Acupunctura ajuta femeile insarcinate

Folosita in mod clasic pentru ameliorarea durerii, acupunctura este si o tehnica de tratare a starilor si simptomelor care pot sa apara pe perioada sarcinii sau la nastere. Despre beneficiile ei ne vorbeste dr. Codrut Tutu, specialist in acupunctura si apifitoterapie.
Aceasta tehnica a luat nastere in China in urma cu mai bine de 2000 de ani, unde se foloseste pentru tratarea diverselor afectiuni, dar si pentru calmarea durerii. Se bazeaza pe insertia unor ace in puncte specifice ale corpului pentru a imbunatati sanatatea corpului. Potrivit Institutului American de Sanatate, acupunctura este o tehnica foarte sigura daca este practicata de o persoana specializata si este recunoscuta pentru reducerea simptomelor de greata si voma dupa o interventie chirurgicala sau dupa tratamentul chimioterapic. Desi specialistii nu inteleg intocmai mecanismul prin care acupunctura functioneaza, numeroasele studii efectuate de-a lungul timpului i-au intarit eficienta si siguranta.


Cum ajuta acupunctura femeile insarcinate?


Desi tratamentul prin acupunctura este folosit in mod clasic pentru ameliorarea durerii, specialistii s-au orientat si catre sporirea gradului de confort si asigurarea sanatatii pacientelor in timpul sarcinii, dar si dupa nastere.
Exista si la noi in tara centre in care poti beneficia de acupunctura pentru ameliorarea diverselor stari si simptome care apar in perioada sarcinii si la nastere.

Acupunctura poate trata varsaturile din timpul sarcinii, durerile specifice acestei perioade si poate actiona asupra disgravidiei.

Un studiu publicat recent in revista "Birth" demonstreaza eficienta acupuncturii in cazul starilor de greata si voma cu care se poate confrunta femeia insarcinata, dupa ce a fost efectuata in prealabil o cercetare pe un esantion de 593 de femei insarcinate in 14 saptamani. Rezultatele raportate arata o ameliorare semnificativa a senzatiei de greata si voma in cazul celor care au participat la sedinte de acupunctura. Potrivit cercetatorilor, sedintele de acupunctura urmate in timpul sarcinii pot sa diminueze oboseala, migrenele, depresia, anxietatea, durerile de spate si articulatii, stresul, arsurile stomacale si riscul de a face hemoroizi.


Folosita in timpul travaliului, acupunctura reduce intensitatea durerilor si pastreaza energia organismului. De asemenea, in situatii de nevoie ea poate sa stimuleze contractiile fara sa mai fie nevoie de administrarea unor medicamente.


Acupunctura aduce beneficii si dupa nastere

De asemenea, tratamentul poate sa ajute femeile chiar si dupa nasterea copilului prin tratarea mastitei, a lactatiei insuficiente sau a metroragiilor.

"Beneficiile acupuncturii constau nu doar in ameliorarea durerilor sau simptomelor cauzate de sarcina. Prin folosirea acestei metode se evita alte tratamente, calmante sau anestezice, care pot declansa efecte nocive", declara dr. Nicolae Brasoveanu, medic de medicina generala cu specializare in acupunctura.

Durata, numarul si frecventa sedintelor de tratament variaza in functie de caz.
Anumite simptome pot disparea dupa primele sedinte, in timp ce afectiunile mai grave pot necesita mai multe sedinte, pretul unei sedinte fiind de aproximativ 25-50 RON (poate sa varieze in functie de centru). Despre ceea ce simte pacientul in timpul unei sedinte de acupunctura, specialistii compara durerea cu cea a unei piscaturi de tantar, cu unele posibilitati ca durerea sa fie mai intensa in cazurile in care punctele respective sunt blocate.


Sfatul specialistului
Dr. Codrut Tutu, specialist in acupunctura si apifitoterapie

“Acupunctura in asociere cu produsele din plante ajuta femeile gravide sa parcurga sarcina mai usor, reducand din intensitatea starilor de disconfort provocate de schimbarile prin care trece organismul. De asemenea, tratamentul actioneaza si asupra fatului, ajutandu-l sa se dezvolte armonios.
Tratamentul se poate aplica si pentru tratarea anumitor complicatii ce pot aparea pe durata sarcinii: iminenta de avort, diabet gestational, disgravidie (sarcina toxica), preeclampsie, viroze respiratorii, infectii urinare, anemie ferodeficitara, trombocitopenie. Efecte adverse nu exista, se evita doar stimularea anumitor centri energetici“.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod