Ce este gripa?

Gripa este o infectie respiratorie acuta virala care afecteaza caile respiratorii. Exista foarte multe radacini de virusuri care se schimba de-a lungul timpului. In fiecare an, cercetatorii incearca sa descopere tipul virusului care va da nastere unei epidemii virale.
Multe persoane confunda gripa cu o simpla raceala (guturai), fara sa tina cont de implicatiile serioase pe care le poate avea aceasta infectie respiratorie.


Simptomele gripei

Simptomele specifice gripei sunt destul de diferite de semnele unei banale raceli, precum si de simptomele altor infectii respiratorii. De obicei, simptomele apar brusc si se dezvolta extrem de rapid:

  • febra;
  • frisoane;
  • cefalee;
  • dureri musculare si de articulatii;
  • dureri de gat;
  • lipsa apetitului;
  • tuse seaca;
  • stare generala alterata.

Gripa este mult mai serioasa decat o simpla raceala. De obicei, cand ai gripa este nevoie sa stai 2-4 zile in pat; vindecarea completa survine in 3-4 saptamani.


Cum se transmite gripa?

In general, gripa se transmite prin stranuturile si accesele de tuse ale unei persoane infectate. Infectia incepe prin inflamatia cailor respiratorii superioare: nas si gat.

In cazurile in care virusul coboara si ajunge la plamani, gripa poate degenera in bronsite, pneumonii si chiar insuficiente respiratorii. In cazul complicatiilor pot aparea: semne de miocardita, in cazurile severe ajungandu-se la meningoencefalita.


Din ce cauza se raspandeste gripa atat de rapid?

Gripa este o infectie care se raspandeste pe cale aeriana; virusul gripal traieste si in afara corpului uman in timp ce isi cauta urmatoarea gazda pentru a o infecta. In primul rand tusea si stranuturile sunt responsabile pentru raspandirea acestei infectii virale.
Daca inspiri aerul care contine particule din tusea sau stranutul unei persoane infectate, este foarte posibil sa te gripezi si tu.

Toamna inlesneste raspandirea gripei in randul intregii populatii, ajungandu-se la epidemii. Frigul si vremea umeda ii determina pe oameni sa se adune in locurile publice (restaurante, cafenele, baruri, cluburi, cofetarii etc) care pot constitui adevarate focare de infectie. Aglomeratia din mijloacele de transport in comun, magazinele, cafenelele devin locatii perfecte pentru raspandirea gripei.


Ce precautii pot sa iau daca izbucneste o epidemie de gripa?

Infectiile gripale sunt atat de intalnite, mai ales in perioada sezonului rece incat, de multe ori, este aproape imposibil de evitat contactarea lor. Precautii precum - acoperirea nasului si a gurii mai ales in locurile aglomerate; evitarea contactelor apropiate; repaus la domiciliu cand esti bolnav; spalarea mainilor; evitarea atingerii gurii, ochilor si a nasului - toate pot ajuta, dar nu sunt intotdeauna eficiente. Singura metoda pentru a evita gripa o constituie vaccinarea, toamna. Nu omite, insa, faptul ca vaccinul nu te apara de alte viroze pe care le poti contacta in timpul iernii.


Cum se previne gripa?

Vaccinul antigripal constituie cel mai eficient mod de prevenire a gripei. Doctorii recomanda vaccinarea anuala atat pentru adulti, cat si pentru copiii ce prezinta o forma severa de astm. Vaccinul are nevoie de aproximativ 14 zile pentru a oferi cea mai buna protectie impotriva gripei.
Vorbeste cu doctorul tau pentru a-ti face vaccinul toamna inainte de sezonul epidemiilor gripale din timpul primaverii.

Cu toate ca este recomandat pentru toata populatia, exista anumite categorii pentru care vaccinul antigripal este mai mult decat indicat:

  • pentru copiii ce au mai mult de 6 luni si se confrunta cu un astm sever;
  • pentru adolescentii astmatici;
  • pentru femeile insarcinate astmatice;
  • pentru femeile astmatice care anticipeaza aparitia sarcinii pe durata iernii.


Exista oameni imuni la gripa?

In cazul in care tipul de gripa care circula in anul curent este similar cu acela de anul anterior cu care te-ai confruntat deja (facand gripa sau daca ai fost vaccinat AG - antigripal), atunci este posibil sa fii partial imun.


Ce trebuie sa faca o persoana care are gripa?

  • sa se odihneasca cat mai mult;
  • sa bea foarte multe lichide;
  • sa-si controleze febra;
  • sa utilizeze picaturi nazale pentru a nu avea probleme respiratorii;
  • sa ia antitermice (de tip paracetamol, ibuprofen) pentru reducerea febrei si pentru calmarea durerilor.

Nu exista nici un tratament specific gripei, pentru ca aceasta infectie este intr-o continua transformare. Virusul responsabil pentru gripa, din cauza modificarilor permanente, pune in imponsibilitate crearea anticorpilor de catre organism. In fiecare an, trebuie sa fie identificata ramura gripei curente si creat un nou vaccin care sa contracareze efectele virusului.


Daca te simti grav bolnav, prezinta-te de urgenta la un control medical.

Simptomele caracteristice gripei pot fi confundate destul de usor cu semnele specifice racelii (guturaiului); gripa de cele mai multe ori debuteaza sub forma unei raceli.

Tabelul de mai jos prezinta cateva dintre diferentele care exista intre gripa si raceala (guturai):

 Simptom  
 Raceala  Gripa
Febra
- rara in cazul adultilor si al copiilor mai mare, dar poate fi mai mare de 38 de grade Celsius in cazul anteprescolarilor - de obicei este de 38 de grade Celsius, insa poate urca pana la 39.5 grade Celsius si dureaza 3-4 zile
Dureri de cap
- rare - apar brusc si pot fi foarte severe
Dureri musculare
- slabe - nelipsite si de cel mai multe ori severe
Stare de oboseala si slabiciune  - slaba - poate dura 2 sau mai multe saptamani
Epuizare fizica
- niciodata - apare brusc si poate fi severa
Rinoree  
- cateodata - de cele mai multe ori
Stranuturi  
- uneori - de cele mai multe ori
Dureri de gat   - uneori - de cele mai multe ori

 
In timp ce te recuperezi dupa o raceala, te poti reinfecta?

Termenul "raceala" inglobeaza sute de virusuri diferite care ataca sistemul respirator.
Multe dintre aceste virusuri nu-ti mai pot cauza probleme pentru ca deja organismul si-a creat anticorpii necesari. Cu toate acestea chiar daca anumite virusuri sunt inofensivi pentru organismul tau, pot fi periculosi pentru acei membri ai familiei tale carora le lipsesc anticorpii corespunzatori infectiei respiratorii.

Daca intri in contact cu un virus in fata caruia prezinti imunitate nu exista riscul reinfectarii. Dar, in cazul in care unul dintre membri familiei tale dezvolta o raceala in urma unei combinatii de virusuri - este suficient ca unul singur sa fie necunoscut organismului tau pentru a te imbolnavi, chiar daca esti pe cale de a te vindeca dupa o raceala. Este adevarat poti sa iei o alta raceala, dar produsa de un alt virus. Chiar daca simptomele sunt asemanatoare, noul tip de raceala este departe de a fi identic cu primul.

Articol scris in colaborare cu Dr. Elena Oprea, medic specialist medicina generala pediatrie

 

Comentariile 51-64 din 64

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • viorea pe 6 Dec 2007, 09:53
    Gripa

    In octombrie am facut o gripa urata, acum sunt din nou gripata. M-am saturat vreau sa iau ceva pentru intarirea imunitatii.

    0
    0

  • elena pe 3 Dec 2007, 13:18
    Gripa

    Am gripa de 2 sapt si nu-mi trece. Ma puteti ajuta ?

    0
    0

  • ely pe 24 Oct 2007, 14:45
    alergie

    SPUNETI-MI VA ROG,DE CE IMI CRAPA MAINILE,MI SE DA PIELIA JOS DE PE MAINI,MA MANANCA?AS VREA CA SA IMI SPUNETI CE POT FACE,CACI NU MAI STIU.VA MULTUMESC DIN SUFLET

    0
    0

  • Marin pe 9 Mai 2007, 13:53
    mersi dar ...

    Da!Sunt de acord cu medicii:sa ne vaccinam!Dar am asa o impresie ca medicii sunt deja indeferenti de tot ce se intimpla cu toata populatia!!! Cum ceva frig(gripa,raceala,etc.) dar ramine sa ne intrebam ce consumam noi!?Ce produse alimentare se vind la Alimentare;Pieti;Super Market-ambalaj frumos!!! Si atit-legume crescute cu chimicate;Carne vopsita-arata bine-dar ce e inauntru!!! OARE NU AR TREBUI SA PUNEM INTREBAREA ASTA LA TEMELIA SANATATII NOASTRE!!! imi pare bine ca am gasit acest site si miam pus parerea proprie. Mk.

