"Suntem prieteni cu maestrul Sergiu Nicolaescu, de aceea l-am rugat, înainte de a pleca în concediu, să vină la spital, pentru că simţeam că îi este rău. Cu toate acestea, a refuzat, spunând că vrea să rămână acasă de sărbători. În acest interval nu a mâncat, a slăbit, iar tranzitul intestinal era încetinit. La internare, proteinemia era 5, fapt care indică denutriţia", a declarat, joi, directorul medical al Spitalului Elias, Dana Safta.
În 26 decembrie, Sergiu Nicolaescu a acceptat internarea din cauza unor dureri puternice în abdomen. Analizele făcute imediat după internare nu au indicat prezenţa lichidului în abdomen, deci nu era vorba de peritonită, a spus purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias, dr. Valentin Calu.
El a precizat că, după internare, au început administrarea tratamentelor pentru boala lui Sergiu Nicolaescu, care era cunoscută încă din anul 2000, respectiv diverticulită acută, inflamaţia intestinului gros.
Durerile abdominale s-au mai diminuat, dar analizele nu erau tocmai bune, indicând persistenţa unui sindrom inflamator. În acel moment s-a hotărât să se facă intervenţia laparoscopică, aceasta fiind atât un mijloc de diagnostic, cât şi o procedură chirurgicală. Astfel a fost descoperit "apendicele flegmonos şi peritonita de vecinătate", fiind realizată totodată intervenţia chirurgicală, a explicat dr. Valentin Calu.
El a adăugat că evoluţia postoperatorie a fost lent favorabilă, dar peritonita poate da complicaţii pulmonare, mai ales pe fondul traumatismului suferit când a căzut.
Valentin Calu a mai spus că starea de sănătate a lui Sergiu Nicolaescu s-a degradat în ultimele 24 de ore, când au apărut complicaţiile cardiace şi pulmonare. Decesul a survenit pe fondul unei "detrese respiratorii acute", o alterare gravă respiratorie.
Directorul medical al Spitalului Elias a precizat că trupul neînsufleţit al lui Sergiu Nicolaescu va rămâne în spital până vineri, conform procedurilor.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias a mai spus că Sergiu Nicolaescu era cunoscut ca suferind de o boală diverticulară, având mai multe epidoade repetitive de-a lungul timpului.
Valentin Calu a precizat că regizorul Sergiu Nicolaescu avea fibrilaţii atriale paroxistice şi un traumatism toracic cu contuzie pulmonară, iar în 26 decembrie s-a internat la Spitalul Elias pentru dureri în etajul abdominal inferior, având inapetenţă de câteva zile. În urma examenului clinic s-a stabilit că a suferit un puseu de diverticulită, fiindu-i administrat tratament.
În 28 decembrie, în urma investigaţiilor, s-a decis intervenţia laparoscopică şi intraoperator s-a descoperit o apendicită acută perforată. Postoperator a fost continuat tratamentul, dar au apărut complicaţii respiratorii, care în ultimele 48 de ore au dus la insuficienţă respiratorie acută, necesitând terapie intensivă maximală, conform protocolului, a mai spus Valentin Calu.
Pe fondul degradării progresive a funcţiei respiratorii, joi dimineaţă, Sergiu Nicolaescu a făcut stop cardiac, fără răspuns la manevrele de resuscitare, iar la ora 8.20 a fost declarat decesul, a adăugat dr.Valentin Calu.
Şeful Clinicii de chirurgie a Spitalului Elias, conferenţiar Adrian Miron, a declarat că l-a tratat timp de 12 ani pe Sergiu Nicolaescu pentru mai multe complicaţii ale bolii diverticulare, iar cel mai acut puseu a fost cel din decembrie, când a fost internat.
Conferenţiarul Adrian Miron a precizat că starea lui Sergiu Nicolaescu la internare nu permitea o intervenţie chirurgicală.
Adrian Miron a precizat că boala diverticulară este o boală a vârstnicului, fiind un tribut al tipului de viaţă european. Boala reprezintă o inflamare a unor zone proeminente ale colonului sigmoid, iar apropierea de zona apendicelui face ca simtomatologia să fie asemănătoare.
În cazul lui Sergiu Nicolaescu, întrucât era cunoscut cu boală diverticulară şi se copiau manifestările cunoscute anterior, a fost diagnosticat iniţial cu diverticulită, care este la opusul apendicitei şi nu are indicaţii chirurgicale în 24 de ore, a mai spus conferenţiarul Adrian Miron.
Şeful Clinicii de chirurgie a precizat că un pacient de vârstă tânără cu această simptomatologie ar fi fost încadrat cu uşurinţă în tabloul de apendicită acută, în timp ce un vârstnic ar fi fost mai degrabă încadrat cu boală diverticulară.
Sergiu Nicolaescu a decedat joi, la ora 8.20, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, anunţa anterior Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 şi recent fusese operat de peritonită.
Cu o săptămână înainte de internare, Nicolaescu căzuse în timp ce se îndrepta spre garajul său, el suferind un traumatism toracic, respectiv i s-au fisurat câteva coaste, relatează Mediafax.
Cineastul Sergiu Nicolaescu, decedat joi, la vârsta de 82 de ani, a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecţie impresionantă de peste 60 de filme în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în acelaşi timp, haina de regizor, scenarist şi actor, cu o abilitate neobişnuită.
În 12 decembrie 2012, senatorul PSD Sergiu Nicolaescu le adresa mulţumiri colegilor din Senat pentru perioada petrecută împreună, precizând că nu a mai candidat pentru un nou mandat deoarece mai are puţini ani de trăit pe care vrea să-i termine în profesia sa.
Foto: Mediafax
© Copyright: MEDIAFAX
Directorul medical al spitalului Elias: "Sergiu Nicolaescu se simţea rău din 18 decembrie, dar a refuzat să vină atunci la spital"
Sergiu Nicolaescu se simţea rău din 18 decembrie, după ce a căzut, dar a refuzat să vină la spital, preferând să petreacă sărbătorile în familie, iar până în 26 decembrie, când a acceptat internarea, a mâncat foarte puţin şi a avut probleme de tranzit intestinal, a spus directorul medical Dana Safta, citat de agenția Mediafax.
Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
Comentarii (2)
Din copilarie si adolescenta a fost poate singurul regizor si in acelasi timp actor ale carui filme de orice factura mi-au placut pe langa bine realizatele filme anglo-saxone. Imi amintesc ca ma opream prin oras unde se faceau filmari de scene pe care le realiza si urmaream repetitiile. Chiar si acum la peste 40ani revad cu placere filmele copilariei si adolescentei si remarc la peste 20 ani de la Revolutie neutralitatea sa politica in fixarea unor scene si evenimente mai mult sau mai putin fictive ale anilor 40-44 in filme realizate in timpul anilor in care alti actori cochetau puternic cu propaganda comunista pentru favoruri si afirmare nemeritata. Ca politician a fost comun, ca actor si regizor este si va ramane dupa parerea mea un monstru sacru al cinematografiei romanesti. Unul din singurii care m-au facut sa ma simt mandru ca m-am nascut in Romania (Mircea a fost filmul care mi-a ridicat constiinta romaneasca cand l-am vazut la cinematograf, copil fiind la acea vreme). Marele regizor care a trecut cu demnitate prin guvernarea in care toti trebuiau sa laude Partidul si realizarile sale. Marele actor care e in galaxia lui Toma Caragiu, Amza Pelea, Liviu Ciulei. Pacat......... avem talk--garbage--show-uri in care actori de mana a 15-a care si-au pierdut vocatia de ratati si au "invins" in politica balcano-romana ocupa ore sufocante si 350 de zile pe an pentru nimicuri care nu inseamna nici macar "realizari sufocante" cum eram obisnuiti in trecut (Romania a mai lansat la apa un petrolier de 55.000TDW..., ..., ...) si nici realizari artistice cum nu erau laudate in trecut, dar acum cu asemenea eveniment nefast se evidentieaza in prim planul unei istorii a realizarilor romanilor. Nu stiu cine, stiu doar ca nu se va mai intampla in urmatorii 50 ani o superproductie romaneasca de genul Mircea si inca altele. Credeam ca va mai trai pentru eternitate..... Multumesc
Ma numar printre multii care am iubit filmul lui Sergiu Nicolaescu. Pacat ca vorbim frumos despre Marii artisti de-abia dupa ce acestia numai sunt printre noi. Inca un actor si regizor mare care s-a prapadit. Mai sunt doar cativa . Macar pe acestia sa/i pretuim. Tarana usoara .
Posteaza comentariu