Ştim că alcoolul are un efect toxic asupra ficatului şi atunci când este consumat în cantităţi exagerate, riscul de a dezvolta boli ale ficatului, în special cancer, este unul foarte ridicat. Însă, un cercetător de la University of Otago din Noua Zeelandă a descoperit că nu numai ficatul este în pericol atunci când consumăm alcool, chiar şi în cantităţi moderate.
Potrivit medicului Jennie Connor, consumul de alcool, chiar şi în cantităţi moderate, creşte riscul de apariţie a cancerului la ficat, precum şi în alte 7 părţi ale corpului. "Există dovezi foarte clare care indică faptul că alcoolul creşte riscul de dezvoltare a tumorilor canceroase în şapte zone ale corpului, posibil şi în alte părţi", avertizează specialistul, citat de publicaţia sciencealert.com
Astfel că în urma cercetărilor realizate s-a constatat că alcool creşte riscul de apariţie a cancerului la gură, gât, laringe, esofag, colon/rect, sân şi stomac.
Ceea ce nu au reuşit să stabilească clar oamenii de ştiinţă este legat de modul în care reuşeşte alcoolul să genereze mutaţiile care favorizează dezvoltarea tumorilor maligne în aceste zone ale corpului.
"Chiar şi fără o decriptare completă a întregului mecanism care favorizează acest lucru, rezultatele epidemiologice arată clar că alcoolul cauzează cancer la gură, gât, laringe, esofag, colon/rect, sân şi stomac", explică specialistul.
Cu cât se consumă o cantitate mai mare de alcool, cu atât creşte şi riscul de a dezvolta tumori maligne în aceste zone ale corpului. Însă, nici consumatorii de alcool în cantităţi moderate nu sunt mai puţin expuşi acestui risc, avertizează specialistul, deoarece studiile au arătat că efectul poate să fie similar.
Riscul de cancer oral (la gură) este foarte ridicat
Potrivit cercetătorilor, consumul de alcool creşte foarte mult riscul de a dezvolta cancer oral. Numeroase cercetări arată că dacă o persoană consumă 50 de grame de alcool pe zi (echivalentul a 4 băuturi alcoolice) are un risc de şapte ori mai mare să dezvolte cancer la gură spre deosebire de una care nu obişnuieşte să consume alcool.
Însă, mare atenţie, deoarece acest risc nu scade nici în cazul persoanelor care consumă alcool în cantităţi moderate, după cum au avertizat specialiştii. Un studiu citat de publicaţia The Telegraph arată că femeile care consumă 5 grame de alcool pe zi au un risc cu 40% mai ridicat de a face cancer la sân.
"Se vede clar faptul că riscul de cancer creşte direct proporţional cu cantităţile de alcool consumate zilnic şi nimeni nu poate să conteste această legătură directă. Pentru a te proteja de cancer, recomandarea mea este să renunţi la alcool, însă dacă acest lucru nu este posibil atunci măcar să-l consumi ocazional şi în cantităţi mici", recomandă Susannah Brown, un specialist de la World Cancer Fund.