    0
    0

  • laura pe 6 Mar 2007, 14:57

    merge paracetamol si tussin sirop

    0
    0

  • lucia pe 13 Feb 2007, 04:52
    tocmai am racit

    de pe o zi pe alta, prima zi un stranut, a doua nas infundat, a treia o tuse suparatoare. Din tabelul cu diferentele, am inteles. E RACEALA. Merge ospenul, sau numai paracetamol si tusin? Multumesc!

    0
    0

  • dana pe 2 Feb 2007, 13:30
    nu stiu ce am

    am avut varsaturi,am dureri de cap,dureri musculare,febra,diaree

    0
    0

  • MARIANA RADU pe 4 Dec 2006, 15:36
    GRIPA

    Renumita bioenergoterapeuta, Maria Varlan, recomanda ca profilaxie pentru gripa, urmatorul tratament: se iau 2 lamai si se dau pe razatoare dupa ce s-au scos samburii. Se adauga 2 capatani de ustoroi (pisate),apoi se completeaza cu apa fiarta, pana la un litru(in recipient de sticla).Se tine la intuneric, la temperatura camerei 3zile, apoi se strecoara si se pune in frigider. Se ia cate o lingura inainte de masa, de toamna pana primavara tarziu. Un alt remediu: se rade o ceapa proaspata, se pune intr-un tifon si se tine la partea inferioara a nasului 10 minute (inainte se unge nasul cu ulei de floarea-soarelui pentru a evita iritatiile).Se foloseste procedeul de 3 ori in 24 ore. Sa va fie de folos!

    0
    0

  • nemo pe 11 Sep 2006, 14:54
    ing

    Cristina, O farmacista cu experienta mi-a recomandat aspirina impreuna cu paracetamolul. Pe vremuri Penicilina V rezolva problema.Azi medicina a facut progrese.Nimeni nu mai raceste,toata lumea are gripa!

    0
    0

  • alina pe 22 Mar 2006, 11:47
    este raceala sau gripa??

    nu stiu ce sa fac , nu reusesc sa scap de raceala sau gripa, nu pot sa realizez ce este........am stari foarte ciudate in prima zi apar vegi dureri de cap dupa care incep sa-mi curga ochii,asta deoarece se infunda sinusurile, si 3-5 zile nu vad nimic ....... dupa care incepe nasul sa curga si redevin om..... e oare sinuzita? ce e de facul (exclus punctia)

    0
    0

  • crushy pe 19 Ian 2006, 17:49
    gripa mania

    Multumesc pentru informatiile deosebit de utile. Acum am inteles si eu diferenta dintre gripa si o simpla raceala.

    0
    0

  • valericanicolescu pe 19 Ian 2006, 17:49
    Ce faci?

    Sant foarte bune toate explicatiile,dar ce faci daca ai un vecin dotat cu toate substantele si virusi care pot provoca toate bolile,punand aceste substante lichide(ACUM LE CUNOSC CACI AM PUS MANA PE CATEVA)deci vorbesc in cunostinta de cauza.Aceste substante le toarna pe la tevile de caldura din apartament si-ti pot provoca si 12 raceli pe an.Degeaba am facut reclamatie,caci acestor substante nici-un laborator nu le face analiza.Nu este cinstit ca diagnosticile sa fie provocate,aceasta ne indeparteaza de medici nu ne apropie si e pacat.

    0
    0

  • loredana pe 19 Ian 2006, 17:49
    gripa??

    sunt extrem de utile sfaturile , dar eu nu-s lamurita cu un aspect : am dureri de cap , dureri musculare , stare de epuizare , ma ustura ochii ,ma doare in capul pieptului de unde provine cred si respiratia dificila , mai si stranut , dar nu am febra ; e raceala , gripa sau....??????desi coincid anumite simptome pe care le-am citit in explicatiile dvs.

    0
    0

  • carmen pe 19 Ian 2006, 17:49
    Loredana control de urgenta!!!!!!!!

    Buna Loredana! Prezinta-te de urgenta la medicul tau de familie si descrie simptomele pe care le ai. Poate fi o forma de gripa, dar destul de ingrijoratoare sunt durerile din capul pieptului ce apar de obicei cand exista probleme cardiace. Nu sta pe ganduri. Un EKG poate ca ar fi binevenit.

    0
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod