Tulburarile de menopauza

Incetarea menstruatiilor este primul semn vizibil al menopauzei. El este insotit de alte simptome, de gravitate variabila, care apar mai mult sau mai putin rapid.

Unele tulburari survin chiar inainte sau o data cu aparitia menopauzei: acestea sunt, pentru majoritatea femeilor, bufeurile, insotite frecvent de transpiratii abundente. Altele se instaleaza progresiv, ca astenia, tulburarile de dispozitie, cresterea in greutate, subtierea pielii si, mai grav, scaderea volumului (atrofie) tesutului genital, care antreneaza tulburari sexuale, osteoporoza (diminuarea matricei osoase) si alterarea vaselor sanguine, care favorizeaza bolile cardiovasculare. Aceste tulburari variaza foarte mult de la o femeie la alta.

Simptome menopauza: Bufeurile 
Afecteaza majoritatea femeilor in momentul menopauzei, cu o intensitate si o frecventa variabile. Cel mai frecvent sunt usoare, limitandu-se la o simpla senzatie de caldura si la inrosirea fetei. Dar pot sa se manifeste si printr-o senzatie brutala de caldura la nivelul portiunii superioare a corpului (decolteu, ceafa, fata si, uneori, pielea capului), cu roseata si transpiratii abundente, mai ales pe fata, ceafa si intre sani. Bufeurile produc o jena si o angoasa importante, pricinuita de senzatia de sufocare.
La debut, bufeurile survin mai ales noaptea, producand, atunci cand sunt intense, insomnii si astenie importanta, apoi apar si ziua, mai ales dupa mese sau la efort. Ele dureaza in medie 2Ð3 minute.
Fenomen complex, bufeurile sunt dovada unei tulburari la nivelul schimburilor dintre hipotalamus, centrul de comanda al sistemului hormonal si al reglarii temperaturii, si ovare.
Hipotalamusul trimite mesaje hormonale catre ovare, care nu mai raspund. Bufeurile traduc aceasta absenta de reactie ovariana. Sunt necesare luni de zile pentru ca organismul sa se adapteze si sa ajunga la un nou echilibru.

Simptome menopauza: Tulburarile sexuale
Daca in parte sunt de natura psihica, tulburarile sexuale sunt cauzate si de modificarile fizice care pot altera calitatea raporturilor sexuale. Diminuarea secretiei hormonale produce o uscaciune a mucoaselor si, dupa mai multi ani, o subtiere a peretilor vaginali si o atrofie vulvara care provoaca disconfort si dureri la contactul sexual.

Infectiile urinare si vaginale sunt mai frecvente. Volumul sanilor scade.

Simptome menopauza: Osteoporoza
Osteoporoza face parte din manifestarile tardive ale menopauzei. Carenta de estrogeni produce o diminuare a matricei osoase, care se adauga scaderii rezervelor de calciu de la nivelul osului. Acesta devine poros si isi pierde rezistenta. Osteoporoza se observa mai ales la femeia peste 60 de ani si se agraveaza cu varsta. Ea este favorizata de sedentarism, absenta expunerii la lumina naturala, ca si de regimul sarac in calciu si proteine. Manifestarile cele mai spectaculoase si cele mai grave ale osteoporozei sunt fracturile aparute la cel mai mic traumatism, care pot produce dureri difuze (adesea dorsale sau lombare) si tasare vertebrala.

Bolile cardiovasculare
Estrogenii joaca un rol protector pentru artere prin scaderea nivelului de colesterol total si de trigliceride si prin cresterea nivelului de lipoproteine (colesterol ãbunÒ). La menopauza, scaderea nivelului de estrogeni antreneaza o crestere a nivelului de grasimi din sange, care este insotita de cresterea tensiunii arteriale si, uneori, de formarea unor depozite lipidice pe peretele arterial (ateroscleroza), putand perturba circulatia sangelui in arterele afectate. Principalele complicatii ale aterosclerozei sunt angina pectorala si infarctul de miocard. La menopauza, riscul femeilor de a suferi de o boala de acest tip este acelasi ca la barbatii sub 60 de ani. Acest risc este agravat de anumiti factori genetici, de hipertensiunea arteriala sau de diabet si de igiena de viata deficitara (alimentatie bogata in grasimi, obezitate, tabagism).

Simptome menopauza: Tulburarile psihice
Tulburarile psihice obisnuite ale menopauzei sunt schimbarile bruste de dispozitie, iritabilitatea, senzatia de anxietate, o stare depresiva, oboseala fara cauza organica, tulburari de memorie si de concentrare si dificultati in efectuarea eforturilor. Scade eficienta (profesionala sau personala), ceea ce accentueaza starea de disconfort psihologic.
Aceste tulburari sunt cauzate in parte de variatiile hormonale (scaderea nivelului de estrogeni), dar sunt legate si de frica de batranete, aparitia menopauzei simbolizand inca intrarea in varsta a treia.


Cresterea in greutate
Femeile au tendinta sa creasca in greutate in momentul menopauzei: in medie, 4-7 kg, cu modificarea repartizarii grasimii, care se depune mai ales pe abdomen si solduri.
Aceasta crestere ponderala se poate explica partial prin factori hormonali (centrii apetitului si ai satietatii sunt situati in hipotalamus, in vecinatatea celor care regleaza functia ovariana); ea este favorizata si de scaderea activitatii fizice legate de varsta, de stres - personal sau profesional - care duce la o alimentare excesiva, de cautarea in hrana - si mai ales in dulciuri - a unei compensatii pentru frustrari si, in fine, de o predispozitie genetica.

Tulburarile de menopauza

Simptome menopauza: Tratamente
Tratamentul de substitutie hormonala este principalul raspuns la tulburarile care survin in momentul menopauzei.

In Europa, doar un mic procent din femeile aflate la menopauza (10%) primesc un tratament hormonal de substitutie, fata de 15-25% in SUA. Cel mai greu de realizat pare sa fie administrarea acestui tratament pe termen lung (cel putin 10 ani).

In ce consta tratamentul ?
Hormonoterapia de substitutie consta in administrarea succesiva de estrogeni si un progestativ in vederea obtinerii unui echilibru hormonal. Estrogenii pot fi prescrisi pe cale orala (comprimate) sau percutana (gel sau plasturi care se reinnoiesc periodic). Progesteronul se prezinta sub forma de comprimate, cu exceptia progesteronului micronizat, care se administreaza pe cale vaginala. Medicamentele pot fi luate continuu sau dupa o secventa determinata, caz in care se produc sangerari lunare (hemoragii de privatiune).

Avantajele tratamentului
Pentru bufeuri. Estrogenii sunt eficienti impotriva bufeurilor si a crizelor de transpiratii. Dupa o luna de tratament, aceste simptome dispar aproape intotdeauna. Pot fi utilizate si medicamente nehormonale.

Pentru starea buna a mucoaselor. Estrogenii permit mucoaselor sa-si mentina grosimea si structura. Ei mentin, printre altele, o buna vascularizare, ceea ce permite mucoasei vaginale sa-si conserve culoarea roz. Estrogenii amelioreaza si deficitul de lubrifiere care apare dupa menopauza si care produce dureri la contactul sexual.

Pe de alta parte, estrogenii actioneaza pe mucoasa urinara, care isi recapata capacitatea de aparare contra infectiilor. Cistitele apar mai rar.

Pentru imbatranirea pielii. Estrogenii permit pielii sa isi conserve colagenul, important pentru elasticitate. Subtierea tegumentelor se face mai lent, amanandu-se imbatranirea, iar acest efect este mai evident daca se renunta la fumat si la expunerea la soare.
Pentru osteoporoza. Hormonoterapia actioneaza contra pierderii de calciu si contra distructiei matricei osoase. Prin acest tratament se pot evita tasarile vertebrale si fracturile de pumn si de col femural.
In prezent, hormonoterapia este tratamentul preventiv cel mai eficient pentru osteoporoza. Ea trebuie inceputa cat mai devreme, imediat dupa oprirea menstruatiilor, deoarece procesul de deteriorare osoasa se instaleaza rapid, mai ales la femeile slabe, fumatoare sau care nu fac exercitii fizice. Pentru a fi eficienta pe termen lung, hormonoterapia trebuie efectuata cel putin 10 ani.
Pot fi propuse si alte tratamente, cum ar fi administrarea de calciu, vitamina D si fluor pe cale orala, sau injectii intramusculare cu calcitonina (hormon care faciliteaza fixarea calciului in os). Aceste tratamente nu au eficienta constanta, iar unele, cum ar fi administrarea de calcitonina, pot avea efecte nedorite.
Prevenirea osteoporozei se face si prin masuri simple de igiena de viata: efort fizic moderat, dar regulat (mers, natatie, gimnastica usoara), alimentatie bogata in calciu si proteine (lapte, produse lactate, carne, peste).

Pentru bolile cardiovasculare. Hormonoterapia (si mai ales administrarea de estrogeni naturali) scade in mare masura riscul de boli cardiovasculare. Estrogenii au, intr-adevar, capacitatea de a diminua nivelul de colesterol, de a proteja cordul, arterele si vasele sanguine.

Contraindicatii
Anumite boli sau antecedente reprezinta inca un obstacol fata de prescrierea unui tratament hormonal de substitutie:
- cancerele de san (sau antecedentele familiale de cancer de san);
- cancerele evolutive de uter, in special de endometru (mucoasa uterina);
- hemoragiile genitale de origine necunoscuta;
- tulburarile grave hepatice;
- fibroamele voluminoase;
- endometrioza importanta;
- antecedentele de accident vascular grav (embolie, flebita...);
- hipertensiunea arteriala.

Unele situatii delicate, considerate pana de curand contraindicatii pentru hormonoterapie, au fost reconsiderate in prezent. Acestea sunt obezitatea, diabetul si prezenta unui nivel ridicat al lipidelor sanguine.

Simptome menopauza: O supraveghere benefica
Administrarea hormonoterapiei de substitutie este precedata intotdeauna de un bilant al starii de sanatate.
Medicul intreaba pacienta despre tulburarile pe care le are si despre evolutia starii generale, recomanda eventuale analize pentru determinarea avantajelor si neplacerilor hormonoterapiei si a duratei tratamentului.
Supravegherea ulterioara este necesara: ea permite urmarirea ginecologica regulata (in special palparea sanilor si efectuarea frotiului vaginal) si, deci, o preventie excelenta a cancerelor specifice femeii.

Un tratament controversat
Tratamentul hormonal al femeilor la menopauza a generat numeroase dezbateri legate de eventualele riscuri produse de administrarea acestui tip de medicamente, care ar putea favoriza anumite cancere (de san, de uter). Hormonoterapia s-a perfectionat in vederea corijarii efectelor nedorite, iar noile generatii de molecule par sa nu aiba decat efecte benefice. Este indiscutabil faptul ca medicului curant ii revine sarcina de a evalua riscurile inainte de a recomanda un tratament, iar femeia il poate accepta sau nu, in functie de elementele furnizate de medic.

Informatii furnizate de www.raobooks.com din cartea "Viata Sexuala", aparuta la Editura Rao

Daca vrei sa afli care este cea mai apropiata farmacie de unde poti achizitiona un anumit medicament, apeleaza la motorul de cautare aflat in paginile Eva.ro.
 

Comentariile 51-100 din 102

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • costea claudia pe 31 Ian 2009, 21:05
    bufeuriiiii groaznice

    buna seara dragelor! nu inteleg de ce nu se are in vedere aceasta PROBLEMA ptr ca chiar este o mare problema ptr noi femeile si anume BUFEURILE e super de jenant cind mergi undeva si nu poti sta mai mult de 15 min ca te iau toate transpiratiile de zici ca ai iesit de sub dus ti se ducesi fard si chef de a ma vb cu cineva ti-e SILA de tine si-ti vine sa tipi de umilinta si neputinta chiar nu se poate e JENANT am sa incerc si cu brinca ursului da doamne sa fie bine ca o iau razna ce mai !!!!!!!

    48
    21

  • Ana pe 29 Dec 2008, 16:29
    menopauza

    Luati tinctura de Branca Ursului, este excelenta, reduce simptomele neplacute, reantinereste evident organismul si chiar readuce pofta de viata. O lingurita intr-un pahar cu apa de trei ori pe zi cu 15 minute inainte de mese. Dupa o luna, o luna si jumatate poate reveni ciclul. Este extraordinara!

    14
    6

  • IOANA pe 27 Dec 2008, 15:09
    menopauza

    am 48 de ani si in luna martie nu am mai avut ciclu,luna urmatoare a venit normal si tot asa de atunci pina acum 2 saptamani de cind nu se mai oreste ,nu este abundent dar totusi.. nu stiu cit va tine este foarte deranjant , cit priveste lipsa libidoului este totala ,sint norocoasa ca am un sot ffffff intelegator, sint interesata de un tratament naturist si de cit mai multe sfaturi ,sint foarte speriata ,am stari de panica ,deja am insomnii, probleme cu urinatul ,dar sint optimista si sper sa trec cit mai repede peste aceasta peroada proasta .

    13
    8

  • stela pe 20 Dec 2008, 14:38
    menopauza

    am 43 de ani si de cateva luni nu mi-a mai venit ciclu si nu ma simt bine de loc,nu am pofta de mancare, ma simt slabita,nu am chef de numic...ce se intampla cu mine...oare am intrat in menopauza...?

    20
    5

  • cristina pe 15 Dec 2008, 19:07
    menopauza

    am gasit!!!!! pe langa Klimaktoplant beau si doua cani pe zi de ceai pentru menopauza si iata ca bufeurile vin mai rar si mai suportabil. de 7 zile ma simt mai bine. bafta si voua

    21
    5

  • cristina pe 8 Dec 2008, 21:34
    menopauza

    buna seara. Dupa doua operatii la interval de 10 ani (ultima in 2002 - histerectomie subtotala) nu am mai avut menstruatie, dar nici simptome de menopauza.Acum doua saptamani sau poate trei am inceput sa transpir ingrozitor noaptea si mi-am facut griji ca am racit la plamani. In urma unui control mi s-a spus ca ar trebui sa consult un ginecolog pentru ca plamanii sunt in ordine. Bineinteles ca nu am fost la medic, insa, pe zi ce trecea aveam acele bufeuri si ziua - tare jenant - Am o prietena farmacista si mi-a recomandat MABAELE ,dar dupa o saptamana aceleasi bufeuri, de aceeasi intensitate m-au determinat sa apelez din nou la buna mea prietena, care mi-a recomandat Klimaktoplant. Nu stiu la ce sa ma astept; dar parca as vrea sa se termine brusc. Nu stiu cum a suportat mama sau toate celelalte femei, dar eu deja m-am saturat. Nu sunt o alintata, am trecut prin foarte multe suferinte pe parcursul vietii dar asta mi se pare grea si lunga, jenanta si insuportabila. Nu sunt nervoasa, nu am alte simptome despre care am mai citit.Ce sa mai iau??? am 44 ani

    7
    5

  • MARIANA pe 7 Dec 2008, 20:24
    menopauza

    Buna seara! Am facut operatie de fibrom uterin in luna februarie 2008, am facut histerectomie subtotala, m-am simtit rau dupa operatie, dureri de cap, tensiune scazuta, bufeuri, slabiciune, si scadeam in greutate. Mi-am revenit din luna februarie in 4 luni de zile m-am ingrasat doar 2 kg. si simptomele apar dar nu in fiecare zi. Am aceleasi simptome care le aveam dupa operatie. Ce trebuie sa fac? Daca imi puteti recomanda un ceai pe baza de plante nu pot lua nici un fel de medicament pentru ca am probleme cu bila.

    9
    7

  • Ioana Chiron pe 14 Nov 2008, 22:21
    La menopauza

    La menopauza, De 3 ani am intrat la menopauza. Pot sa spun ca ma simt mult mai bine fata de perioada cat am fost la ciclu. Am o nastere gemilara. In perioada de menstruatie am suferit foarte mult. Am avut tot timpul un ciclu abundent, umblam de la doctor la doctor, niciodata nu primeam acelasi diagnostic. am evitat tratamentul hormonal. Am primit cel mai bine tratamentul naturist. Acum am ceva probleme. Aseara am avut dureri de ovare, usturimi se pare ca ar fi o cistita. Cand am mers la baie am constatat ca s-a patat chilotul de sange. Am usturimi. Sunt speriata , ce sa fac. Multumesc

    8
    6

  • gloria pe 5 Nov 2008, 19:30
    Menopauza

    pentru simptomele minopauzei(fierbinteli,transpiratii nocturne,schimbari de dispozitie,iritabilitate,etc)si chiar pentru orce fel de dereglari de ciclu va recomand sirop NONI PENTRU FEMEI ESTE UN PRODUS NATURAL CARE NU ARE REACTI ADVERSE,O ALTERNATIVA NATURALA A TRATAMENTULUI CU HORMONI. La folosit fica mea care in perioada examenelor a avut ciclul de 3 ori pe luna si ia folosit foarte bine iar eu am consumat acest produs pentru probleme care leam avut legate de menopauza si am avut rezultate f bune .TREBUIE 3LUNI DE CONSUM

    23
    5

  • cicita pe 12 Oct 2008, 21:23
    menopauza

    buna seara.la 35 de ani am fost operata de fibrom uterin si de atunci nu mai am ciclu menstrual.Acum 2 ani am fost operata de hernie de disc cu schimbarea vertrebelor L4 siL5 cu vb. din plastic.Afost f.f.grea recuperarea acasanu la o clinica balneara ca nu am posibilitati materiale.Lipsa mare de calciu am avut mereu,organismul meu nu asimileaza CA. Acum am o inflamatie la articulatii.Am luat tratament anti inflamator [este scump]dar si ficatul ma doare. Chiar in acest moment am dureri mari la umeri nu mai pot lua alte pastile. Statul cu ce ne ajuta pe noi care nu avem posibilitati sa ne facem macar niste investigatii?Sunt si cardiaca la fel cosruri mari si mai spun ca e o campani e[ sprijin ptr. inima ta] Un singur medicament il iau compensat restul cu bani Sotul meu are un salariu de 5 o lei Am bufeuri dureri de cap si dureri mari de oase care se intensifica mai ales noaptea .Mi-a cuimparet sotul un sirop FEMINA a fost bunicel nu a mai gasit si mi-a luat REMIFEMIN.Dar durerile de oase ma fac sa sufar enorm .CE AS PUTEA FACE ?

    11
    7

  • Ana-Cristina pe 2 Oct 2008, 14:31
    menopauza

    am facut histerctomie totala la 52 ani.mi-a murit sotul.am avut un an groaznic pe care nu stiu cum l-am trecut,cu stari de toate felurile.am luat medicamente si div.produse naturiste.cu timpul au mai disaprut,m-am simtit bine in general,dar dupa 3 ani,brusc m-am simtit iar rau.fara un motiv anume starile au revenit.brusc am o stare de lesin ,imi tremura corpul,intru in panica,palpitatii,un rau general.am fost peste tot.iau medicamente pentru cardiopatie ischemica,pentru colesterol,pentru depresie,pentru anxietate,pentru atacuri de panica.am bufeuri(cred) de cateva ori pe zi,parca si capul imi este greu,ameteli,tiuie urechile,toate trec,vin,trec ,vinm-au dat peste cap.si aceste atacuri de panica,frica de a nu fi grav bolnava.nu stiu ce sa fac,chiar si dupa 3 ani de la menopauza provocata sa am simptome atat de rele? am un copil de crescut,pe care l-am speriat cu starile mele.va multumesc!

    14
    8

  • mihaela pe 13 Sep 2008, 17:51
    menopauza

    la ce medic specialist imi recomandati sa merg pt. bufeuri ginecolog sau endocrinolog?

    24
    8

  • eva varodi pe 9 Sep 2008, 21:27
    carcinom scuamos

    am primit diagnosticul de carcinom scuamos predonominant cu celule mari in capilar cu tromb tumoral; ce e de facut?ce tratamente sunt recomandate?unde anume sa ma adresez? cat de grav e? multumesc

    15
    4

  • cleopatra moldovan pe 31 Aug 2008, 10:45
    uscaciune vaginala

    Am 34 ani si de vreo trei ani a disparut interesul meu pentru sex din cauza uscaciunii vaginale. Nu ma excita nimic, am incercat toate metodele posibile, inclusiv lubrifianti, am facut o gramada de analize ginecologice, am apelat la o gramada de ginecologi, am renuntat de mult la anticonceptionale si la gelul intim tot la recomandarea medicului. Nu stiu ce sa mai fac. De fiecare data cand incerc sa fac sex cu logodnicul meu, cu care sunt de 5 ani impreuna, ma deranjeaza, nu ma excit, nu ma umezesc deloc , ma jeneaza orice atingere in zona intima, il deranjeaza si pe el. De curand am citit pe internet de lipsa estrogenului, de insuficienta ovariana prematura care e un fel de menopauza prematura, ceea ce provoaca acea uscaciune vaginala. Nu mai stiu ce sa cred. Acum trei ani cand am inceput sa am aceste probleme aveam 31 de ani. Se poate vorbi de menopauza la aceasta varsta? Daca nu, care sa fie problema?

    8
    2

  • Ela pe 27 Aug 2008, 22:21
    remifemin

    ar trebui sa se gaseasca in farmacii, in special in cele vcu produse homeopate sau alte tratamente naturiste. este un tratament naturist contra bufeurilor. Le atenueaza considerabil. Se iau 2 pastile pe zi, una dimineata s una searA. Le puteti alterna cu klimactoplant sau meno pace sau lady 4.

    9
    2

  • Gina pe 24 Aug 2008, 19:01
    Menopauza ?

    Am 45 de ani si urmez un tratament cu Duphaston,in urma cu cateva luni am facut un chiuretaj biopsic si am fost diagnostcata cu fibromatoza uterina si menometroragie,am cicluri neregulate si abundente. Am bufeuri ,se manifeata cu transpiratii in zona pieptului zona cefei si pielea capului,stari de disconfort si am luat in greutate 6kg .

    0
    6

  • maria pe 22 Aug 2008, 12:21
    bufeuri

    eu folosesc exetronic si este foarte bun; am chiuar zilele mai linistite

    6
    0

  • mara pe 15 Aug 2008, 07:27
    ajutati-ma!!!

    Am 52 de ani si de 18 luni nu mai am ciclu.Sunt operata la san si de chist ovarian(extirpare)VA ROG CU DISPERARE AJUTATI-MA ,RECOMANDATI-MI CEVA CARE SA MA AJUTE SA POT SA SUPORT MAI USOR BUFEURILE CARE MI-AU LUAT ORICE CHEF DE VIATA!(cu multumiri)

    2
    3

  • Nicoleta pe 5 Aug 2008, 11:30
    remifemin

    Va rog frumos sa ma ajutati sa-mi procur remifemin, in Bacau nu se gaseste. Nicoleta

    0
    2

  • dana pe 23 Iul 2008, 21:19
    menopauza

    Am 42 de ani,170 cm.,69 kg.Timp de 4-5 ani am urmat un tratament hormonal ,iar de 6 luni am incetat acest tratament.As vrea sa stiu daca pot ramine gravida,tinind cont ca nu mi-a venit ciclu de la intrepuperea tratamentului hormonal.Zilnic alerg cite 30 min,fac abdomene si merg cite 7-8 km pe jos,sunt atenta la calorii si incerc sa nu depasesc cele 2000 de calorii.Si cu toate astea nu slabesc,iar burta arata ca la o sarcina de 4 luni.Ce ma sfatuiti sa fac sa revin la o forma mai buna?

    4
    2

  • ionel ilişescu pe 23 Iul 2008, 20:24
    remifemin

    Acest medicament poate fi luat după 8 ani de la încetarea ciclului menstrual, pentru ca simptomele neplăcute încă persistă( bufeuri, transpiraţie, mucoase uscate etc)?

    13
    4

  • maria pe 18 Iul 2008, 14:55
    pt.lili

    stiu ca esti intr-o stare insuportabila cateodata,am trecut si eu prin asa ceva.ai fost la ginecolog?ti-ai facut analize hormonale?daca nu ar fi bine sa le faci ca sa sti exact ce te supara.eu am toate analizele facute si la mine s-a instalat menopauza.daca citesti comentariul meu anterior iti dai seama ca avem aceleasi probleme.am citit mult despre tinctura de branca ursului si vreau sa incerc poate mai diminueaza din bufeuri.sfatul meu e sa mergi neaparat la medic.

    2
    0

  • lili pe 16 Iul 2008, 22:42
    menopauza

    am 41 ani, dar de la 39 ani mi-a mai venit ciclul de 2 ori. ma simt f rau. nu stiu pe ce sa dau vina. am stari urate. ma doare capul, simt ca imi misca ceva prin el, bufeuri, nod in gat, teama de moarte, pierderi de echilibru....oare menopauza e cea care e de vina?

    1
    4

  • oniga eudochia pe 16 Iul 2008, 16:30
    menopauza

    am 54ani de un an juma"nu mai am ciclu in ultimu" timp mi-a crescut burta si sanii si amsimptome de sarcina oare e posibil?

    15
    13

  • oniga eudochia pe 16 Iul 2008, 16:27
    menopauza

    am 54ani de un an juma"nu mai am ciclu in ultimu" timp mi-a crescut burta si sanii si amsimptome de sarcina oare e posibil?

    19
    5

  • maria pe 9 Iul 2008, 09:47
    menopauza/38

    am 41 de ani si de 3 ani ma confrunt cu efectele neplacute ale menopauzei .am incercat cu plasture dar nu a mers,am continuat cu Climen bineinteles cu supravegherea ginecologului dar nu am simtit nici o ameliorare.Acum iau tablete 100%naturiste MENOMARIN dar nu simt nici o ameliorare.Sunt disperata.Bufeurile imi iau tot cheful de viata.Daca mai este cineva care se confrunta cu problema mea rog sa-mi dea un sfat!!!!Multumesc mult.

    13
    2

  • maria pe 9 Iul 2008, 09:43
    menopauza/38

    am 41 de ani si de 3 ani ma confrunt cu efectele neplacute ale menopauzei .am incercat cu plasture dar nu a mers,am continuat cu Climen bineinteles cu supravegherea ginecologului dar nu am simtit nici o ameliorare.Acum iau tablete 100%naturiste MENOMARIN dar nu simt nici o ameliorare.Sunt disperata.Bufeurile imi iau tot cheful de viata.Daca mai este cineva care se confrunta cu problema mea rog sa-mi dea un sfat!!!!Multumesc mult.

    0
    2

  • rodica pe 3 Iul 2008, 21:02
    remifemin

    aceeasi intrebare legata de remifemin...de unde il pot procura...am incercat la mai multe farmacii in brasov dar nici nu au auzit de acest produs.Multumesc mult.

    4
    1

  • Andrei pe 2 Iul 2008, 16:10
    Remifemin

    Buna ziua, Ma numesc Andrei si as dori daca se poate sa ne spuneti cate ceva despre Remifemin, de unde si cum se poate comanda, si pretul lui. Va multumesc Cu respect Andrei Degan

    2
    3

  • mariasusnea pe 10 Iun 2008, 12:45
    bufeuri

    doresc sa ajut doamnele care se plang de bufeuri,am trecut si eu prin aceste momente urate si deranjante.Luati de la prod. naturiste TINCTURA DE BRANCA URSULUI.(3 luni cel putin) este un remediu garantat 100%.

    0
    2

  • gabriela pe 6 Iun 2008, 21:44
    menopauza/osteoporoza

    am 47 ani ,menopauza ,osteoporoza instalata (dexa -2,6) as dori sa stiu daca tratamentul cu LIVIAL este cel mai potrivit ,in primul rind pentru sistemul osos multumesc mult

    2
    2

  • Adi pe 4 Iun 2008, 14:53
    menopauza

    referitor la menopauza, desi stiam despre ce este vorba m-a luat total prin surprindere. Am impresia ca nu sunt eu femeia care se uita la mine din oglinda , transpirata, cu pielea ridata si cu dureri de oase. Ultimul ciclu a fost in 2006, la 48 de ani am intrat in glorioasa menopauza. Imediat ce nu mi-a mai venit ciclul, de fapt inainte cu vreo 6 luni, au inceput bufeurile, zi si noapte, nu puteam sa dorm si bine-nteles eram foarte nervoasa. Este foarte greu, inca nu-mi vine sa cred ca am imbatranit atat de repede datorita faptului ca am sunt la menopauza. Nimic nu te pregateste pt. asta! OK! Acum au trecut deja 1an 1/2 bufeurile s-au mai rarit, dorm mai bine dar nu ma pot obisnui cu noul look! Pana acum am luat phyto-soja; femina; azinc; fac miscare, mananc mai putina carne si mai multe legume! Nu sunt de acord cu subsitutia hormonala pentru ca are f multe contraindicatii si dupa ce nu mai iei ( si nu poti lua mai mult de cativa ani) o iei de la capat cu toate simptomele. Prefer sa iau in continuare vitamine si tincturi naturiste, sa fac acupunctura si reflexoterapie si mai ales sa ma obisnuiesc cu mine din nou si sa accept ca am inceput sa imbatranesc. Intelepciune, rabdare si multa sanatate tuturor! Adi

