Alaptare sau biberon?
Diferite institutii internationale avand ca obiect de activitate ingrijirea nou nascutilor, precum Asociatia Medicala Americana, Academia Americana de Pediatrie sau Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda alaptarea drept alimentatia ideala pentru bebelus. In mod special, OMS considera ca este indicat ca micutul sa fie alaptat in primele sase luni de viata, urmand ca macar pana la varsta de un an sa se alterneze hrana diversificata cu alimentatia la san. Cu toate acestea, unele femei nu pot alapta sau, din ratiuni de ordin fiziologic, nu agreeaza acest lucru, si nu inseamna ca nu sunt preocupate de bunastarea bebelusilor. Pentru acele femei care isi hranesc micutii cu lapte achizitionat de pe piata, esential este sa se asigure ca produsul respectiv intruneste toate calitatile de ordin nutritiv necesare dezvoltarii normale a copilului.
Avantajele alaptarii
Beneficiile alimentatiei la san sunt multiple. Poate cel mai important dintre ele este acela ca laptele matern constituie hrana ideala pentru sistemul digestiv al noului nascut. Toate componentele acestuia - lactoza, proteine si grasimi - sunt usor digerabile de catre sistemul digestiv imatur al unui prunc. Laptele existent pe piata incearca sa furnizeze aceste substante - si reuseste, in mare masura - insa asocierea de elemente nutritive din laptele matern este inimitabila si nu poate fi reprodusa cu exactitate prin mijloace artificiale.
Laptele matern contine vitaminele si mineralele de care nou nascutul are nevoie. Copiii care au fost hraniti la san sunt mai putin expusi riscului de a dezvolta diferite alergii in cursul vietii. Mai mult decat atat, laptele matern furnizeaza bebelusului enzime si anticorpi care nu pot fi suplinite prin nici un produs obtinut in industrie. Prin urmare, gandeste-te ca laptele matern este prima hrana sanatoasa pe care o poti oferi micutului tau! Pe de alta parte, alimentarea la san este benefica si pentru tine, ca mama. Alaptarea contribuie la arderea grasimilor si la contractarea uterului - astfel incat iti vei reveni mult mai repede dupa nastere, recapatandu-ti si silueta pe care o aveai inainte de sarcina.
Aceasta ca sa nu mai spunem ca alaptarea reprezinta un procedeu mult mai rapid de a hrani micutul, nemaifiind necesar sa incalzesti biberonul in mijlocul noptii, de exemplu... Privind lucrurile din punct de vedere psihologic, alaptarea contribuie la crearea unei legaturi emotionale unice intre mama si copil, prin contactul fizic pe care il implica.
De asemenea, capacitatea de a alimenta la san poate ajuta o tanara mamica sa se simta mai increzatoare in posibilitatile ei de a avea grija de noul nascut. Avantajele alimentatiei cu biberonul Alaptarea reprezinta metoda optima de a hrani noul nascut, dar nu toate mamele au posibilitatea de a face acest lucru. Produsele preparate pentru copii si disponibile in comert constituie o alternativa fericita a laptelui matern - iar unele dintre acestea contin si fier.
Laptele pentru bebelusi este produs in conditii sterile si incearca sa reproduca laptele matern. Combinatia complexa de proteine, grasimi si vitamine nu poate fi realizata acasa. Asa incat, daca alegi sa-l hranesti artificial pe bebelus, foloseste lapte cumparat si, de preferinta, dupa ce te consulti in prealabil cu un specialist pediatru sau neonatolog.
Tinand cont de avantajele alaptarii, de ce unele mame prefera alimentatia artificiala?
Dupa nastere, unele femei se confrunta cu asa-numita depresie postnatala si, epuizate, nu mai au energia necesara alaptarii. Dar este important sa privesti lucrurile din punctul de vedere al bebelusului: timp de noua luni, el a "locuit" in burtica ta, a fost permanent in legatura cu tine, auzindu-ti bataile inimii si vocea, primind caldura ta si alimentandu-se din resursele furnizate de organismul tau. Dupa ce a aparut pe lume, el are inca nevoie de aceasta legatura si de hrana produsa de organismul tau - care, in acest caz, este laptele matern.
Dupa cateva saptamani, interval in care micutul a fost deprins cu alaptarea, poti sa scoti laptele (exista dispozitive speciale in acest scop) si sa-l hranesti pe bebelus cu lapte matern, dar din biberon. Din moment ce laptele matern este digerat cu usurinta de bebelus, acesta va incepe sa manance alimente diversificate mai repede decat daca ar fi hranit artificial si le va tolera mai bine. Desigur, alaptarea implica disponibilitatea mamei la fiecare 2-3 ore - cel putin in primele saptamani de viata ale copilului - fapt care poate fi obositor, insa exista si aici un aspect pozitiv: aceasta situatie nu va dura mult timp iar avantajele sunt incontestabile. Pe de alta parte, tatii s-ar putea simti oarecum intimidati de aceasta rutina nou instalata a alaptarii si ar putea fi chiar putin gelosi din cauza legaturii unice stabilite intre mama si bebelus.
De aceea, este important ca si ei sa fie implicati in aceasta activitate - de exemplu, roaga-l pe sotul tau sa-ti aseze in brate bebelusul, in pozitia pentru alaptare. Astfel, il vei ajuta sa nu se simta exclus. Cateodata, femeia se poate simti jenata sau ingrijorata referitor la alimentarea la san a micutului. Aceste sentimente dispar insa, o data cu satisfactia si fericirea care insotesc alaptarea la san.
Pentru eliminarea anxietatii, este bine sa ceri sfatul altor mame care au alaptat si sa le asculti relatarile si impresiile. Impartasirea sentimentelor lor se va constitui intr-un argument suplimentar pentru tine, si te va ajuta sa te linistesti. Ai luat cea mai buna decizie pentru tine si bebelusul tau! Din nefericire, exista cazuri in care starea de sanatate a mamei nu permite alaptarea. Dar aceste situatii sunt foarte rare, pentru ca putine medicamente sau afectiuni interzic alimentarea la san.
Daca ai inceput sa alaptezi si pe parcurs survine o problema care te impiedica sa faci, temporar, acest lucru, este bine sa-ti scoti in continuare laptele, cu dispozitivele special destinate, pentru ca secretia de lapte matern sa nu fie inhibata in organism. Daca urmezi un tratament medical, cere in prealabil sfatul medicului, pentru a te asigura ca laptele nu este nociv pentru sanatatea bebelusului. In alte situatii, alaptarea este imposibila din cauza situatiei copilului - de exemplu, unii micuti nascuti prematur nu au capacitatea de a suge, astfel incat sa-si poata lua singuri laptele de la san. In acest caz, se va recurge la alimentatia pe cale artificiala, dar tot cu lapte matern.
De asemenea, in functie de sfatul medicului, ar putea fi necesar sa suplimentezi laptele si cu alte elemente nutritive, pentru ca bebelusul sa recupereze distanta parcursa de un copil nascut la termen. Daca ai o problema a mameloanelor (sunt infundate, de exemplu) si nu poti alapta, un specialist in probleme de lactatie rezolva de obicei situatia. Mamele care urmeaza un tratament chemoterapeutic, precum si cele infectate cu virusul HIV nu ar trebui sa alapteze, iar cele care au hepatita ar trebui sa solicite avizul medicului inainte de a aseza bebelusul la san. In general, este bine sa eviti suzeta, intrucat cel mic ar putea face o confuzie cu sanul matern si sa refuze, in timp, alaptarea.
Cateva reguli de care trebuie sa tii cont in alimentatia cu biberonul
Asa cum alaptarea isi are regulile sale unice, hrana cu biberonul le are si ea pe ale sale. Cele mai importante sunt buna organizare si pregatirea corecta a biberonului. In primul rand, asigura-te ca dispui de suficient lapte si pregateste biberonul. Acesta, ca si suzeta, trebuie sa fie mentinute curate si gata de a fi folosite. Sticlele care nu au stat in frigider mai mult de o ora, precum si laptele ramas dupa masa copilului, trebuie aruncate. In general, laptele pregatit nu ar trebui sa stea in frigider decat 24 de ore si incalzit cu grija inainte de a-l hrani pe micut. O sticla de lapte, indiferent daca este artificial sau matern, nu ar trebui niciodata incalzita in cuptorul cu microunde - pentru ca exista riscul supraincalzirii, fapt ce poate provoca arsuri la nivelul gurii celui mic.
Cat de mult si cat de des ar trebui hranit bebelusul meu?
Raspunsul este relativ simplu: majoritatea specialistilor spun ca micutul trebuie hranit ori de cate ori ii este foame. In general, un nou nascut are nevoie de hrana la fiecare doua ore, sau chiar mai des, la inceput. Pentru a evita suprasolicitarea mamelonului, incearca initial sa alternezi sanii, punand copilul cate 10-15 minute la fiecare san. Daca este hranit artificial, ar trebui sa manance cate 70-100 de grame de lapte la fiecare masa. In cazul in care ti se pare ca nu mananca suficient, ori ca trebuie sa-l trezesti tu prea des pentru a-l hrani (cu alte cuvinte, nu cere el insusi de mancare), cere sfatul medicului.
Dar cum poti fi sigura ca a mancat suficient?
Iti vei da seama de acest lucru daca pare multumit, isi uda scutecul de aproximativ sase ori pe zi, doarme bine si acumuleaza normal in greutate. Nu este nevoie sa stabilesti un program rigid de hranire a bebelusului - cu timpul, va veti gasi impreuna propriul ritm. Bebelusul va sti cand ii este foame (si te va anunta si pe tine fara intarziere) si la fel va sti cand s-a saturat. Fii atenta la semnalele prin care iti spune ca a mancat suficient: nu mai arata interes pentru a suge, intoarce capul de la san sau de la biberon.
Pe masura ce bebelusul acumuleaza in greutate, va incepe sa manance mai mult - drept urmare, intervalul dintre mese va creste treptat. Cu toate acestea, uneori poate fi mai flamand decat in mod obisnuit. Continua sa-l hranesti pana cand iti da semnalul ca este suficient. Daca il alaptezi, nu te ingrijora ca nevoia sa de hrana nu va putea fi satisfacuta pentru ca nu ai destul lapte. Suplimentele nutritive vor rezolva aceasta problema. Pana la varsta de 2-3 luni, un copil alimentat la san va avea nevoie, probabil, sa manance de sase pana la opt ori pe zi. Analog, un copil de aceeasi varsta care este hranit la san va avea nevoie de 120-150 de grame de lapte la fiecare masa. In jurul varstei de trei luni, va avea nevoie de inca aproximativ 30 de grame, iar la patru luni, va consuma aproximativ 900 de grame de lapte zilnic.
Indicii de subalimentare si supraalimentare
Indicii de subalimentare:
1. Pielea copilului ramane "zbarcita" in prima luna de viata, iar obrajii lui nu devin pufosi (acesta poate fi un semn ca nu acumuleaza in greutate asa cum ar trebui); -
2. Copilul nu pare multumit, chiar daca masa s-a incheiat.
Semnalele de alarma raportate la supraalimentare includ stari de voma dupa masa si scaune slab consistente, lichide. Multi copii regurgiteaza dupa masa, pentru ca sistemul lor digestiv este imatur, dar nu este acelasi lucru cu a vomita tot sau cea mai mare parte a hranei.
Daca observi ca regurgiteaza prea des, cere sfatul medicului. In unele cazuri, mai rare, ar putea fi consecinta unei alergii, a unei probleme de digestie sau alte situatii care necesita ingrijire medicala. Cu toate ca bebelusul va incepe sa manance si alimente solide (in jurul varstei de 4-6 luni), laptele matern sau artificial va ramane principala componenta a mesei acestuia in primul sau an de viata. In cel de-al doilea an, va avea nevoie de o hrana mult mai variata, pentru a beneficia de caloriile si elementele nutritive necesare.
Posibile probleme in alimentatia bebelusului
Alaptarea
Problemele pe care le pot intampina mamele cand alapteaza la san constau in asezarea bebelusului in pozitia optima pentru supt si plasarea mamelonului in gura micutului. Aceste situatii se rezolva de obicei repede, cu ajutorul unei surori medicale care ii va arata mamei cum trebuie sa procedeze. De asemenea, multe femei se confrunta cu probleme de genul: dureri si sensibilitate pronuntata a mameloanelor, mastita (o infectie a canalelor galactofore) sau un abces al sanilor (o colectie de puroi care formeaza un nodul rosu si foarte sensibil). Pentru fiecare dintre aceste probleme, trebuie sa consulti un medic. Ceea ce are de facut proaspata mama este sa aiba grija atat de ea, cat si de bebelus.
De aceea, trebuie sa fie odihnita, sa bea multe lichide si sa aiba o dieta echilibrata. Este cu atat mai bine daca ceilalti membri ai familiei o pot ajuta cu treburile casnice, astfel incat mama sa se poata relaxa si ocupa cat mai bine de noile sale indatoriri.
Alimentatia artificiala
Si in cazul in care micutul este hranit cu biberonul, pot aparea probleme si situatii aparte. Verifica de fiecare data cu atentie data expirarii produsului si ai grija ca recipientul in care se afla laptele sa fie sigilat. Urmeaza intocmai instructiunile de utilizare atunci cand amesteci laptele praf sau substanta concentrata. Unii bebelusi sunt alergici la proteinele pe care le contine laptele de vaca. Simptomele unei astfel de alergii includ: stari de voma, diaree, dureri abdominale, aparitia unor eczeme si chiar prezenta sangelui in scaunul bebelusului. In alte cazuri, copilul nu tolereaza lactoza - ceea ce inseamna ca nu o poate digera complet. Simptomele intolerantei la lactoza sunt: eructatii excesive, sensibilitate si dureri abdominale si diaree.
Toate aceste situatii trebuie anuntate medicului, care va decide schimbarea laptelui. Suplimente nutritive Un copil sanatos, care este alaptat de o mama sanatoasa poate sa nu aiba nevoie de vitamine sau suplimente nutritive - desi cel mai bine este ca medicul sa fie cel care decide acest lucru. Laptele matern contine combinatia ideala de vitamina C, E, vitaminele din grupa B si fier, care ii sunt suficiente copilului pana cand, in jurul varstei de sase luni, va incepe sa manance cereale imbogatite cu fier. Vitamina D nu se gaseste in concentratie prea mare in laptele matern, dar ea este sintetizata in organism o data cu expunerea la soare. Nevoia de vitamina D a copilului variaza in functie de tipul sau de piele si de masura in care este expus la soare. Medicul va decide daca este nevoie de un supliment din aceasta vitamina si tot el te va sfatui cum sa-l protejezi pe bebelus de actiunea nociva a razelor de soare.
Daca iti hranesti copilul artificial, nu ai motive de ingrijorare: aceste produse contin proportia optima de vitamine necesare micutului, si probabil nu va fi nevoie sa-i administrezi suplimente nutritive. Pentru primul an de viata, sunt recomandabile produsele care contin fier - dar nu mai mult de 12 miligrame la litrul de lapte. Academia Americana de Pediatrie considera ca bebelusii, indiferent daca sunt alaptati sau hraniti artificial, nu au nevoie de suplimente de fluor in primele sase luni de viata. In intervalul cuprins intre varsta de sase luni si trei ani, micutii au nevoie de acest element numai daca apa nu contine suficient fluor.
Bebelusii care primesc lapte gata preparat (deci, care nu se combina cu apa) au nevoie de supliment de fluor. Insa tot medicul te poate edifica in aceasta privinta. Apa, sucul si alte alimente nu sunt de obicei necesare in primele sase luni de viata ale copilului. Laptele matern sau cel fabricat furnizeaza tot ceea ce are nevoie copilul din punct de vedere al nutritiei, pana cand va incepe sa consume si alimente solide.
Nu este recomandat sucul de fructe pentru bebelusii cu varsta de pana in sase luni. De altfel, chiar si dupa ce micutul mai creste, nu trebuie sa primeasca mai mult de 100 de grame pe zi. In cazul in care bea prea mult suc de fructe, va avea o senzatie de satietate si va refuza sa manance. De asemenea, exista riscul cariilor, dupa aparitia primilor dintisori. In tot cazul, ai grija ca sucul de fructe sa fie pasteurizat si incearca sa-l diluezi putin cu apa.
Cum pot sti daca bebelusul are greutatea normala varstei?
Exista o serie de bareme pentru greutatea bebelusilor, in functie de grupa de varsta in care se incadreaza. Medicul pediatru il va cantari pe micut, dar nu trebuie sa te alarmezi daca bebelusul se situeaza la una dintre cele doua extreme - cu alte cuvinte, daca este prea grasut pentru varsta lui sau nu a acumulat corespunzator in greutate.
Unii copii asimileaza mai bine vitaminele si substantele nutritive, altii mai lent. Dar acest lucru nu inseamna ca este bolnav. Adreseaza-te insa medicului daca ti se pare ca micutul este apatic, nu pare sa se dezvolte bine din punct de vedere fizic sau intelectual, ori greutatea lui fluctueaza prea des.
© Copyright:
Totul despre alimentatia bebelusului
Modul in care il hranesti pe noul nascut va deveni una dintre cele mai importante decizii pe care va trebui sa le iei referitor la bebelusul tau. De aceea, este important sa fii cat mai bine informata in legatura cu acest aspect, pentru a sti ce este bine pentru el si cum trebuie alimentat pentru a se dezvolta armonios si in pas cu cerintele grupei sale de varsta.
Comentariile 51-71 din 71
fiecare copil are ritmul sau de crestere.,daca copilul nu plange si doarme primeste suficient lapte. bebelusul meu s-a nascut la 37 sapt,il alaptez dar in prima luna nu a luat in greutate decat 200g dar in urmatoarele luni a recuperat iar acuum la 6 luni are 7.600kg.sanatate la bebe
Copilul meu are trei saptamani si nu a luat deloc in greutate.Sotia il alapteaza la san.Care poate fii cauza?
Mi-am alaptat copilul timp de sase luni, atunci m-am imbolnavit si nu am mai putut face asta, si sfatuiesc toate mamele care pot sa-si alapteze copiii sa o faca. In ceea ce priveste suplimentele sau tratamentul profilactic eu i-am dat fiului meu doar Vigantol. Este un copil perfect sanatos si are dantura excelenta la cei 7 ani si jumatate ai lui.
de ce suntem noi cei supusi la atatea controverse.eu ii dau fetitei mele zymafluor ca profilaxie a cariei incepand din prima luna de viata,iar aici se specifica faptul ca bebelusii nu au nevoie de surplus fe fluor
pt mine cel mai intens si cel mai placut moment este atunci cand tin in brate puiutul meu si il alaptez.In timp ce puiul meu mananca eu pot sa vb cu el linistita si il simt aproape de mine de parca am fi din nou o singura persoana.sugerez la toate femeile care devin mame sa nu uite ca acest lucru este cel mai minunat moment petrecut impreuna cu bebelusii lor.nu vor mai exista aceste momente de magie dupa ce se intrerupe alaptarea.
consulta un medic pediatru
am nascut-o cu 3100 ci 50 cm,la trei luni avea 5600 imbracata cu badi si un dres la care mi-a scazut 300 gr imbracamintea.mie mi se pare cam slabuta ,manaca la o masa mai putin de 70-80gr,mai rar imi mananca cate un biberon de 90gr.dar in schimb are foarte multa energie.nu stiu ce sa fac ma manance mai mult .voi ce ma sfatui-ti sa fac ?
Baietelul meu are 8,5 luni si cintareste 7,5kg si are 70 cm.S-a nascut cu 2.500 si 45 cm.Pediatrul mi-a spus sa-i dau de doua ori pe zi legume cu carne si i-am dat dar de o saptamina nu mai vrea sa manince deloc cu lingurita.Accepta doar lapte cu cereale si atit.sint tare ingrijorata si nu stiu ce sa fac sa il ajut sa-si revina si sa accepte iar mincarea.daca poate cineva sa-mi dea un sfat.va multumesc frumos si va spun sarbatori fericite.
Am un baietel de aproape 11 luni pe care le va implini pe 3 decembrie. Il alaptez din prima zi de viata. Acum pot sa spun ca a contat foarte mult acest lucru. In primul rand a luat in greutate. La 7 luni avea 11 kg si 74 cm inaltime. L-am nascut prin cezariana dar mi-am dorit foarte mult sa il alaptez, de aceea m-am sfatuit cu personalul din maternitate si am luat un produs pentru stimularea lactatiei GALACTOGIL, plus punerea lui la 3 ore la san de a doua zi dupa iesirea de la reanimare si faptul ca si el este foarte mancacios au facut sa am suficient lapte pentru primele 2 luni. Acum i-am diversificat alimentatia, respectiv de la 6 luni, pana atunci completand laptele de mama cu laptele praf BEBELAC. Este un copil sanatos, acum avem 6 dintisori si ne straduim sa scoatem la iveala doua masalute. Il mai alaptez si acum dar foarte putin pentru a-l adormi sau linisti cand doarme seara. Cum as putea renunta la alaptat definitiv ? Am inceput treptat sa-i scad orele de san dar oare este bine pentru el oprirea brusca si luarea acelor pastile care le recomanda medicul de pediatrie ? Sau este sanatos sa-i dau in continuare pana la o varsta mai mare daca lui ii place atat de mult ? Astept sugestii. Cu multumiri si urari de sanatate si sarbatori fericite !
Am un baietel, in varsta de 1 an si avem mari probleme cu mancarea. E tare mofturos, nu mai stiu ce sa-i gatesc sa accepte cateva lingurite. Nu ia nici in greutate, cam 30-40 g pe saptamana si nu are decat 8,250 kg. El este vioi, poate prea inimos, nici de dormit nu doarme deajuns. Poate ma ajutati cu ceva sfaturi. Multumesc anticipat
Sunt mamica unui baietel de 4 luni si doua zile . Copilasul meu cantareste 8,700 kg si 70 cm. De la 2 luni si jumatate i-am dat suc de morcovi. Il alaptez dar ii dau si mancare: supa de legume, iaurt cu branzica, mar cu biscuit , piure de fructe.Sunt multumita de cresterea lui si ma bucur in fiecare clipa de prezenta lui. Este un copil adorabil.
am un copil de 2 luni si o saptamana si a luat in greutate foarte bine!Il hranesc artificial de la nastere!Se simte foarte bine si sunt multumita de el!ii dau si suc de morcivi si babana,dar foarte putin!e un baietel sanatos de care sunt foarte mandra!
am un papusel frumos de 2ani si trei luni si l-am alaptat pana la 1an si 7luni, nu prea a avut probleme de sanatate si cred ca asta se datoreaza in primul rand alaptatului
Sunt mamica a doua fetite, una de 4 ani si una de 3 saptamani.Pe cea mare am fost nevoita sa o hranesc mixt pentru ca dupa 2 saptamani nu luase in greutate. Cauzele au fost sfarcurile ombilicate si o mare parte a canalelor infundate. A doua am reusit sa o hranesc numai de la san datorita mameloanelor din silicon recomandate de o asistenta. Ce pot sa spun e ca mi-am dorit mult sa-mi alaptez copiii (datorita efectelor benefice ale laptelui matern)dar de multe ori am avut si tendinta de a renunta la alaptat datorita senzatiei de lapte insuficient. Dar, ma repet, dorinta de a avea copii sanatosi m-a facut si ma face sa lupt pentru a nu ceda alimentatiei artificiale.In acest scop am grija sa fiu relaxata, sa ma odihnesc cat mai mult posibil si sa fiu atenta la starea mea emotionala.
am un bebe de 3 luni si 10 zile pe care nu am putut sa-l alaptez(am facut o tromboflebita dupa nastere si de la medicamentele luate am ramas fara lapte).Bebe al nostru a mancat doar lapte praf TOP FER BIO 1.A luat in greutatat fff bine, de la 2,700kg la nastere la 6,250kg acum.Bea si ceai intre mese, mananca deja la 5 ore si dupa 4 luni de viata am sa incep cu introducerea de alimente...Este bine ca trecerea pe alimente sa se faca dupa 4 luni pt. a nu avea asa de multe crampe bebe. Am si o fetita de 6 ani pe care am alaptat-o 3 luni dupa care am introdus laptele de vaca si alimentele si totul a fost ok daca am inceput totul dupa 3-4 luni de viata.
Sint mamica a doi copii o fetita de 5 anisori si un baietel de 4 luni.Baiatul l-am hranit la sin pina la 3 luni jumate pe urma artificial(nu am mai avut lapte).In primele doua saptamini de cind am inceput alimentarea artificiala nu a luat nimic in greutate a "stat" pe loc, dupa aceea a inceput sa ia iar in greutate.In pofida sfaturilor medicilor am inceput diversificarea cu mar cu biscuite pt ca suge f. putin lapte.Vreau sa spun ca a primit f.bine diversificarea si se dezvolta f. bine acum.
foarte bun articolul de mai sus.va multumim pentru raspunsurile date la multele intrebari care ne framanta.sunt mamica unui baietel de 3luni si 3zile pe care il hranesc cu lapte matern dar in biberon,pentru ca nu a vrut sa suga deloc.pana acum am facut fata dar de cateva fata dar de cateva zile am inceput sa ii dau 1masa lapte formula si vad ca ii place.a luat 3 kg si arata f bine.inca nu am inceput diversificarea,cred ca de la 4 luni.
Sint mamica unui baietel de 2 luni si 3 zile.Il hranesc la sin si am introdus suc de portocala cu morcov si mar(desigur pe rind)incepind cu virsta de 6 sapt.Ceaiul nici nu intra in discutie si ici apa fiarta pe care le refuza cu incapatinare.In rest sunt f.multumita...ia in greutate,constant,cate 300-350gr pe saptamina.
Sunt mamica unei fetite de 2 luni si o saptamana si o hranesc numai artificial si vreau sa spun ca se dezvolta bine adica a luat pana acum 2,400g si 7cm.Am inceput sa-i dau si suc de morcov.
Sunt mamica unui bebelus de 2luni si il hranesc exclusiv de la san.A luat 1,200g in fiecare luna. Citind art. m-am linistit pt. ca mi s-a spus ca nu e bine sa-l alaptez exclusiv si ca trebuie sa-i dau diferite sucuri si ceai. Am incercat sa-i dau ceai dar nu vrea.
Am gasit raspunsuri la multele intrebari pe care le aveam la acest capitol si va multumesc.Sunt o proaspata mamica singura si mereu ingrijorata ca nu procedez cum trebuie cu cea mica. Acum,ma ajuta sfaturile voastre.
Posteaza comentariu