Raportul State of the World's Fathers (SOWF) - Situaţia taţilor la nivel mondial, realizat de MenCare, arată că, deşi în creştere, munca de îngrijire neremunerată din partea bărbaţilor nu ţine pasul cu participarea femeilor la forţa de muncă.
"Munca de îngrijire depusă de bărbaţi diferă de la o ţară la alta şi de la o familie la alta, dar niciunde bărbaţii şi băieţii nu contribuie în mod egal. Timpul petrecut de femei şi responsabilitatea pentru îngrijirea neremunerată rămân disproporţionate faţă de bărbaţi: femeile petrec de 2 - 10 ori mai mult, în medie, având grijă de un copil sau o persoană mai în vârstă decât bărbaţii", se arată în raportul citat.
De asemenea, femeile petrec mai mult timp pentru munca plătită şi neremunerată la un loc, inclusiv în economiile dezvoltate: femeile din statele membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) petrec cu 22 de minute/zi mai mult pentru munca de îngrijire plătită şi neremunerată decât bărbaţii.
"Femeile, spre deosebire de bărbaţi, petrec de peste trei ori mai mult timp pentru munca de îngrijire neremunerată în Mexic, Noua Zeelandă şi Japonia; aproape de cinci ori mai mult în Coreea; de opt ori mai mult în Africa de Sud; şi aproape de 10 ori mai mult în India. Chiar şi în Europa, care, ca regiune, a obţinut cel mai mare grad de egalitate, femeile înregistrează în medie 26 de ore de muncă domestică şi de îngrijire pe săptămână, spre deosebire de nouă ore pe săptămână în cazul bărbaţilor", se mai arată în documentul citat.
Specialiştii semnalează faptul că povara dublă purtată de multe femei le reduce abilitatea de a contribui la economia gospodărească, precum şi de a-şi dezvolta propriile competenţe şi talente în afara casei.
Astfel, un studiu realizat în America Latină şi Caraibe arată că peste jumătate dintre femeile între 20 şi 24 de ani au declarat că responsabilităţile neremunerate acasă reprezintă motivul principal pentru care nu pot să îşi caute un serviciu plătit, relatează Mediafax.
Deşi se oferă acum concediu de maternitate în aproape toate ţările, doar 92 de ţări oferă concediu de creştere a copilului pentru taţi, iar Islanda pare a fi campioană mondială în ceea ce priveşte utilizarea concediului de paternitate, întrucât bărbaţii beneficiază aici, în medie, de 103 zile de concediu plătit.
Cu toate acestea, concediul de maternitate în Islanda rămâne încă de trei ori mai mare.
Raportul oferă dovezi conform cărora, deşi nevoile de sănătate sexuală şi reproductivă neîmplinite continuă să fie cea mai mare ameninţare în ceea ce priveşte sănătatea femeilor şi a fetelor în întreaga lume, bărbaţii nu au fost implicaţi adecvat în soluţie.
Contracepţia este încă văzută global ca fiind în principal responsabilitatea femeilor. "75 la sută dintre utilizatorii de metode contraceptive la nivel mondial sunt femei, deşi acestea reprezintă jumătate din populaţie. O femeie moare la fiecare două minute în urma complicaţiilor asociate cu sarcina şi naşterea, iar la nivel global, 34 din 1.000 de bebeluşi vii la naştere mor înainte de a împlini un an, iar 46 din 1.000 mor înainte de vârsta de cinci ani", se mai arată în raport.