    4
    1

  • nicole pe 1 Iun 2008, 13:31
    menopauza

    eu nu am ciclu de 7 luni, am avut bufeuri, palpitatii dar am inceput sa iau menopausal si ma simt mult mai bine. E cam scump dar face. Se poate face comanda la Cali Vita. Combin tratamentul cu ceaiuri de coada soricelului si sunatoare. Beau cite 2 cani pe zi indulcite ci miere de albine iar o data pe an fac 10 sedinte de reflexoterapie dupa care ma simt foarte bine

    0
    0

  • claudia pe 28 Mai 2008, 18:40
    Menopauza?

    Am 37 de ani,si de vreo 3 ani nu mai am ciclu regulat(adica 3 luni imi vine ,in cantitati normale,3 luni pauza si tot asa).Am facut toate analizele hormonale si medicul endocrinolog mi-a spus k sunt la valori normale si nu este cazul de menopauza.I-am spus k am bufeuri mari,transpiratii,stari de nervozitate si mi-a recomandat duphastone 10 zile ,si a 14 a zi o sa am ciclu si remifemin pentru bufeuri si transpiratii.Am terminat tratamentul de 3 saptamani iar rezultatul este,nici o ameliorare.Nu mi-a venit nici acum ciclu si ma simt tare balonata.IDaca v-ati confruntat si dvs. cu astfel de problema,indrumati-ma ce as mai putea face.Va multumesc.

    0
    1

  • neacsu pe 4 Mai 2008, 18:16
    tratament?

    am avut o nastere grea care din protia medicilor s/a soldat cu histerectomie totala. Aveam 29 de ani. La recomandarea sefului de sectia am luat 1 an Estrofem. La un control la Spitalul militar mi/au interzis sa mai iau acest medicament. Nu am bufeuri sau alte simptome dar, poate din cauza sarcinii (copilul a avut la nastere 4,1 kg) coloana a avut de suferit in zona lombara. Dupa un RMN s/a constatat ca am o tasare de vertebre cu pierdere de substanta. In timp am facut doua osteodensitometrii iar la ultima s/a constatat ca ma indrept spre zona critica. Am dureri foarte mari, trebuie sa am grija ce miscari fac sau ce greutate duc. M/am saturat de toate tratamentele antiinflamatoarii si as dori sfaturi sau sugestii de rezolvare a acestei probleme. Pur si simplu nu stiu unde sa ma adresez (clinica sau medic).

    4
    0

  • elena pe 28 Apr 2008, 13:20
    simptome

    as vrea si eu sa mi se raspunda la niste intrebari cu privire la premenopauza.am 40 de ani si pana acum o luna am avut un ciclu regulat menstruatia ma tinea 3-4 zile,iar in ultima luna a intarziat cu cateva zile sangerand foarte putin si m-a tinut 2 saptamani.am dureri de spate si sani.tind sa cred ca voi intra in perioada de menopauza.Va rog sa ma lamuriti si pe mine.

    2
    1

  • alexandra pe 24 Apr 2008, 12:09
    de pe internet

    Menopauza este definita ca acel moment din viata unei femei cand ciclul menstrual inceteaza si femeia nu mai poate ramane insarcinata. Aceasta se intampla in jurul varstei de 51 de ani, uneori mai devreme, alteori mai tarziu. Perioada care precede si urmeaza ultimei menstruatii se numeste climacteriu. La pubertate, ovarele produc doi hormoni sexuali: estrogen si progesteron. Estrogenul este cel mai important. El influenteaza transformarile prin care organismul femeii trece in faza adulta, ca de exemplu cresterea sinilor si transformarea uterului in mediu propice fertilitatii. Progesteronul are rolul de a sustine dezvoltarea fatului. Cind femeia se afla in perioada premergatoare climacteriului, secretia de estrogen scade progresiv, in timp ce secretia de progesteron inceteaza. Totodata, deficienta estrogenica determina uscaciunea vaginala (vaginita atrofica), care are drept consecinte usturimea sau durerea in timpul actului sexual si infectiile urinare. Scaderea progresiva a nivelului de estrogen dupa instalarea menopauzei presupune aparitia mai multor complicatii care pun in pericol viata femeii, cum ar fi osteoporoza, cresterea riscului de boala cardiovasculara sau de tulburari ale sistemului nervos. Netratate, aceste simptome sau boli pot persista luni sau chiar ani dar pot fi eliminate cu usurinta prin tratament, astfel incit femeia sa-si recapete starea de sanatate. Un tratament foarte eficient se poate face prin substitutii hormonale cu estrogen si progesteron, care inlatura simptomele vasomotorii dupa 3 luni de administrare si previn osteoporoza. Terapia estrogenica locala combate simptomele de iritatie si uscaciune vaginala, precum si tulburarile de tract urinar. Ce se petrece cu organismul meu? La pubertate ovarele produc doi hormoni sexuali: estrogen si progesteron. Estrogenul este cel mai important, el influenteaza transformarile prin care organismul femeii trece in faza adulta, ca de exemplu cresterea sanilor si transformarea uterului intr-un mediu propice fertilitatii. In timp ce estrogenul pregateste uterul pentru a primi oul fecundat, progesteronul are rolul de a sustine dezvoltarea oului. Cand femeia se afla in perioada premergatoare climacteriului, secretia de estrogen scade progresiv, in timp ce secretia de progesteron inceteaza. Urmeaza apoi perioada de disparitie a ciclului menstrual lunar si femeia nu mai poate ramane insarcinata. Scaderea progresiva a estrogenului face ca perioadele de sangerare sa devina neregulate, iar femeia se poate astepta la aparitia unor simptome, ca de exemplu: - transpiratii nocturne - bufeuri - stare de oboseala - anxietate De asemenea multe femei se plang ca apar probleme legate de scaderea capacitatii de concentrare sau a memoriei, acestea putand avea consecinte asupra activitatii profesionale sau asupra relatiilor cu cei din jur. Mai tarziu, deficienta estrogenica determina uscaciunea vaginala, sau in termeni medicali se produce vaginita atrofica, cu consecintele ei: usturime sau durere in timpul actului sexual si infectii urinare . Simptomele generate de deficienta estrogeno-progestogenica Fizice: bufeuri, transpiratii nocturne, uscaciune vaginala, durere in timpul actului sexual. Emotionale: indispozitii, anxietate, depresie, stare de nervozitate, pierderea apetitului sexual. Aproximativ 1/3 din femei nu au astfel de probleme, dar marea majoritate au episoade reprezentate de bufeuri, transpiratii nocturne, sangerari neregulate, dureri musculare si articulare, diverse stari emotionale, consecinte ale deficientei estrogenice, toate aceste simptome afectand calitatea vietii femeii. Netratate aceste simptome pot persista multe luni, sau chiar ani, dar ele pot fi eliminate cu usurinta prin tratament, astfel incat femeia sa-si recapete starea de "bine general" avuta anterior instalarii menopauzei. Care sunt posibilitatile terapeutice de substitutie hormonala? Exista doua categorii bine cunoscute de produse terapeutice de substitutie hormonala care au ca efect suprimarea simptomelor menopauzei, si anume: terapie de substitutie combinata secventiala cu administrare orala de estrogen si progestogen sau terapie de substitutie combinata continua cu administrare orala de estrogen si progestogen Terapia combinata secventiala - reduce sau inlatura simptomele vasomotorii dupa aproximativ 3 luni de administrare - previne osteoporoza - determina aparitia ciclului menstrual la fiecare 4 saptamani Acest tip de preparat reproduce ciclul hormonal fiziologic si mentine un ciclu menstrual normal datorita compozitiei sale: 12 tablete contin doar estrogen, apoi pentru urmatoarele 10 zile tabletele contin estrogen si progestogen, si pentru ca ciclul sa fie complet, ultimele 6 tablete contin o doza minima doar de estrogen. Terapia combinata continua, o noua terapie pentru femeile in postmenopauza, se adreseaza acelor femei care au deja instalata menopauza, de cel putin un an si care nu mai doresc sa aiba sangerarea lunara. Pentru ele aceasta terapie este ideala din moment ce le permite sa evite singerarile lunare. Acest tip de terapie este o combinatie fixa de estrogen si progestogen care se administreaza zilnic. Pentru acele femei care au fost histerectomizate, se recomanda monoterapia estrogenica; adaugarea progestogenului nu mai este necesara, datorita faptului ca uterul a fost indepartat. Terapia estrogenica locala este deosebit de eficienta pentru simptomele de iritatie si uscaciune vaginala, precum si pentru tulburari ale tractului urinar. Cand si cat timp se recomanda tratamentul de substitutie hormonala Tratamentul de substitutie hormonala la menopauza este recomandat in general tuturor femeilor care au simptome deranjante, precum si celor care au risc crescut de osteoporoza. Exista si femei carora nu le este recomandata administrarea acestui tip de terapie. De aceea inainte de inceperea tratamentului trebuie efectuat un examen clinic general si un examen ginecologic amanuntit. Daca prezenta simptomelor de menopauza este evidenta, tratamentul trebuie inceput imediat. Important este faptul ca tratamentul poate fi initiat oricand daca exista indicatia. In general, femeile care folosesc TSH pentru prevenirea pe termen lung a consecintelor menopauzei sunt protejate doar pe durata tratamentului. Daca acesta inceteaza ele pierd protectia oferita de estrogeni. Acelasi lucru se intampla si in cazul femeilor tratate pentru probleme vaginale - iritatie, durere in timpul actului sexual. Daca tratamentul este discontinuu, simptomatologia reapare pentru ca organismul femeii nu mai produce estrogeni. Absenta lor determina toate aceste probleme. Care sunt consecintele menopauzei pe termen mediu si lung? Scaderea progresiva a nivelului de estrogen dupa instalarea menopauzei presupune pe termen mediu si lung: - aparitia osteoporozei - cresterea riscului de boala cardiovasculara - cresterea riscului aparitiei tulburarilor de sistem nervos centra l- de ex. Boala Alzhaimer Rolul terapiei de substitutie in prevenirea si tratamentul osteoporozei este bine definit. Osul este un tesut viu. Scaderea concentratiei de estrogen dupa menopauza determina la femei o mare pierdere a substantelor minerale osoase, ceea ce duce la osteoporoza. Daca femeia dezvolta osteoporoza, consecintele sunt fracturi osoase, cele mai frecvente fiind cele de coloana vertebrala, sold sau pumn. Compresia vertebrelor determina modificari ale pozitiei coloanei vertebrale. Asa se explica de ce putem vedea femei in varsta cu aspect "inconvoiat". Statisticile arata ca 35-45% dintre femeile cu varsta peste 65 de ani, prezinta o fractura consecutiva osteoporozei. De asemenea este alarmant faptul ca una din sase femei in varsta de peste 45 de ani, internata in spital pentru o fractura de sold, poate muri ca o consecinta a acestui fapt. Osteoporoza nu este inevitabila. Exista teste care pot sa determine probabilitatea de aparitie a osteoporozei pe parcursul vietii. Daca riscul este mare se recomanda tratamentul. Important este ca tratamentul sa fie instituit la timp, inainte ca osteoporoza sa devina o problema. Cea mai buna modalitatea de a controla osteoporoza este de fapt preventia. O femei poate evita osteoporoza si consecintele ei prin: - exercitiu fizic - dieta echilibrata, cu un aport suficient de calciu si desigur substitutie hormonala dupa menopauza. Incetinind sau oprind pierderile de substanta osoasa, terapia de substitutie hormonala poate preveni osteoporoza, daca este instituita la timp. De asemenea chiar si in cazurile in care osteoporoza este deja instalata, studiile clinice efectuate au demonstrat in mod cert ca administrarea unui progestogen, de exemplu NETA - noretisteron acetat - in terapie combinata continua, are un efect pozitiv asupra matricei minerale osoase. Estrogenii reduc riscul de fractura osteoporotica la nivelul soldului cu 40-60%, iar la nivelul coloanei vertebrale cu mai mult de 90%. Menopauza si influenta ei asupra bolilor de inima Este alarmant faptul ca de doua ori mai multe femei mor ca urmare a unei boli cardiovasculare decat prin cancer, oricare ar fi localizarea lui. Boala cardiovasculara este una din principalele cauze de deces la femeia in postmenopauza. Motivul ar fi legat de scaderea estrogenului; inainte de menopauza estrogenul ofera o certa protectie femei impotriva riscului cardiovascular, prin urmare incidenta bolilor cardiovasculare la femeia tanara este cu mult mai mica decat la femeia in varsta sau la barbat. Un factor de risc foarte important in boala cardiovasculara il constituie nivelul colesterolului din sange. Investigatiile au aratat ca o crestere a nivelului colesterolului cu 1 %, determina o crestere a incidentei bolii cardiovasculare cu 2%. La femeia in postmenopauza, terapia de substitutie hormonala impiedica cresterea cantitatii de colesterol seric. Colesterolul este compus din lipoproteine cu densitate mica (Low Density Lipoprotein - LDL) si lipoproteine cu densitate mare (High Density Lipoprotein - HDL). Cercetarile recente au indicat ca LDL acumulate in sange in cantitate mare, cresc riscul de boala cardiovasculara, in timp ce HDL sunt implicate in scaderea colesterolului seric. Dupa menopauza, exista o crestere marcata a nivelului LDL, in timp de HDL ramana la un nivel relativ constant. 30 de studii clinice au aratat ca riscul de boala cardiovasculara este redus la jumatate prin administrarea de estrogen sub forma de terapie de substitutie hormonala orala. De asemenea mortalitatea prin accident cardiovascular este redusa cu 60%. Care sunt efectele secundare ale terapiei de substitutie hormonala Efectele secundare sunt rare si in general temporare. Pot apare: tensiune la nivelul sanilor, dureri de cap, ameteala usoara sau greata. Simptomele dispar de regula dupa trei luni de tratament. Exista anumite riscuri asociate terapiei de substitutie hormonala? Documentatia clinica existenta certifica faptul ca monoterapia estrogenica este un tratament eficient in suprimarea simptomelor menopauzei, dar pe de alta parte poate constitui un factor de risc in aparitia cancerului de endometru. De aceea monoterapia estrogenica este recomadata numai acelor femei care au fost histerectomizate; prin indepartarea uterului se exclude riscul de a dezvolta cancer de endometru. De asemenea riscul aparitiei cancerului de endometru este exclus in cazul terapiei de substitutie hormonala combinata secventiala sau continua, prin prezenta progestogenului inclus, al carui rol in protectia endometrului este bine cunoscut. A existat de asemenea preocupare in ceea ce priveste riscul posibil al cancerului mamar asociat terapiei de substitutie. Marea majoritate a studiilor clinice au esuat in a arata o crestere a incidentei cancerului de san la femeile tratate cu terapie de substitutie hormonala, dar au fost prezentate si cateva studii care au relevat o crestere mica a incidentei cancerului de san la femei care au facut tratament peste 10 ani. Nu au fost semnalate cazuri de deces prin cancer de san printre femeile tratate cu terapie de substitutie hormonala. Este terapia de substitutie hormonala usor de administrat? Terapia de substitutie hormonala se prezinta sub forma de tablete sau plasturi, in asa fel incat femeia poate sa aleaga una din formele de administrare care ii este convenabila, desi exista diferente de eficacitate intre aceste doua modalitati de prezentare. De exemplu un dezavantaj al plasturilor este acela ca la concentratii comparabile de estrogen, efectul pozitiv al scaderii colesterolului sanguin, este mai accentuat la terapia orala decat la cea transdermica. Pentru a avea eficacitate completa asupra simptomelor menopauzei, osteoporozei, ca si un efect pozitiv asupra aparatului cardiovascular si fara efecte negative asupra integritatii endometrului, la cele mai mici doze posibile, terapia de substitutie trebuie administrata in forma combinata - fie continua, fie secventiala. Aceasta presupune o administrare foarte simpla: o tableta pe zi, in fiecare zi. Unii doctori prefera sa recomande femeilor combinatiile libere, adica se prescrie separat un estrogen si un progestogen cu durate de administrare individualizate. In tabletele combinate estrogenul si progestogenul sunt continute in aceeasi tableta si alcatuiesc asa numitele terapia combinata secventiala si terapia combinata continua. Terapia secventiala reproduce ciclul hormonal fiziologic si mentine un ciclu menstrual normal, in timp ce terapia combinata continua elimina sangerarea lunara. Acesta reprezinta modul cel mai convenabil de administrare: o singura tableta pe zi, in fiecare zi confera dozajul minim si eficace al celor doua componente. Dintre speciile de plante recomandate in tratamentul profilactic si curativ al acestor simptome, se pot specifica: coada soricelului, pelinul, arnica, paducelul, sunatoarea, rozmarinul, valeriana, talpa gastii si altele. Modificari hormonale: femeile ajung la menopauza atunci cand ovarele semnalizeaza sfarsitul perioadei in care poate fi procreat un copil, prin scaderea estrogenului. Pentru unele femei fenomenul este unul abia sesizabil, singura modificare fiind oprirea menstruatiei. Pentru altele, aparitia simptomelor ca bufeurile, schimbarile de stare si momentele dureroase fac ca menopauza sa fie o etapa si mai dificila. Vestea buna este ca activitatea sexuala a femeilor poate creste in timp ce nivelul estrogenului scade. in plus, fara riscul de a ramane insarcinate, multe femei descopera o libertate pe care nu au avut-o pana atunci. Modificari vaginale: apar odata cu inceputul menopauzei, prin slabirea tesutului vaginal si o diminuare pana la disparitia totala a lubrefierii vaginale. Ambele probleme pot fi incetinite prin tratament hormonal. Modificari fizice si de proprie imagine: se refera la acceptarea schimbarilor fizice provocate de trecerea anilor de catre persoanele in cauza sau de catre partenerii lor. Este vorba de cresterea in greutate, aparitia calvitiei, scaderea tonusului muscular si a rezistentei fizice, aparitia osteoporozei si altele. Tratament naturist - Infuzie preparata dintr-o lingurita de flori sau doua de fructe de paducel; se beau 2 cani pe zi, din care ultima seara, inainte de culcare. - Tinctura preparata din 2 gr flori si frunze de paducel la 100 ml alcool, prin macerare timp de 8 zile. Se iau 10-15 picaturi de 3 ori pe zi. - Infuzie concentrata preparata din 3 linguri de talpa gastii, la 1 cana de apa; se iau 4-5 linguri pe zi. - Tinctura preparata din 20 gr planta talpa gastii la 100 ml alcool de 700, macerat timp de 8 zile; se recomanda cate 40 de picaturi de 2 ori pe zi si o data seara inainte de culcare, preferabil in infuzie de flori de tei. - Pentru tratamentul tulburarilor circulatorii care survin in cadrul menopauzei se recomanda: 20 gr flori si frunze de paducel, 20 gr talpa gastii, 30 gr frunze de menta, 10 gr fructe de anason, 20 gr radacina de valeriana, din care se face o infuzie preparata din 2 linguri amestec de plante la 1 l apa. Prima cana se bea dimineata, calda, la aproximativ 400C, iar a doua numai usor incalzita si indulcita cu miere, se va bea cu inghitituri mici, seara, inainte de culcare. - Pentru ameliorarea tulburarilor hormonale se recomanda urmatoarele retete: - Rp.1: flori de salcam 20 gr, flori de soc 20 gr, pelin 10 gr, radacina de lemn dulce 20 gr, radacina de cerentel 20 gr, boabe de ienupar 10 gr. O lingura de amestec de plante se pune la macerat timp de 3 ore intr-o cana cu apa, dupa care se fierbe timp de 5 minute la foc domol, iar dupa alte 10 minute de repaus se filtreaza. Se beau 2-3 cani pe zi. Se poate prepara cel mult 1 l de infuzie, care se va tine la frigider. De fiecare data cand se bea, se incalzeste la 400C si se indulceste cu miere. - Rp. 2: flori de coada soricelului 20 gr, frunze de vasc 15 gr, coada racului 15 gr, traista ciobanului 25 gr, sunatoare 20 gr, talpa gastii 5 gr. Se prepara o infuzie din 2 linguri amestec de plante la 1 l apa. intreaga cantitate se bea in cursul unei zile. Seara se mai poate prepara o noua infuzie care se bea indulcita, inainte de culcare. - Dieta lacto-ovo-vegetariana, bogata in sucuri si cruditati, cura crudivora depurativa timp de 5-7 zile pe luna, cu grau incoltit. - Se bea suc de orz verde, 3x50 ml pe zi. - Se tine cura cu babe de ienupar. - Baia vitala de 2 ori pe zi timp de 25 minute. - Dusul scotian alternant de 2-3 ori pe zi. - Dusul rece general de 3 ori pe saptamana. - infasurarea scurta de 2 ori pe saptamana. - Baia de soare, cura de aer cu gimnastica respiratorie si fizica. - Reflexoterapia, prin masarea urmatoarelor puncte: *Zona uter, punctul 50 timp de 5 minute. *Zona ovare, punctul 36 timp de 3 minute. *Zona tiroida, punctul 11 timp de 3 minute. *Zona limfatica corp inferior si superior, punctele 39, 40 timp de 2 minute. *Dupa 20-25 sedinte (1 pe zi), ciclurile menstruale se vor regla, dar este necesar sa se continue cu 1-2 sedinte pe saptamana, timp de o luna. *Percutia usoara a vertebrelor D7 si D9, o data pe zi.

    1
    1

  • ana pe 24 Apr 2008, 12:07
    raspuns la ani

    ani te inteleg am 49 de ani si iti recomand mabelle.este foarte bun si nu contine hormoni......il recomand tuturor te simti mult mai bine.

    0
    0

  • ani pe 21 Apr 2008, 22:09
    raspuns la Daniela si nu numai

    daniela, te inteleg perfect, am 54 ani si cam la 49 ani ,am inceput si eu cu dereglarile de ciclu menstrual. ai rabdare ca v-a inceta , eu eram pregatita de nu stiu cite ori sa merg la doctor, dar cind eram mai hotarita inceta. Apoi am avut perioade de ciclu f . f . abundent, hemoragii in toata regula , dar pina la urma s-a terminat.Au urmat alte simptome toate cite sunt amintite aici pe site

    0
    0

  • daniela pe 16 Apr 2008, 20:54
    tulburari de menopauza

    din dec 2007 nu mai am ciclu si eram oarecum linistita considerand ca e normal , la 47 ani, lucrul asta; ma sperie insa faptul ca acum 7 zile mi-a revenit ciclul ,in cantitate mica (folosesc tapoane mici-zilnice-)dar nu mai inceteaza sangerarea ; e normal sa dureze asa de mult; de-a lungul vietii mele problema lunara dura 2-3 zile numai. in rest nu am nici o alta problema de sanatate

    0
    0

  • alina pe 14 Apr 2008, 09:36
    ceva

    i was veryy hapyyyyyyyy

    0
    0

  • felicia pe 13 Apr 2008, 14:06
    naturist

    La sfatul unei prietene i-au de cateva zile MABELLE.Este un supliment alimentar ,nu contine hormoni.Este preparat din trifoi si in,nu ingrasa sau slabeste.Am inceput sa ma simt mai bine.Nu mai am bufeurile atat de des si nici nu mai transpir mult.Ma simt mai calma si mai sigura.Il recomand tuturor femeilor.

    1
    0

  • ANCA pe 11 Apr 2008, 00:06
    menopauza

    am 50 de ani si de 2 ani nu mai am ciclu consider ca a apela la medicamente hormonale nu este sanatos fiind ca organismul isi regleaza se apara si trece peste perioadele care din fericire....si din nefericire trebuie sa le parcurga....sunt o femeie activa ,si concluzia mea este ca a ne impune un regim sanatos este cel mai important...cine poate ,dat fiind stresul ,si viata de azi.am probleme si eu cu bufeurile care ma deranjeaza f.mult de acea solicit daca se poate un regim naturist.sfat din experienta ptr.cele tinere si din pacate vad ca sunt destule....nu va stresati,stati cat se poate de mult in natura,luati va animale,faceti sport.......si aveti grija de voi.

    0
    0

  • felicia_tiron pe 9 Apr 2008, 13:24
    of menopauza!

    Am 48 de ani si ma simt din ce in ce mai rau.Ce este mai bun,un tratament naturist sau pe baza de hormoni sau nimic?

    1
    0

  • dorina pe 4 Apr 2008, 21:40
    este necesara o substitutie hormonala?

    Am 46 de ani si nu am ciclu de doua luni. Medicul m-a sfatuit sa iau duphaston, iar eu am refuzat. Mi-e frica de efectele secundare. Oare gandesc bine? Ce ma sfatuiti sa iau?

    0
    7

  • Alla Zigman pe 30 Mar 2008, 01:46
    bufeuri si dispareunie

    am 36 ani si am fost diagnosticata cu carcinom scoamos cu minima cheratinizare de col uterin. Dupa o perioada de tratament pentru anemie am facut cobaltoterapie in urma caruia ovarele au devenit sterile. nu am urmat procedura chirurgicala si nici nu intentionez. Urmez un tratament naturist. A cum ma simt bine si am luat in greutate (cam repede) dar am probleme cu bufeurile si uscaciune vaginala. Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac pt a scapa de acest disconfort. Va multumesc!

    4
    1

  • ionela pe 26 Mar 2008, 12:33
    bufeuri

    am ani si de o luna am fost operata de fibron in urma careia mi sau extirpat ovarele pt k eram in ultima faza.imediat dupa operatie au aparut bufeurile care sunt foarte frecvente si se manifesta cu calduri foarte mari si amenteli.Ele sunt frecvent atat noaptea zat si ziua.Am luat trament dra nici o schimbare.Am nevoier de ajutorul vostra va rog fruymos.Va multumesc

    1
    0

  • rodica pe 25 Mar 2008, 09:17
    menopauza

    am 40 ani si de 2 ani nu mai am ciclu,acum 4 ani am fost operata de tumoare la ambii sani ,si nu stiu sigur daca nu de aia am problema asta am bufeuri de mor nu mai rezist nu stiu ce sa mai fac/?daca aveti vreun raspuns pentru mine va multumesc anticipat

    0
    0

  • dita corina pe 24 Mar 2008, 18:19
    menopauza

    am 36 ani iar din luna ianuarie 2008 nu mi-a mai venit ciclu.am facut teste de sarcina si au iesit ca nu sunt insarcinata.am mers la medic,am facut control,mi-a spus ceva de genul ca am inceput de menopauza,ca am un ovar mare de 34.7-28.6,iar unul mic de 26.2-18.7,un uter fibromatos,un chist.mi-a dat sa iau mladite de zmeura,vitamina e,si tratul supozitoare,ca sa imi provoace o venire de ciclu.acest lucru nu s-a intamplat si sunt speriata,deoarece am citit ca menopauza provoaca multe complicatii.va rog sa_mi spuneti si mie cam la ce sa ma astept.

    0
    0

  • ani chertes pe 24 Mar 2008, 14:03
    bufeurile

    Am fost operata ginecologic - histerectomie totala - acum doi ani. Am acum 49 de ani si nu mai stiu ce sa fac sa scap de bufeurile de caldura. La sase sapt. dupa operatie am facut tratament cu "Livial "- recomandat de medicul care m-a operat ,timp de 6 luni, dar dupa ce am incetat tratamentul nu au disparut ,ba parca sunt si mai intense. Am luat pastile de soia, memomarin, am facut ceai pentru tulburari de menopauza dar in zadar. De vreo 2 sapt. paca sunt si mai intense, atat ziua cat mai ales noaptea. Dati-mi un sfat, va rog , ce tratament sa mai urmez. Nopatea trece cum trece ca sunt acasa , dar ziua, de multe ori imi e jena ca sunt in anumite medii.....

    0
    1
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod