Gazde pot fi probabil toate animalele cu sange cald, incluzand oamenii si animalele domestice. De o mare importanta este pisica, membra a familiei felinelor, gazdele definitive ale parazitului.
Pentru adultii sanatosi din punct de vedere imunitar infectia cu acest parazit nu prezinta mare importanta, majoritatea cazurilor de infectie cu T. gondii fiind asimptomatice. Ocazional, variate simptoame usoare pot fi observate, dintre care limfadenopatia (umflarea ganglionilor limfatici) este cea mai semnificativa manifestare clinica. Alte manifestari sunt: durere de cap, greata, oboseala marcata, febra, dureri musculare, gat iritat. Formele grave la adultii competenti imunologic sunt extrem de rare.
Cunoasterea conditiilor in care survine toxoplasmoza si a tratamentului sunt insa extrem de importante pentru doua categorii de oameni:
Adultii imunodeprimati - cei cu limfom Hodgkin, cancer, lupus eritematos sistemic, tratament cu imunosupresoare, SIDA;
Femeile gravide care fac infectia pentru prima oara in timpul sarcinii. La acestea parazitul se poate transmite catre copil, cu consecinte dintre cele mai nefaste.
Transmiterea la om
T. Gondii se transmite la om pe trei rute principale:
1. in primul rand, omul se poate infecta prin consumul de carne cruda sau insuficient preparata, in special cea de porc, oaie si vanat, sau de alimente insuficient preparate care au venit in contact cu carnea cruda.
2. in al doilea rand, omul poate ingera chisti pe care pisicile i-au eliminat prin fecalele lor, oochisti proveniti din cutiile cu dejectii sau din sol (prin gradinarit, fructe si legume nespalate sau apa nefiltrata).
3. in al treilea rand, femeile pot transmite transplacentar infectia catre fat.
Infectia la femeile gravide
Se apreciaza ca sansele unei femei de varsta fertila sa vina in contact cu parazitul sun cuprinse intre 25 si 99% sa vina in contact cu parazitul (Paris25%, Brussels 47%, vestul Scotiei 75%, SUA 85%, Oslo 99%). Riscul general mediu pentru o femeie sa faca o infectie acuta ci Toxoplasma gondii in timpul sarcinii este cuprins intre 20 si 50%. Aceste diferente sunt apar din cauza diferitelor conditii socio-culturale si geografice (obiceiuri de alimentatie, animalele din regiune, temperatura etc.).
Toxoplasmoza congenitala - boala copilului transmisa de catre mama
La gazdele imunocompetente, infectia cu T. gondii este urmata in majoritatea cazurilor de imunitate la toxoplasmoza, pentru intreaga viata. Din aceasta cauza, daca infectia primara survine cu 4 - 6 luni inainte de momentul conceptiei, sau mai devreme, imunitatea mamei va impiedica de obicei transmiterea la fat, in cazul expunerilor ulterioare ale mamei. Exceptia o constituie femeile imunodeprimate, care au lupus eritematos sistemic, sau SIDA, la care transmiterea congenitala a fost intalnita, desi expunerea la parazit avusese loc inainte de conceptie.
Insa, daca infectia cu T. gondii a fost contractata in timpul sarcinii, parazitul poate fi transmis la fat chiar si de catre femeile imunocompetente. Mecanismul probabil al transmiterii implica trecerea parazitului in sange si apoi la fat, prin intermediul placentei
Toxoplasmoza congenitala poate duce la avort, moartea nounascutului sau malformatii fetale, cu consecinte pentru fat. Poate, de asemenea, reduce semnificativ calitatea vietii copiilor care au supravietuit infectiei prenatale.
Riscul infectarii intrauterine a fatului, riscul manifestarii toxoplasmozei congenitale si severitatea bolii depind de:
- momentul in care a survenit infectia in timpul sarcinii,
- competenta imunologica a mamei in timpul infectiei acute,
- numarul si virulenta parazitilor transmisi la fat,
- varsta fatului la momentul transmiterii.
Daca infectia nu este tratata, riscul transmiterii intrauterine catre fat, creste pe masura ce sarcina avanseaza in varsta, acesta fiind aproximativ 14% in primul trimestru si aproximativ 59% in trimestrul trei de sarcina.
I In timp ce riscul infectarii intrauterine a fatului creste o data cu inaintarea in varsta a sarcinii, efectele asupra fatului sunt cu atat mai severe cu cat infectarea survine mai devreme. Aproximativ 10% din infectiile prenatale sunt urmate de avort sau moartea fatui la nastere. Alti 10 - 23% din nou-nascutii infectati prenatal, manifesta semne clinice de toxoplasmoza la nastere. Aproximativ 12 - 16% din acesti nou-nascuti mor datorita bolii. Copii care supravietuiesc sufera de retard mental progresiv sau de alte deficiente neurologice si necesita cel mai adesea includerea intr-un sistem special de educatie sau institutionalizare.
II Daca transmiterea parazitului survine intr-un stadiu mai avansat al sarcinii, efectele asupra fatului sunt mai putin severe, majoritatea copiilor infectati in timpul trimestrului trei fiind asimptomatici la nastere. in total, infectia la aproximativ 67 - 80% din copiii care au dobandit boala prenatal, este subclinica la nastere si poate fi diagnosticata doar folosind determinari serologice sau alte investigatii de laborator. Desi acesti copii par sanatosi la nastere, ei pot dezvolta simptome clinice si deficiente pe parcursul vietii. Acestea afecteaza in special ochii (retinocoroidita, strabism, orbire), sistemul nervos central (deficiente neurologice si psihice, convulsii, retard mental) sau urechea (surditate). S-a estimat ca aproximativ o treime din copiii infectati prenatal vor dezvolta o deficienta a vederii, mai tarziu in viata.
Semne posibile ale infectarii congenitale, aparute in timpul copilariei sau mai tarziu in viata: anemie, chorioretinita, convulsii, surditate, febra, crestere incetinita, cresterea in volum a ficatului si a splinei, hidrocefalie, icter, dificultati de invatare, adenopatie, retard mental, microcefalie, afectarea vederii.
Cum evitam infectia cu Toxoplasma gondii
Cateva sfaturi pentru a nu in pericol dezvoltarea copilului ar trebui:
1. Pentru a preveni toxoplasmoza si alte boli generate de alimente, hrane ar trebui pregatita la o temperatura mai mare de 63-71oC. incalzirea alimentului trebuie sa fie uniforma, fiti atente la cuptoarele cu microunde de putere mica!
2. Fructele si legumele trebuie spalate foarte bine inainte de a fi folosite.
3. Mesele sau fundurile pentru taiat carne, suprafetele pentru gatit, tacamurile si mainile vor fi spalate cu apa calda si detergent dupa ce au venit in contact cu carne cruda rosie sau alba sau cu legume sau fructe nespalate. Nu folositi cutitele cu care ati taiat carne inainte de ale spala, pentru a taia alte alimente.
4. Gustatul carnii crude (tocaturi de exemplu) sau insuficient preparate este cu desavarsire interzis.
5. Femeile insarcinate ar trebui sa poarte manusi atunci cand lucreaza in gradina sau vin in contact cu pamant sau nisip, din cauza posibilitatii de infestare a acestora cu fecale de pisica. Dupa activitati care implica acest contact mainile trebuiesc spalate cu atentie.
6. Daca este posibil, femeile insarcinate trebuie sa evite sa curete cutiile in care pisicile isi fac nevoile. Daca nu este nimeni disponibil care sa la inlocuiasca, femeile insarcinate vor purta manusi si se vor spala dupa aceea cu multa atentie pe maini. Cutiile cu dejecte de pisica trebuiesc curatate obligatoriu zilnic. Pisicile vor fi pastrate permanent in casa, pentru a nu se infecta din mediul exterior si vor fi hranite numai cu hrana uscata, conservata sau preparata termic. Femeile gravide nu trebuie sa adopte pisici vagabonde.
Parerile privind valoarea analizelor care deceleaza posibila infectie la gravide sunt impartite. In Austria si Franta, programele de screening prenatal sunt obligatorii fiind infiintate in anul 1975 respectiv 1978. Mai recent, screening-ul prenatal a fost introdus in parti ale Italiei in timp ce Danemarca, Polonia (regiunea Poznan) si parti din SUA au initiat programe de screening neonatal.
In unele zone ale SUA, cu incidenta foarte scazuta a toxoplasmozei, se considera ca screening-ul este recomandat numai femeilor cu risc foarte mare (infectie cu HIV, LES, neoplazii) sau la cele la care ecografia de rutina a decelat la fat hidrocefalie, calcificari intracraniene, microcefalie, intarziere a dezvoltarii fetale, ascita sau hepatosplenomegalie, deoarece rezultatele fals pozitive pot duce la tratamente inutile sau la intreruperi de sarcina nenecesare.
In zonele in care seroprevalenta este ridicata, screening-ul serologic al femeilor gravide este recomandat, cel putin in saptamanile 10 - 12 de sarcina si ar trebui repetat in saptamanile 20 - 22 daca rezultatul initial este negativ.
Domnul Profesor Mencinicopschi Gheorghe, directorul Institutului de Cercetatari Alimentare, considera ca in Romania toxoplasmoza este subdiagnosticata si datorita procentului mare de oameni care traiesc in zone rurale, cu expunere mare la parazit, este foarte probabil ca incidenta expunerii la parazit si a imbolnavirilor sa fie foarte mare.
Nu am descoperit in literatura de specialitate din Romania sau in studii publicate in strainatate, date statistice care sa descrie intinderea fenomenului toxoplasmozei in Romania.
Agneta Pavel (1992) arata ca "Morbiditatea reala a acestei maladii este departe de a fi cunoscuta. Cifrele comunicate reprezinta doar un varf de iceberg al fenomenului" cit. de Prof. Dr. Gh. Olteanu red., Poliparazitismul la om, animale, plante si mediu, ed. Ceres, Bucuresti 2001
de medic Paul Piscoi
Daca vrei sa afli care este cea mai apropiata farmacie de unde poti achizitiona un anumit medicament, apeleaza la motorul de cautare aflat in paginile Eva.ro
Daca vrei sa afli care este cea mai apropiata farmacie de unde poti achizitiona un anumit medicament, apeleaza la motorul de cautare aflat in paginile Eva.ro
Comentariile 101-150 din 161
Pentru Mirela si Marina: Dragele mele, va recomand testul de aviditate (iti spune daca infectia a fost in ultimele 20 de saptmani sau este mai veche) si mai mult, testarea anticorpilor IgE si IgA. Pentru a ajuta la identificarea momentului infectiei se recomanda testul de aviditate (exclude boala in ultimele 5 luni), testarea anticorpilor IgE (sunt pozitivi doar primele 4-6 luni de la debutul bolii) si IgA (sunt pozitivi primele 6-9 luni de la debutul bolii). Toate aceste analiza le puteti face la Ecoparadiagnostic. Daca fatul este afectat in primul trimestru, malformatiile sunt vizibile la ecograf. Amniocenteza (fiind o tehnica invaziva) se recomanda doar daca la ecograf exista o mica suspiciune. Eu am depistat IgG si IgM pozitivi in saptamana 10. Aviditatea, de asemenea, a fost scazuta, adica nu a exclus infectia in ultimele 20 saptamani. IgE-ul si IgA-ul in schimb au iesit negative. Ca urmare, ne-am decis sa pastram copilul. Acum sunt in saptamana 23 si iau Rovamicina din 8 in 8 ore din sapamana 10. In sapamana 18, aviditiatea a iesit crescuta, adica a exclus infectia in ultimele 20 de saptamani. Eu cred ca acest copil nu a fost infestat si ca nu va avea nici o problema! Ii multumesc lui Dumnezeu ca ne-a dat credinta sa il pastram! Ecografele si morfologia fetala au iesit perfecte. Nici urma de infectie. Daca infectia are loc in primul trimestru, malformatiile sunt majore si sunt vizibile la ecograf. Nu renuntati la copii asa usor!!! Faceti intai toate analizele si apoi luati decizia! Cu prietenie,
Am 35 de ani ,am 4 saptamani de sarcina si la analize mi-a iesit prezenta anticorpi toxoplasmoza .Am repetat analiza urmand ca in 10 zile sa aflu in ce limite (la alt laborator) .Am un copil de 3 ani si 2 luni m-am uitat pe analize si nu am facut aceasta analiza la vremea respectiva ,sora mea cu 5 ani mai mica a facut la 16 ani toxoplasmoza dar s-a tratat ,eu insa nu mi-am facut preventiv aceasta analiza .Acum sunt speriata si chiar ma gandesc ca s-ar putea sa fi avut tox.si la primul copil .Nu stiu ce sa fac ,ce-mi puteti recomanda ,voi putea sa pastrez sarcina ,la analizele pe care le astept se poate afla daca aceasta boala o am mai demult?Tin sa precizez ca in copilarie am avut pisici in casa cu care si dormeam .Astept raspuns ;marina_onea@yahoo.com cu respect Marina Onea
Buna!Am 24 ani si sunt insarcinata in 18 saptamani,iar acum 2 sapt mi-am facut toxoplasma si mi-a iesit urmatoarele valori IgG(cantitativ) 120 si IgM 0.73.Medicul ginecolog mi-a spus sa fac si testul de aviditate dar in acelasi am mers la un medic infectionist si mi-a recomandat sa iau rovamicina 21 zile.D-tor ginecolog mi-a zis k nu este prea sigura si mia spus k rovamicina pt fat poate sa ajute dar in acelasi timp poate sa dauneze.Imi puteti spune va rog dak a mai luat cineva rovamicina in timpul sarcinii dak si a facut efectul?Sau c efecte are?Am o sapt de cand iau rovamicina iar azi a trebuit sa refac toxoplasma.De acum astept cu Dumnezeu inainte rezultatele de la Bucuresti peste o sapt.k la noi in Suceava nu se fac se trimit la Buc.Va multumesc si astept sa-mi raspundeti.
Buna!Am 24 ani si sunt insarcinata in 18 saptamani,iar acum 2 sapt mi-am facut toxoplasma si mi-a iesit urmatoarele valori IgG(cantitativ) 120 si IgM 0.73.Medicul ginecolog mi-a spus sa fac si testul de aviditate dar in acelasi am mers la un medic infectionist si mi-a recomandat sa iau rovamicina 21 zile.D-tor ginecolog mi-a zis k nu este prea sigura si mia spus k rovamicina pt fat poate sa ajute dar in acelasi timp poate sa dauneze.Imi puteti spune va rog dak a mai luat cineva rovamicina in timpul sarcinii dak si a facut efectul?Sau c efecte are?Am o sapt de cand iau rovamicina iar azi a trebuit sa refac toxoplasma.De acum astept cu Dumnezeu inainte rezultatele de la Bucuresti peste o sapt.k la noi in Suceava nu se fac se trimit la Buc.Va multumesc si astept sa-mi raspundeti.
cand mi-a fost depistata toxo ig.in corp aveam 24ani am urmat tratamente peste tratamentesi analize peste analize la 28de ani am ramas insarcinata am facut un tratament in primul trimestru de sarcinasi am avut si un medic f.bun care ma urmarit pe totparcursul sarcini si am reusit,am o fetita de4anisi 6luni frumoasasi perfect sanatoasasi nici nu am avut probleme de sanatatecu ea in afara de raceli si rosu in gat.INTREBAREA MEA ESTE POT SA MAI FAC SI AL DOILEA COPIL?DACA MAI AM TOTUSI VIRUSU IN CORP.SAU SPUNETIM CE ANALIZE TRE. SA FAC INAINTE DE A RAMANE INSARCINATA VA ROG SA-MI RASPUNDETI .VA MULTUMESC.
In luna Martie 2008 am aflat ca fetita mea de 5ani are o problema la ochisorul drept.A avut acest parazit care i-a facut o cicatrice centrala pe RETINA .Pentru a vedea un punct (cu ochisorul bolnav) trebuie sa miste ochiul spre nas.Nu vede central ,dar de jur imprejur vede si chiar foarte bine.In martie am facut analizele la Spitalul Colentina au iesit negative si cu anticorpi,in octombrie am facut a doua oara si au iesit la fel NEGATIVE si anticorpi mai multi 190.000.Aceasta boala daca ai avut-o o data si ai anticorpi NU se va mai apropia NICIODATA de tine.Doctorii mi-au spus ca asa va ramane toata viata ei cu cicatrice pe retina, ma rog la Dumnezeu sa nu fie adevarat !
m-ai intrebat in cate sapt sunt . din pacate am renuntat la sarcina fara sa cunosc toate aceste analize (aviditate , iga, age) si sunt foarte suparata ca nu am avut taria sa ma documentez mai bine , sa fac mai mult sa fie bine . Sunt la al doilea tratament , primul cu rovamicina si acum cu azitrox recomandat de Dr Cretu Carmen , sper sa fie bine ca peste 2 luni tr sa refac analizele .
da se poate , am facut eu la MEDSANA Bucuresti
am cerut analiza pentru toxoplasmoza si mi-a venit rezultatul in aceiasi zi in care mi s-au luat si probele ,se poate?
doresc sa ma corectez,ultima intrebare se referea la toxoplasmoza.Toxoplasmoza se transmite pe cale sexuala?
buna! am in prezent 21ani.Acum 8 ani,am fost diagnosticata cu toxoplasmoza gondii si toxocara canis.Am facut tratament pt.ambele probleme.toxocara a fost tratata.Timp de 6 ani am facut tratament pt. toxoplasmoza cu un medicament procurat din Germania,si anume Daraprim.Cand am fost diagnosticata prima data, procentajul a fost de 599.Dupa tratament,procentajul a scazut pana la 34(rezultat de acum 2 ani).De atunci nu am mai continuat tratamentul deoarece n-am mai avut acest medicament.Acum o luna, anul acesta mi-am facut din nou analize si mi-a crescut procentajul la 101.ce tratament inlocuitor,disponibil in farmaciile din Romania,as putea urma?toxocaroza se transmite si pe cale sexuala?va multumesc
acum 4 luni am pierdut o sarcina aparent fara probleme la 23 de saptamani. rezultatul analizelor de atunci indicau igm negativ, igg pozitiv 191uml.nu am luat in seama ce a zis ginecologul de a intrerupe sarcina atunci ..si iata ca avea dreptate.acum dupa toate astea mi-am repetat analizele si mi-au iesit igm negativ si igg 219.54 uml. astept sa merg la doctor sapt viitoare sa vad ce zice..cu toate ca acum stim cam din ce cauza am pierdut sarcina. nu este de gluma.
Ca si neculacarmen, si eu o recomand cu aceeasi caldura pe doamna dr. Cretu de la Ecoparadiagnostic. Eu am 15 saptamani, sunt diagnosticata cu toxoplasmoza si ma tratez la dansa. Carmen, tu cate saptamani ai? Sfatul meu pentru toate mamicile care odata ce si-au facut IgM-ul si IgG-ul si le-au iesiti pozitive, sa nu ia imediat decizia intreruperii sarcinii. Spun acest lucru pentru ca IgG-ul ramane pozitiv toata viata odata ce ai avut boala iar IgM-ul ramane pozitiv pana la 12-16 luni de la debutul bolii. Daca boala a debutat cu mai mult de 2 luni inainte de sarcina, riscul pentru bebe este aproape 0. Pentru a ajuta la identificarea momentului infectiei se recomanda testul de aviditate (exclude boala in ultimele 5 luni), testarea anticorpilor IgE (sunt pozitivi doar primele 4-6 luni de la debutul bolii) si IgA (sunt pozitivi primele 6-9 luni de la debutul bolii). Toate aceste analiza le puteti face la Ecoparadiagnostic. Daca fatul este afectat in primul trimestru, malformatiile sunt vizibile la ecograf. Amniocenteza (fiind o tehnica invaziva) se recomanda doar daca la ecograf exista o mica suspiciune. Succes tuturor mamicilor care afla de acesta boala in timpul sarcinii! NU UITATI, nu faceti avort pana nu stabiliti cu exactitate momentul infectiei (aviditate, IgA, IgE)!
incearca la Bucuresti la d-na dr Carmen Cretu de la ibstitutul Ecoparadiagnostic tel 021/2123552. Este o draguta si te poate ajuta sunt sigura . Multa bafta si sanatate
am ramas pt a doua oara insarcinata,dupa ce am avut o prima sarcina infectata cu toxoplasmoza.am dus sarcina pana la 7 luni,am nascut insa la 3 zile mi-a murit fatul.dupa am facut un tratament prescris de doctor....acum dupa 3 ani am ramas din nou insarcinata.am aproximativ 3luni de sarcina si doctorul mi-a regasit iarasi aceast virus de toxoplasmoza.as dori sa ma ajutati.va rog frumos sa-mi rsp dak se poate trata in timpul sarcinii,dak exista tratament ce poate sa ma ajute sa duc sarcina pana la sfarsit fara sa pun in pericol viata copilului.va multumesc anticipat
am aflat ca am toxoplasmoza cand aveam 15 ani, am fost la medic mi-a dat un tratament cu daraprim care atunci se gasea in Bulgaria a fost destul de puternic. Am ramas cu anumite crize in care lesin si imi pierd cunostinta,acum am 21 de ani vreau sa stiu daca va fi o problema in momentul in care voi dori sa fac un copil
am 21 de ani si m-am nascut cu toxoplasmoza si am corioretinita maculara cicatriciala.sa zicem ca sunt un caz fericit avand in vedere ceea ce am citit. as vrea sa am copii dar acest lucru este posibil avand in vedere faptul ca eu am toxoplasmoza?
DETIN ANIMALE (CIOBANESC GERMAN SI UN CANADIAN TERIER) ASI DORI SA STIU DACA ESTE VR EO PROBLEMA PT MINE, DACA SE TRANSMITE.
si am aflat pe la 10 saptamani ca am toxo . am fost disperata , am fost pe la mai multi doctori si in galati si la bucuresti .aveam si igg si igm pozitive . dupa ce am analizat toate posibilitatile pe care le aveam a trebuit sa aleg sa las sarcina . am facut tratament cu rovamicina , am repetat analizi si ......tot pozitiva , aproape aceleasi rezultate . mi s-a sugerat sa astept 2 luni si sa le refac . saptamana asta tr sa vina iar rezultatul ...... sper sa fie bine ,daca nu tr sa refac tratamentul . de bebe nici nu se pune problema pana nu iese negativ rezultatul . spatul meu pt tine e sa ai rabdare , sa fii increzatoare si sa incerci sa nu ramai insarcinata, decat dupa ce iti iese rezultatul negativ . Sanatate si capul sus
nu demult am facut niste analiza pt ca ma pregatesc de o sarcina si miau descoperit urmatorii virusi: Toxoplasmoza, Herpes (nu e vaginal)si cicolomegavirus deasemenea si uterul infectat. Fac acuma tratement indicat de medic dar inca simt simtomele Toxoplazmei adica sint obosita, parca ma simt racita untr-un fel. ma stresez, vreu mult un copil sanatos... se trateaa acesti virusi?am sanse sa am o graviditate normala?ca ma sperie mult acesti virusi :((
buna.am fost diagnosticata cu toxoplasmoza in urma cu 2 luni.acum fac tratament cu rovamicina.dupa cat timp pot ramane insarcinata? mentionez ca am mai pirdut o sarcina anul trecut.cauza nu o stiu.astept un raspuns.multumesc
Buna! Am fost diagnosticata cu toxoplasmoza cand aveam 7 luni. Prea tarziu pentru un avort. Am incaput tratamentul cu rovamicina. Am nascut prematur la 34 saptamani, copilul este aparent bine, urmand a fii investigat la Iasi. Cat de afectat poate fi si la ce urmari ma pot astepta? Astept raspuns cat mai urgent.
Aceasta boala poate fi luata si de la hamsteri?
Buna,in urma analizelor efectuate am aflat ca am toxoplasmoza.Am 30 de ani si ma gandesc in viitorul apropriat sa fac un copil.Ce ma sfatuiti,ce ar trebui sa fac.Mai pot sa ma scap de ea.
Ce pot sa va spun...am fost si eu diagnosticata cu aceasta boala si eram deja la sfarsitul lunii a treia de sarcina.Medicul meu mi'a scpus ca exista posibilitatea sa am un copil afectat si ca cel mai bine ar fi sa intrerup sarcina.Nu am ascultat..si asta a fost cu siguranta cea mai buna decizie din viata mea deoarece am o fetita de un an,frumoasa si sanatoasa;nu are nici un fel de problema. Recunosc ce'i drept ca am fost foarte speriata si imediat dupa ce am fost diagnosticata cu toxoplasmoza am cerut parerea mai multor medici.Unul dintre acestia mi'a recomandat sa fac o amniocenteza (o investigatie simpla,nedureroasa care ofera informatii referitoare la starea de sanatate a fatului).In urma acestei investigatii a rezultat ca bebele meu este perfect sanatos si am prins foarte mult curaj...Sfatul meu este ca inainte sa faceti un avort,sa cereti parerea mai multor medici,sa faceti mai multe investigatii.In tara sunt medici mai buni sau mai putini buni...Si sincer va spun ca exista unii care vorbesc numai ca sa nu zica ca tac,pt a se afla in treaba. Va doresc sanatate la toate si copii sanatosi,sa va bucurati de ei la fel cum ma bucur eu de fetita mea!
am 17 ani si fac o alergie de la varsta de 6 ani,am crezut ca e de la papagali,apoi de la rosii,aua capsuni si alte alimente.am mers la un cabinet de specialitatea si mi`a dat sa fac un set de analize,de unde a depistat ca am toxoplasmoza,insa aceasta toxoplasmoza se manifesta prin iesirea unor blande mari pe corp care ma fac sa ma scarpin continuu si contin un "cap"plin cu apa.oare este chiar toxoplasmoza?!e adevarat ca la analizele pt toxoplasmoza au iesit cantitati mari,de speriat
am 21 ani si am descoperit ca sunt insarcinata acum o saptamana. mi-am facut primele analize si la toxoplasmoza a iesit pozitiv. ce inseamna asta si care sunt riscurile asupra copilului? cred ca aceasta boala o aveam dedinainte deoarece mancam carne cruda, ocazional, gustam din mancare. ce pot sa fac?trebuie sa pastrez sarcina sau nu?
Am un baietel de 4 ani suspect de toxoplasmoza. Cat este de periculos ? Poate fi tratat definitiv ?
am pierdut si eu 2 sarcini din cauza toxoplasmozei acum un an .am facut tratament cu ROVICINEsi imi ies analizele bune.acum as vrea sa raman iar insarcinata dar imi este frica.am fost si la 3 medici ginecologi si la dermato si la oftalmologie si parerile sunt inpartite.unii imi spun ca sunt imuna altii sa mai astept inca 2-3 ani si apoi sa ma gandesc la copil.daca aveti sfaturi va rog ajutati-ma.
buna fetelor!...am 22 de saptamani si la analize mi-a iesit ca si igg si igm sunt negative...doc a zis ca nu am nici anticorpi macar si ca pot sa o fac oricand.mai am o fata de 3 ani si 3 luni si cand le-am facut cu ea in burtica tot asa erau..am motive serioase sa ma sperii ca deja am citomegalovirusul pozitiv Igm si acum ca l-am repett este negativ dar se pare ca nu a trecut pericolul...offfff multumes si bafta tuturor...
am 26ani si in urma cu 3 sapt am fost diag cu toxoplasmoza fiind insarcinata in 6 sapt am primit ind de a face intrerupere de sarcina dar as vrea sa stiu daca mai pot ramane insarcinata si cand? ce tratament ar trebui sa urmez?
Am auzit cat de periculoasa poate fi toxoplasmoza. Pot sa va spun ca o verisoara de a mea a pierdut o sarcina din cauza toxoplasmozei, dar oare chiar e in regula sa faci intrerupere de sarcina, chiar e ok sa ucizi un copil, Dumnezeu vede? Oricum s-au auzit cazuri(cunosc 2 personal) in care doctorul a recomandat, chiar insistat sa se faca avort si mamicile au refuzat. Copii sunt bine, sanatosi si deja au cativa ani.
Cum se trateaza si daca ganglionul poate fi extirpat chirurgical .
Am o fiica de 29 ani , care de 4 ani este in Arabia Saudita . De o saptamana a fost diagnosticata de un medic saudit cu toxoplasmoza . Ea a descoperit de circa un an de zile ca are un ganglion la gat , drept pentru care a consultat medicul.As dori daca se poate sa-mi spuneti , cum poate trata (cu ce medicamente), si deasemenea daca poate avea copii sanatosi sau vor fi afectati , asa cum am citit. Va multumesc.
BUNA,as dori sa stiu daca IGG_UL este un pericol pt o viitoare sarcina am IGM negativ si IGG 212.multumesc
Buna ,as dori daca se poate sa imi raspunda si mie cineva la o intrebare IGG_UL afecteaza sarcina?in urma cu 12 ani am avut IGM -negativ
Buna .Eu am fost diagnosticata cu toxoplasmoza acu 12 ani ,in urma nasterii fetitei mele .in timpul sarcinii nu am avut nici u fel de probleme ba din contra pot spune ca a fost o sarcina usoara . .la nastere sa costatat ca fetita are probleme grave mai precis perimetrul cranian era destul de mic 29 fata de 36 cit e normal la u nou nascut,Ei bine de aici au inceput problemele sa constatat intr-o prima faza o microcefalee,apoi am facut si tomograf la virsta de 4 luni ,fiind prea mica nu i sa pus un diagnostic sigur.Intr-un final am facut si analizele astea de toxoplasmoza .Sa constatat ca am contactat virusul in primele luni de sarcina iar fatul a fost foarte afectat.vreau sa va spun ca fetita mea este foarte tare afectata la 12 ani se comporta ca un bebe de 2-3 luni este ingrozitor nu mi-amm putut inchipui ca aceasta infectie este atyit de grava.am facut tratament cu Rovamicin acu 11 ani .Mi sa spus ca am scapat si pot sa am linistita un copilo sanatos .Desii ma incurajeaza toti medicii parca nu am curajul sa mai incerc mai ales ca am auzit ca poate sa apara si in timpul sarcini.azi citind comentariile m-am decis totusi sa mai incerc .oricum medicina a mai evoluat de acu 12 ani si sper ca de data asta sa fie bine.inca odata vreau sa va spun tuturor mamicilor insarcinate ca nu e doar o infectie banala e foarte grav daca o coontacteaza fatul mai ales in primele luni de sarcina/ daca afecteaza creierul fatului asa cum sa intimplat in cazul fetitei mele e foarte grav .eu va doresc multa ,multa sanatate tuturor si bebelusi sanatosi !
salut.. in curand ma vaoi casatori si eu..si bineinteles ma gandesc si eu, ca toate femeile, la copii.. am si eu o intrebare...ce se intampla daca cel cu probleme este barbatul?? viitorul meu sot a fost diagnosticat inca din copilarie cu toxoplasmoza.. ce efecte are asupra sarcinii si asupra fatului..? multumesc
as dori sa stiu care sunt medicamentele care se recomanda in tratamentul toxoplasmozei. va multumesc
acum 9 ani am fost tratata cu toxoplasmoza si mam tratat in spital acum 7 luni am ramas gravida si am pierdut si miam facut din nou analizele si miau iesit si mie si sotului meu pozitiv analiza pt toxoplasmoza eu nu stiam ca toxoplasmoza se transmite pe cale sexuala se transmite sau nu? ca sotul meu are un copil de 5 ani sanatos mie frica a luato el de la mine raspundetzimi va rog
Buna ziua tuturor. Asa cum sarcina este de competenta medicilor ginecologi, toxoplasmoza este de competenta medicilor parazitologi. In cazul unei sarcini cu asemenea complicatii cel mai indicat este sa consultati ambii medici de specialitate.
buna! am luat astazi rezultatele analizelor si mi-a iesi TOXOPLASMOZA! am 7 saptamani se sarcina si sunt fff speriata pt ca imi doresc f mult acest bb. ma intereseaza dak se poate face un tratament, ceva care sa nu dauneze lui bb... urmeaza sa merg la medic dar dak imi spune sa fac intrerupere nu stiu cum am sa reactionez...astept un raspuns k sa ma linistesc. va salut cu incredere si prietenie!
la varsta de 12-13 ani am avut toxoplasmoza ce s-a fixat la ochi.am urmat tratament o perioada indelungata cu un medicament numit sumamed.poate afecta pe viitor o sarcina?
Buna,sint insarcinata in 24sapt.,am facut analize si dct, mi-a spus k am TOXOPLASMOZA si doar atit,dar nu mi-a dat nici un tratament sa fac?!Din povestioarele vstr.am inteles k trb sa fac tratament.Ce mai pot face acum?Am facut morfologia fetala la micut si dct mi-a spus k totul e o.k..mai pot lua acum vreun tratament ?Anterior am avut 2 nasteri pe care le-am pierdut,iar,apoi timp de 10 ani nu am mai ramas insarcinata pina acum!ce ma sfatuiti sa fac?
buna Eva sunt Stela si am fost diagnosticata cu toxoplasmoza din cauza unor mancarimi la ochi si pe maini mai mult la incheietura mainii .Dupa analize repetate foarte greu mi a iesit ca am oua de ascarias limbrycoides .Am luat zentel 5zile si intradevar dupa 5 zile am eliminat am vazut un limbric .dupa 3 saptamani au inceput iar mancarimile si mi am facut iar analiza de scaun azi dar na m luat rezultatul . Vreau sa spun ca ma indop cu pastile telfast si aerius si am luat claritomicina .toata treaba asta a aparut din anul 2002 atunci am mai avut o criza din asta de alergie si am mai avut in 2007 din toamna de atunci tot ma confrunt cu aceasta alergie adevarul e ca in casa avem o pisica dar in preajma ei nu am nici o reactie si in 2002 nu aveam pisica numai acum de vre o 2 ani.Cum am inceput sa iau in prima zi zentel imediat mi a cedat mancarimea si nu am mai avut reactii de iritare. Am uitat sa va spun ca am 49 de ani si am trait cu animale in preajma dar eu consider ca e de la limbrici .Ce ma sfatuiti sa fac exista un alt tratament in afara de ce am luat eu?
