Dosar Eva. Ebola a scăpat de sub control: Va ajunge și în Europa?

Epidemia de febră hemoragică din Africa de Vest a depășit 1.300 de cazuri şi 729 de morţi. Sute de români care muncesc acolo se tem că se vor îmbolnăvi, iar autoritățile din toată lumea sunt în alertă.

Pasagerii care ajung în aeroportul din Otopeni din țările africane nu se remarcă în mod deosebit. Oamenii își așteaptă bagajele, apoi pornesc spre ieșire. Odată cu ei, însă, poate intra în țară un ucigaș ascuns, foarte periculos.
Cu greu ar putea fi depistat un purtător al temutului virus Ebola, pentru că boala are un termen de incubare cuprins între două și 21 de zile. În acest timp, o persoană poate trece de toate filtrele, atât la îmbarcare, cât și la sosire. Ebola a scăpat de sub control în țările din Vestul Africii și se răspândește cu repeziciune.

Iar dacă focarul nu mai poate fi izolat în această regiune, boala, care este fatală în 90% din cazuri, se poate întinde și pe alte continente. Ar fi un coșmar teribil.

Dacă boala ajunge la Londra, sincer nu știu unde vor pune pacienții. Ne-am putea descurca cu unu-doi, dar ce facem dacă sunt mai mulți?Hugh Pennington
Deocamdată, virusul a ieșit pentru prima oară din junglă, unde a afectat mai multe sate, și a făcut prima victimă în Lagos, cel mai mare oraș din Nigeria, cu peste zece milioane de locuitori. De aici poate ajunge oricând într-o metropolă din orice colț al lumii.

Chiar dacă Ebola nu se transmite ușor, este un virus foarte contagios dacă o persoană intră în contact cu contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii e cuprinsă între 25 şi 90% şi încă nu există un vaccin omologat împotriva acestei boli. În faza finală, virusul găurește arterele sanguine, provocând hemoragii interne, precum și sângerări ale ochilor, urechilor și gurii. După ce organele interne cedează, survine moartea.

Bilanţul epidemiei de febră hemoragică în Africa de Vest a ajuns la peste 1.300 de cazuri şi 729 de morţi, dintre care 57 în patru zile, a anunţat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de AFP.
"În perioada 24-27 iulie au fost înregistrate 122 de cazuri noi (confirmate, probabile şi suspecte), precum şi 57 de decese confirmate în Guineea, Liberia, Nigeria şi Sierra Leone", a precizat OMS într-un comunicat.
Aceste date arată o creştere în doar patru zile cu 8,5% a numărului de decese şi cu 10,1% a numărului de cazuri de la precedentul bilanţ al OMS. În total, la data de 27 iulie, OMS a înregistrat 1.323 de cazuri de febră hemoragică (909 confirmate ca fiind Ebola), dintre care 729 s-au soldat cu deces.

Liberia a decis recent blocarea unei părţi a frontierelor şi închiderea tuturor şcolilor pentru a împiedica propagarea epidemiei, a anunţat preşedinta Ellen Sirleaf Johnson.
De asemenea, din cauza răspândirii epidemiei Ebola, Organizaţia americană de ajutor Peace Corps a anunţat că îşi retrage voluntarii din Liberia, Sierra Leone şi Guineea.

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.