Organizația Oxfam a analizat investițiile celor mai bogați 125 de miliardari ai lumii și a stabilit că emisiile nocive, cumulate, ale acestora sunt de un milion de ori mai mari decât media, iar investițiile lor sunt responsabile pentru 70% din această cifră.
Potrivit Oxfam, emisiile ajung la 393 de milioane de tone de dioxid de carbon (CO2)/anual, o cantitate similară cu cea produsă, annual, de toată Franța.
Cum au ajuns miliardarii să fie mari poluatori
Miliardarii lumii dețin, în total, 2,4 trilioane de dolari, în 183 de companii, ceea ce arată, clar, că ei contribuie major la poluarea planetei.
„Emisiile generate de stilul de viață al miliardarilor – din cauza utilizării frecvente a avioanelor private și a iahturilor – sunt de mii de ori mai mari decât cele ale unei persoane obișnuite, ceea ce este deja complet inacceptabil.
Dar dacă ne uităm la emisiile provenite din investițiile lor, atunci emisiile de carbon sunt de peste un milion de ori mai mari”, a declarat Nafkote Dabi, responsabil pentru schimbări climatice la Oxfam.
Ce este de făcut, la nivel mondial?
Studiul Potrivit studiului Oxfam, investițiile miliardarilor în industrii poluante, cum ar fi combustibilii fosili și cimentul, sunt duble față de media companiilor din grupul S&P 500.
De asemenea, miliardarii lumii dețin participații importante în multe dintre cele mai mari corporații din lume, ceea ce înseamnă că ei influențează modul în care acționează aceste companii.
Autorii studiului concluzionează că guvernele trebuie să tragă la răspundere aceste companii ale miliardarilor, prin instituirea cadrului legal ce ar putea obliga corporațiile și investitorii să reducă emisiile de carbon.
De asemenea, potrivit studiului Oxfam, raportările stricte, impozite noi pe averi și pe investițiile din industriile poluante, ar fi de ajutor.