Cea mai bătrână femeie din lume a murit la vârsta de 117

Cea mai în vârstă femeie din lume, Maria Branyas Morera, a murit marți la vârsta de 117 ani.

Maria Branyas este o femeie de origine americană, care trăia în Spania. Ea s-a născut în San Francisco, la 4 martie 1907, după care familia sa a decis să se întoarcă în Spania.

La momentul morții sale, Maria Branyas se afla în căminul de bătrâni din Olot, Catalonia, unde locuia de aproximativ 23 de ani.



"Maria Branyas ne-a părăsit. A murit aşa cum şi-a dorit: în somn, liniştită şi fără durere", a anunțat familia acesteia pe contul său de pe X.

Cu o zi înainte de a-și da ultima suflare, Branyas i-ar fi spus familiei sale că simte că i se apropie sfârșitul: "Într-o zi, voi pleca de aici şi voi înceta să mai exist în acest corp.

Nu ştiu când va fi acea zi, dar este foarte aproape, această lungă călătorie se va termina. Moartea mă va găsi obosită după ce am trăit atât, dar vreau să mă găsească zâmbind, liberă şi împăcată".

Familia a adăugat: "Mă simt slăbită. Ora mea se apropie. Nu plângeţi, nu-mi plac lacrimile. Şi mai ales, nu fiţi trişti pentru mine. Acolo unde merg voi fi fericită".



Într-un interviu publicat în octombrie 2023 de cotidianul spaniol ABC, cercetătorul Manel Esteller spunea:

"Este complet lucidă.

Îşi aminteşte cu o acuitate impresionantă momente de când avea doar patru ani şi nu prezintă nicio afecţiune cardiovasculară, ceea ce este totuşi frecvent la persoanele de vârstă înaintată. Singurele probleme pe care le are ţin de mobilitate şi de auz. Este incredibil".

Maria Branyas Morera era cea mai în vârstă persoană din lume, conform Grupului de Cercetare Gerontologică (GCG).

Ea i-a luat locul franţuzoaicei Lucile Randon, care a decedat în ianuarie 2023, la vârsta de la 118 ani.

După moartea Mariei Branyas, cea mai vârstnică persoană în viaţă este japoneza Tomiko Itooka, născută la 23 mai 1908, în vârstă de 116 ani, conform Grupul de Cercetare Gerontologică.



Foto: x.com/MariaBranyas112

20 August 2024
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod