Multe animale, precum ţestoasele, albinele, dar şi păsările migratoare, folosesc magnetorecepţia şi "ghidul" lor magnetic pentru a se orienta în călătoriile pe distanţele lungi, folosind ca reper câmpul magnetic al Pământului.
Joe Kirschvink, geofizician la California Institute of Technology, face teste pe oameni pentru a demonstra că toţi suntem înzestraţi cu un al şaselea simţ magnetic şi că magnetorecepţia face parte din evoluţia noastră, putând fi considerată un simţ primar.
Cercetarea acestui savant, publicată în jurnalul Nature Communications, arată că atunci când proteina din retina umană este plasată pe o musculiţă de oţet (Drosophila melanogaster), aceasta capătă abilitatea de a detecta câmpul magnetic terestru.
"Se pune problema: poate că ar trebui să regândim totul despre al şaselea simţ. Se ştie că acest simţ este foarte important pentru migraţia animalelor. Poate că această proteină îndeplineşte şi funcţia importantă de senzor magnetic la oameni", a declarat Steven Reppert, de la University of Massachusetts Medical School, pentru Live Science.
Într-unul dintre experimentele recente realizate de Kirschvink, un câmp magnetic rotitor a fost creat în jurul voluntarilor, în timp ce activitatea lor era măsurată. Cercetătorul a descoperit că atunci când câmpul magnetic se învârtea în sens opus acelor de ceasornic, anumiţi neuroni răspundeau la această schimbare, generând un vârf al activităţii cerebrale. Această observaţie ar putea indica un posibil simţ magnetic al oamenilor, relatează Live Science.
Descoperirea ridică mai multe întrebări fără răspuns. De exemplu, nu se ştie dacă schimbarea activităţii cerebrale este o dovadă a simţului magnetic sau este un răspuns la un alt factor. Chiar dacă creierul uman răspunde în vreun fel la aceste câmpuri, acest lucru nu înseamnă că informaţia a fost procesată de creier. În plus, cea mai mare necunoscută este ce mecanisme necunoscute receptează aceste semnale; dacă organismul are receptori magnetici, următorul pas pe care ştiinţa trebuie să-l facă este să-i identifice, arată site-ul citat.
Studiul lui Kirschvink reprezintă doar una dintre încercările ştiinţifice de a descifra impactul câmpului magnetic asupra oamenilor. Cele mai multe cercetări sunt realizate la Institutul HeartMath, o organizaţie internaţională non-profit specializată în studierea reducerii stresului, autocontrolării emoţiilor şi regenerării energiei pentru întărirea sănătăţii.
Specialiştii de la HeartMathn au conceput un program internaţional de cooperare, denumit The Global Coherence Initiative (GCI), al cărui scop este de a vedea cum sunt interconectaţi oamenii la nivel energetic unii cu ceilalţi şi cum pot folosi această legătură pentru a îmbunătăţi relaţiile interumane şi implicit viaţa fiecăruia dintre noi.