Cu toate că anemia feriprivă reprezintă una dintre cele mai des întâlnite probleme nutriționale întâlnite la copiii din România, aceasta este de multe ori trecută cu vederea.
Cât de gravă e problema? În stadiul incipient, anemia feriprivă evoluează încet, rămânând neobservată. Un organism care este supus cronic la un aport inadecvat de fier devine extrem de vulnerabil la infecții, este slăbit, are o toleranță redusă la efort fizic, iar performanțele intelectuale se reduc.
Netratată, anemia afectează dezvoltarea cerebrală a copiilor și poate determina întârzieri intelectuale și cognitive majore. Însă anemia feriprivă poate fi depistată printr-o simplă analiză de sânge recoltată din deget. De aceea, este important ca părinții să fie atenți la comportamenul micuților și să se adreseze unui medic pediatru pentru a clarifica orice bănuială.
În acest context, întrebarea este cum putem să ne ferim micuții de o asemenea deficiență? Alimentația joacă un rol esențial în dezvoltarea armonioasă a organismului, iar părinții sunt primii care pot preveni instalarea acestei afecțiuni, controlând cu atenție dieta copiilor și asigurându-se că aceștia primesc necesarul zilnic de fier. Printre alimentele bogate în fier se numără: ficatul de pasăre, carnea roșie, peștele gras, ouăle, lintea, legumele verzi și cerealele integrale, care, în combinație cu alimente bogate în vitamina C, pot determina o mai bună absorbție a fierului de către organism.
La rândul lor, medicul de familie și medicul pediatru joacă un rol esențial în identificarea unei posibile probleme determinate de lipsa de fier.
În concluzie, sănătatea copilului, dar și a adulților, depinde în mare măsură de alimentație. Un regim echilibrat poate face minuni, prevenind apariția unor probleme mai serioase. Pentru ca organismul
[1]Organizația Mondială a Sănătății;
[2] Conform unui studiu realizat de Ministerul Sănătății în parteneriat cu UNICEF România;