Puține, foarte puține dintre miile de fete care văd anunțul de recrutare al unei agenții de modelling și încep să spere la o carieră de fotomodel înțeleg că-și asumă riscuri imense. Că vor fi deseori nevoite, alteori chiar obligate prin contract să rabde de foame, să stea zile întregi în camere sordide de hotel, să suporte avansurile sexuale ale unor bărbați care doar se folosesc de ele, că vor accepta să muncească pe degeaba sau pe niște sume de nimic, că vor ajunge să-și scoată și dinții doar ca să pară mai slabe, fiindcă, la urma-urmei, nimic nu e mai rău astăzi în modă decât să nu fii suficient de slabă.
Și mai puține, mult mai puține fete din miile care trec prin filtrele nemiloase ale căutătorilor de talente reușesc să răzbată în industria modei, o junglă în care se rătăcesc o sumedenie de idealuri, principii, concepții. În spatele podiumului acoperit cu petale de trandafiri, pe care strălucesc supermodele aplaudate de cohorte de snobi, se învârte un malaxor care stoarce fără răgaz "armate" întregi de tinere naive, sărace, disperate sau pur și simplu temerare.
Industria modei a fost acuzată în mai multe rânduri că sub voalul glamour cu care și-a cucerit dreptul de a fi considerată o artă tăinuie lucruri cu care se ocupă mai degrabă organizațiile mafiote. Puține sunt vocile care răzbat de acolo de jos, din "subteranul" unei industrii care produce miliarde de euro la nivel global. Și niciuna nu a adus vești bune de dincolo de cortină, doar lucruri apăsătoare, tăinuite de teamă, de rușine și de nădejdea unei șanse care poate va veni cândva.
Fluturașii fără aripi
Nu, modellingul nu-i pentru oricine. E o lume apetisantă și dură, populată de genii, dar și de oameni rapace, cu instincte de prădători. E o lume în care frumusețea și talentul nu înseamnă totul, în care ai nevoie de noroc și în care trebuie să fii pregătită să suporți, să lupți și mai ales să știi când să renunți, dacă nu vrei să devii prizoniera unui sistem care te stoarce fără încetare, până când nu mai valorezi nimic. Dar poți explica asta "fluviilor" de fete care năvălesc în fiecare an spre capcanele înșelătoare ale "vânătorilor" de suflete ingenue? Presa e plină de cazuri de tinere abuzate, înșelate, chiar ucise, și cu toate acestea persistă încă mentalitatea "mie nu mi se poate întâmpla așa ceva".
Realitatea este că marja de naivitate, ca să fim indulgenți, e infinită la nivel mondial. Iar sărăcia, foamea de celebritate și "magia fashion" amplifică fenomenul, atrăgând necontenit "fluturașii" în jurul becului. Din nefericire, mulți își vor pierde aripile.
Dacă pentru miile de anonime care o iau de la zero în Paris, Londra, Milano și New York este teribil de greu să reușească - dar măcar au parte de experiențe decente - pentru cele care pornesc din Asia sau America de Sud șansele de a cădea victimă ale abuzurilor sporesc dramatic.
"Când ți-e foame, nu-ți mai pasă de nimic"
Dificultățile și sacrificiile tinerelor aflate la început de carieră în modelling au făcut subiectul unui interviu publicat recent de cotidianul britanic The Times. Model, actriță și star de reality TV, Katia Elizarova, în vârstă de 27 de ani, a reușit să facă vâlvă cu dezvăluirile ei. Ea se numără printre cele care au reușit, dar dorește să spună adevărul. Katia vorbește despre exploatarea sexuală, despre zilele în care îi era foame și n-o mai interesa ce urmează, decât să mănânce ceva - multe mizerii la care nu te aștepți când te gândești la modă.
"Erau oameni care încercau să te ducă în cluburi ca să atragi atenția unor bătrâni. Asta nu e partea frumoasă a meseriei noastre. Dacă ești model iar agenția nu te-a plătit de câteva luni, n-ai nimic de mâncare - iar atunci apare cineva care spune: <<Hai cu mine în club, acolo se mănâncă gratis, adu-le și pe prietenele tale>>. Și acolo te trezești cu 20 de inși care se zgâiesc la tine, dar ți-e atât de foame încât nu-ți pasă", spune ea în interviu.
Elizarova, care actualmente se numără printre protagoniștii reality show-ului "Meet The Russians", difuzat de canalul Fox TV, joacă și rolul unei soții nefericite în filmul "Sunstroke". Ea a devenit cunoscută după ce a prezentat pentru Chanel, M&S și MaxStudio, ca să enumerăm câteva dintre brandurile pentru care a lucrat. Elizarova are o relație cu actorul Benedict Cumberbatch, cunoscut pentru rolul din "Sherlock Holmes", pe care l-a cunoscut la o nuntă, în Ibiza. Ea reprezintă un caz fericit, dar n-a uitat de unde a plecat.
Ea a fost recrutată în orașul natal, Saratov, pe când avea doar 14 ani și a văzut o groază de chestii care nu i-au plăcut în cei 12 ani în care a muncit în acest bussines numit modelling. Printre acestea se numără fetele de 16-17 ani drogate sau îmbătate de bărbați, presiunea continuă de a fi slabă pentru a nu pierde bani.
Chiar și Elizarova, care are o constituție firavă, a simțit presiunea slăbitului. Când era în Japonia, fetele se cântăreau după fiecare masă. "Cunosc fete care erau bulimice, care luau cocaină pentru a avea obrajii supți. Unele își scoteau dinții ca să arate mai slabe", povestește ea.
Chiar dacă încă lucrează în modelling, Elizarova a decis să facă o misiune din dezvăluirea abuzurilor la care sunt supuse tinerele vulnerabile. Ea a participat la o dezbatere în Anglia despre moralitatea caselor de modă care tind să impună măsuri tot mai mici pentru modelele care sunt la început de carieră.
Deocamdată, Katia Elizarova își concentrează eforturile în Marea Britanie, unde speră să trezească reacții împotriva abuzurilor din modelling, apoi va încerca să lupte împotriva acestui fenomen și în țara sa, scrie Daily Mail.
Modellingul începe de la 5-10 ani
În Marea Britanie e mai ușor să trezești conștiințe decât în Rusia, unde sărăcia îngheață orice reacție. Situația din țara Elizarovei a fost redată și documentarul "Girl Model", lansat în martie anul trecut. Filmul evocă satele și orașele defavorizate ale Rusiei siberiene, acolo unde tinerii nu au viitor și singura lor șansă o reprezintă evadarea într-un oraș mare. Aici este terenul propice pentru scouterii de modă, care selectează cele mai tinere și mai frumoase fete. Le fac oferta vieții lor, apoi le duc în Japonia, într-o lume nouă, total diferită, în care trebuie să se maturizeze rapid, să învețe engleza din mers și să depășească în pas de defilare barierele culturale.
Documentarul merge pe urmele rețelei care transportă legal tinere preadolescente foarte sărace din Rusia în Japonia, de unde cele care rezistă sunt trimise spre Statele Unite.
Ashley Arbaugh a fost model, iar acum umblă prin toate cătunele uitate de Dumnezeu prin pustiul Siberiei. Speră să găsească un chip pe care să-l lanseze în circuitul internațional. "Niciodată nu poți fi suficient de tânără", spune ea despre vârsta maximă acceptată în industrie. Are dreptate. Cu doar câteva săptămâni mai înainte, la Săptămâna Modei de la New York, creațiile lui Marc Jacobs au fost prezentate de fete de 14 ani, relatează cotidianul britanic Daily Mail.
"Primul secret al succesului în modelling este să începi la 5-10 ani", le spune în rusă unul dintre scouteri fetelor care aşteaptă să fie cântărite din ochi, măsurate şi evaluate.
Lacrimile Nadiei
"Am 14 ani", spune Nadia Vall într-o secvență, în timp ce este aranjată de un stilist. "Nu spui că ai 14 ani, ai 15", este repede corectată, când, de fapt, pusese deja de la ea un an în plus. "Vreau să devin un model bun", spune tânăra rusoaică, în timp ce iese pe poarta casei în care locuia cu părinții și bunicii ei.
I s-a promis că va câștiga garantat 8.000 de dolari pentru două luni de muncă. Realitatea e puțin diferită, notează jurnaliștii britanici. Pe site-ul filmului, realizatorii descriu lumea modellingului ca pe o cameră înconjurată de oglinzi și lentile, care reflectă diferite versiuni ale realității spre tinerele aflate la începutul carierei.
"E o piață sigură. Spre deosebire de alte piețe, aici fetele nu ajung niciodată să se afunde în datorii", îi spune Ashley Arbaugh novicei Nadia. Dar de fapt e vorba de e o industrie instabilă, din care mediul interlop își racolează deseori noi prostituate. Și totul se petrece departe de luminile reflectoarelor din Europa și Statele Unite, într-o periferie a capitalei nipone, Tokio.
Puţine din fetele care pleacă să dea lovitura în lumea atragătoare a modei rezistă şi trec peste şocul despărţirii de familie şi al distanţei.
Filmul redă nu doar speranţele lor, ci şi eforturile pe care le fac, zâmbetele forţate, iluziile care se destramă, lacrimile lor şi răbufnirea la telefon a Nadiei, care izbucnește în plâns: "Vreau să vin acasă, mamă". Lumea dură a modellingului tocmai a mai strivit un vis.
Viață de model
Nici în Occident lucrurile nu stau mai bine. Chiar dacă debutantele nu se confruntă cu pericole atât de mari ca în Asia, un lucru e sigur: n-au bani, iar asta le face vulnerabile.
Să luăm cazul lui Ashley Stetts. La 18 ani, ea a plecat din Toronto la New York, unde a fost recrutată de agenţia Ford Models. Abia terminase facultatea şi cariera de model suna promiţător pentru ea. Însă în loc să se bucure de o viaţă mai bună, ea a avut surpriza să descopere că lua mai mulţi bani lucrând ca barmaniţă decât ca model.
Ashley a povestit pentru Huffington Post că după ce s-a angajat într-un club popular din New York primea peste 1.000 de dolari pe noapte. Ziua, o şedinţă foto pentru o revistă îi aducea între 100 şi 400 de dolari. La costurile vieţii din orașul american, dacă ar fi fost să trăiască doar din modă, Ashley ar fi ajuns în stradă, cu trei opţiuni mari şi late: un job onorabil în afara modei, prostituţia sau întoarcerea acasă cu coada între picioare. Ea a ales prima variantă, o slujbă part-time. "Scoteam mai mulţi bani în trei nopţi pe săptămână decât în orice alt job potrivit calificării mele. Aşa că m-am adaptat repede la cariera mea dublă, de model şi barmaniţă în New York", a povestit ea.
Timp de opt ani cât a lucrat ca model, Ashley Stetts a fost dezamăgită de designerii care în loc de bani le dădeau haine fetelor. Din această cauză, locuiau la grămadă în apartamente foarte mici, ca să-şi poată plăti facturile. "În realitate, cele mai multe modele îşi cheltuie banii lor pentru a merge la castinguri şi de regulă sunt respinse", a explicat ea. "Ştiu cazul a trei fete care stăteau împreună într-un apartament mic şi care mâncau doar ţelină la cină, fiindcă nu-şi permiteau mai mult", a povestit tânăra.
Cu timpul, Ashley a început să obţină mai multe contracte şi să câştige mai bine din modă. În ultimii ani în care a urcat pe catwalk, ea a fost plătită cu 250 de dolari pentru apariţia pe coperta revistei Women's Health Magazine. Acum lucrează ca model de probă, adică îmbracă creaţiile designerilor, astfel încât aceştia să ştie cum arată ţinutele înainte de a le lansa pe piaţă. E plătită cu 250 de dolari pe oră. E un job stabil şi are un venit constant, în condiţiile în care tinerele care intră în lumea modei speră să ia într-o zi cât câştigă ea într-o oră.
Ashley spune că joburile de top foarte bine plătite sunt puţine şi greu de găsit. Șansa ei a fost slujba de la club, pe care între timp a părăsit-o, fiindcă astfel s-a putut menţine în lumea modei, punând şi ceva bani deoparte.
