Constipatia copilului - un disconfort ce poate fi evitat

Constipatia apare rar la bebelusii de varsta frageda, in special la cei hraniti la san. Acest disconfort este mai des intalnit la bebelusii de varste mai mari, o data ce in dieta acestora au fost introduse alimentele solide. In primele saptamani de viata, copiii hraniti la san pot avea de la cateva scaune pe zi, pana la unul sau doua in cursul unei intregi saptamani.

Fie ca au scaunul moale sau lichid, toti copiii sunt chinuiti de aceasta activitate fiziologica... In fapt, nu va trece mult timp pana tu insati vei recunoaste grimasele si scancelile bebelusului tau, care se straduieste din rasputeri sa... iasa afara.

Copiii hraniti cu biberonul au, de regula, un scaun "decent" zilnic, desi o parte dintre acestia vor defeca o data la trei sau patru zile. Acest lucru nu este considerat anormal decat daca scaunul este prea tare. Adevarata constipatie apare in clipa in care scaunul este "prins" in capcana intestinului gros de contractarea muschilor si, cu cat scaunul este impiedicat sa iasa o perioada mai mare de timp, cu atat devine mai tare si mai uscat, ceea ce produce o adevarata neplacere...


Inainte de a te gandi ca bebelusul tau sufera de constipatie, familiarizeaza-te cu simptomele acestei afectiuni, pentru a intelege ca, la copii, asa cum se intampla si la adulti, pattern-ul scaunelor difera...

Constipatia copilului: Care sunt simptomele constipatiei?

La bebelusii intre 0 si 3 luni, constipatia este rara, chiar daca micutul este hranit cu lapte praf. Unii bebelusi se schimonosesc si se incordeaza la fiecare defecare, desi acest lucru nu inseamna neaparat ca sufera de constipatie. Totusi, daca bebelusul plange si este evident ca are dureri si probleme, este preferabil sa te consulti cu doctorul sau pediatru. Daca nou-nascutul are scaun solid mai putin decat o data pe zi, se considera, in general, ca este constipat.

In cazul unui bebelus care a inceput sa manance alimente solide, printre simptomele constipatiei se includ urmatoarele:

iritabilitate, dureri abdominale si disconfort gastric;
abdomen ferm si tare;
dureri abdominale care scad in intensitate dupa fiecare scaun eliminat;
scaune patate cu sange, de regula din cauza fisurilor rectale determinate de eliminarea scaunelor prea tari;
scaune dificil de eliminat.


De ce se instaleaza constipatia?

Un bebelus poate deveni constipat daca dieta sa nu contine suficiente lichide. Daca problema persista, este important sa il duci la control medical - numai doctorul specialist poate elimina din lista de probleme medicale anumite afectiuni sau fisurile anale.

Constipatia copilului: Care este cel mai adecvat tratament?

Inainte de a aplica un anumit tratament bebelusului care sufera de constipatie, este recomandabil sa te consulti cu doctorul pediatru. De asemenea, specialistul iti poate cere sa te prezinti la cabinetul medical impreuna cu copilul.

In cazul unui bebelus care a trecut pe alimente solide, intreaba doctorul daca poti adauga in bolul de lapte cu cereale pe care copilul il mananca la micul dejun cateva linguri cu piure de prune sau daca ii poti da doua linguri de suc de prune.

Unii experti recomanda adaugarea unei linguri cu tarate in castronelul cu cereale si lapte al micutului, pentru un plus de fibre, insa trebuie sa ai mare grija sa nu exagerezi cu asta.
Fructele si legumele (bineinteles, in cantitati mici) pot face si ele minuni, oferind copilului necesarul de fibre. De asemenea, hidratarea este foarte importanta - prichindelul trebuie sa bea cat mai multe lichide, inclusiv apa plata.

Aceste remedii pot aduce si ele copilului tau alinarea mult dorita asupra constipatiei:

Fa "bicicleta" cu picioarele bebelusului, daca ti se pare ca este constipat. Aceasta miscare ajuta la "plimbarea" scaunului de-a lungul intestinului.
Daca mananca deja alimente solide, diminueaza in dieta lui cantitatea de produse care duc la constipatie, cum ar fi orezul, bananele si cerealele.

Nu este neobisnuit pentru bebelusi sa sufere de constipatie, in special daca au trecut pe "solide" - abia de acum incolo organismul lor invata cum sa faca fata digestiei cu alimente "necunoscute". Mai multa atentie si supraveghere din partea ta, tratamentul necesar si corespunzator si, nu in ultimul rand, timpul il vor ajuta pe micut sa scape de acest disconfort.
 

Comentariile 151-152 din 152

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • iuliana pe 14 Apr 2008, 22:34
    bebelusul meu

    Din tot ce s-a spus aici nu reiese ce trebuie facu t in cazul unui bebe de 4 luni cum este al meu , care de 5 zile nu a facut caca. Nu are nici-o grimasa, ba chiar e foarte "vorbaret" si vesel.Nu imi dau seama ce as putea sa fac ptr puiu meu si nu imi dau seama daca e sau nu ceva grav ca nu aiesit afara de 5 zile

    0
    2

  • izabella pe 4 Apr 2008, 15:07
    constipatie

    copilul meu nu a fost constipat niciodata si are 18 luni,nu i-am dat niciodata lapte praf,numai lapte de mama 5 luni,apoi lapte de la magazin de 3,5 grasime+mancare ce am gatit pt familie, din fiecare un pic i-am dat sa guste,iar acum deja mananca orice si nu am fost bolnavi niciodata,noi numai pt vaccinuri am fost la medic.

    2
    1
Pagina « 1 2 3 4 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod