Vitiligo - ce este si cum se trateaza

Vitiligo este una dintre cele mai frecvent intalnite discromii cutanate, afectand circa 1-2% din populatie. Desi fara risc vital, boala afecteaza prin impactul de natura psihologica pe care il are asupra indivizilor.
Vitiligo este una dintre cele mai frecvent intalnite discromii cutanate, afectand circa 1-2% din populatie. Desi fara risc vital, boala afecteaza prin impactul de natura psihologica pe care il are asupra indivizilor.

Vitiligo este o boala cronica cauzata de distrugerea totala sau partiala a celulelor care produc pigmentul pielii (melanina), acestea nemaifiind recunoscute de catre sistemul imun ca apartinand organismului. Cauzele pot fi multiple, insa sunt incomplet intelese.  

Debutul are ca varsta medie 20 de ani si se asociaza deseori cu alte afectiuni autoimune, cum ar fi: disfunctii ale glandei tiroide, diabet zaharat de tip 1, anemie pernicioasa (carenta de vitamina B12), alopecia areata, lupus eritematos sistemic, psoriazis sau poliartrita reumatoida. Boala nu este contagioasa si nu se mosteneste, insa poate fi mostenita predispozitia catre ea. Dintre factorii care pot determina declansarea ei sunt citati stresul psihic, traumatismele, arsurile solare severe sau afectiunile sistemice, lista nefiind epuizata.

Leziunile de vitiligo apar sub forma unor zone depigmentate circumscrise la nivelul pielii si al mucoaselor, locurile de predilectie fiind fata, gatul si organele genitale. Regiuni frecvent afectate sunt cele supuse la traumatisme repetate, cum ar fi zonele frecate zilnic de bretelele de la sutien sau incheietura la care este purtat ceasul.

Vitiligo la nivelul scalpului se asociaza cu depigmentarea firelor de par, care poate merge de la o suvita izolata pana la albirea completa a parului, acest fapt fiind un indicator de evolutie nefavorabila a bolii.

Nu sunt afectate numai celulele pigmentare ale pielii, mucoaselor si parului, ci si ale retinei si urechii interne, astfel ca, in rare cazuri, in vitiligo pot fi afectate vazul sau auzul.

Cel mai important risc este cel al arsurilor solare, deoarece pielea depigmentata este extrem de sensibila si nu mai are nici un  fel de protectie impotriva soarelui. Este deci obligatorie evitarea expunerii neprotejate la soare.
 

Comentariile 51-60 din 60

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • anda pe 24 Ian 2011, 22:49
    vitiligo

    am boala asta de cand eram mica de pe la vreo 5 ani...am folosit vitix dar nu mi-a fost de nici un folos...inca mai caut solutii,e adevarat ca stresul faciliteaza extinderea petelor

    29
    9

  • patricia pe 12 Nov 2010, 11:07
    vitiligo

    sp va rog mai poti sa scpi de acesta boala??????is disperata nush ce tratemente sa iau>:((((

    2
    2

  • sylviu pe 24 Aug 2010, 09:12
    hi

    La ultimul control la doctor am primit un nou medicament care zicea el ca e nou aparut si ar fi foarte bun se numeste zir-fos cine e int de discuti id meu e sylvano_21

    4
    0

  • ciofu razvan pe 18 Mar 2010, 18:57
    vitiligo

    sal tuturor....am auzit de tratamentul minune pt vitiligo care a iesit in america acum...se numeste ANTI-LEUCODERMA,cica e super bun si rezultatele se vad deja in 2 luni...eu am posibilitatea sa aduc asa ceva in tara....cine este interesat sa ma contacteze la adresa de mess "dassdass10",poate reusim sa scapam odata de petele astea....sau tel 076539411

    3
    1

  • Romulus pe 1 Mar 2010, 14:58
    am si eu asa ceva

    Am gasit ceva interesant despre oligoelemente si mi-a atras atentia ceva: Cupru este necesar pentru sintetizarea hemoglobinei din fierul organic. Cuprul ajunge in circuitul sangvin in 15 minunte de la ingerare. Cuprul permite ultilizarea eficienta a tirosinei (un aminoacid), asigurandu-i functionarea ca agent de pigmentare a parului si pielii. Cuprul este prezent in tigari, in pilule anticonceptionale si in gazele de esapament ale automobilelor. Cuprul indeplineste un rol esential in utilizarea eficienta cu vitamina C. Nu s-au stabilit doze zilnice dar medicii recomanda cantitati cuprinse intre 1,5 si 3 mg.

    0
    2

  • Romulus pe 1 Mar 2010, 14:46
    vitiligo

    toti se chinuie sa trateze petele, dar eu zic ca mai bine ar fi sa faceti analize si sa vedeti cum stati cu bolile autoimune. Atata timp cat boala nu se stopeaza e inutil sa tot aplicam vitix gel.

    4
    0

  • katy pe 13 Feb 2010, 14:05
    vitiligo vreau sa al tratez dar nust cum?

    eu am nu tot corpul dar vad k ami ese mai multe pete si eu folosesc crema vitix dar nici un rezultat nust ce sa fac dak o sa ami easa k mickel jakson ma omor dak stii ceva cum se trateaza boala asta spuneti....

    1
    1

  • ilie daniel pe 16 Dec 2009, 17:21
    melagenina plus de vanzare

    Am melagenina de vanzare daniel_ilie04@yahoo.co.uk

    1
    0

  • silvia_mkd pe 14 Dec 2009, 01:26
    vitiligo

    si eu am vitiligo...din fericire -localizat...am o pata pe spate...eu am mostenit-o pe bunica mea materna...careia i-a fost declansat pe sistem nervos.....am folosit si eu crema vitix si a inceput sa se micsoreze pata....dar din cauza loviturilor de cand eram mai mica(akum am 13 ani) akolo a ramas pata alba .....si din cauza stresului imi apar tot mai multe pete.....din fericire mai mici(cat o muscatura de tantar)

    3
    1

  • kiana pe 11 Apr 2009, 03:25
    eu stiu cum e

    exista crema vitix si medicamente din aceasi gama....dar cine are vitiligo stie cat e de greu sa il tratezi...cat m-am chinuit eu...si tot degeaba ca dupa fiecare sesiune [la facultate...stresul] mi se intinde mai mult....

    10
    4
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod