De ce să nu porneşti aerul condiţionat imediat după ce urci în maşină

Manualele de utilizare a automobilului recomandă să nu porneşti aerul condiţionat imediat după ce ai urcat în maşină, dar nu oferă nicio explicaţie despre acest lucru, precizând doar că astfel prelungeşti performanţa maşinii. Motivul e însă foarte important pentru sănătatea ta.

Atunci când laşi maşina parcată în exterior, ai mereu în vedere să închizi geamurile. Totuşi, chiar dacă ai parcat maşină la umbră, în interior se pot acumula 400-800 mg de benzen, substanţă emanată de materialele din plastic din componentele maşinii. În cazul în care laşi maşina în soare, la o temperatură de peste 16 grade Celsius, nivelul de benzen poate atinge valori cuprinse între 2.000 şi 4.000 mg, adică de 40 de ori mai mult decât limita maximă admisibilă, arată site-ul secretele.com, citat de Realitatea.net.

De fiecare dată când stai în maşină cu geamurile închise inhalezi benzen, iar această toxina are efecte nocive asupra ţesutului osos, asupra ficatului şi a rinichilor, provocând apariţia cancerului.

Mai mult, organismul trebuie să depună mult efort pentru a elimina benzenul, iar procesul este de durată, precizează sursa menţionată.

Cercetările în domeniu au indicat că prin instalaţia de aer condiţionat a maşinii circulă mai întâi aerul încălzit şi apoi începe să răcească aerul din interior. Benzenul, toxina care poate cauza cancer, este expulzat împreună cu aerul încălzit şi poate fi astfel inhalat dacă nu este întâi aerisitul interiorul maşinii.

Pentru a folosi în mod corect şi sănătos aerul condiţionat, deschideţi mai întâi uşile, aşteptaţi ca interiorul să se aerisească, apoi porniţi timp de 2-3 minute ventilaţia şi abia apoi porniţi aerul condiţionat.
După încă un minut puteţi urca în maşină şi închideţi geamurile.


Foto: Depositphotos

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
28 Iunie 2016