Multe popoare încep anul cu alimente aducătoare de noroc, în timp ce, în alte culturi, se pune accent pe purtarea anumitor articole vestimentare, totul în speranța că acestea vor atrage sănătate, bani sau noroc în dragoste.
Indiferent cum alegi să sărbătorești Revelionul, fie că este vorba de o cină luxoasă, de o noapte liniștită acasă, vizionarea filmelor de Revelion sau de o sesiune de planificare atentă, centrată pe realizarea urărilor de Revelion, vezi dacă te poți plia pe vreuna dintre tradițiile norocoase de Anul Nou din întreaga lume.
1. Aveți Hoppin' John în ziua de Anul Nou?
Mulți americani cred că oricine face, pe 1 ianuarie, acest fel de mâncare – Hoppin John - ”preparat din mazăre, carne de porc și orez” va avea noroc, prosperitate și pace pentru tot restul anului. Potrivit History.com, „Hoppin' John a fost, și încă este, adesea mâncat cu verdeață, care poate să semene cu banii de hârtie, și pâine de porumb - ca de aur. Mazărea în sine reprezintă monede. Unele familii stimulează potențialul lor Hoppin' John punând un ban sub vase sau adăugând carne de porc suplimentară, despre care se crede că aduce mai mult noroc.”
2. Fructele rotunde să nu lipsească de pe masă!
În multe culturi se crede că a consuma alimente rotunde în noaptea de Revelion va duce la prosperitate. În Italia, lintea îndeplinește aceeași funcție ca și mazărea din Hoppin' John, cu forma lor rotundă reprezentând monede. Și în Filipine, se obișnuiește să mănânci 12 fructe rotunde, câte unul pentru fiecare lună, pentru a asigura un an de abundență. Fructele sunt de obicei în centrul atenției la masa festivă.
3. Îmbracă-te cu… buline
Există tradiții de Anul Nou, potrivit cărora, purtând vestimentație cu buline vei fi pe deplin norocos.
Și în Filipine, petrecăreții nu încearcă doar să mănânce alimente rotunde, dar și poartă haine cu imprimeuri…rotunde. Bulinele fac furori pe 31 decembrie, crescând șansele de noroc în noul an.
4. Urmărește… mingea, pentru a avea noroc
Mulțimile s-au adunat în Times Square, din New York, pentru a urmări mingea coborând, încă din 1907. Și, în timp ce prima a fost doar fier și lemn, astăzi puteți urmări o sferă geodezică de peste 3 metri și jumătate, acoperită în 2.688 de triunghiuri Waterford Crystal și 32.256 de LED-uri își fac coborârea, chiar și din căldura și confortul propriei case, pentru că totul este transmis în direct la TV. Se spune că numărătoarea inversă, în timp ce uriașa minge coboară, este un gest aducător de noroc.
Și nu doar New York-ul are minge de Anul Nou: Plymouth, Wisconsin găzduiește un Big Cheese Drop; Kennett Square, PA folosește o ciupercă uriașă, iar New Orleans aruncă o floare de crin. Indiferent de simbolul folosit, aruncarea acestuia se face pe o numărătoare inversă dramatică.
5. Poartă alb!
Ce poate fi mai frumos decât să fii fericit, alături de prieteni, sărbătorind Revelionul pe plajă, alergând și ținând în mână flori albe, în Paraiso Beach, Mosqueiro?
Brazilia facilitează alegerea ținutei de Revelion — toată lumea poartă alb pentru noroc și pace.
În plus, ținutele asortate dau fotografiilor un aspect elegant!
6. Sari Şapte Valuri!
Tot în Brazilia, tradiția de Revelion spune că vei avea noroc nu doar dacă porți vestimentație albă, ci și dacă respecți o anumită superstiție la plajă. Astfel, îți poți crește norocul mergând spre apă și sărind peste șapte valuri. Pune-ți o dorință pentru fiecare val, așa că gândește-ți bine lista de dorințe înainte de a merge în apă.
