Cristina Buja, psihologul decorat cu Medalia ”Custodele Coroanei române”: ”Coordonez o echipă de oameni pasionați să ajute”

Pe 30 septembrie 2020, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române a conferit la Palatul Elisabeta decorații regale unor personalități și instituții din România.  
Am stat de vorbă cu Cristina Buja, psiholog și Manager de Programe în cadrul Fundației Regale Margareta a României, care a primit, pe 30 septembrie, Medalia ”Custodele Coroanei române” pentru contribuția semnificativă pe care a adus-o în decursul celor 13 ani de lucru cu copiii, tinerii și vârstnicii. Iată despre ce este vorba:

Spune-ne despre activitatea ta. Noi ne cunoaștem mai demult. Eu știu că tu scrii, te implici în activități din domeniul educației și creșterii copiilor, lucrezi și la Fundația Regală Margareta a României, dar o să te rog să ne povestești chiar tu mai multe despre asta. 

 
Cristina Buja: Scriu de mai bine de 6 ani pe blogul pe care l-am creat inițial ca o terapie pentru mine și care astăzi este cartea mea de vizită ca specialist. Scrisul a rămas una dintre pasiunile mele. Sunt psiholog și specialist de educație parentală și toate acestea din dorința de a-i ajuta pe clienții mei să se cunoască, să facă pace în ei și să își îmbunătățească cu adevărat calitatea vieții. 
 
Spune-ne și despre jobul tău oficial. Cum e să lucrezi la Fundația Regală Margareta a României?
 
Cristina Buja: Lucrez și ca Manager de Programe în cadrul Fundației Regale Margareta a României. Este un loc în care practic am crescut, sunt aici de 13 ani. Am început ca voluntar și, treptat, am trecut prin aproape toate programele organizației, iar asta m-a învățat foarte mult despre oameni și despre mine însămi. Am lucrat cu copii sărăci, cu tineri instituționalizați, cu bătrâni singuri, cu voluntari.
Coordonez o echipă de oameni pasionați să ajute, așa cum sunt și eu, iar din asta am învățat iar extrem de mult. Am învățat cum să gândesc strategic programele organizației și cum să contruiesc o echipă unde oamenii sunt extrem de diferiți dar se înclină aceluiași scop. 

Cum e munca într-un domeniu ”regal”? 


Cristina Buja: Partea pe care o iubesc extrem de mult la locul de muncă este cea care ține de libertatea de a gândi, a crea, a crește programele în așa fel încât să venim în sprijinul cât mai multor oameni care au nevoie ca cineva să le întindă o mână de ajutor. Ceea ce face ca fundația să fie ”regală” este foarte mult despre valorile pe care Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române le promovează, pe care noi ni le-am însușit și le ducem și noi mai departe: generozitate, responsabilitate, puterea exemplului, loialitate, integritate.

Dar recunosc că întrebarea ta îmi amintește de o voluntară din cadrul fundației care mi-a povestit după câteva luni de lucru împreună că ea credea că noi, angajații fundației, ne bem cafeaua în fiecare dimineață, la Palat, cu Majestatea Sa. Din păcate nu facem asta, din fericire au fost numeroase ocazii să ne întâlnim.

Recent, ai fost distinsă cu Medalia ”Custodele Coroanei române”. Povestește-ne cum a început totul și cum s-a întâmplat acest lucru. S-a schimbat viata ta de la acest moment? 

Cristina Buja: S-au așezat cumva lucrurile altfel în mine.
Am fost decorată cu Medalia Custodele Coroanei Române pentru activitatea de 13 ani în cadrul fundației și pentru contribuția semnificativă pe care am adus-o la transformarea Centrului Generații într-un proiect care a devenit exemplul tuturor proiectelor implementate azi. Centrul funcționează cu conceptul de intergenerațional, ceea ce înseamnă că aducem împreună generații, ajutăm astfel atât copiii care vin din medii sărace, cât și vârstnicii care își doresc să păstreze un rol în societate. Acum, Fundația are la baza fiecărui proiect acest concept de intergenerațional. 

Pentru mine a fost un moment unic, memorabil, onorant și extrem de emoționant, care a venit să confirme că munca mea este văzută și apreciată, că respectul și dedicația de a susține oamenii în nevoie sunt valori care își primesc admirația tocmai de la OMUL care a creat această fundație incredibil de onestă și atentă cu cei mai puțin norocoși decât noi.
 
Ce presupune această distincție? 
 
Cristina Buja: Medalia “Custodele Coroanei române” este o medalie de merit. Ea poate fi oferită fie pesoanelor care au realizări importante în România, care au reușit o performanţă de înalt nivel, care, până la urmă, prin puterea exemplului personal au îmbunătățit, schimbat sau influențat prezentul românesc, fie unor organizații care au adus aceste contribuții despre care vă povestesc. Se poate acorda unui număr de maximum 400 de persoane în viață, aici fiind incluse și organizațiile.
Există un regulament al acordării acestor decorații care include până și detalii despre când, unde și cum o poți purta, ce tip de ținută (nu o poți purta la ținute sport, de exemplu), la care evenimente, cum să o prinzi în piept etc. Până în prezent au fost decorate doar 34 de persoane și instituții. 
 
La ce fel de evenimente se poartă această medalie?
 
Cristina Buja: În principiu, se poartă la evenimentele organizate de Casa Regală în funcție de protocolul anunțat.
 

Tu ești, la bază, psiholog. Cum se împletesc cele două câmpuri? Povestește-ne mai mult și despre activitatea ta ca psiholog.

Cristina Buja: Se împletesc bine, până la urmă tot înspre binele oamenilor lucrez. Da, sunt psiholog sau după cum spune băiatul meu, ”Mami vorbește cu oamenii când îi doare sufletul”. Este o profesie în care cred cu toată ființa mea, pentru că știu cât de important este să găsești drumul înapoi la tine. Pentru că știu că terapia poate fi salvarea când înăuntrul tău sunt atâtea lupte pe care nu le înțelegi și nici nu știi cum să le potolești. Pentru că știu că toate luptele din tine crează războaie și în afara ta.

Sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Și urmez acum un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”.
 
Ai lansat și un program pentru părinți de curând.
Ne poți spune mai multe? 

Cristina Buja: Da, de curând, am lansat Programul ÎMPREUNĂ în care cred foarte mult și la care lucrez de multă vreme. Este un program care vine să răspundă la întrebarea pe care o primesc cel mai des de la părinți ”Cum să fac să fiu un părinte cât mai bun pentru copilul meu?”. Din iubire pentru copiii noștri ne dorim să fim cei mai buni părinți pentru ei, iar programul chiar la asta lucrează. Știu însă din experiența personală că mi-a trebuit mult să înțeleg cum să adaptez asta la copilul meu, la temperamentul său și la valorile mele. De aceea, am creat Programul ÎMPREUNĂ ca să sprijin și alți părinți să pună în practică noțiuni aparent simple, dar care implică multă muncă și răbdare.
 
Care ți se pare ție cel mai important lucru pe care ar trebui să-l facă fiecare părinte pentru copilul sau copiii lui? 
 
Cristina Buja: Să fii conștient de ce ai în interiorul tău și aduci în relația cu copilul. Vindecă. Învață să te uiți cu atenție la tine și la binele tău și să îți trăiești viața în acord cu asta. Este o lecție fundamentală când vrei să crești un copil fericit.
 
Foto: Daniel Angelescu 
 
  
 


Îmi place să scriu despre mine, despre copii, despre părinți și despre de-ale vieții, în general. Și, de obicei, scriu și despre ce nu-mi place.
16 Noiembrie 2020