Soţii Pandele, un cuplu de edili. Cum a acaparat Gabriela Firea Primăria Capitalei

Prima familie de primari din România, Gabriela Firea și Florentin Pandele sărbătoresc succesul obţinut la alegerile de duminică. Cei doi vor conduce timp de patru ani Voluntariul şi Bucureştiul.

Scrutinul de duminică a consfinţit ceea ce era previzibil: Gabriela Firea a devenit primarul Bucureştiului. Potrivit datelor provizorii centralizate luni seară de Biroul Electoral Central, ea s-a impus detaşat, cu 45,53% din voturile valabil exprimate în Bucureşti, fiind urmată de Nicuşor Dan (29,76%) şi pe locul trei de Cătălin Predoiu (11,32%).
Şi mai puţin surprinzător, soţul ei, Florentin Pandele, a reuşit să câştige cel de-al cincilea mandat de primar, candidând ca independent. Potrivit datelor provizorii BEC, Pandele a obţinut un scor zdrobitor, 67% din voturi, adică 10.032 voturi, în comparaţie cu al doilea clasat - Robert Frunză, din partea PSD, care a primit 2.029 de voturi.

Aşadar, pentru prima dată, Bucureştiul va fi condus de o femeie.

La cei 44 de ani ai săi, pe care-i va împlini la 13 iulie, fosta băcăuancă venită în București la începutul anilor '90 urmează linia femeilor plecate din Moldova pentru a-şi câştiga celebritatea în Capitală - Mihaela Rădulescu, Andreea Marin, Laura Cosoi, Iulia Vântur, Monica Bârlădeanu, Adelina Chivu.

Bucureştiul intră astfel pe lista capitalelor Uniunii Europene conduse de femei. Firea se situează pe locul secund în topul celor mai tinere femei care conduc o capitală a Uniunii Europene. Pe primul loc se află Karin Wanngard (41 de ani), primarul capitalei Suediei, Stokholm, din 2014.
Anne Hidalgo (54 de ani) este primarul Parisului din aprilie 2014 (prima femeie primar din istoria metropolei), iar Manuela Carmena (72 de ani) este primarul Madridului. Adriana Krnacova (55 de ani) este primar la Praga din noiembrie 2014, iar Varşovia e condusă de Hanna Gronkiewicz-Waltz (62 de ani), notează Click!.

Modul în care s-a impus Gabriela Firea în Bucureşti a suscitat numeroase opinii pro şi contra în presă şi în mediul online.

Victoria fostei prezentatoare TV vine pe valul ofensivei generale a partidului din care face parte, PSD, care a câştigat toate primăriile de sector ale Capitalei, iar în ţară a obţinut 37,47% din voturile pentru posturile de primar şi 37,55% dintre voturile exprimate în ţară pentru consiliile judeţene.
La nivel naţional, PSD a câştigat 977 de mandate de primar, cu mult faţă de PNL - 631 şi UDMR - 119. Aşadar, Gabriela Firea a beneficiat, din start, de susţinerea nucleului dur de simpatizanţi ai grupării social-democrate.

Mai departe, pentru ajunge la fotoliul de primar, ea a fructificat celelalte avantaje care o puteau detaşa în lupta cu contracandidaţii săi - susţinerea importantă a liderului social-democrat Liviu Dragnea şi mai ales prestaţia foarte slabă a PNL în această campanie electorală, care a accentuat divizarea Dreptei şi "diluarea" forţei în lupta oarbă dintre candidaţii de pe aceeaşi linie politică (Nicuşor Dan, Cătălin Predoiu, Robert Turcescu).

Conform zicalei "Când doi se ceartă al treilea câştigă", la alegerile de duminică situaţia s-a desfăşurat după principiul "Când trei se ceartă primul câştigă liniştit".

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.