7. Oferă cadouri
Crăciunul a fost interzis în Rusia sovietică, așa că Revelionul a devenit marea ocazie de a oferi cadouri în acea perioadă. Cadourile au fost livrate nu de Moș Crăciun, ci de Deadu Mreazu (Moș Gerilă), adesea ajutat de nepoata sa, Snegourochka.
8. Luați hotărâri!
S-ar putea să credeți că luarea de hotărâri pentru anii noi este o tendință relativ recentă, din punct de vedere istoric, dar tradiția este foarte veche – și probabil datează de mai bine de 4.000 de ani. Istoricii cred că babilonienii, una dintre primele culturi care a sărbătorit efectiv schimbarea anului, și-au promis că vor plăti datorii sau vor returna obiectele împrumutate. Dacă ei au putut să o facă, și tu poți. Ai nevoie de ajutor pentru a-ți stabili obiectivul pentru 2023?
9. Obligatoriu, un platou cu pește!
Piept de pui la grătar, cu sos de ingrediente mediteraneene, sună bine dar, pentru noroc, pregătește și un platou cu pește.
Peștele este considerat o altă intrare bună de Anul Nou, deoarece peștii înoată doar într-o direcție - înainte, ca mișcarea timpului.
10. Sparge o farfurie!
În Danemarca, vasele sparte sunt un lucru bun: oamenii se plimbă spărgând vasele la ușile prietenilor și familiei lor. Cu cât sunt mai multe cioburi în fața casei tale a doua zi, cu atât ești mai norocos și mai apreciat (cu excepția cazului în care tu ești cel care trebuie să le măture pe toate).
11. Mănâncă 12 boabe de strugure
Da, exact 12 boabe de struguri trebuie să mănânci de Revelion, câte un bob la fiecare lovitură de la miezul nopții, pentru a reprezenta fiecare lună a Anului Nou.
„A mânca câte un bob de strugure la fiecare dintre cele 12 clopote de la miezul nopții vă garantează un an norocos – dacă și numai dacă vă concentrați simultan asupra semnificației lor. Dacă nu reușiți să vă terminați cu conștiință strugurii până când ceasul se oprește, vă veți confrunta cu nenorociri în noul an”, potrivit Atlas Obscura.
12. Sărută o persoană iubită
Probabil ați mai auzit de acestă tradiție: când ceasul bate miezul nopții, ar trebui să săruți pe cineva drag. Potrivit Washington Post, tradiția provine din folclorul englez și german, potrivit cărora această primă persoană cu care ai intrat în contact va dicta destinul Noului An.
13. Găsește-ți iubirea!
Frunzele verzi delicate și fructele de pădure albe ale plantei de vâsc au un rol important printre tradițiile de Anul Nou în Irlanda
Irlandezii cred că dacă pui o crenguță de vâsc (sau iederă) sub pernă pe 31 decembrie, îți vei visa viitorul partener.
14. Decorează-ți ușa de la intrare cu… ceapă
Agățarea unei cepe pe ușă este o tradiție greacă de Anul Nou.
Pentru greci, ceapa este un simbol al norocului și al fertilității, deoarece încolțește chiar și atunci când nimeni nu îi acordă atenție.
În ajunul Anului Nou, familiile din Grecia atârnă mănunchiuri de ceapă deasupra ușilor, ca mijloc de a invita prosperitatea în casă. În ziua de Anul Nou, părinții își trezesc și copiii, lovindu-i, ușor, în cap cu ceapa care era afară.
15. Sari de pe scaun!
În Danemarca, oamenii stau pe scaune și „sar”, la miezul nopții, pentru a aduce noroc și a alunga spiritele rele. Privește doar înainte de a sări, ca să nu sfârșești prin a rupe scaunul sau să începi 2023 cu o tibie învinețită.
