Moșii de toamnă e o zi de pomenire înainte de Postul Nașterii Domnului, în care ne rugăm atât pentru cei din iad, cât și pentru cei din rai.
Când sunt Moșii de toamnă 2020
Moșii de toamnă sau pomenirea morților pică, de obicei, în prima sâmbătă a lunii noiembrie, adică pe 7 noiembrie 2020. Cu toate acestea, anul acesta Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea morților pe data de 31 octombrie 2020. În această zi se țin slujbe și se dă de pomană.
Conform crestinortodox.ro, Biserica îi numește pe cei trecuți în viața de dincolo "adormiți”, termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi.
În ziua de Moși se săvârșește Sfânta Liturghie
La Proscomidie, preotul scoate din prescură miridele pentru morți și le așază sub Sfântul Agnet, rostind numele morților de pe pomelnicele ce i-au fost aduse. În cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface în Trupul și Sângele Domnului. Astfel, miridele (care îi reprezintă pe cei pomeniți), participă la sfințenie prin prezența lor alături de Trupul Lui Hristos de pe Sfântul Disc.
Sâmbăta, ziua de pomenire a morților
Sâmbăta e ziua în care Mântuitorul a stat în mormânt cu trupul, iar cu sufletul S-a pogorât la iad, ca să elibereze din el pe toți drepții adormiți. Biserica face pomenirea celor adormiți sâmbata și pentru că această zi premerge duminicii - ziua Învierii - numită și cea dintâi zi a noii creații sau a opta zi, ziua veșniciei.
Citește și: Tradiții și superstiții de Moș Nicolae. Ce nu e bine să faci pe 6 decembrie
Tradiții și obiceiuri
- Tradiția spune că în această zi este bine să fim împăcați cu toți oamenii și să cerem iertare;- Să fim îmbrăcați curat, iar femeile să aibă capul acoperit;
- Se vine cu vin și colivă la slujbă pentru a fi sfințite și împărțite;
- Pregătirile se fac încă de vineri, în Ajun, fiind păcat să nu ai totul gata pentru Biserică;
- Se spune că nu e bine să mergi la fântână și nici să treci printr-o răscruce de drumuri;
- Nu se spală și nu se muncește;
- Nu se fac vizite, decât cu scopul de a duce de pomană;
- Se dă de pomană.