Fie că alegi să le ții pe blat, în bucătărie, în frigider sau într-un loc răcoros, întunecat și uscat, păstrarea fructelor și legumelor se face după anumite reguli.
Trucuri pentru păstrarea fructelor și legumelor
Iată câteva sfaturi practice pentru depozitarea fructelor și legumelor și câteva trucuri pentru a le menține proaspete.
Roșiile trebuie păstrate la temperatura camerei și trebuie spălate chiar înainte de utilizare.
Fructe precum avocado, portocale, mango, pepene galben, prune, piersici și pere pot fi coapte la temperatura camerei, iar după ce se coc pot fi transferate în frigider, pentru a se păstra proaspete vreme mai îndelungată.
Ca truc, ananasul rezistă mai bine dacă este păstrat cu capul în jos, pentru o zi sau două, la temperatura camerei sau la frigider, pentru a permite ca dulceața să se răspândească în fruct.
De asemenea, pentru a accelera procesul de coacere, puneți un fruct într-o pungă de hârtie, împreună cu o banană coaptă.
Cum păstrăm legumele în cămară
Usturoiul, ceapa, cartofii și dovleceii trebuie păstrate într-o zonă bine ventilată, răcoroasă și întunecată, de preferat în cămară.
Nu depozita ceapa și cartofii împreună, deoarece gazele produse de ceapă au ca efect stricarea mai rapidă a cartofilor.
Cum păstrăm fructele și legumele în frigider
Majoritatea fructelor și legumelor pot fi păstrate la frigider, fără probleme, timp mai îndelungat.
De exemplu, merele se înmoaie de zece ori mai repede la temperatura camerei decât în frigider.
Depozitarea fructelor și legumelor în sertarul de plastic al frigiderului le protejează și mențin umiditatea, păstrându-le proaspete mai mult timp.
Cât de importantă este umiditatea
Sparanghelul trebuie păstrat în frigider, învelit cu un prosop de hârtie umed.
De asemenea, îl poți pune într-un pahar cu apă rece, cu vârfurile învelite într-o pungă.Pentru a păstra proaspete ierburile, precum coriandrul și pătrunjelul, trebuie să le punem într-un pahar cu apă, iar partea de sus a plantelor o acoperim cu o pungă.
Pungile de plastic cu orificii minuscule ajută la păstrarea produselor proaspete mai mult timp, prin eliberarea umidității. Acestea sunt ideale pentru păstrarea strugurilor, afinelor, cireșelor sau căpșuni.
Salata verde trebuie spălată bine cu apă înainte de a fi pusă la păstrare în frigider. Însă, în prealabil, frunzele de salată trebuie uscate și depozitate într-o pungă de plastic.
Ce și cum congelăm
Congelarea fructelor este o modalitate rapidă și convenabilă de a păstra produsele proaspete și de a le menține calitatea nutrițională.
Congelarea nu este recomandată pentru anghinare, andive, vinete, salată verde, cartofi, ridichi, varză și cartofi dulci.
De exemplu, dacă bananele sunt prea coapte, iar coaja a căpătat nuanțe maronii, pot fi curățate și congelate într-o pungă de plastic.
Mai târziu le poți decongela și folosi la smoothie-uri delicioase.Și feliile de mango pot fi congelate într-o pungă de plastic și utilizate, ulterior, pentru gustări.
Fructele și legumele se depozitează împreună sau separat?
Unele fructe și legume ar trebui păstrate separat, indiferent dacă le păstrăm pe blat, în frigider sau în congelator.
Unele fructe emit un gaz - etilenă – ce poate accelera procesul de coacere al altor fructe și legume, dacă acestea sunt depozitate împreună. De exemplu, dacă vrei ca un avocado să se coacă mai repede depozitează-l, într-o pungă de hârtie, lângă o banana coaptă. Etilena din banană va coace rapid avocado.
Însă, dacă nu vrei ca fructele și legumele tale să se coacă rapid, pentru că pot ajunge să putrezească înainte de a le putea mânca, depozitează-le separat.
De exemplu, merele, avocado, fructele cu sâmburi, perele, bananele și roșiile emit multă etilenă, iar verdețurile sunt foarte sensibile la gazul etilenă.
Posteaza comentariu