Printre participanți s-au numărat Adelaide Tarpan, managerul proiectului, Mioara Chirică și Georgiana Iurașcu, psihologi în cadrul centrului din Galați împreună cu Nicoleta Lupoae, mama unui băiețel asistat prin acest centru, Martha Mihaela Szolga, psiholog în cadrul centrului din sectorul 6 – București, Petre Bădoiu, șeful centrului de consiliere pentru tineri și adulți cu tulburări de spectru autist din sectorul 1 – București.
În țară funcționează, în acest moment, 40 de centre de consiliere şi asistenţă pentru persoanele cu autism și familiile lor.
Centrele sunt deservite de personal specializat psihologi şi psihopedagogi, iar serviciile oferite sunt gratuite. Ele funcționează din martie 2012 și, la aproape 1 an de la înființare, în programele de intervenţie terapeutică oferite au intrat 568 de beneficiari, persoane cu vârste cuprinse între 2 şi 50 de ani.
Ce este autismul?
Autismul este o tulburare de natură neurobiologică ce se traduce în deficiențe severe de comunicare și interacțiune, relaționare și integrare socială.
Adeseori, tulburările de spectru autist apar în asociere cu alte probleme, precum retard mintal, epilepsie, tulburări de somn ori percepție senzorială distorsionată, toate acestea fiind aspecte ce pot îngreuna diagnosticarea corectă a afecțiunii. Totuși, dacă autismul este depistat în primii ani de viață, intervenţia terapeutică este o șansă reală pentru dezvoltarea abilităţilor de relaţionare ale copiilor cu TSA și integrarea lor în comunitate.