9 pasi pentru a reduce incordarea musculaturii oculare cauzata de computer

Incordarea musculaturii oculare este principala suferinta de care se plang cei ce lucreaza frecvent la computer. Totusi, exista cateva lucruri pe care atat angajatii cat si angajatorii le pot face pentru a miscora impactul sindromului vederii afectate de computer.
Iata 9 pasi simpli care te vor ajuta sa iti protejezi ochii mai bine:


1. Fa-ti un examen ocular (axat pe influenta computerului)

Acesta este cel mai important lucru pe care il poti face pentru a preveni sau pentru a trata problemele oculare cauzate de computer. Potrivit Institutului National de Siguranta si Sanatate a Muncii din Statele Unite ale Americii, utilizatorii de computer ar trebui sa faca un control inainte de a incepe sa lucreze si apoi in fiecare an.


2. Foloseste o lumina potrivita

Durerile de ochi sunt adesea provocate de o lumina puternica din afara si de lumina puternica dinauntru. Atunci cand folosesti un computer, lumina ar trebui sa fie cam pe jumatate fata de cea folosita de obicei. Elimina lumina din exterior tragand draperiile sau storurile. Apoi redu lumina din interior utilizand mai putine becuri sau neoane sau folosind unele de intensitate mai mica. Daca este posibil, pozitioneaza-ti monitorul astfel incat ferestrele sa fie in lateral, nu in fata ori in spate.



3. Evita suprafetele stralucitoare care se reflecta in ochi

Problemele oculare sunt cauzate si de reflectarea suprafetelor foarte puternic stralucitoare. De exemplu, vopselele de pe pereti sau lumina reflectata in geamuri. De asemenea, daca porti ochelari, lumina te poate deranja si iti poate cauza dureri de ochi. Acum poti evita aceasta neplacere prin aplicarea unor substante speciale pe lentile.


4. Ajusteaza gradul de iluminare a ecranului

Utilizand butonul de pe monitor, poti ajusta gradul de iluminare a ecranului. Ajusteaza-l in functie de mediul inconjurator. Ca test, uita-te la aceasta pagina web. Daca ti se pare ca arata prea stralucitor, ca o sursa de lumina, s-ar putea ca ecranul tau sa fie ajustat la un nivel puternic. Daca apare gri, s-ar putea sa fie prea intunecat. Nici unul dintre cazuri nu este cel optim. Ajusteaza si contrastul si ai grija ca marimea textului si culorile sa fie ajustate pentru un confort ocular maxim.


5.
Clipeste mai des


 Clipitul este extrem de important atunci cand lucrezi la computer. El te ajuta sa iti umezesti ochii, evitand astfel uscarea si iritarea acestora. Desi poate parea o actvitate normala si nu te gandesti prea mult la acest lucru, studiile arata ca oamenii care lucreaza la calculator au tendinta de a clipi mai rar decat de obicei - de aproape 5 ori mai putin. Umezeala de la suprafata ochilor se evapora mai rapid in perioadele in care nu clipesti, cauzand uscarea acestora. Cladirile de birouri au oricum de obicei o atmosfera destul de uscata, ceea ce amplifica aceasta problema.


6. "Exerseaza-ti" ochii

 Ia-ti privirea de la computer la fiecare 30 de minute, apoi concentreaza-te asupra unui obiect aflat la departare - afara sau pe hol. Stai astfel 5-10 secunde. Un alt exercitiu la fel de util presupune privitul concentrat spre un obiect distant, timp de 10-15 secunde si apoi iar spre un obiect apropiat, tot 10-15 secunde.
"Plimba-ti" astfel privirea intre departe si aproape de vreo 10 ori. Ambele exercitii te vor ajuta sa iti eliberezi ochii de stres si sa ii pastrezi in forma.


7. Ia pauze in mod frecvent

Potrivit specialistilor, un utilizator de computer ar trebui sa ia pauza cate 10 minute la fiecare ora, pentru a evita intinderile musculare sau durerile. Totusi, daca simti cumva nevoia sa iei pauze mai des, ar putea fi un semn de intrebare - poti suferi de sindromul vederii afectate de computer. Intreaba un medic si fa-ti un control ocular pentru a te asigura ca totul este in regula.


8. Modifica-ti locul de munca

Nu iti spunem sa iti gasesti un alt serviciu. Pur si simplu, sa iti aranjezi coltul tau de la locul de munca astfel incat sa iti fie confortabil din toate punctele de "vedere". Daca trebuie sa te uiti mereu de la o foaie de hartie la calculator, acest lucru poate cauza oboseala ochilor. Plaseaza-ti foile de lucru pe un suport la aceeasi inaltime si asezat langa monitorul computerului tau.
Lumineaza-ti in mod corect biroul; poti alege sa folosesti o lampa mobila, dar aseaz-o astfel incat sa nu lumineze ecranul computerului sau chiar mai rau de atat - sa iti lumineze direct in ochi. Ajusteaza-ti biroul si scaunul de lucru la inaltimea corecta. Alege mobila ergonomica pentru a te asigura ca ai o pozitie buna in fata calculatorului.


