Diabetul de tip 2 este diagnosticat de obicei la pacientii peste 35 de ani, dar poate sa apara la orice varsta. Simptomele apar relativ incet, de obicei sunt vagi si multe din ele trec neobservate:
- urinare frecventa;
- sete;
- vedere incetosata;
- infectii repetate ale pielii, gurii si vezicii urinare;
- rani care nu se vindeca;
- furnicaturi/amorteli ale mainilor si picioarelor.
Majoritatea persoanelor cu diabet de tip 2 adesea se confrunta cu povara ca trebuie sa amelioreze afectiuni provocate de diabet, cum sunt: obezitatea, colesterolul sau hipertensiunea arteriala. Pacientii sunt de obicei supraponderali. 90% din persoanele cu probleme de greutate au diabet de tip 2. De regula, tratamentul se bazeaza pe exercitii, pierderea kilogramelor si unul sau mai multe medicamente pentru a invinge rezistenta la insulina. In acesta caz insulina injectabila poate deveni o necesitate.
Diabetul de tip 1 este mai rar si reprezinta aproximativ 10% din cazuri. Apare cu precadere la copii, adolescenti, dar si la persoanele cu varsta sub 40 de ani. La tipul 1, celulele pancreasului se distrug si fie produc insuficienta insulina, fie nu produc deloc. Deseori, afectiunea este ereditara, fiind vorba de o maladie de origine auto-imuna: organismul se apara impotriva propriului pancreas, distrugand celulele care secreta insulina.
Este foarte repede descoperit, simptomele se instaleaza rapid, in cateva luni sau chiar saptamani si sunt cat se poate de evidente:
- sete intensa si permanenta;
- nevoie frecventa de a urina;
- scadere inexplicabila in greutate, insotita eventual de oboseala;
- pofta de mancare exagerata;
- tulburari de vedere;
- confuzie mentala;
- schimbari ale dispozitiei.
Automonitorizarea si injectarea insulinei sunt cerinte obligatorii in cazul acestei afectiuni.
Scopul tratamentului, in functie de fiecare tip de diabet, este sa pastrezi cantitatea de zahar din sange cat mai mica sau aproape de normal pentru a preveni afectiuni ale ochilor, rinichilor, inimii, nervilor sau vaselor de sange.
Importanta automonitorizarii
Dispozitivele de masurare a glicemiei destinate automonitorizarii trebuie sa ofere rezultate sigure si sa poata fi usor de utilizat de catre pacienti. Acest aspect este deosebit de important, avand in vedere faptul ca, pentru o monitorizare optima a tratamentului in diabet, ghidurile internationale recomanda ca pacientii sa isi masoare nivelurile glicemiei de 7 ori pe zi, inainte si dupa masa.
"Tratamentul de succes al diabetului depinde in mare masura de diagnosticarea precoce a bolii, dar si de educarea continua a pacientilor, aceasta bazandu-se pe trei elemente cruciale: informarea, motivarea pacientilor si implicarea acestora in sensul urmaririi zilnice a nivelurilor glicemiei, prin intermediul unor glucometre precise si usor de folosit", a declarat prof. dr. Radu Lichiardopol, Presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. "Persoanele cu diabet pot duce o viata activa, normala, testandu-si regulat nivelul glicemiei si modificandu-si stilul de viata prin exercitii fizice si dieta adecvata", a continuat prof. dr. Lichiardopol.
Cum putem preveni diabetul?
Chiar daca ai o predispozitie genetica spre diabet, acest lucru nu inseamna ca te vei imbolnavi inevitabil. Cu un mod de viata corespunzator ai mari sanse sa tii aceasta maladie grava departe de tine. Iata ce poti face:
- in primul rand, incearca sa-ti mentii greutatea intre valori normale. Studiile dovedesc ca persoanele slabe se imbolavesc rareori de diabet de tipul 2;
- ai grija sa nu lipseasca din dieta ta cromul, care joaca un rol important in metabolismul glucozei. Surse bogate in crom: drojdie, stafide, sparanghel, alune, ciuperci, prune, orz, graham, orez brun, broccoli;
- cand simti ca ti-e foame, evita sa consumi dulciuri - acestea cresc rapid nivelul glucozei, dar pentru o perioada scurta de timp. Asemenea oscilatii pot deregla activitatea pancreasului. Inlocuieste zaharul cu indulcitori naturali (steviozida), artificiali sau cu miere;
- evita alcoolul, dulciurile si limiteaza consumul de sare;
- inlocuieste grasimile animale cu cele vegetale. Persoanele care consuma grasimi de origine animala in exces sunt de trei ori mai expuse riscului de a face diabet;
- mananca multe legume (dar nu prea multi morcovi si sfecla rosie) si nu renunta la leguminoase, chiar daca sunt ceva mai grase. Alege fructe mai putin dulci (pepene rosu, mere cretesti, grepfrut, lamai);
- fa-ti un program cu trei mese principale si doua gustari;
- fa miscare. Activitatea fizica regulata scade cantitatea de zahar din sange si imbunatateste actiunea insulinei: plimbari, mers cu bicicleta, inot, urcat pe scari in locul ascensorului;
- nu neglija controalele periodice, fa analize macar o data la doi-trei ani. Iar daca unul dintre parinti sau rudele apropiate sufera de diabet, dupa varsta de 35 de ani se impune un control medical anual. In mod normal, ar trebui sa faci in fiecare an un control medical, insotit de analizele de sange uzuale. In acest fel pot fi depistate la timp multe afectiuni care evolueaza tacut, fara simptome, dar care in timp pot conduce la distrugeri ireversibile in organism.
Campanie de monitorizare a diabetului
Roche Romania Diagnostics Division lanseaza campania "Fa PAS-ul corect: Controleaza diabetul!". Campania se adreseaza publicului larg si are drept obiectiv prevenirea, informarea si educarea populatiei asupra diabetului zaharat de tip 2.
Proiectul a demarat in data de 29 august cu un episod pilot pe plaja din Neptun unde peste 1.000 de persoane au beneficiat de testare gratuita a glicemiei, din partea unui personal medical autorizat, precum si de sfaturi in ceea ce priveste importanta automonitorizarii si a unui stil de viata adecvat pentru persoanele cu diabet.
Campania va continua in Timisoara - 26 septembrie, Cluj - 10 octombrie, Iasi - 24 octombrie si se va incheia la Bucuresti in data de 31 octombrie. In aceste orase vor fi amplasate corturi unde cei interesati vor putea afla informatii despre diabet, importanta automonitorizarii zilnice a nivelurilor glicemiei si a unui stil de viata sanatos.
Pentru accesul unui public cat mai larg la informatiile despre diabet, dar si despre produsele de masurare a glicemiei, a fost lansat site-ul www.accu-check.ro, dar si linia help-line: 0800 080 228.
Comentarii (9)
la ce grad de diabet ma inscriu si ce ar trebuii sa fac!!daca se poate sa-mi prescrieti si un regim adica ce pot sa mananc si ce nu???
as vrea sa stiu ,daca un aparat poate da eroare . Tatal meu are diabet ,i s-a luat analiza glicemiei la laborator si a iesit buna ,dar la ceva timp i-am luato cu aparatul si o avea 191,la ora 3 30 ,i-am recoltat iar si o avea 257 la care mi-sa spus ca glicemia se ia numai dimineata pe nemancate si ca da aparatul da eroare. Credeti ca la un bolnav care face insulina ,trebui sa-i se racoltez doar o data. astept un raspuns.
in urma cu citiva ani am fost internata in spital si mi s-a facut untest pemtru stabilirea glicemiei. am iesit ca sint hipoglicemica. dar din cind in cind am glicemia de 134 sau chiar 140 . mai ales dimineata/ apoi scade. si ajunge uneori si la 71. o simt ca scade pentru ca nu ma simt bine. trebuie neaparat s maninc ceva si mai iau si citeva lingurite de dulceata sau zahar. de abia atunci ma linistesc. cite o lingurita
in urma cu citiva ani am fost internata in spital si mi s-a facut untest pemtru stabilirea glicemiei. am iesit ca sint hipoglicemica. dar din cind in cind am glicemia de 134 sau chiar 140 . mai ales dimineata/ apoi scade. si ajunge uneori si la 71. o simt ca scade pentru ca nu ma simt bine. trebuie neaparat s maninc ceva si mai iau si citeva lingurite de dulceata sau zahar. de abia atunci ma linistesc. cite o lingurita
Am diabet de 1 an iau Metformina Sandoz cite o jumatate de pastila dar glicemia nu trece de 100 niciodata maninc de toate (fara zahar) si nu fac multa miscare dar nu mai beau apa doar ceaiuri consum ceapa si usturoi la fiecare masa (crude cu sare) si am ajuns sa controlez boala foarte usor nu ma gindesc asa mult la ea si mai am un secret nu stiu daca este bun pt toti diabetici
Am diabet de 1 an iau Metformina Sandoz cite o jumatate de pastila dar glicemia nu trece de 100 niciodata maninc de toate (fara zahar) si nu fac multa miscare dar nu mai beau apa doar ceaiuri consum ceapa si usturoi la fiecare masa (crude cu sare) si am ajuns sa controlez boala foarte usor nu ma gindesc asa mult la ea si mai am un secret nu stiu daca este bun pt toti diabetici
De ce pentru bonlavii de diabet insulinodependenti, farmaciile elibereaza un singur ac pentru un stilou injector (PEN) preumplut, desi pe cutia in care sunt ambalate scrie clar ca la fiecare folosire se ataseaza un ac nou, la fel si in prospectul insulinei. Deasemeni se cunoaste faptul ca datorita grosimii foarte mici (0,25-0,3 mm)acestea se pot infunda si deteriora foarte usor. Intreb acest lucru deoarece nu stiu cui sa ma adresez, intrucat nu mai pot suporta sa ma intep de 15-20 ori cu acelasi ac. Am citit pe forumuri ale suferinzilor de diabet insulinodependent si numai in Romania se intampla asa ceva. In celelalte tari se elibereaza ace pentru fiecare administrare de insulina. Cine face aceasta economie pe pielea suferinzilor de diabet, farmaciile sau ministerul sanatatii.
Sunt diabetica si lucrurile nu sunt nici asa de simple, ar nici total complicate cum le prezentati. Dupa ultimele cercetari(vorbesc de Franta acum) s-a stabilit ca nu exista alimente permise si nepermise, glucide bune sau "nebune". Exista alimente cu indice glicemic de care trebuie sa tinem seama. Modul de a pune calus la gura diabeticilor ca nu au voie anumite alimente este complet eronat. Iar lista care se vehiculeaza in spitalele noastre este gresita. Daca un diabetic tine cont in alimentatia lui de indicele gicemic a tot ce mananca este OK. Nu glucide rapide, nu lente nu bune sau rele. Iar modul asta de a face vina celui cu diabet ca mananca si nu face miscare este lamentabil. Poti sa nu faci miscare cine-stie-ce (vezi M.Montignac) si sa slabesti tinand un regim adecavat. Dar diabeticii care sunt grasi nu sunt nici de mancare, nici de nemiscare ci de hormonii pe care-i baga-n ei necontrolat prin insulina. Necontrolat pentru ca aparatul acela de glicemie nu spune nimic. Poti sa ai un stres de moment cu glicemie mare si sa-ti faci insulina mai multa si implicit sa mananci si mai mult. Ce nu vor sa recunoasca medicii nostri este ca majoritatea diabeticilor de 20 de ani incoace au facut aceasta boala pe fond de stres. Nu ca mananca ca porcii si apoi stau cu burta la soare. Nicaieri in lumea asta doctorii nu se poarta atat de urat cu diabeticii. Fara explicatii, fara a sta de vorba cu tine. Te baga in aceeasi oala cu toti si-ti vara pe gat un regim alimentar bun la toate si la toti. Numai vazand ce este in afara tarii, in tarile civilizate iti dai seama de mizeria de-aici, de faptul ca platim 10% din salariu noi si tot atat firma la "sanatate" si nu beneficiem de nimic. E o rusine mai ales faptul ca pana si in aritcolele astea ale dvs. se loveste in cel bolnav. Vina e a "mortului". Sfaturi, nu faceti asta ci faceti asta. Sunt bune dar "nu tin de foame" Diabetul e o boala grea, greu de inteles, greu de dus. Trebuie sa-ti schimbi complet modul de viata. Diabeticul trebuie consiliat psihologic. Asa ceva nu exista la noi. Diabeticii , mai ales cei mici sunt debusolati, speriati (mai ales cei care au "patit" o coma). Nu avem un sistem de tratare a diabeticilor ci doar un spital prapadit cu medici asa-zisi de diabet complet pe dinafara. Ni se scot ochii cu insulina cea gratuita. Atat, in rest niciun fel de grija , niciun fel de preocupare. Este o rusine. Stim doar sa punem taxe si impozite, sa platim pe langa cei 20% pe care-i dam la salariu si consultatiile la medicul de familie si peste tot.Vrem sa ne omoram batranii bolnavi de munca, vrem sa ne omoram copii bolnavi de lipsuri. Ce mai vrem sa facem ? Da! Si pentru astea sunt de vina diabeticii si cardiacii si cei cu cancer. Ca nu se vaccineaza cu vaccinurile lor de cobai, ca mananca nesanatos de parca am avea si ce sa mancam ceva bun, ca nu fac , ca nu dreg. E penibil sa dai in permanenta vina pe cel ce se imbolnaveste pentru boala lui . Oricum ce faceti e o porcarie. DATI SFATURI CAND OMUL ARE NEVOIE DE AJUTOR.
articol excelent,poate mai multe alimente permise si/sau nepermise intr-un alt articol !!
Posteaza comentariu