Exista diferite forme de histerectomie, mai mult sau mai putin radicale,in functie de boala in cauza.
Indicatii
Histerectomia este indicata in urmatoarele cazuri:
- fibrom uterin (tumora benigna a uterului): histerectomia nu esteindicata decat daca fibromul antreneaza complicatii (hemoragii repetate,compresia organelor din vecinatate, dureri in micul bazin);
- menstruatii foarte abundente si prelungite (menoragii): independentde disconfortul pe care il produc, sangerarile importante pot provocao carenta de fier responsabila de anemie. Daca aceste tulburari nu suntrezolvate printr-un alt tratament, poate fi indicata histerectomia;
- prolapsul genital (uterul cade in vagin): daca prolapsul este foartepronuntat, se indica histerectomia;
- cancerul de corp uterin (sau cancer de endometru, mucoasa care tapeteazafata interna a uterului) si de col uterin: histerectomia este insotitasi de ablatia ganglionilor limfatici din vecinatate;
- endometrioza (prezenta de fragmente de mucoasa uterina, sau endometru,in afara localizarii normale): interventia nu este indicata decat dacadurerile persista dupa alte tratamente si daca nu se mai doreste osarcina;
- cancerul de ovar: in general se efectueaza imediat histerectomie totalacu ablatia anexelor (trompe uterine si ovare).
Diferitele tipuri de histerectomie
Histerectomia totala. Consta in ablatia corpului si a coluluiuterin. Daca este necesar, se scot si ovarele si trompele (anexectomie).Histerectomia subtotala. Chirurgul extirpa corpul uterin, darconserva colul uterin. Aceasta interventie partiala permite conservareatotala a profunzimii vaginului. Totusi, ea este rar practicata in cadrultratamentului pentru cancer genital, deoarece exista riscul de aparitiea unui cancer de col.
Histerectomia largita. Practicata frecvent in caz de cancer,aceasta interventie consta in ablatia uterului, a colului uterin,a tesuturilor care inconjoara ureterele, a ganglionilor limfaticidin vecinatate si a unei portiuni din vagin. Daca este necesar, suntindepartate si ovarele si trompele uterine. Dupa o histerectomie, femeianu mai poate avea copii; ea nu mai are menstruatii si, in consecinta,nu mai are nevoie de contraceptie.
Tehnica si desfasurare
Interventia se poate practica pe cale abdominala (interventie chirurgicalaclasica) sau, de cate ori este posibil, pe cale vaginala, datoritaavantajelor acestei abordari: risc operator mai mic, convalescentamai scurta. Pentru histerectomia abdominala, se face o incizie inpartea inferioara a abdomenului. In histerectomia vaginala, uterul sicolul sunt scoase printr-o incizie efectuata in portiunea superioaraa vaginului. Histerectomia este efectuata sub anestezie generala sinecesita spitalizare de o saptamana, in cazul celei abdominale, si de3-5 zile in cazul interventiei pe cale vaginala.
Convalescenta
Durerea si sensibilitatea din abdomenul inferior sunt importante catevazile. Convalescenta dureaza intre trei si sase saptamani, timp in caretrebuie evitate eforturile excesive - se recomanda totusi o activitateminima (de exemplu, mersul pe jos). Pot sa existe sangerari vaginale lainceput. Daca au fost extirpate ovarele, femeile pot prezenta bufeuri,diminuarea apetitului sexual si pot avea o faza de depresie. Variatiilehormonale bruste explica in parte aceasta stare si, in acest caz,tratamentul de substitutie poate remedia efectele secundare aleinterventiei. Contactele sexuale pot fi reluate la aproximativ o lunadupa operatie.
Ablatia ovarelor la femeile tinere poate antrena menopauza precoce,deoarece inceteaza producerea de estrogeni si progesteron. In generalse recomanda ca pacientele sa efectueze hormonoterapie de substitutiepentru a contracara efectele declansarii brutale a menopauzei.
Ablatia trompelor si a ovarelor
Anexectomia, ablatia uneia sau a ambelor trompe uterine si a ovarelor,este efectuata pentru tratarea unei infectii grave a trompelor sau aovarelor, a cancerelor de ovar si de uter. Ablatia unui ovar si a uneitrompe nu duce la sterilitate. Anexectomia bilaterala (ablatia ovarelorsi a trompelor) este urmata in general de tratament hormonal (terapie desubstitutie hormonala). In unele cazuri, la femeile de peste 45 de ani,histerectomia este completata sistematic prin anexectomie.
Consecinte psihologice
Dupa o histerectomie, pot sa apara depresie si absenta a dorinteisexuale. Daca nu au fost scoase ovarele, aceste reactii reprezinta maimult o angoasa legata de efectele histerectomiei decat consecinte fizicesau hormonale ale interventiei. Temerile cele mai frecvente sunt:
- teama de a imbatrani rapid sau de a-si "pierde" feminitatea;
- teama de a nu mai avea placere sexuala. Dupa perioada de convalescenta,majoritatea femeilor traiesc aceeasi placere sexuala ca inainte;
- teama de ingrasare. Nu exista nici o legatura directa intrehisterectomie si cresterea in greutate.
Supravegherea psihologica inainte si dupa interventie poate ajuta laeliminarea acestor temeri. Daca medicul discuta cu pacienta inainte deinterventie despre eventualele consecinte ale operatiei, tulburarilepostoperatorii sunt semnificativ mai reduse.
Informatii furnizate de www.raobooks.com din cartea "Viata Sexuala", aparutala Editura Rao
Daca vrei sa afli care este cea mai apropiata farmacie de unde potiachizitiona un anumit medicament, apeleaza la motorul de cautare aflatin paginile Eva.ro.
Comentariile 201-220 din 220
Am 53 deani. Am fost operata exact acum 1 an ( histerectomie totala si anexectomie partiala- mi s-a lasat un ovar!!!) Recuperarea a fost foarte rapida si de 1 an ma simt excelent, as zice ( doar usoare simptome de menopauza- rareori bufeuri si doar atat) De 2 saptamani am usoare sangerari vaginale( se murdareste un pic chilotul, fara alte manifestari ( nu mancarimi, nu usturimi, nu dureri). Sa presupun ca s-ar putea sa fie o manifestare a vaginitei atrofice ? Intr-adevar, desi am foarte rar contact sexual, acesta este un pic dureros, dar nu am aceste usoare sangerari dupa contact, ci fara legatura cu acesta. As dori sa stiu daca s-a mai confruntat cineva cu asemenea manifastari. Multumesc
Am shi eu operatzie de neo corp uterin , Histerectomie tatala . M-a operat un medic chirurg , f.f bun , plin de omenie , care ishi cunoshte meseria . M-am operat pe 4.08.2003, am facut shi 23 +3, shedintze de cobalt , Eu nu cred ca ma avut ac el disgnostic, nu sant cu inima impacata ca am avut cancer malign, cum mi s-a spus la biopsie . Am a fost taiata la nashtere , ( din cauza incompetentzei asistentei , shi comoditate a medicilor , care nu asista la nashteri , in spital asha mare ) am fost cusuta , rau , shi mi-a distrus toata viatza mea, prin aceasta ... Acuma , se zice ca nu mai pot fi operata ,. ca am cancerul , shi ca nu se incumeta nimeni , ash mi-a zis o doctoritza , din spital , sa ma opereze,) ca sa nu mai pierd urina .
in urma cu 11 ani am nascut o fetita.nasterea nu s-a putut efectua decat prin cezariana si urmata de histerectomie partiala.aveam 23 de ani.acum am 34 si de multi ani imi doresc sa mai am un copil.se poate sau nu?cu tratament sau stiu eu prin alte metode?
se pot face copii dupa o operatie de histerectomie subtotala????(partiala)
Voi fi operata azi la clinica Gynia din Cluj pentru un uter polifibromatos din care unul dintre fibroame a coborat prin col. Nu pot sa zic ca nu am emotii dar pot sa zic ca nu am emotii mari dar mama mea care a fost operata tot de fibrom uterin acum 22 de ani este ff bine si m-a asigurat ca totul va fi bine. Nu va fi afectata nici viata sexuala nici urmarile de ordin psihic nu sunt chiar asa mari. Trebuie sa ai nadejde, credinta si in fiecare dimineata sa vezi numai partea frumosa a lucrurilor. Sanatate multa!
ptr carmen am fost recent opreară de hestirectomie subtotală acum sunt în perioada de covalescenţă, operaţia a decurs normal eu consider că am scăpat de durerile îngrozitoare ale ovarului, eu te sfătuiesc să te operezi ptr că nu este altă şansă de soluâionare a acestui diagnostic
buna ziua as avea si eu o intrebare...daca uterul si ovarele si tot este scos prin operatie femeia mai simte placerea sexuala? nu sunt o mare cunoscatoare si v-as multumi daca m-ati lamuri... sanatate!
cine ma poate lamuri si pe mine daca uterul si ovarele si tot este scos prin operatie... femeia mai simte placerea sexuala? nu sunt o mare cunoscatoare si v-as multumi daca m-ati lamuri... sanatate!
am facut o histerectomie subtotala la 26 ani datorita unei complicatii (hemoragie internă) la nastere. copilul meu a murit la nastere. pentru mine este un chin si dupa aproape 3 ani. nu mai sunt ca si inainte. nu pot sa mai am copii. dar sunt multumita ca traiesc.
buna ziua mama mea in varsta de 53 de ani a fost descoperita de curand cu carcinom epidermoid . A mers la Institutul Oncologic din BUC la consult de specialitate si i s-a spus ca are stadiul 2b (cancer de endocol ),dupa consult i s-a recomandat 25 sed de RADIOTERAPIE ,iar in luna Ianuarie 2009 este propusa pt operatie :HISTERECTOMIE TOTALA. AS DORI DACA SE POATE SA-MI SPUNA CINEVA cat de GRAV este stadiu 2b si daca diagnosticul de CARCINOM EPIDERMOID de ENDOCOL inseamna CANCER MALIGN SAU BENIGN? MULTUMESC ANTICIPAT.
Am 44 de ani si am fost operata la spitalul fundeni de dr. Aldea Marius ,chirurgical e totul bine dar mi s a extras si ganglionii limfatici si am ramas cu picioarele foarte umflate din cauza lichidului limfatic.ce tratament as putea sa urmes pentru nu a mai avea aceste dureri de picioare?va multumesc
am vazut femei mai nefericite decat mine cel putin eu sunt mutilata in interior dar cele care sunt mutilate in exterior ,asa ca multumesc lui dumnezeu ca traiesc si-mi cresc copilul
am 44 ani si sunt la menopauza de 1 an. De cativa ani(9-10 ani)am fost diagnosticata cu chist ovarian stg.de aprox.4,8 cm. (confirmat ecografic).Am dureri locale aproape in permanenta si disconfort.Fac frecvente pusee de infectii urinare.Am efectuat numeroase tratamente dupa care simptomele s-au ameliorat dar au reaparut. Dupa un consult la specialist acesta mi-a recomandat o interventie chirurgicala constand in histerectomie subtotala cu anexectomie bilaterala(avand in vedere ca sunt si la menopauza);mi-a mai spus ca uterul si celalalt ovar sunt normale . CE SA FAC !....Sunt ingrijorata! poate cineva sa-mi dea un sfat competent? Va multumesc!
Ptr Adriana, eu am fost operata de un medic minunat de la Spitalul Militar Central, Dr Stefan Marian, pe data de 10.04.2008. Ma simt minunat, nu mai am dureri insuportabile, nu mai iau nici un fel de tratament.... totul e ok. Ai incredere ca mai exista medici care stiu sa-si faca meseria si vorba ceea: ce ti-e scris in frunte ti-e pus. Iti doresc sanatate si noroc.
Am 51 de ani si posed un fibrom uterin urias de 16 cm / 10 cm. Mi s-a spus ca trebuie sa fac histerectomie totala. Astfel de operatie nu e un joc nici pentru chirurgi si mai ales pentru paciente. As dori sa stiu ce chirurg-ginecolog se incumeta sa imi faca o astfel de interventie atat de delicata si grea. Nu vreau sa raman cu urmari (paralizie, recidive si alte probleme). Nu vreau ca dupa operatie sa fac complicatii. De aceea este nevoie de un mare specialist, un chirurg exceptional, foarte competent, atent, precis, cu vocatie medicala si un om minunat, o unealta a lui Dumnezeu. Unde pot gasi in Bucuresti un astfel de miracol? De aceea nu m-am operat pana acum caci nu am incredere in doctori, pentru ca sunt superficiali si repeziti, nu sunt precisi in meserie , nu sunt constiinciosi. Trebuie sa existe si o exceptie in lumea medicala din Bucuresti. Ma rog la Dumnezeu sa mi-o descopere. Daca aveti sfaturi, sugerari, nume de somitati in materie medicala va rog din suflet sa ma contactati la e-mail: asuciu27@yahoo.com Va multumesc anticipat si astept cu nerabdare raspunsurile dumneavoastra.
Histerectomia este o operatie riscanta pentru viata pacientei?poate fi facuta daca persoana are si hipertensiune ?va rog sa imi raspundeti pt-ca trebuie sa o fac si ma tem,Multumesc
si eu am avut noduli mamari dar au fost hormonali si mi s-a recomandat mastoprofen unguent si s-au retras ar trebui sa faci o mamografie daca nu ai facut si sa vezi ce iti recomanda medicul
am38ani.am fost operata acum8ani.chist ovarian si mi sa scos amindoua trompele si um ovar.acum am un nodul la sin de 2mm.nu mai vreau operatie pt ca e groaznic.ce ma sfatuiti?
in urma cu 6 saptamani am fost operata practicandu-se histerectomie totala si anexectomie bilaterala nici mie inca nu mi s-a inchis operatia imi supureaza in zona ombilicului stiu ca e si din cauza grasimii de la burta dar ma tem pt ca trebuie sa merg la servici si lucrez in brutarie unde s-ar putea sa existe posibilitatea sa ma infectez din cauza pulberii de faina cgiar daca sunt pansata. ce este de facut in acest caz. multumesc
am fost operata in octombrie 2007,histerectomie subtotala, diagnostic carcinom in situ col uterin..operatie pe abdomen, dar la nivelul ombilicului operatia nu se inchide, de citeva zile mi s a facut o noua interventie ..si tot supureaza..ce ma puteti sfatui...multumesc
Posteaza comentariu