9. Exerseaza atunci cand stai jos
 
Oricine are o slujba sedentara, mai ales cei care stau mereu jos, ar trebui sa exerseze cat mai frecvent posibil: misca-ti bratele, picioarele, gatul, spatele si umerii cat poti de mult. Gaseste niste exercitii pe care le poti face chiar stand jos - aplecari, rotatii ale incheieturilor, miscarea gatului, indreptarea spatelui etc.
 

Comentariile 51-75 din 75

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • cristina21 pe 19 Ian 2006, 17:48
    Ochelari

    am auzit ca ar exista niste ochelari pt protectia in fata calculatoruli.eu cand am inceput sa utilizez calculatorul ma dureau ingrozitor ochii.acum nu mai am probleme

    0
    0

  • Gabriela Sima pe 19 Ian 2006, 17:48
    Va multumin!!!!

    Hello! Sunt foarte bune sfaturile dumneavoastra referitoare la efectele calculatorului asupra ochilor. Pacat ca nu sunt si respectate. Eu una, desi stiu ca sunt importante si adevarate, imi neglijez vederea. In prezent port ochelari, iar fara ei nici nu ma pot lucra la calculator. Sunt o adevarata otrava calculatoarele astea, pacat ca provoaca dependenta. Ca orice viciu de altfel. Sunt Gabriela S. din Galati.

    0
    0

  • Ramona pe 19 Ian 2006, 17:48
    :))

    Hy! Foarte util acest articol! Multumesc!:)

    0
    0

  • Andrada pe 19 Ian 2006, 17:48
    Va multumim...

    este un articol foarte bum pt ca astfel sti cum sa iti protejezi ochii de acest viciu numit :calculator...sper sa aveti cati mai multi vizitatori ai site-lui...va multumim ink odata

    0
    0

  • Neo :)))) pe 19 Ian 2006, 17:48
    Interesant

    Acum depinde sunt si persoane care nu au nevoie de nici un tratament sau examen oftalmologic si astia stau in fata calculaotrului toata ziua si nu au nimik vad mai bine decat aia care nu umbla la calc. sfaturile sunt foarte utile parerea mea si eu stau la calc aproape toata ziua lucrez cu calc ul dar m-am obijnuit cu el nu am probleme cu vederea oricum acuma depinde si de ochii fiecaruia uni sunt mai buni alti sunt pur si simplu chiori :) lool bye

    0
    0

  • jeanny pe 19 Ian 2006, 17:48

    e interesant ce spui dar cam greu de realizat, ce faci daca la fiecare ora iei o pauza de 10 minute? Poate maine nu mai lucrezi.

    0
    0

  • MARIANA pe 19 Ian 2006, 17:48
    Interesant

    Uneori Simt Ca Imi Lacrimeaza Ochii Din Cauza Faptului Ca Petrec Mult Timp In Fata Calculatorului.sfaturile Voastre Sunt Utile.va Multumesc

    0
    0

  • George pe 19 Ian 2006, 17:48
    pt jeanny

    Nu te da nimeni afara Jeanny ... Vei fi mult mai productiva daca nu te vor durea ochii sau alte parti ale corpului.

    0
    0

  • vladuta pe 19 Ian 2006, 17:48
    la computer

    si eu stau cam mult pe calculator si consider ca o pauza de 10min.e benefica si pentru spate si pentru ochi

    0
    0

  • Ionutz pe 19 Ian 2006, 17:48
    Intradevar !

    Aceste sfaturi sunt foarte bune pe tot parcursul utilizarii calculatorului!

    0
    0

  • adelina_x pe 19 Ian 2006, 17:48
    intradevar...

    si eu aveam probleme cu ochii de la statul la calculator, acum au inceput sa se diminueza deoarece mi-am luat un monitor nou LCD cu un refreh rate mai mare. merita investitia va recomand si voua!

    0
    0

  • simona pe 19 Ian 2006, 17:48
    despre ochelarii pt calculator

    am fost la medic pentru ca lucrez pe PC de 8 ani. Am primit ochelari special pt calculator, antireflex si heliomat. Ma simt mult mai bine de cand ii port

    0
    0

  • mihai maria pe 19 Ian 2006, 17:48

    Eu am fost la medic si mi-a spus , ca , inca n-am inbatranit! asa ca , inca am probleme cu ochii. Inca n-am gasit medicul de care am nevoie! Tot mai caut...iar durerile de ochi sunt cam rele, de multe ori parca vad un firicel negru ...dar inchid ochii si mai dispare...

