Agnieszka Romaszewska, Europeanul Anului 2013

Castigatoarea distinctiei oferite de Reader’s Digest este jurnalista poloneza Agnieszka Romaszewska, in varsta de 51 de ani. Printre finalisti s-a numarat si Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sanatatii, alaturi de personalitati precum interpreta britanica de muzica pop Adele si parasutistul Felix Baumgartner.

In fiecare an, un juriu format din redactorii-sefi ai celor 20 de editii europene ale revistei Reader's Digest onoreaza o personalitate remarcabila din Europa, care s-a dedicat cu generozitate si curaj servirii semenilor sai. De data aceasta, juriul a desemnat-o pe jurnalista Agnieszka Romaszewska (51 de ani) Europeanul Anului 2013.

Premiul reprezinta un semn al aprecierii fata de campania mediatica coordonata de jurnalista, pentru apararea valorilor democratice in Belarus, stat condus de presedintele Aleksander Lukasenko, supranumit “ultimul dictator al Europei”.
Arma Agnieszkai Romaszewska este Belsat TV, un canal de televiziune cu sediul în Varsovia. Postul transmite timp de zece ore pe zi stiri, talk-show-uri si documentare si este urmarit in mai mult de jumatate dintre gospodariile din Belarus care detin antene satelit.

Pentru a infiinta canalul si a-l mentine în functiune, jurnalista a atras fonduri, printre altele, de la Ministerul de Externe polonez, televiziunea nationala poloneza, din Suedia, Norvegia si Olanda. “Avem o retea de mai mult de 100 de colaboratori freelance, care lucreaza pentru noi în diferite zone ale Belarusului”, spune Romaszewska. Tot ea a organizat o retea de corespondenti la Londra, Bruxelles, Praga si Moscova.

In etapa premergatoare desemnarii castigatorului, juriul a selectat din zecile de propuneri primite o lista scurta cu opt personalitati, ale caror eforturi au determinat schimbari semnificative in societate.

Printre acestia s-a numarat si secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat. Arafat este considerat un pionier in medicina, fiind persoana care a reformat serviciul de asistenta medicala de urgenta din Romania.

“Nu privesc ceea ce fac ca pe un job. Este hobby-ul si pasiunea mea”, spune medicul roman despre munca sa, care a dus la salvarea atator vieti omenesti. Raed Arafat este prezentat intr-un articol amplu, publicat in toate editiile europene din luna februarie ale revistei Reader’s Digest, alaturi de povestile altor personalitati internationale, ale caror eforturi puse in slujba semenilor au impresionat juriul: interpreta britanica Adele, parasutistul Felix Baumgartner, campioana la Jocurile Paralimpice Oksana Savchenko, investigatorul de crime cibernetice Mikko Hyppönen, activistul politic Srdja Popović si cercetatorul in domeniul bolilor neurologice degenerative Christine van Broeckhoven.

Dintre toti acesti oameni care fac lumea mai buna, juriul a decis sa acorde distinctia de “European al Anului 2013” jurnalistei poloneza Agnieszka Romaszewska.

“Belsat este singura statie TV care difuzeaza stiri si alte programe in Belarus ca o contramasura la propaganda guvernamentala”, a explicat Mads Meinert, mebru al  Consiliului nordic al ministrilor, care a sustinut Belsat din anul 2009.

Agnieszka Romaszewska, castigatoarea premiului Europeanul Anului 2013 dezvaluie in revista Reader’s Digest ca rezistenta face parte din istoria familiei sale.


In anul 1911, strabunica jurnalistei poloneze a infruntat toate conventiile vremii, fondand prima scoala mixta pentru fete si baieti, in Zakopane, in zona muntoasa din sudul Poloniei.
Bunica Agnieszkai Romaszewska a fost implicata in revolta din Varsovia  impotriva nazistilor. Parintii ei au fost, la randul lor, membri ai Comitetului de Aparare a Muncitorilor, unul dintre centrele intelectuale ale opozitiei anticomuniste din Polonia.

Agnieszka Romaszewska insasi a intrat in conflict cu autoritatile la o varsta frageda. A fost arestata la varsta de 19 ani si a petrecut cinci luni intr-o tabara de detentie. “Era frig si m-am simtit mizerabil”, isi aminteste jurnalista. In timp ce se afla in lagar, a refuzat sa semneze declaratia de loialitate fata de regimul comunist, desi i s-a ordonat de catre un membru al politiei. “Poti sa ma si omori”, a spus, “dar tot n-o sa ma faci sa semnez.”

Dupa caderea comunismului, in 1989, a devenit jurnalist. A transmis reportaje de pe frontul din fosta Iugoslavie si a activat ca observator oficial la alegeri in Kosovo, Azerbaijan si in alte puncte fierbinti. In anul 2005, s-a mutat in Belarus, cu scopul de a deveni corespondent pentru televiziunea nationala poloneza, dar a fost expulzata din tara ex-sovietica. Intoarsa in Polonia, a infiintat canalul “Belsat TV” , care emite si astazi.

Agnieszka Romaszewska este a optsprezecea persoana careia i se acorda distinctia “Europeanul Anului” de catre cea mai citita revista din Europa.
Premiul i-a fost inmanat, impreuna cu o donație de 5.000 de euro, in cadrul unei ceremonii oficiale de decernare organizate la Varsovia,  in data de 24 ianuarie.   

De la prima decernare a acestui premiu, ce a avut loc in  anul 1996, revista Reader's Digest aduce in fiecare an un omagiu oamenilor obisnuiti, care nu cauta celebritatea, dar care si-au dedicat viata unor cauze nobile, precum combaterea violurilor, torturii, traficului cu fiinte umane, HIV/SIDA sau respectarea drepturilor femeilor.
 
Castigatorii din anii trecuti sunt:

2012:    Isabel Jonet, Portugalia – militanta pentru Banca de Alimente
2011:    Monika Hauser, Germania – organizator al campaniei pentru sustinerea victimelor violurilor pe timp de razboi
2010:   Iana Matei, Romania – luptatoare impotriva traficului de fiinte umane
2009:   Joachim Franz, Germania – biciclist care se implica in combaterea HIV/SIDA
2008:   Maria Nowak, Franta – initiatoarea unui program de microcreditare pentru ajutorarea celor nevoiasi
2007:   Dr. Ruedi Lüthy, Elvetia – expert  in combaterea SIDA, activ in Zimbabwe        
2006:   Ayaan Hirsi Ali, Olanda – militant pentru drepturile femeilor musulmane
2005:   Leonid Roshal, Rusia – medic care s-a remarcat cu ocazia masacrului de la Beslan
2004:   Peter Eigen, Germania – fondatorul Transparency International                     
2003:   Simon Pánek, Cehia – fondator People in Need                                
2002:   Eva Joly, Franta – judecator in procesul companiei Elf-Aquitaine
2001:   Linus Benedict Torvalds, Finlanda – inventatorul Linux
2000:   Paul van Buitenen, Olanda – informator in procesul privind fraude din Comisia Europeana
1999:   Dr Inge Genefke, Danemarca – program de reabilitare pentru victimele torturii
1998:   Pete Goss, Marea Britanie – navigatorul care si-a salvat concurentul de la inec
1997:   Frederic Hauge, Norvegia – militant pentru colectarea reziduurilor nucleare
1996:   parintele Imre Kozma, Ungaria – pentru sprijinul oferit celor saraci, varstnici si fara adapost