În București, marele violonist Alexandru Tomescu a susținut un recital de muzică clasică, cu sprijinul Promenada Mall. Alexandru Tomescu a întărit apelul la respect, demnitate, dar și la dreptul la tratament și viață normală pentru persoanele cu epilepsie, cu ajutorul vioarei mânuite măiestuos.
În Brașov, cu sprijinul Coresi Shopping Resort, cvartetul Impressione de la Filarmonica Brașov a continuat acțiunea de informare asupra epilepsiei perpetuând-o prin muzică, pentru ca în Cluj, Noblesse String Quartet - studenți ai Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” să susțină, cu sprijinul Iulius Mall, o reprezentație prin care au atras atenția asupra epilepsiei și a importanței investigațiilor necesare depistării ei.
La nivel global peste 65 de milioane de oameni suferă de epilepsie, aceasta devenind o problemă de sănătate publică, care în Europa afectează peste șase milioane de oameni.
În România nu există o statistică precisă a persoanelor care dezvoltă crize de epilepsie. De aceea, la nivel național, se estimeaza că există aproximativ 400 de mii de persoane care suferă de epilepsie, însă doar 150 de mii sunt înregistrați și urmează tratament medicamentos.
Epilepsia este o afectiune neurologică în care celulele nervoase transmit semnale anormale care perturbă activitatea cerebrală. Debutează în copilărie sau la vârstă adultă, iar stimuli variați sau stările patologice care perturbă rețelele neuronale pot declanșa crizele de epilepsie. Diagnosticul corect se pune doar în urma efectuării unei electroencefalograme (EEG) și a examenelor imagistice specifice.
În România, în încercarea de a sprijini persoanele afectate de epilepsie vine și World Doctors Orchestra, un ansamblu muzical din care astăzi fac parte în jur de o mie de medici, din peste 50 de țări de pe toate continentele. Orchestra s-a constituit în urmă cu 8 ani, când cardiologul berlinez Stefan Willich a pus bazele orchestrei având ca scop dorința de a aminti lumii că nici granițele, nici interesele politice sau economice nu ar trebui să limiteze accesul și dreptul la îngrijirea medicală.
De aceea, de doua ori pe an, de fiecare dată în altă parte a lumii, doctorii muzicieni din World Doctors Orchestra se întâlnesc pentru a susține un concert în scop caritabil, suportând costurile deplasării si cazării din bani proprii.
În luna mai 2016 este rândul României să se bucure de sunetul acordurilor clasice ale World Doctors Orchestra, dar și de fondurile care se vor îndrepta spre înființarea unei rețele naționale de telemedicină în epilepsie, care ar însemna standarde europene de înregistrare și interpretare a EEG, cu posibilitate de investigare și supraveghere a pacientului de la distanță, fără ca acesta să se deplaseze pe distante mari.
Este pentru prima dată când World Doctors Orchestra susține trei concerte consecutive în aceeași țară, acestea desfăsurându-se în Cluj-Napoca – 26 mai – Casa Universitarilor, Brașov – 27 mai – Biserica Neagră și București – 28 mai – Ateneul Român.
Banii strânși din vânzarea biletelor vor fi folosiți pentru dotarea a cinci centre din țară cu aparate performante video-EEG si susținerea creării unei baze de date naționale a pacienților cu epilepsie. De asemenea, o parte din fonduri vor fi folosite și pentru pregătirea personalului medical, în special a asistentilor- tehnicieni EEG din sistemul de stat, unde ultima sesiune de instruire a folosirii EEG a avut loc cu foarte mulți ani în urmă.
„Suntem un grup de medici neurologi români care ne dorim să ajutăm la crearea unei rețele de telemedicină în epilepsie, pentru că aceasta este cea mai simplă modalitate de a coopera ca profesioniști în domeniul sănătății pentru binele pacienților noștri, desființând astfel barierele geografice și economice, ale situațiilor în contratimp și a lipsei infrastructurii. Credem cu tărie că era comunicațiilor și dezvoltarea tehnologiei are aplicabilitate în respectarea Jurământului lui Hipocrate și a dreptului fundamental al omului - protejarea dreptului la viață, astfel că ținem să mulțumim World Doctors Orchestra și tuturor partenerilor care au făcut posibile cele trei concerte din România. Înființarea rețelei de telemedicină este un proiect inițiat de Lions Club Internațional, asociația cluburilor Cluj-Napoca. Turneul World Doctors Orchestra se desfășoară sub egida Academiei Române, cu sprijinul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca, care ajută la îngrijirea sănătății, dar și la întărirea și evoluția relațiilor și descoperirilor medicale”, a declarat Bogdan Florea, medic neurolog la Centrul de Epilepsie si Monitorizare EEG din Cluj-Napoca, unul dintre cei trei semnatari în studiul descoperirii complexului niu în EEG.
Mai multe detalii despre cauzele și tratamentul epilepsiei, modalitatea de susținere a înființării retelei de telemedicină pentru epilepsie si achiziția biletelor petru concertele World Doctors Orchestra puteți găsi pe www.epilepsy.ro.