Incontinenta urinara - cauze si solutii

Incontinenta urinara, o chestiune stanjenitoare despre care femeile nu prea discuta, poate afecta destul de mult viata de zi cu zi.

Incontinenta urinara, o chestiune stanjenitoare despre care femeile nu prea discuta, poate afecta destul de mult viata de zi cu zi. Principala cauza este slabirea muschilor peretelui pelvian, o problema care poate afecta si viata sexuala.

Muschii situati in zona pelviana sunt destul de usor de localizat, formand o legatura intre osul pubian si coccis. Cand sunt puternici, iti ofera controlul asupra anumitor functii de zi cu zi ale organismului si previn deplasarea organelor de la locul lor. Dar cand acestia sunt slabiti, apar o multime de probleme, de la scapari de urina in timpul activitatilor obisnuite si pana la diminuarea senzatiilor din timpul actului sexual.

Din fericire, cercetarile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat faptul ca exercitiile sunt un tratament eficient pentru toate femeile care au probleme legate de slabirea muschilor peretelui pelvian, problema care afecteaza in special femeile adulte.

Incontinenta urinara - Principalele cauze 

Cei mai multi oameni se gandesc imediat ca nasterea este principala cauza, dar s-a demonstrat ca nasterea singura nu poate determina pierderea rezistentei muschilor de la nivelul pelvisului, ci doar in asociere cu alte probleme.

Alte cauze sunt supraponderalitatea, tusea cronica sau ridicarea unor greutati. Mostenirea genetica este de asemena importanta in determinarea caracteristicilor muschilor peretelui pelvian (MPP).

Cum iti dai seama daca MPP sunt suficient de puternici?

Cel mai simplu mod de a afla daca muschii tai sunt suficient de puternici este acela de a intrerupe fluxul de urina in timpul urinarii. Daca reusesti sa faci asta, inseamna ca muschii sunt suficient de puternici pentru a-si desfasura functia normala. Poti testa ocazional muschii in aceasta maniera, dar este recomandat sa nu o faci prea des pentru ca pot aparea alte probleme. Bineinteles, nu crede mitul potrivit carui acesta este un exercitiu pentru intarirea muschilor.

Semnele care iti indica faptul ca muschii peretelui pelvian sunt slabiti:

pierderea cantitatilor mici de urina in timp ce tusesti, stranuti, alergi, etc.;
simti des nevoia de a urina si iti este greu sa rezisti fara sa mergi la toaleta;
simti o apasare anormala in interiorul vaginului (un semn al prolapsului - deplasarea unui organ din locul sau obisnuit, in acest caz a uterului)
scaderea senzatiilor pentru tine si partener in timpul actului sexual
urinezi mai des decat ar fi normal

Ce inseamna "normal" cand vine vorba de frecventa "excursiilor" pana la toaleta? Expertii spun ca femeile ar trebui sa bea intre un litru si jumatate si doi litri de lichide pe zi si ar trebui sa simta nevoia de a merge la toaleta de patru pana la cinci ori pe zi si o data pe noapte.
Un lucru foarte important este acela ca fiecare urinare trebuie sa fie in jur de 300ml de lichid. Cand se elimina des o cantitate foarte mica de lichid, ceva nu functioneaza cum trebuie.

Mersul des la toaleta poate fi cauzat si de obisnuinta
Vezica urinara are propriul sau sistem prin care semnalizeaza faptul ca este plina. Acest sistem este redus la jumatate, sau chiar trei sferturi, daca mergi des la toaleta si nu ii permiti vezicii urinare sa se umple cu lichid. Copiii sunt de cele mai multe ori indemnati de parinti sa mearga la toaleta "preventiv", ceea ce poate duce in timp la pierderea sensibilitatii vezicii urinarea si a capacitatii acesteia de a retine urina in mod normal. 

Incontinenta urinara - sfaturi practice


Iata cateva obiceiuri care te ajuta sa iti pastrezi sanatatea MPP si sa eviti astfel aparitia unor probleme stanjenitoare precum incontinenta urinara:

bea intre 1,5 si 2 litri de lichide pe zi
redu cofeina (ceai, cafea) pana la maximum doua cesti pe zi
nu ceda primului impuls de a merge la toaleta in timpul zilei (mergi atunci cand nevoia este ceva mai puternica)
stai intotdeauna pe toaleta si nu adopta tot felul de "figuri acrobatice" cand mergi la toaletele publice
evita ridicarea unor greutati
trateaza tusea cronica
adopta un regim alimentar sanatos si incearca sa-ti pastrezi o greutate normala

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Comentariile 51-54 din 54

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • agnes pe 20 Apr 2008, 15:14
    incontinenta urinara

    am 43 ani si am fost operata in urma cu 3saptamani de histerectomie totala ,in urma acestei operatii urinez foarte des cantitati mici si nu pot retine urina ,o pierd instantaneu chiar si in timpul noptii. As dori un sfat sau un tratament eficient ,chiar si naturist .multumesc

    9
    4

  • oana pe 17 Apr 2008, 15:35
    incontinenta urinara

    am aceasta problema de vreun an ,am 24 ani,si nu stiu care este cauza,tot am baut ceaiuri ,am evitat sa mai beau apa,am o greutate normala raportat la inaltime,cred ca este vb de o raceala,netratata la timp,as dori un sfat,multumesc.

    19
    5

  • Chelu Mihaela Olga pe 11 Apr 2008, 19:32
    incontinenta urinara

    ...mi-ar fi foarte util daca m-ati indruma spre un specialist . Sufar de aceasta afectiune de cativa ani, banuiesc ca este asociata cu alergia la polen de care sufar din copilarie, am 40 de ani si as vrea sa ma tratez

    6
    1

  • married pe 25 Mar 2008, 21:35
    incontinenta urinara

    va rog sa mi spuneti daca conteaza varsta,daca la 40 simti in timpul sportului si este anormal.sau este prea devreme sa simti acest lucru,multumesc

    14
    7
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod