Această rețetă este comună în bucătăriile din Europa Centrală, de Nord, de Est și de Sud-Est și în mare parte din Asia de Vest, China de Nord, precum și părți din Africa de Nord.
Umplutura de carne, tradițională în Europa
Umpluturile cu carne sunt tradiționale în Europa și includ carne de vită, miel sau porc, asezonată cu usturoi, ceapă și condimente.
Cerealele precum orezul și orzul, ciupercile și legumele sunt, de asemenea, adesea, incluse și ele în rețete.
Frunzele de varză fermentate sunt folosite pentru împachetare, în special în sud-estul Europei.
În Asia, varza se umple cu tofu și ciuperci
În Asia, fructele de mare, tofu și ciupercile shiitake pot fi, de asemenea, folosite.
Varza chinezească este adesea folosită ca și ambalaj. Frunzele de varză sunt umplute, apoi sunt coapte, fierte sau preparate la abur într-o oală acoperită și, în general, consumate calde, adesea însoțite de un sos. Sosul variază foarte mult în funcție de bucătăria tradițională a zonei.
În Suedia și Finlanda, varza se servește cu… dulceață
În Suedia și Finlanda, varza este servită cu dulceață de lingonberry (fructe specifice zonei, asemănătoare cu merișoarele), care este atât dulce, cât și foarte acră.
În Europa de Est, sosurile pe bază de roșii și smântână sunt tipice. În Liban, varza este umplută cu orez și carne tocată și rulată doar până la dimensiunea unui trabuc. De obicei, se servește cu o garnitură de iaurt și un tip de vinegretă de lămâie și ulei de măsline, asezonată cu usturoi și mentă uscată.Sarmaua, tipic românească?
Ruloul de varză, cunoscut și sub numele de sarma, este un aliment de bază în bucătăria românească, cu variații ale rețetei și mărimii în funcție de regiune, de obicei durează până la șase ore pentru gătit. Făcute, în mod traditional, din carne de porc, vită, slănină, orez, condimente și aromate, prăjite într-un sos de roșii și servite cu mămăligă, smântână și ardei murați picante.
Preparat cu origini incerte
Nancy Krcek Allen, care a scris un manual de gătit, a declarat că originile sarmalelor sunt neclare și că este posibil ca mai multe grupuri de oameni să el fi inventat în același timp.
O versiune numită holishkes este mâncată în mod tradițional de evrei de sărbătoarea Simchat Tora.
Varza este descrisă de Gil Marks ca fiind introdusă în bucătăria evreiască în urmă cu aproximativ 2.000 de ani.
Rețetele variază în funcție de regiune. În nordul Poloniei, locuitorii preferă un sos sărat, în timp ce în Galiția și Ucraina oamenii preferă sosul dulce-acrișor, de exemplu.
Sarmalele evreiești, cunoscute de 2000 de ani
Numite holishkls, un amestec de carne de vită tocată, orez și stafide, tot amestecul înfășurat în frunze de varză și fiert într-un sos de zahăr brun, lămâie și roșii) au apărut cu circa 2.000 de ani în urmă în Europa de Est. Acestea au fost servite cu ocazia sărbătoririi festivalului de toamnă, în special Simchat Tora, care marchează un nou ciclu al Torei.
Se crede că felul de mâncare își are originea în Orientul Mijlociu antic, unde s-a răspândit în Europa de Est, pe măsură ce rutele comerciale au înflorit și au migrat diferite grupuri etnice.
Cum au ajuns în Suedia
Din întâmplare, sarmalele au fost incluse în bucătăria scandinavă când regele Suediei Carol al XII-lea a adus rețeta înapoi în patria sa, după ce a fugit în Moldova, în Imperiul Otoman, la începutul secolului al XVIII-lea, într-o misiune militară.
Astăzi, suedezii sărbătoresc Kåldolmens dag (Ziua ruloului de varză) la sfârșitul lunii noiembrie pentru a comemora aniversarea morții regelui Carol, servind deliciul Kåldolmar cu cartofi fierți și gem de lingonberry.
Sarmalele românești, o tradiție
Sarmalele românești combină carnea de porc măcinată, ceapa caramelizată și orezul cuibărit într-o frunză de varză murată, apoi înăbușit în mărar și sos de roșii.
Totul este adesea acoperit, în vasul în care acestea sunt puse la fiert, cu bacon sau cârnați afumati.
În Polonia, se numesc golabki
Numite golabki, care, în Polonia, se traduce prin „picioare de porumbel” (numit după felul de mâncare francez care înfășura varza în jurul porumbelului fiert), acest soi de sarmale se realizează prin umplerea frunzelor de varză cu carne de porc, vită, orez sau orz, însoțite de smântână și boia dulce.
Holubtsi, în Ucraina
Ucrainenii, de obicei vegetarieni, fac un fel de sarmale, numite holubtsi, ce presupune umplerea frunzelor de varză murate fie cu hrișcă și ciuperci sălbatice, fie cu un amestec de cereale integrale și legume rădăcinoase, fierte în suc de roșii sau supă de legume servită cu peirogi (colțunași).
În Egipt, aromele sunt la putere
Mahshi kromb egiptean este un soi de sarma, fiartă într-un sos aromat pe bază de roșii cu mentă, chimen și alte ierburi și condimente din Orientul Mijlociu.
Beneficii pentru sănătate
Frunzele de varză din rulouri oferă o sursă de antioxidanți (în special vitamina C) pentru a ajuta la prevenirea cancerelor de sân, de colon și de prostată, pentru a reduce „colesterolul rău” și pentru a crește imunitatea.
Plină cu vitamine B și potasiu, varza mărește energia și calmează nervii, în timp ce stabilizează ritmul cardiac și tensiunea arterială.În ceea ce privește sosul de roșii, acestea sunt pline de vitamine C, A, B6, niacină, acid folic și licopen și se presupune că luptă împotriva diferitelor tipuri de cancer dar și a bolilor de inimă și a celor legate de înaintarea în vârstă.
Posteaza comentariu