- Pe cine admiraţi, în mod special, dintre toate emblemele istorice ale culturii române?
- Oamenii pe care îi admir cel mai mult sunt artişti necunoscuţi, cei care sacrifică foarte mult pentru a crea, nu pentru a obţine.
- Dar din cultura mondială?
- Oscar Wilde. Un observator fin al modului cum societatea forţează individul să construiască o imagine falsă. Cunoaştem cu adevărat pe cineva?
- Din punctul dvs de vedere, sunt românii patrioţi?
- Îmi displace cuvântul „patriotism”. Transmite ideea că fiecare naţionalitate ar trebui să se considere superioară celorlalte. Nu a cauzat această idee suficient rău în lume?
- Dacă ar fi să facem o paralelă între România şi alte ţări, care e profilul cultural al României, din punctul dvs. de vedere?
- Există un mare respect pentru artiştii români în străinătate. Probabil mai mult în afara României. Fiecare domeniu al artelor are un artist român recunoscut. Ar trebui să fim mândri de aceasta.
- Cum credeţi că va evolua cultura în România, în următorii ani?
- Am putut să producem mari artişti câteva generaţii la rând. Este, poate, o dovadă a faptului că românii se nasc şi cu suflet, nu doar cu o inimă.
- Profesional vorbind, care a fost prima dvs iubire?
- Nu-mi amintesc şi nu aş vrea să spun o minciună.
- Cum aţi descoperit pasiunea pentru dans?
- Aş vrea să pot să am o poveste extraordinară, dar adevărul este că am fost înscris de către părinţii la şcoala de balet. Presupun că pasiunea mea pentru dans s-a dezvoltat în timp.
- Fiecare amintire a unei meserii făcute cu pasiune este, cu siguranţă, importantă. Însă, dintre toate una, mai mereu, se evidenţiază mai mult. Care ar fi aceasta, în cazul dvs.?
- Câştigarea Marelui Premi la „Premio Roma”, Italia. Nu din cauza premiului, ci din cauza contextului. Tocmai îmi dădusem demisia din poziţia de dansator principal al Universal Ballet din Coreea de Sud. Mă simţeam complet pierdut, singur, dezorientat, nu aveam nicio slujbă după concurs. M-am sculat cu perspectiva unei zile rele în faţă şi m-am culcat la sfârşitul unei zile bune.
- Când aţi simţit că sunteţi cel mai mândru de dvs, de-a lungul profesiei?
- Când dau interviuri. Sunt singurele momente când îmi analizez cariera.
- Care sunt cele mai valoroase lucruri pentru dvs., ca individ?
- Timp personal, timp petrecut de unul singur. Dacă nu am parte de o doză zilnică, indiferent cât de puţin, mă sufoc.
Pentru astfel de români ca Dragoş Mihalcea a luat naştere „Români pentru o lume”, campania naţională de responsabilitate socială iniţiată de Fundaţia Sergiu Celibidache.
E rândul tău să pui România pe hartă!
Mai multe detalii pe www.romanipentruolume.ro şi pagina oficială de Facebook a campaniei.
„Români pentru o lume” reprezintă un omagiu adus marilor personalităţi româneşti ce au adus mândrie şi glorie României, peste tot în lume şi aduce în atenţia fiecăruia dintre noi pe co-naţionalii noştri care, prin activitatea lor, rămân nemuritori. Finalitatea acestei campanii o constituie organizarea unui concurs naţional online (pe www.romanipentruolume.ro şi pe pagina de Facebook) de tribut adus culturii sau unei personalităţi anume, prin care oameni din domenii diferite ale culturii se vor putea înscrie astfel încât să dedice o pictură, o compoziţie, o sculptură, un poem, etc. În urma unui vot de specialitate şi prin votul sponsorilor, cei selectaţi vor merge în finală, unde vor fi jurizaţi de către un juriu de specialitate şi de către public. Câştigătorii vor primi burse de studiu în România şi în străinătate.
Campania se desfăşoară online, la adresa www.romanipentruolume.ro şi pe pagina de Facebook, unde puteţi găsi mai multe detalii despre acest nou proiect cultural al Fundaţiei Sergiu Celibidache.
Foto: Mats Backer