16. Cumpără-ți un nou simbol norocos
În Germania și Austria există câteva simboluri norocoase diferite pe care le poți face cadou prietenilor și familiei pentru a le aduce noroc. Acestea includ porci, ciuperci, trifoi și coșari. Puteți cumpăra mici figurine din aceste simboluri norocoase de la o piață de Crăciun - sau puteți obține unele comestibile făcute din marțipan.
17. Urează-le un an bun tuturor viețuitoarelor
Fermierii valoni și flamanzi din Belgia se asigură că toată lumea poate participa la festivități, inclusiv și animalele. Ei se trezesc devreme pe 1 ianuarie pentru a ura un „An Nou fericit” tuturor vacilor, cailor, porcilor, găinilor și altor animale de fermă. Astfel, vor avea un an bun pentru agricultură.
18. Lovește pâinea de… pereți!
În timp ce multe țări au tradiții legate de mâncare, cea mai interesantă tradiție a Irlandei nu implică mâncatul. În schimb, irlandezii bat pâinea de Crăciun de pereții caselor lor. Ar trebui să alunge orice spirit rău din casă pentru a începe Noul An cu o locuință curată.
19. Poartă o valiză
În Columbia, oamenii iau valizele goale și aleargă prin bloc/pe stradă cât de repede pot. Acest obicei ar trebui să garanteze un an plin de călătorii. O scriitoare a declarat, pentru Tampa Bay Times, că a încercat-o împreună cu soțul ei columbian, în cartierul ei, din Florida: „După ce au văzut două siluete alergând pe stradă, la miezul nopții, cu rucsace în brațe, vecinii noștri care erau afară să privească artificiile s-au îndreptat spre ușile din față. Ne-am îngrijorat că sună poliția”.
20. Ascunde o surpriză
În Grecia, desertul de Anul Nou nu este doar un răsfăț, este un joc de noroc. Oaspeții mănâncă vasilopita, sau o prăjitură sau pâine dulce care a fost coaptă cu o monedă în interior. Cine va găsi moneda va avea noroc pentru anul următor! În țările scandinave se face ceva asemănător cu budinca de orez, servită fie de Revelion, fie de Crăciun. O porție va avea în ea o migdală decojită, iar cine o găsește în bolul său are noroc în Noul An și poate chiar câștiga un premiu.
21. Ține ferestrele deschise
Este o superstiție comună că deschiderea ușilor și ferestrelor va lăsa anul vechi să iasă, iar anul nou să intre nestingherit. Să sperăm că acest an vechi se va stinge cât mai repede posibil, ca să nu lași tot aerul cald, din casă, să iasă cu el.
22. Zdrobește porcul de mentă
În nordul statului New York, se vând porci speciali, de mentă, pe tot parcursul sezonului sărbătorilor.
La petrecerea de Revelion, toată lumea poate să-și aștepte rândul, lovindu-l cu un ciocan special, de mărimea unei bomboane, și apoi poate mânca o bucată din porcul de mentă, pentru noroc în anul care vine. Măcar vei începe anul cu o respirație proaspătă!
23. Încercați să preziceți ce va urma
În Germania, poți cumpăra un kit Bleigießen (Bleigiessen) care se presupune că îți va oferi indicii pentru ceea ce va urma în anul următor. Tradiția este de a topi plumbul (acum staniu sau ceară, deoarece plumbul este otrăvitor) pe o lingură peste o lumânare și apoi torni metalul în apă rece. Forma rezultată îți va dezvălui cum va fi Noul An: bilele reprezintă noroc în drumul tău, de exemplu, în timp ce săbiile prezic asumarea riscurilor.
24. Mâncați alimente lungi, pentru o viață lungă
În Japonia, este tradițional să mănânci „toshikoshi soba”, un fel de mâncare cu tăiței lungi de hrișcă care se servește cald sau rece. Fideaua simbolizează longevitatea, iar hrișca reprezintă rezistența.
25. Alege-ți cu grijă lenjeria intimă
În anumite țări, în special din America Latină, se consideră că purtarea de lenjerie intimă într-o anumită culoare îți poate aduce lucruri bune în următoarele 12 luni. Galbenul este pentru noroc, roșul este pentru dragoste, iar chiloții albi aduc pace.
