Tratament
Pentru majoritatea persoanelor, alimentatia corecta joaca un rol importanat in reducerea simptomelor pentru sindromul de colon iritabil.
Primul pas al tratamentului este descoperirea alimentelor care determina aparitia sindromului de colon iritabil. Este indicat sa ai un jurnal unde sa iti notezi tot ceea ce ai mancat, daca au aparut simptome si care sunt acestea. Apoi discuta ceea ce ai descoperit cu doctorul, un nutritionist cu experinta te poate ajuta sa iti schimbi stilul de viata.
Deoarece simptomele intolerantei la lactoza le pot imita pe cele ale sindromului de colon iritabil, incearca sa elimini alimentele care contin lactoza timp de cateva saptamani pentru a vedea daca simptomele dispar.
Produsele lactate sunt o importanta sursa de calciu si alti nutrienti, deci, trebui sa fii atenta si sa introduci cantitatile necesare de astfel de nutrienti din alte alimente sau cu ajutorul suplimentelor alimentare. Si de aceasta data este recomandabil sa vorbesti cu medicul care te trateaza sau cu un nutritionist.
In unele cazuri, fibrele din produsele lactate pot ameliora simptomele sindromului de colon iritabil, in special constipatia. In orice caz, s-ar putea sa nu ajute in cazul durerilor sau diareei.
Paina din faina integrala, cerealele, fructele si legumele sunt cele mai bune surse de fibre. Treptat trebuie sa maresti catitatea de fibre consumate zilnic pana la 35-40 g. Cresterea treptata de fibre este mai usor suporta de catre persoanele care sufera de sindromul de colon iritabil.
Consumarea a 6-8 pahare cu apa in fiecare zi este foarte important mai ales daca ai diaree sau daca esti in perioada in care doresti sa consumi mai multe fibre. Trebuie evitata apa minerala deoarece te poate balona, astfel, creand un nou disconfort.
Mestecarea gumei sau mancand prea repede sunt situatii care duc la "inghitirea" aerului, lucru care iarasi iti poate produce gaze la stomac. Mesele bogate pot cauza crampe si diaree, deci incearca sa mananci mai putin dar mai des sau sa consumi portii mai mici. Aceste fapt, de asemenea, te poate ajuta sa consumi mai putine alimente bogate in carbohidrati, cum sunt: pastele, orezul, painea din faina integrala sau cerealele (in cazul in care nu suferi de boala celiaca), fructe si legume.
Pentru a fii atenta la ceea ce mananci dar si pentru a reduce stresul, trebuie sa ai capacitatea sa iti controlezi simptomele chiar si cu ajutorul medicamentelor (laxative, antidiareice, tranchilizante si antidepresante), dar mai intai trebuie sa discuti si cu medicul despre acest tratament.
In general, medicii ezita sa prescrie medicamente puternice sau aditivi (care pot produce alte efecte secundare asupra sistemului digestiv) pentru tratarea sindromului de colon iritabil, deoarece originile cauzelor nu sunt cunoscute si rar poate conduce la complicatii serioase.
Sindromul de colon iritabil este o afectiune inconfortabila, dar cu ajutorul unui tratament corespunzator si cu o dieta destul de drastica, poate fi controlat.
Sindromul de colon iritabil
De TopSanatate
Comentariile 51-63 din 63
draga MAGDU te rog sa ma contactezi urgent,adresa mea de e-mail este ameriknu_1985@yahoo.com,as dori sa-mi trimiti si mie retetele cu medicamentatia pe care ai luat-o tu pentru colon iritabil.iti multumesc si astept mail
am 35 ani si am fost diagnosticata cu colon ititabil pe sistem nervos.De 4 ani am diaree in fiecare zi .am facut si tratament dar simptomele revin dupa terminarea tratamentului .Din cauza diareeii am facut si hemoroizi exteriori care se inflameaza si am dureri mari de cate ori am scaune .Daca nu pot sa rezolv aceast problema ma intreb ce se va alege de mine ori imi distrug stomacul ori fac cancer pe colon .Ceva va trebui sa se intample ...MA POATE AJUTA CINEVA? .