Diete, anorexie, depresie
Cazurile prezentate sunt confirmate, din păcate de statistici. Potrivit datelor publicate în 2012 de primul sindicat al modelelor, The Model Alliance, lumea modellingului este dominată de injustiție. "Există o prejudecată potrivit căreia manechinele fac milioane de dolari. Ceea ce oamenii nu realizează, însă, este că ele lucrează de multe ori pe gratis", a declarat modelul Sara Ziff. În 2000, ea a realizat documentarul "Picture Me", în care a prezentat abuzurile din lumea modellingului. Tot ea a înființat și organizația al cărei obiectiv este impunerea unei liste de drepturi ale modelelor.
Anul trecut, înaintea primei reuniuni sindicale, la New York, The Model Alliance a dat publicității un sondaj realizat pe un eșantion de 85 de modele. Datele, expuse succint, atestă că modellingul este o întreprindere dură:
- 54,7% din modelele consultate și-au început cariera la vârsta de 13-16 ani.
- 64,1% au spus că agenții le-au impus să slăbească.
- 68,3% suferă de anorexie sau de depresie.
- 31,2% suferă de o tulburare alimentară.
- 28,8% nu au asigurare de sănătate.
- 48,7% țin diete și fac clisme ca să slăbească.
- 29,7% (aproape una din trei) au spus că au fost atinse în mod necorespunzător. - 28% au mărturisit că li s-a cerut să întrețină relații sexuale.
- 86,8% dintre modele au spus că li s-a cerut să pozeze nud fără a fi anunțate înainte, iar dintre acestea, 46,4% au fost de acord fără să se simtă jenate, iar 27,5% au acceptat pentru că se temeau să nu rămână fără contract.
- 50,6% au consumat cocaină.
Foto: AFP/Mediafax, Daily Mail
Comentarii (3)
Pai sigur, vor sa mearga pe podiumuri si sa fie platite cu bani grei)) Suna frumos, nu? Prea multa atentie li se acorda, poate merita si premiul Nobel unele din ele? Ce-ar fi sa puna maina pe carte, ca sa nu ajunga in bratele unor bosorogi sau sa ia cocaina pn a fi slabe. Sunt persoane care muncesc cu adevarat toata viata si n-au nimic, si nu vad nicaieri articole despre ei.
Din păcate ceea ce se întâmplă cu aceste tinere nu este ceva ieşit din comun. Toată lumea se prostituează, asta e viaţa. Şi nu mă refer la prostituţia sexuală, ci la cea la care te împinge lipsa de experienţă şi sistemul din care vrei să faci parte. Câţi absolvenţi de facultăţi (tehnice sau nu) nu ajung să lucreze în domenii mult mai prost plătite şi adesea sub demnitatea studiilor lor ? În afara unei şanse, a unei pile, a unui părinte/amant/binefăcător înstărit, câţi reuşesc de la început ? Câţi nu se chinuie ani în şir fără a avea certitudinea unei reuşite ? Câţi se irosesc aşa ? Viaţa e dură şi nu poţi răzbate bătând din palme. Din păcate există un miraj vizavi de lumea modei, dar şi acesta a început să se destrame... Şi apropo, ştiaţi că neoficial pe podiumurile din Italia, se estimează că 40% din modelele feminine sunt de fapt... băieţi adolescenţi ? Se pare că în acest fel se pot obţine modele foarte slabe (băieţii au un sistem hormonal care nu favorizează depunerea grăsimii, cel puţin în adolescenţă). E o nebunie...
Dar cine le pune sa se zbata atata sa devina fotomodele? Toate viseaza la o viata pe catwalk, e cel mai simplu si frumos mod de viata, nu trebuie sa muncesti, banii vin usor, haine si cosmetice gratis, de ce sa mai muncim, nu? Sa sa devenim cu totii manechini si gata. Asa se intampla cand alegi varianta cea mai usoara si esti gata sa faci orice compromis pt asta. Mai grav e ca din ce in ce mai multe mame isi imping copilele inca de la cativa anisori spre lumea asta aparent stralucitoare, dar care ascunde numai compromisuri, droguri, prostitutie, batai (si de joc si cu parul) etc. Nu va mai umiliti fetelor doar ca sa apareti la televizor in chiloti in speranta ca intr-o zi veti fi si platite si respectate (nu se va inampla)!!! Vreti sa fiti in centrul atentiei : GASITI ALTA CALE!
Posteaza comentariu