Africa este inca un mister pentru multa lume si, cu siguranta, un continent fascinant, cu tot ceea se intampla acolo – de la cum traiesc oamenii, la animalele salbatice si marile migratii, pana la bucataria traditionala. Ani de zile mi-am dorit sa vizitez macar Namibia pentru ca mi se parea minunata lumea ei…« dark ». Am inceput de ceva vreme sa gatesc dupa retete africane si m-am delectat astfel cu Matoke si Tajini de pui….
Africa este al doilea continent ca marime si cel mai populat dupa Asia. Cel mai inalt punct al continentului se afla in Tanzania – Muntele Kilimanjaro, 5895 m – si tot aici il regasim si pe cel mai de jos – lacul Assal din mica tara Djibouti – 156 m sub nivelul marii.
De-a lungul perioadei preistorice, in Africa nu au existat state organizate, ci bosimani, adica grupuri de vanatori – culegatori. Limba pe care acestia o vorbeau se mai vorbeste si astazi in Bostwana si Namibia si este considerata a fi cea mai veche limba ce a supravietuit pana astazi. Inregistrarea scrisa a istoriei incepe in jurul anului 3300 BC, odata cu dezvoltarea civilizatiei egiptene. Totusi, primele avanposturi comerciale europene au intrat in Africa abia in 1482 AD, prin portughezii care faceau comert cu aur, fildes, mirodenii si sclavi. Iar odata cu descoperirea Americii, din pacate, comertul cu sclavi ia avant – aceasta practica barbara fiind abolita abia in secolul XIX.
Africa este un continent al contrastelor, locul unde au aparut unele dintre cele mai vechi si stralucite civilizatii ale antichitatii, dar si ultimul continent care a devenit liber – cele mai multe tari africane si-au dobandit independenta abia in ultimele decenii ale secolului 20.
Ne atrage o plimbare pe elefant la fel de mult ca legenda elefantului in sine. Ne intereseaza dansul african, legendele locale, cafeaua africana, bucataria si mirodeniile deosebite, legumele si fructele sau animalele care nu credeai ca ar putea sa existe. Zone bogate in fauna si flora, dar si zone unde lipsa de vegetatie te sperie. Oricum ar fi, Africa ne imbie cu lumea ei misterioasa, fascinanta si, poate, psihedelica…- Laura Pascu pentru Style&Nature
Posteaza comentariu