Iata care sunt tipurile de aparate dentare, impreuna cu cele mai importante caracteristici ale lor.
Aparatul metalic
Aparatul metalic este cel mai des folosit, chiar si in prezent. Desi poate fi numit "stramosul" aparatelor actuale, acesta ramane in topul preferintelor pentru ca prezinta avantaje de necontestat. In primul rand, timpul de tratament este mai mic, comparativ cu alte modele, iar in al doilea rand, acestea sunt destul de rezistente, rar fiind necesare "reparatii". Un aspect ce nu poate fi ignorat este cel de natura financiara.
Aparatul metalic ramane in continuare cea mai ieftina alternativa. Daca vorbim de dezavantaje, raspunsul este evident - aspectul neplacut, de care mai toti pacientii se tem. Pe langa acest inconvenient, se mai adauga dificultati la mestecat si vorbit, dar si iritatii la nivelul mucoasei bucale. Unele persoane pot fi alergice la nichel, in aceste cazuri fiind recomandate aparatele suflate cu aur.
Aparatul dentar Damon
Ca aspect este asemanator celui prezentat mai sus, diferenta fiind insa data de sistemul prin care functioneaza. Desi este vizibil, are un avantaj prin faptul ca nu atrage atentia precum un aparat metalic clasic.
Dispozitivele folosite sunt de dimensiuni mai mici si din aceasta cauza, aparatul este mai discret. Durata de tratament este mai mica decat in cazul aparatului metalic, dar prezinta si un dezavantaj: poate produce leziuni bucale usoare.
Aparatul ortodontic ceramic
Este un tip de aparat discret, bracket-ii - dispozitivele care se fixeaza pe dinti - fiind din material ceramic de culoarea dintilor. Principalul avantaj al acestui tip de aparat este dat de faptul ca nu poate fi observat cu atata usurinta precum un aparat metalic sau Damon. Nu este recomandat persoanelor cu probleme ortodontice severe, iar durata de tratament este mai mare. Aparatul ceramic este mai scump decat aparatul Damon si cel metalic.
Aparatul lingual
Se plaseaza pe spatele dintilor, in partea dinspre interior, fiind in acest fel cel mai discret aparat ortodontic. Durata de tratament este mai mare, comparativ cu celelalte tipuri. La fel ca si aparatul ceramic, aparatul lingual nu este recomandat persoanelor cu probleme severe pentru ca acesta nu are "forta" necesara de a le rezolva. Un dezavantaj important este costul ridicat al acestui tip de aparat. Pe de alta parte, poate produce leziuni la nivelul limbii, in special in primele zile dupa aplicare.
Aparatul dentar invizibil
Este un sistem realizat din material plastic transparent. Dintii sunt "imbracati" cu un mulaj transparent ce aplica treptat forta necesara indreptarii dintilor. Mulajul se schimba la fiecare doua saptamani. Este cel mai scump aparat ortodontic, fiind adecvat numai persoanelor cu probleme minore.
Avantajele de natura estetica sunt evidente, dar pe langa acestea, aparatul invizibil elimina unele probleme cauzate de aparatele traditionale, precum iritatiile bucale sau dificultate la mestecat si vorbit.
Comentariile 51-54 din 54
Am aproape 30 de ani si am aparat dentar cu bracke-ti.Sunt din pitesti si tot aici l-am si pus.Ca idee ,pretul a fost undeva la 3 500 ron. Se pot pune pana la 50 de ani, asa ca ... Eu il am din luna noiembrie 2008 iar rezultale nu au intarziat sa apara.Doar cabinetele dentare de ortodontie se ocupa cu asa ceva .
eu am 32 de ani,chiar la orice varsta?la toate cabinetele stomatologice putem apela?preturi? multumesc
Eu am 21 de ani si am probleme de mica cu dintii,am purtat un aparat dentar la 16 ani timp de 2 luni si acum regret ca nu l'am folosit,am probleme mari vizibile,multi cred ca nu mai am nici o sansa,pana ce si eu am ajuns la aceeasi concluzie!....cu cine sa iau legatura?....ast. rasp. Multumesc.
Eu, la 27 de ani, am un aparat lingual pe care il port de 6 luni si toti dintii mi s-au indreptat foarte bine. Durata estimata a tratamentului complet este de 1 an, insa este posibil sa termin mai devreme (rezultatele deja sunt foarte vizibile - nu mai am niciun spatiu gol intre dinti, si inainte toti erau distantati!). Imi pare foarte bine ca am luat decizia asta, nimeni nu-si da seama ca port aparat, fiind pe spatele dintilor (desigur, apropiatii stiu...); a meritat din plin investitia, desi, ce e drept, varianta aleasa de mine are un pret enorm... Sfatuiesc pe oricine cu probleme sa-si ia inima in dinti si sa-si puna aparat (problemele mele au fost mai mult decat cele estetice, e atat de mare satisfactia sa vezi rezultatele!!!...)
Posteaza comentariu