„Aleargă România“, cursa virtuală care te motivează să faci mișcare: „Faci sport, dar afli și ceva despre țara ta“

Te-ai gândit vreodată cum ar fi dacă ai străbate țara de la vest la est? Pe jos, nu cu mașina! În alergare sau, hai, în mers. Prin ce locuri ai trece și câți prieteni ți-ai face? Și cât timp ți-ar lua? Despre asta este Aleargă România, o cursă în care faci mișcare cu plăcere și cu un obiectiv precis: avansezi virtual pe hartă și ajungi la linia de finish.

Să faci mișcare a fost nu doar necesar, ci și o provocare în 2020. După izbucnirea pandemiei, foarte mulți au descoperit cât de important este să ai un stil de viață echilibrat și să-ți menții sistemul imunitar la nivel optim. Să fim cinstiți - pe cont propriu e greu; mulți încearcă, se străduiesc, dar pe parcurs își pierd motivația și renunță. Alții, din toate motivele de pe lumea asta, nici nu încearcă.

Dar cum ar fi dacă ar exista o competiție, o cursă la startul căreia să te poți înscrie chiar dacă ultima oară când ai alergat a fost când ai tras tare ca să prinzi autobuzul? Dacă ar exista o cursă în care să alergi cât poți, când poți, cum poți? Și când crezi că nu mai poți, să-ți placă atât de mult, încât să mergi la pas, doar ca să înaintezi? O cursă la care să participi oriunde te-ai afla și în care toate distanțele pe care le parcurgi până la sfârșitul anului să se cumuleze și astfel să traversezi virtual România, de la vest la est.

La asta s-au gândit în vara acestui an cei care au organizat Aleargă România. Pe 1 iunie, când au dat startul ultramaratonului virtual pe care îl organizează, Ciprian Ștefănescu și echipa sa de la SightRunning.ro din Timișoara (Adriana Petrescu, Andra Calenic, George Traistă, Mircea Nanu, Ottilia Popovici) nu se așteptau ca această cursă să scoată din case pentru a face sport, luni la rând, peste 650 de oameni din țară și din străinătate. Sportivi experimentați, începători și oameni care n-au făcut niciodată sport au demonstrat că pandemia, vremea, timpul limitat sau accidentările nu te pot opri atunci când ai un obiectiv care îți îmbunătățește stilul de viață și te menține în formă.

Succesul acestei idei a fost fulminant, iar cea mai mare reușită este că au ajuns la finish oameni care nu aveau tangență cu sportul și oameni care făceau sporadic câteva sesiuni de mers, dar nu-și închipuiau că ar putea să alerge. Ce îi putea determina pe toți acești temerari să parcurgă 986 de kilometri sau, pentru cei mai ambițioși, 1.972 km (tura dus-întors)? E "simplu": un ultramaraton virtual între cel mai vestic punct al țării (start de la Triplex Confinium, granița triplă dintre România, Ungaria și Serbia) și punctul cel mai estic (plaja Sulina).

Organizatorii cursei ne-au explicat ce este Aleargă România, de ce merită să iei parte la această aventură și ce noutăți va aduce ediția din 2021.

- Cum v-a venit ideea organizării unei curse virtuale de alergare care să străbată România?  
- Ne-am dorit să le oferim oamenilor o alternativă, în condițiile în care, din cauza pandemiei, marea majoritate a evenimentelor din lumea reală au fost amânate sau chiar anulate.

Ne-am gândit că încercarea de a străbate România pe toată lungimea ei e o provocare interesantă.

- Ce este, de fapt, Aleargă România?
- Aleargă România! este un eveniment virtual cu kilometri reali, care oferă participanților o motivație suplimentară pentru a rămâne activi pe tot parcursul anului, dar și informații interesante despre localitățile prin care "trec", în drumul spre finiș. Nu vorbim despre o cursă competitivă, ci mai degrabă despre o comunitate de susținere reciprocă, adresată atât celor cu experiență în sport, cât și persoanelor aflate la început. Ideea nu este "să îi batem" pe ceilalți, ci să ne depășim și să ne îmbunătățim propriile limite.  

- Cum se desfășoară cursa și care e obiectivul ei?
- Participanții nu se întâlnesc la o linie de start reală, ci fiecare își face antrenamentele obișnuite în zona sa de domiciliu și își convertește kilometrii din viața reală, avansând astfel pe harta virtuală a traseului înspre finiș. Se pot contabiliza inclusiv kilometrii realizați în cursele din lumea reală. Fiecare participant confirmat are un cont individual pe www.aleargaromania.ro, unde își încarcă treptat din aplicația de alergare de pe telefon sau din ceasul de alergare numărul de kilometri parcurși. În plus, poate vedea istoricul activităților, progresul realizat, precum și “localizarea" pe traseu sau încadrarea în timp. Obiectivul de la finalul anului este de a parcurge integral distanța aleasă la momentul înscrierii, iar obiectivul mai general este de a mobiliza oamenii în a adopta un stil de viață activ, practicând mișcarea constant, ca un mod de viață mai degrabă decât ca un antrenament.

- Cine poate participa la acest eveniment?
- Oricine dorește să se autodepășească și să realizeze un obiectiv care inițial poate părea greu de atins.

- Ce avantaje are o cursă sportivă virtuală în comparație cu una clasică?

- Unele evidente, cum ar fi posibilitatea de a o adapta la orarul fiecăruia (nu mai depinzi de o zi anumită și de o oră de start) sau perioada mult mai largă de desfășurare (pe parcursul întregului an 2021); altele mai puțin evidente, precum posibilitatea de a face sport "împreună" cu prieteni sau rude aflate în altă localitate ori altă țară (sau chiar pe alt continent) sau oportunitatea de a face parte dintr-o comunitate care se sprijină reciproc și își prezintă frumusețea "terenului lor de joacă" sau a locurilor pe care le explorează făcând mișcare.

Faci sport, dar afli și câte ceva interesant despre țara ta.

- Care au fost reacțiile participanților la ediția din 2020?
- S-a constituit o comunitate foarte frumoasă, care se sprijină și se încurajează reciproc. Oameni care nu s-au văzut niciodată în lumea reală, dar pe care îi apropie pasiunea comună pentru mișcare. Sau oameni care s-au întâlnit la vreunul dintre puținele concursuri din acest an și s-au recunoscut datorită tricourilor cu Aleargă România!.

- Câți participanți s-au înscris la ediția din acest an și câți dintre ei au ajuns până acum virtual la Finish?
- La ediția 2020 s-au înscris 842 de persoane, dintre care 658 și-au confirmat participarea și le-a fost alocat un număr BIB. Dintre acestea, la 21 decembrie avem 263 de Finisheri, dar suntem convinși că numărul lor va depăși 300, până la finalul anului, când expiră timpul limită pentru ediția din acest an.

- Știți ce vârstă are cel mai tânăr participant? Și câți ani are cel mai vârstnic?
- Sunt 18 participanți cu vârsta sub 18 ani, dintre care cel mai tânăr băiat are 13 ani, iar cea mai tânără fată are 14 ani. La polul opus, sunt 9 participanți cu vârsta de 60 de ani sau peste - lideri de vârstă sunt un bărbat și o femeie de 65 de ani. Doamna a ajuns deja la finiș, iar domnul mai are puțin peste 100 km de parcurs pentru a primi și dumnealui statutul de finisher!

- Care este ponderea femeilor în numărul total al participanților din acest an?

- Din cei 658 de participanți confirmați, 280 sunt femei. Adică 42,5%.

- Ce îi motivează, în general, pe cei care participă la Aleargă România?
- Motivațiile sunt diferite. Cu siguranță, elementul comun este dorința de autodepășire și bucuria de a face sport într-o comunitate care prețuiește aceleași valori generale, în special mișcarea în aer liber.
Spuneam că acest eveniment NU este o cursă competitivă! De ce? Pentru că desfășurându-se virtual, nici nu este posibil să se poată face un "clasament" în sensul clasic al termenului, care să compare în mod onest și corect performanța tuturor, pe aceeași scală. Nu ne interesează deci atât de mult cine ajunge primul sau prima, ci mai degrabă ca toți participanții să își găsească motivația de a merge până la capăt și de a finaliza cu succes tura la care s-au înscris, în timpul alocat.
Bineînțeles că aplaudăm și admirăm efortul celor care vor ajunge primii, dar în egală măsură îi vom felicita și pe ultimii finisheri! Determinarea de a nu ceda, consecvența și mobilizarea interioară pentru a reuși sunt de admirat, la fel cum este și performanța atleților de performanță!
Din aceste motive nici nu se oferă premii celor care vor ajunge primii, ci toți finisherii – și cel mai rapid și cel mai lent – vor primi același obiect, pe care să-l poarte cu mândrie și care să le aducă aminte de truda prin care au trecut și de greutățile pe care le-au depășit pentru a-l obține.
Și care să le dea încredere că de acum înainte pot împlini orice își propun să facă!



- Care au fost cele mai mari provocări pentru participanții la prima ediție a cursei? Pandemia de COVID-19? Accidentările? Lipsa timpului liber? Vremea? Demotivarea?
- Pandemia și mai ales perioada lockdown, când am stat închiși în case, au constituit, cu siguranță, o provocare pentru toată lumea. Ne-a bucurat însă faptul că unii participanți, cărora le-am scris ca să ne asigurăm că sunt ok (pentru că erau oarecum în urmă cu kilometrajul) și-au regăsit motivarea și au reușit chiar să revină în ritm. Totul e să îți faci un plan și să te ții de el, indiferent de factorii care te îndeamnă să amâni - vremea "urâtă", de exemplu. Sunt chiar binevenite aceste obstacole, pentru că doar trecând de ele poți progresa. E ușor să spui "Never give up!" din confortul canapelei, dar dacă reușești să o faci când e mai greu, nimic nu te va mai putea dărâma. Și asta, ca orice alt lucru, e ceva ce se antrenează. Toți avem zile când nu avem nici un chef să ieșim din patul cald la mișcare, afară în frig, dar dacă reușești să te mobilizezi și în astfel de zile, vei constata că întotdeauna la finalul antrenamentului nu vei regreta de fel alegerea făcută și că vei avea mult mai multă încredere că poți duce la final orice îți propui.

- Ediția a doua începe din 1 ianuarie. Ce noutăți aduce?
- Spre deosebire de ediția în curs, în 2021 oferim următoarele noutăți:
evenimentul va fi oferit de-a lungul întregului an 2021;
4 sporturi separate, având curse diferite: mers, alergare, bicicletă, înot (cu posibilitatea de a alege unul sau mai multe sporturi, inclusiv triatlon);
2 trasee terestre si unul acvatic:
traseul longitudinal (983 km, respectiv 1.966 km pt. varianta dus-întors);
traseul circular în jurul granițelor (3.004 km, respectiv 6.008 km pt. varianta dus-întors);
traseul pentru înot.
opțiuni de distanță:
mers: Tura dus (983 km), Tura dus-întors (1.966 km);
alergare: Tura dus (983 km), Tura dus-întors (1.966 km), Tura circulară (3.004 km);
bicicletă: Tura circulară (3.004 km), Tura circulară dus-întors (6.008 km);
înot: 100 km, 250 km sau 500 km.
Finisherii pot alege între catarama sau medalia de finisher.
Avem de gând să dezvoltăm în continuare funcționalitățile site-ului, pentru a oferi o experiență cât mai plăcută și facilă.
Pe lângă cele de până acum, ne gândim în primul rând la integrarea cu Strava, pentru ca activitățile salvate în această aplicație să apară instantaneu și în contul din platforma Aleargă România al fiecărui participant.

- Ce sfaturi aveți pentru cei care vor lua startul pentru prima oară la această cursă?

- Să nu se grăbească și să construiască pe termen lung, cu răbdare. Faceți-vă un plan și țineți-vă de el. Ascultați-vă corpul, e un echilibru foarte fin între a ieși câte puțin din zona de confort (pentru că doar așa putem evolua) și a grăbi lucrurile - prea mult sau prea repede.

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.