 12 luni. Legea nr.240/2023 a extins perioada de acoperire a ordinului de protecție oferind mai mult timp victimelor violenței domestice să-și refacă viața într-un mediu sigur.
- Asistență juridică gratuită și în apel pentru victime, pentru că uneori teama că nu au bani suficienți până la sfârșitul procesului devine un factor descurajant.
- Dreptul la locuințe sociale și locuințe de necesitate (cele peste 2000 de apartamente ale primăriilor ce puteau fi folosite până la legea noastră pentru cazarea celor afectați de inundații sau alunecări de teren acum sunt puse și la dispoziția victimelor care nu mai pot rămâne în casa lor)
Prioritățile noastre pentru prima sesiune parlamentară din 2024 sunt:
- Lege pentru analize gratuite la timp pentru gravide și lăuze, și acordarea finanțării suplimentare într-o modalitate clară și sigură ca să nu li se mai spună că ”nu mai e plafon” disponibil, analizele în sarcină nu se pot amâna, lipsa monitorizării sarcinii are efecte grave (avem a doua cea mai mare mortalitate infantilă din UE). Am văzut deja efecte bune pentru kitul pentru nou născuți pe care l-am introdus în finanțările europene dar a fost prea puțin prea puțin timp, avem nevoie soluții și mai bune pentru fiecare mamă.
- Legea pe care am inițiat-o în 2022 pentru a permite actualizarea cu inflația a stimulentului de inserție (1700) și a plafonului (12000) pentru indemnizația de creștere a copilului. Legea aflată în dezbatere propune și opțiunea de a putea lucra part-time din al doilea an al copilului cu diminuarea indemnizației proporțional și opțiunea pentru părinți de a lua o perioada mai mare de luni împreună dacă doresc din aceeași durată maximă, fără costuri adiționale pentru stat dar cu mai multe opțiuni pentru familii.
Multe dintre legile de mai sus au pornit în audiențele în care mame ne-au semnalat problema lor și din soluții ale societății civile, nu sunt legi pe care le-am făcut singură ci cu ele și cu colegii mei parlamentari co-inițiatori (Monica Berescu - Iași , Oana Murariu - Cluj , Silvia Dinică - București, Filip Hăvârnean - Iași, Radu Panait -, Alexandru Zob - Satu Mare, Adrian Wiener - Arad). Mai sunt foarte multe de făcut și vă așteptăm să ne scrieți despre experiențele voastre, idei sau opiniile despre legile care vă privesc, ca să putem vota și decide și în funcție de părerea dumneavoastră. Datele de contact sunt acestea:
Nr. telefon WhatsApp Cabinet: +40 (791) 083 388
Link înscrieri pentru audiențe online sau pentru prânzul lunar cu mame în Parlament https://bit.ly/3dmP9O6
Profil de Facebook: https://www.facebook.com/OanaToiuUSR
Vă mulțumesc pentru atenție,
Oana
Posteaza comentariu