In cea de-a treia parte a serialului nostru dedicat protejarii unghiilor, iti vom prezenta alte cateva "trucuri" pentru mentinerea lor intr-o perfecta stare de sanatate. Unghiile vorbesc si despre lipsa vitaminelor din organismul tau. Tocmai de aceea este recomandabil sa urmezi o dieta echilibrata si bogata in vitamine - zincul si fierul sunt necesare atat unui corp sanatos, cat si unor unghii frumoase. In ceea ce priveste diferitele afectiuni ale unghiilor, mai jos iti prezentam solutiile lor.
Tine minte in permanenta acesti pasi simpli, care te ajuta sa iti protejezi unghiile:
Nu iti roade sau musca unghiile.
Protejeaza-ti mainile cu ajutorul unor manusi menajere din cauciuc, daca iti tii mainile foarte mult timp in apa.
Manichiura si pedichiura trebuie facute urmand forma unghiilor de la maini si de la picioare. Acest lucru se realizeaza mult mai usor daca unghiile au fost inmuiate in apa.
Pileste marginile unghiilor cat mai fin posibil.
Introdu in dieta ta cat mai mult zinc si fier.
Unghii "gaurite"
Aceasta afectiune face ca unghia sa arate aproximativ la fel ca un degetar - poate fi cauzata de o trauma, o lovitura sau poate fi o "mostenire" de familie. De asemenea, poate aparea ca urmare a unor boli, cum ar fi psoriazis, eczeme sau artrita. Uneori, prin tratamentul aplicat bolii efective care a declansat aparitia acestor "gauri" mici pe suprafata unghiilor se produce si disparitia acestora, insa nu intotdeauna.
Unghii ingrosate
Infectiile cu ciuperci ale unghiilor, precum si bolile de piele, cum ar fi psoriazisul, sunt principalii factori responsabili pentru ingrosarea unghiilor. Cand infectiile cu ciuperca localizate la nivelul unghiilor sunt tratate, de regula unghia revine la normal. Daca bolile de piele primesc tratamentul corespunzator, uneori unghiile isi revin la forma, culoarea, dimensiunea si grosimea initiale, insa acest lucru nu este garantat. Traumele, loviturile si procesul de imbatranire pot reprezenta si ele factori care duc la ingrosarea unghiilor.
Unghii desprinse de tesut
O unghie care se desprinde de tesutul de dedesubt arata ca si cum s-ar extinde spre baza unghiei si ar deveni mai mare. Cel mai frecvent, acest tip de afectiune este cauzat de psoriazis sau de expunerea la substantele chimice din detergenti. De asemenea, daca ti-ai prins unghia accidental intr-o usa sau in muchia unui obiect, spre exemplu, acest lucru poate fi un motiv suficient pentru ca unghia sa se indeparteze de carne, ridicandu-se peste tesut.
In cazul in care lucrezi foarte mult cu calculatorul, operatiunea de a tasta poate avea acelasi efect in timp (acest lucru putand insemna si ani de zile, in functie de cat de des si cat de mult timp folosesti tastatura).
Unghii despicate vertical
Inaintarea in varsta sau faptul ca mainile sunt tinute foarte mult timp in apa calda reprezinta factori care determina, cu timpul, inmuierea unghiilor - acestea devin mai moi si mai casante. Acest lucru duce adesea la aparitia unor crapaturi verticale pe suprafata unghiei, care par sa se extinda de la varful unghiei spre baza acesteia, pana la cuticule.
O rezerva "sanatoasa" de fier si zinc este tot ceea ce ai nevoie in dieta ta, pentru a mentine unghiile puternice si sanatoase. Uleiul de migdale masat pe unghii ajuta si el la intarirea si protejarea lor.
Unghii invinetite sau "unghii negre"
"Unghia neagra" sau "hematomul subunghial", termenul medical al acestei afectiuni, este frecvent intalnit. Este cauzat de un traumatism acut, de regula degetul mainii a fost prins intr-o usa, a fost lovit puternic cu un obiect dur (adesea, cu un ciocan), degetul de la picior a fost calcat cu putere sau a fost lovit cu un obiect foarte greu care a cazut peste el.
Pentru a traduce in termeni cat mai usor de inteles denumirea de "hematom subunghial", putem spune ca acesta se prezinta sub forma unei vanatai situate sub unghie. Astfel, ca orice alta vanataie, cu timpul va disparea. Uneori unghia va cadea, din cauza deteriorarii extraordinare la care a fost supusa, dar, de obicei, creste la loc.
Atunci cand presiunea acumulata sub unghie cauzeaza durere, o mica gaura efectuata pe suprafata unghiei ajuta la eliberarea presiunii si, implicit, la atenuarea durerii. Doctorul specialist sau manichiurista sunt cei care te pot ajuta in acest sens.
Unghii cu striatii sau "creste"
"Crestele" sau striatiile verticale apar pe unghii la varsta mijlocie si reprezinta, de regula, un semn al imbatranirii corpului. Striatiile se extind de la varful unghiei inapoi, spre baza, si devin din ce in ce mai numeroase, o data cu trecerea timpului. Daca aspectul unghiei afectate este cel care deranjeaza, atunci unghia poate fi usor netezita cu ajutorul unei pile de unghii foarte dure.
Striatiile de la un capat al unghiei la celalalt sunt cunoscute sub numele de "creste" transversale sau "liniile lui Beau". Acestea apar o data cu intreruperea temporara a cresterii unghiei. Astfel de intreruperi se produc atunci cand organismul este afectat de o boala, cum ar fi un infarct sau pneumonie sau orice alt tip de soc suferit. De asemenea, un traumatism aplicat unghiei poate fi cauza aparitiei acestei intreruperi de crestere.
De obicei, aceste striatii cresc in timp, o data cu unghia, si pot disparea, in functie de viteza si ritmul de crestere obisnuit al unghiei.
Pielitele deteriorate ale unghiilor
De foarte multe ori, pielitele si cuticulele se deterioreaza chiar din cauza ta - rosul unghiilor, "pigulirea" lor constanta duc la aparitia unor cuticule "zdrentuite", care agata hainele si pot permite infectiei sa se dezvolte. O manichiura practicata acasa, extrem de zeloasa si agresiva, poate duce la aceeasi problema.
Totusi nu este doar vina ta, deoarece vremea rece, care usuca pielea, sau mainile tinute prea mult timp in apa pot determina, la randul lor, deteriorarea pielitelor din jurul unghiilor, acestea avand un aspect inestetic. Astfel, in anotimpul rece, ai mai multa grija de unghiile tale si protejeaza-ti mainile cu o crema hidratanta.
Comentariile 51-55 din 55
buna ziua.acum vreo 4 ani de zile un obiect greu mi-a cazut peste degetul mare de la picior.unghia mi-a cazut atunci dar se pare ca nu mai revine la forma initiala.daca creste este foarte subtire si se rupe imediat.si am observat ca jumatate din unghie nu este lipita de piele.daca se rupe se rupe dela jumatate.va rog sa ma sfatuiti ce as putea face.va multumesc.
acuma 3-4 luni am purtat o pereche de adidasi care m-au strns de atunci si pna acum nu mi-a mai crescut unghia de la degetul mare de la picioru' stang acea unghi se inegreste cate puti in fiecare luna am taiato acuse afla pe la jumatatea patului unghiei nu st ce sai fac UN SFAT VA ROG UN COMENT AICI SAU TR UN EMAIL PA PA
Dragele mele,pina la tot felul de creme si tratamentele sofisticate din saloane,apelati la baile caldutze cu ulei de masline,dupa care frectionati unghiile cu lamiie.De preferat este sa purtati manusi peste noapte,daca le suportati.Succes si multa sanatate!
bunaziua am si eu o problema si as vrea dak se poate un raspuns sigur si rapid am o unghie de la maini care de 2 saptamani este galbena desprinsa de deget dar nu in totalitate mai mult de jumatate am taiat usor partea galbena adik zona moarta si ma ingrijorez am auzit k u mai creste dak am taiat-o. Acum arata oribil si nu stiu ce s fac si as mai avea o broblema mi se exfoliaza unghiile am incerkt tot felul de tratamente dar fara urmari ma puteti ajuta si pe mn cu cateva sfaturi?
sunt o femeie de 40 de ani,intotdeauna am grija de unghiile mele fac manichiura si pedichiura o data pe saptamana si folosesc cu o crema hidratanta.Problema e ca la piciorul drept am o singura unghia cam invinetita,nu ma doare si nu m-am lovit deloc.O am de doi ani dar acum mi se pare mai inchisa la culoare.e ceva grav?
Posteaza comentariu