Acest anunț a fost făcut de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, în cadrul dezbaterii pe tema reformării programului de vaccinare anti-HPV din România, organizată de Asociația Mame pentru Mame, fondată de Ana Măiță.
Ioana Mihăilă a mărturisit că și-a vaccinat recent fetița: "Sper să ajung să îmi vaccinez și băiețelul, care are 8 ani acum, cu toată încrederea, la fel cum mi-am vaccinat și fetița"
În acest moment, vaccinarea gratuită anti-HPV se adresează doar fetelor cu vârsta între 11 și 14 ani
Propunerile privind extinderea vârstei fetelor care vor primi gratuit vaccinul, precum și cele legate de vârsta băieților care ar urma să fie vaccinați gratuit, urmează să fie făcute de comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății, a precizat Ioana Mihăilă.
Ministrul Sănătății a mai precizat că va solicita STS o soluție de simplificare a programării pentru acest vaccin, după modelul programării la vaccinarea împotriva COVID-19.
În acest moment, solicitarea pentru vaccinarea împotriva HPV se face în scris la medicul de familie, iar medicul de familie este cel care trimite mai departe listele cu solicitări, către DSP-uri și Ministerul Sănătății.Cancerul de col uterin în România
România este țara din UE cu cea mai mare incidență și cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin. Aproximativ 3.300 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin și mai mult de jumătate dintre ele pierd această luptă.
În România, campania de vaccinare în derulare se adresează doar fetelor între 11 și 14 ani.
Din păcate, adolescentele de peste 15 ani nu sunt încă incluse în acest program, la fel și băieții, care pot fi purtători ai virusului HPV.În prezent, părinții care vor să își vaccineze fiicele adolescente cu vârsta peste 15 ani și părinții de băieți au o singură opțiune pentru vaccinarea anti-HPV: să cumpere vaccinul. Costul pentru o doză de vaccin se ridică la 600 de lei, iar după vârsta de 14 ani sunt necesare 3 doze, spre deosebire de 2 doze - câte sunt necesare pentru fetele cu vârste între 11 și 14 ani.
Vaccinul anti-HPV acoperă 90% dintre tulpinile virusului HPV aflate în circulație.
În multe cazuri, virusul este eliminat de sistemul imunitar al organismului, dar, atunci când acest lucru nu se întâmplă, infecțiile cu HPV pot evoluează spre cancer.
Posteaza comentariu