Buna ziua, In urma cu 6 luni am primit o pisicuta de la logodnicul meu si va rog frumos sa-mi spuneti daca ar trebui sa ne facem analize(eu si pisica) pentru a depista un probabil microb de toxoplasmoza, in contextul in care ne dorim ca in urmatorii 2-3 ani sa concepem un copil! Mentionez ca pisicuta mea are toate vaccinurile facute, o hranesc doar cu mancare conservata si nu intra in contact cu alte animale. Va multumesc!
Buna ziua! Sunt o femeie de 28 ani insarcinata in 4 luni si jumatate. Acum 2 zile am aflat ca am toxoplasmoza. Sunt disperata! VA rog, ajutati-ma cu un raspuns : se mai poate face ceva? Se poate face un tratament in timpul sarcinii? Se vede la 4D daca copilul are probleme? Daca e vreo problema, pot face acum intrerupere de sarcina? Va rog, timpul se scurge in defavoarea mea, astept un raspuns. Mentionez ca IgG este 193 iar IgM 3
Mirela, te inteleg perfect, pt. ca, daca citesti un pic mai sus, si eu am trecut prin asta.Din mesajul tau inteleg starea ta: vrei sa cauti undeva certitudinea ca totul va fi bine, vrei sa faci totul ce-ti sta in putinta, te agati de orice ti-ar putea spune ca bebelusul tau va fi in afara oricarui pericol.Opinia mea nu e nicidecum a unui specialist, insa si eu m-am informat si am cautat cat mai multe opinii si linistea, certitudinea, nu ti-o poate da nimeni, in afara de puterea si credinta ta si, bineinteles, de decizia ta de a-ti asuma un risc pana la capat.Acest risc deja exista si nici un medic nu poate garanta nimic, rezultatele analizelor arata o infestare recenta, in primul trimestru de sarcina, ceea ce poate da urmarile despre care sunt convinsa ca deja stii.Important e ca tu sa fii tare, sa nu crezi ca e vreo nenorocire, am vazut ca si tu ai credinta mare in Dumnezeu, insa tot Dumnezeu e acela care a lasat ca medicina sa poata prevedea ceva ce nu e in regula.Ca mamici, ne dorim copilasi frumosi, veseli, de care sa ne bucuram si care sa fie capabili mai tarziu sa-si construiasca singuri viata.Si tot ca mamici, suntem preocupate de sanatatea copilasilor nostri inca de cand acestia sunt nenascuti. Medicul care m-a indrumat pe mine m-a informat, mi-a relatat cazuri din cariera lui si mi-a spus ca o solutie mai sigura si mai lipsita de riscuri ar fi sa intrerup sarcina si, dupa 4-6 luni, voi putea ramane din nou insarcinata, fara riscuri, deoarece intre timp organismul capata imunitate. Tu ai sa treci prin filtrul sufletului tau ceea ce am scris, Dumnezeu iti stie nelinistea, iti cunoaste limitele, daca e o incercare prin care trebuie sa treci, fii tare si gandeste-te la viitor, al tau si al unui copil pe care nimic si nimeni de aici de pa pamant nu poate garanta ca nu va fi legat de tine pentru toata viata.Si sa stii ca oricare va fi decizia, sa gandesti ca e cea buna, e cea in functie de puterile tale si de limitele tale.Dumnezeu sa te lumineze si sa va dea copilasi sanatosi.Daca mai vrei sa vorbesti cu mine, adresa mea e iris_dorna@yahoo.com.
sunt o mamica insarcinata in 10 saptamani si trei zile, am 29 ani, nu am mai avut nici o sarcina pana acum , dar nici un avort facut, numai ca dr ginecolog dupa ce mi-a facut ecograful mi-a dat sa fac si o analiza numita toxoplasmoza. am facut aceasta analiza o singura data la un laborator cotat ca fiind cel mai bun din oras. rezultatul analizelor mele a fost urmatorul toxoplama IgG (cantitativ) - 451,9 toxoplasma IgM (cantitativ) - 0,872. Medicul ginecolog a spus ca nu garanteaza ce a putut pati fatul pana azi si de aceea ara recomanda un avort. Dar totusi la insistentele mele a acceptat sa fac odata analiza dar mi-a explicat ca tot asa va iesi sau poate chiar mai mare procentajul. sunt disperata. Azi am luat hotararea sa mergem maine dimineata si la bucuresti la institutul cantacuzino. credeti ca cu aceste rezultate pe care le-am scris voi putea pastra sarcina fara riscuri sau daca se pune problema unui avort , voi mai putea face copii apoi? va rog , va implor astept si eu un raspuns. dar voi lupta , stiu ca dumnezeu e langa mine si nu ma va lasa va multumesc
si eu am catel , am avut toxoplazmoza , insa din fericire el (cutulica)saracutul nu are treaba cu aceasta boala.Ba chiar mai mult dupa ce am intrebat medicul de infectioase si ginecologul acesta nu transmite nicio boala fatului.Linistite sa stati mamici cu catelusi in casa , ei nu fac niciun rau fatului. Pupicei si sanatate
Posteaza comentariu