26. Sparge rodii
În Turcia, rodiile sunt simbol al abundenței. Să le mănânci este grozav, cu siguranță, dar dacă chiar vrei un 2023 bun, vei sparge fructele în pragul ușii tale. Cu cât sunt mai multe bucăți și cu cât se răspândesc mai departe, cu atât vei fi mai prosper. Pentru un pic de noroc în plus, încercați să stropiți cu sare în fața ușii pentru a aduce pace.
27. Cântă „Auld Lang Syne”
„Auld Lang Syne” este adesea atribuit poetului scoțian Robert Burns, care a trimis lucrarea la Muzeul Muzical Scoțian în 1788. Dar scriitorul însuși recunoaște că nu a scris versurile; a fost doar primul care a transcris un vechi cântec popular scoțian ce se cântă în noaptea de Revelion, pentru a aduce noroc.
28. Trimite-ți dorința în josul râului
De Revelion, Singapore își decorează râul Singapore cu sferele de dorințe care conțin speranțele și visele petrecăreților de Anul Nou. În trecut, zeci de mii de sfere au plutit pe râu, făcând o priveliște destul de frumoasă.
29. Aruncă apă pe fereastră
În Puerto Rico, oamenii cred că aruncarea unei găleți cu apă pe fereastră alungă spiritele rele. Dacă acest lucru pare puțin prea nedrept pentru oamenii care ar putea trece pe acolo, portoricanii stropesc și zahăr în afara caselor lor pentru a invita norocul să intre, ceea ce face totul puțin mai dulce.
30. Ascultă clopoțeii
În Japonia, clopotele templului budist sună de 108 ori ca înainte de miezul nopții. Fiecare sonerie ar trebui să dezrădăcineze o pasiune lumească, cum ar fi furia, suspiciunea sau pofta.
Ultimul clinchet vine la miezul nopții, pentru a începe anul viitor fără vicii.
31. Arde Anul Vechi
În Ecuador, părțile rele ale anului vechi - sau año viejo - sunt transformate în efigii și arse. Oamenii fac manechine pline cu rumeguș, cu chip de politicieni, figuri din cultura pop și alte personaje, apoi le ard la miezul nopții ca un fel de ritual de curățare. Pentru puncte suplimentare de noroc, participanții încearcă să sară peste flăcări de 12 ori, o dată pentru fiecare lună.
32. Baie în apă rece
De la începutul anilor 1900, a fost o tradiție să înceapă 1 ianuarie prin scufundarea în apă rece și înghețată, un ritual cunoscut sub numele de Plonjarea Ursului Polar. Adesea, participanții cu o toleranță ridicată la frig folosesc îmbăiatul în apă rece ca o oportunitate de a strânge bani pentru organizațiile nonprofit locale.
33. Fii pretențios în privința primului tău oaspete
Prima persoană pe care o lași să intre în casa ta de Anul Nou poate da tonul lunilor următoare. În Scoția, Insula Man și în alte părți din nordul Angliei, „primul sosit”, așa cum se numea, era extrem de important. Tradiția în acele părți ale lumii spune să se aleagă un bărbat înalt și brunet (ca protecție împotriva vikingilor), care să vină cu daruri simple de cărbune, sare, șuruburi și whisky, reprezentând nevoile de bază de căldură, mâncare și băutură.
34. “Condimentează” șampania
În Rusia, șampania primește un ingredient suplimentar de Revelion: petrecăreții notează o dorință pe o bucată de hârtie, o ard și adaugă cenușa în băutură.
35. Păstrează o dorință pentru anul viitor
În loc să vă ardeți dorințele, cereți oaspeților să noteze un scop, o dorință sau o notă pentru viitorul lor, pune-l într-un borcan, apoi păstrează-l pentru anul următor. În ajunul Revelionului următor, scoate borcanul și citește notele pentru a vedea cât de departe a progresat toată lumea.
Posteaza comentariu