Se apropie Halloween, iar cei care adoră această sărbătoare păgână sunt în căutarea celor mai buni dovleci cu care să-și decoreze casele. Piețele fermierilor din state occidentale s-au colorat în portocaliu, odată cu invazia bostanilor care vor fi găuriți.
Printre obiceiurile specifice de Halloween se numără dovlecii sculptaţi, luminaţi cu ajutorul felinarelor, folosiţi la decorarea caselor şi grădinilor şi ca lanterne, dar şi costumarea în personaje desprinse din poveştile de groază.
În timp ce unii critică partea comercială a sărbătorii, alţii, dimpotrivă, o consideră un bun prilej să te îmbraci în costume fistichii, să-ţi sperii prietenii şi vecinii şi să strângi bomboane.
Halloween (o abreviere pentru "All Hallows' Evening") este o sărbătoare de origine celtică, preluată de multe popoare din lumea occidentală şi nu numai, celebrată în noaptea de 31 octombrie, înainte de sărbătoarea creştină Ziua tuturor sfinţilor de pe 1 noiembrie.
Termenul Halloween reprezintă o variantă scoţiană a denumirii All-Hallows-Even ("evening"), adică noaptea de dinainte de "All Hallows". Până în secolul al XX-lea era scrisă şi "Hallowe'en", eliminând "v"-ul şi scurtând cuvântul. Deşi sintagma All Hallows apare în engleza veche, conform Oxford English Dictionary (ediţia a doua) de la Oxford University Press, All-Hallows-Even a fost atestată abia la 1556.
Primele costume de Halloween produse în masă au apărut în magazinele americane în anii 1930, iar merele glazurate sunt cele mai populare dulciuri pregătite pentru această sărbătoare, un obicei tradiţional din Marea Britanie şi Irlanda.
Printre alte obiceiuri culinare asociate sărbătorii de Halloween se numără "barmbrack", o prăjitură uşoară cu fructe, în care se introduce un inel sau o monedă (obicei din Irlanda), caramele (Marea Britanie), bomboane în formă de cranii, plăcintă de dovleac și pâinea de dovleac.
Foto: Hepta