    0
    0

  • corina pe 19 Ian 2006, 17:48

    Lucrez de 10ani la calculator si deja port ochelari.Am observat ca de la un timp ma dor ochii,ma ustura,ma mananca.Am fost la medic si mereu imi recomanda acelasi tratament,iar simptomele revin mereu.Nu stiu ce sa fac.Meseria nu o pot schimba si nici serviciul.

    0
    0

  • Radu pe 19 Ian 2006, 17:48
    stau pre mult la calculator :)

    am calculator de 5 ani si joc cam 6-7 ore pe zi .... in timpul saptamanii .... sambata si duminica stau de la ora 10 dimineatza pana la ora 2 seara...si ma dor si ochii si capul ... nu stiu ce sa fac...:(:(

    0
    0

  • ionel pe 19 Ian 2006, 17:48
    da-ti-o-ncolo

    Sfaturile de aici sunt convins ca sunt f. bune, dar daca ar fi sa le aplic pe toate, creca prima schimbare din viata mea ar fi ca voi demisiona :))) si apoi nu voi mai lucra veci la calculator :))))

    0
    0

  • gigi de la matrix<works/> pe 19 Ian 2006, 17:48
    hmmmm

    dca mesajul este prea scurt atunci cate poola mea de caractere vrei sa punem

    0
    0

  • Bogdan pe 19 Ian 2006, 17:48
    Stau prea mult la calculator

    Am calculator de 9 ani si as dori sa stiu daca exista riscul de a-mi pierde din calitatea vederii odata cu orele petrecute la calculator . :( That's my problem! Bye

    0
    0

  • tatiana20a pe 19 Ian 2006, 17:48
    da da

    citim sfaturile ca sa ne informam ca de pus in practica lelele......

    0
    0

  • mimisicu pe 19 Ian 2006, 17:48
    Un sfat pentru toata lumea

    Din pacate calculatoarele fac parte din viata de zi cu zi si nu mai putem face nimic fara ele, dar nici nu ne putem pierde vederea din cauza lor. Fiind asistent medical vad multe astfel de cazuri. O solutie ar fii pauzele mici de cate 5 min., sigur nu ne strica :), si nici nu ne vede sefu'. In pauza asta ar trebui stat cu ochii inchisi ca sa se mai umezeasca si ei saracii ca prea s-au uitat le monitor fara sa clipeasca. Ar mai trebui spus ca daca se ignora setarea corespunzatoare a monitorului, durerile oculare, durerile de cap, lumina ambientala si multe alte semne se poate ajunge la reducerea capacitatii vizulale. Asta este, intr-un fel boala secolului. Daca vreti sa faceti o pauza de calculator, acasa fiind, nu trebuie sa aprindeti televizorul imediat ca tot ecran este. Mai bine o pauza de o cana de apa si relaxarea privirii. Poate toate sfaturile au mai fost date, dar cred ca repetarea este mama invatarii si poate cineva le va urma si va scapa de durerile de cap si ochi :).

    0
    0

  • Marius pe 19 Ian 2006, 17:48
    monitoare

    Mare grija trebuie avuta la monitoare. Monitoarele CRT (clasice) trebuie tinute intr-o frecventa verticala cat mai mare, pentru a evita baleajul simtit de ochi. Recomandabile sunt monitoarele cu cristale lichide (TFT), care pe langa spatiul castigat, ofera marele avantaj al lipsei baleajului

    0
    0

  • raluxa1977 pe 19 Ian 2006, 17:48

    e intr-adevar foarte periculos si sincer am in ultimul timp probleme cu ochii din cauza calculatorului la care lucrez zilnic cel putin 10 ore.ar fi asa de bine sa putem tine cont de sfaturile dvs dar...........

    0
    0

  • camelia pe 19 Ian 2006, 17:48
    fara ochi nu pot trai

    Lucrez la calculator 12 pe zi, face parte din mine deja computerul, dar simt pe zi ce trece cum vederea imi este afectata, nu pot face nimic decat sa ma ingrijesc seara, imi pun comprese cu albastrele si nu mai privesc la tv, si totusi nu pot sta fara calculator........... ups

    0
    0

  • Dana pe 19 Ian 2006, 17:48
    La dracu

    Suntem prea neglijenti cu propria persoana. Ar trebui sa ne acordam mai multa atentie, nu trebuie sa na inecam in rutina, intr-o viata trista de robotei.

    0
    0

  • dienusa pe 19 Ian 2006, 17:48
    pauze,pauze

    ar trebui luate pauze mai dese si sa linistim ochii privind in gol cateva minute,fara afi atenti la ceva anume

    0
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod