Totul ține de feromoni. De exemplu, bărbații heterosexuali sunt mai atrași de femei când acestea se află în perioada fertilă a ciclului lor menstrual, în timp ce femeile aflate la ovulație sunt atrase de bărbații cu aspect foarte masculin.
Potrivit studiilor, nivelul de testosteron al unui bărbat poate fluctua în funcție de statutul său marital: singur sau căsătorit.
Le-au mirosit… tricourile
Potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii australieni, în 2019, pe un eșantion de 82 de femei heterosexuale, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, acestea au selectat, aleatoriu, dintr-un grup de 89 de bărbați, pe cei singuri și pe cei căsătoriți sau aflați într-o relație de lungă durată.
Cercetătorii au tăiat zona de subraț a tricourilor bărbaților incluși în studiu și au pus bucățile de pânză în borcane cu capac, iar femeile le-au mirosit.
Concluzia a fost că mirosul corporal al bărbaților singuri era mai puternic decât mirosul natural al bărbaților căsătoriți sau aflați într-o relație de lungă durată.De asemenea, atunci când le-au fost prezentate poze, femeile măritate au evaluat fețele bărbaților singuri ca fiind mai masculine decât fețele bărbaților însurați. Același rezultat l-a avut și evaluarea făcută de femeile singure.
Hormonii sexuali influențează mirosul
Hormonii sexuali și mirosul sunt două elemente ce par a fi strâns legate.
Potrivit unui studiu din 2010, bărbații singuri au niveluri de testosteron mai mari decât bărbații însurați, fapt ce ar putea face ca parfumul natural al corpurilor lor să semnaleze, pentru femei, fitness, viabilitate și disponibilitate sexuală.
Căsătoriții stau mai bine cu igiena?
O altă posibilă explicație a concluziei studiului ar putea fi, potrivit unor voci, faptul că bărbații căsătoriți stau mai bine la capitolele sănătate și igienă, comparativ cu bărbații singuri. Deci este posibilă și varianta potrivit căreia nu nivelul de testosteron a influențat mirosul corporal al bărbaților singuri, ci acesta a fost un efect al stilului lor de viață.