Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au avut pe rol un dosar ce viza verificarea măsurii preventive în cazul Elenei Udrea. În primă instanţă, în acest caz s-a decis ca fostul ministru să fie arestat în continuare la domiciliu. Această decizie a fost contestată de Udrea. La termenul de marţi, procurorul DNA, prezent în sala de şedinţă, nu şi-a mai susţinut pledoaria în sensul arestării la domiciliu a Elenei Udrea, ci a cerut judecătorului să admită solicitarea ei de a fi cercetată sub control judiciar.
Procurorul DNA nu a mai cerut arestarea la domiciliu a Elenei Udrea pentru că, în 7 mai, Curtea Constituţională (CC) a decis că dispoziţiile articolului 222 din Codul de procedură penală încalcă legea fundamentală, întrucât nu este precizată durata maximă a arestului la domiciliu în procedura de cameră preliminară şi în cursul judecăţii în primă instanţă, relatează Mediafax.
În acest context, reprezentantul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a solicitat cercetarea sub control judiciar a Elenei Udrea, întrucât, la momentul publicării motivării deciziei de către Curtea Constituţională, ar fi existat posibilitatea ca fostul ministru să fie judecat în stare de libertate, fără a avea vreo măsură restrictivă.
Începând din 7 mai, Elena Udrea s-a aflat în arest la domiciliu.
Elena Udrea este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului Gala Bute de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi respectiv de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte.
Alături de Udrea, au fost trimişi în judecată fostul ministru Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Georghe Nastasia, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroagă.