Omenirea a ajuns la cel mai înalt grad de civilizație, însă printre cei peste șapte miliarde de locuitori ai planetei încă mai sunt oameni care trăiesc ca în urmă cu mii de ani. În unele zone ale Pământului, câteva triburi au rămas neatinse de evoluția galopantă a umanității, iar puținele întâlniri între oamenii moderni și aceste grupuri izolate au scos la iveală distanța enormă care separă cele două lumi.
Apropierea de triburile primitive este foarte periculoasă pentru intruși dar și pentru băștinași. Insula Santinelei de Nord, situată în apropierea arhipelagurilor Andaman şi Nicobar, este locuită de o comunitate de vânători-culegători, despre care se crede că este ultimul trib pre-neolitic din lume.
În noiembrie, John Chau, un american în vârstă de 27 de ani a fost ucis de membrii unui trib primitiv care refuză orice contact cu alţi oameni. Aceștia locuiesc pe o insulă izolată din Oceanul Indian. Bărbatul, originar din Alabama, a fost ucis cu săgeţi şi trupul său a fost lăsat pe o plajă. Şapte pescari au fost arestaţi pentru că l-au transportat în mod ilegal pe insulă pe cetăţeanul american, a anunțat poliţia indiană.
Potrivit presei locale, americanul dorea să se întâlnească cu membrii tribului pentru a le predica creştinismul. Bărbatul se prezenta pe reţelele de socializare drept un aventurier şi un călător împătimit.
Doi pescari au fost ucişi în anul 2006 de membrii tribului în timp ce pescuiau în apropierea insulei, lucru interzis de autorităţile indiene.
Mii de băştinaşi şi-au pierdut viaţa în timpul ocupaţiei britanice asupra arhipelagurilor Andaman şi Nicobar, astfel că frica şi ostilitatea indigenilor de pe insula Santinelei de Nord este de înţeles, a declarat Stephen Corry, directorul organizaţiei Survival International, care militează pentru protejarea populaţiilor primitive.
Și totuși, nu toți cei care au încercat să se apropie de insula tribului furios au sfârșit prin a fi uciși. În 1991, o femeia a reușit imposibilul, contactând cel mai izolat trib din lume. Madhumala Chattopadhyay a condus o expediție extraordinară, având ca scop contactarea tribului și observarea modului său de viață. "Niciodată în cei șase ani de cercetare cu triburile din arhipelagul Andamans niciun băștinaș nu m-a înțeles greșit. Or fi primitive în materie de tehnologie, dar din punct de vedere social triburile sunt mult înaintea noastră", povestea Madhumala într-un interviu acordat după expediție.
Madhumala a vizitat mai multe triburi andamaneze, precum Onge, Shompen și Jarawa, relatează Probashionline. Deși trăiesc în vecinătate, aceste grupuri sunt diferite, iar modul în care comunică cu lumea exterioară nu este identic. Tribul Jarawa este cunoscut drept unul dintre cele mai civilizate din zonă, în timp ce sentinelezii sunt considerați cei mai periculoși și izolați.