Am fost diagnosticata cu SCI in urma cu 2 luni dar problemele mele incepusera sa apara cu 1 an inainte si ca si manifestare erau urmatoarele : crampe abdominale, diaree, stari de voma. Am facut tot felul de investigatii, incluzand colonoscopie, endoscopie, ecograf…Toti banuiau fierea pe care am si scos-o, asta constituind o mare greseala. De ce? Simptomele colonului iritabil se confunda cu cele ale fierei lenese, strangulate si in urma interventiei chirurgicale, mai rau am agravat situatia, acel acid biliar iritandu-mi mai rau intestinele. Cu un regim sever in urma caruia am slabit 20 kg in 2 luni si cu medicatia adecvata, recomandata de doctor am reusit sa imi revin. Este foarte greu sa tratezi acest sindrom, orice irascibilitatea nervoasa sau emotionala face rau. Vindecarea este lenta dar cu vitamine, probiotice si regim se remedieaza.Regimul a constat in branza tare, supa strecurata, carne fiarta, oua fierte-tari, jambon de pui. Medicatia a fost urmatoarea: Enterolactie, Erceflora, Mezim forte, Duspatalyn, Colospasmin, complex de vitamine si mi se recomandase si Xanax dar nefiind de acord cu ele, le-am inlocuit cu ceaiul de paducel. Cu eforturi mari, am reusit sa imi revin, nu mai mancam(imi era frica sa nu ajung la toaleta), ma simteam foarte slabita, nu mai aveam pofta de viata. Este o boala urata dar acum sunt bine. Beau freshuri si incerc sa reintroduc in alimentatie fructele crude cat si legumele. Multa sanatate tuturor !
am 35 ani si am fost diagnosticata cu colon ititabil pe sistem nervos.De 4 ani am diaree in fiecare zi .am facut si tratament dar simptomele revin dupa terminarea tratamentului .Din cauza diareeii am facut si hemoroizi exteriori care se inflameaza si am dureri mari de cate ori am scaune .Daca nu pot sa rezolv aceast problema ma intreb ce se va alege de mine ori imi distrug stomacul ori fac cancer pe colon .Ceva va trebui sa se intample ...MA POATE AJUTA CINEVA?
De aproape un an am dureri in capul pieptului, dureri de cap , ameteli , stari de voma,scaunele sunt moi si de culoare galbene. am fost la medic si mi-sa spus ca am fierea lenesa si mi-a dat sa iau bilichol, fiobilin, motilium si lanzul . Iau pastilele de o luna si sa zic ca sunt mai bine nu mai vomit si nu mai ma doare in capul pieptului ca innainte dar mai am dureri de cap si stari de ameteala si de scaunele sunt tot lafel si de 2 zile ma duc de 3-4 ori la toaleta pe zi si ma doare stomacu o fi de la frun medicament . am inceput sa nu mai mananc mancaruri grase si in fiecare dimineata beau cate o lingurita de ulei de masline. Astept un raspuns .Multumesc.
am de vreo 2 ani,o gramada d gaze incntinuu,indiferent dak mananc sau nu,totul a inceput cu teama de a folosi toaleta scolii,de atunci am o obsesie ,si am luat medicamente cate or fost...cred ca doar putine optiuni mai sant dar cred ca e vindecabil ce ziceti?
Baietelul meu a fost diagnosticat cu SCI. Din ce am mai citit se pare ca e un sindrom care afecteaza mai mult adultii. Oare este bine pus diagnosticul?Am facut si alte analize , inclusiv ptr. boala celiaca . Rezultatele au fost bune asa ca am ramas la prima parere, adica la colon iritabil. Pe langa regimul adecvat, ii mai pot da ceva copilului?Sa incerc si cu homeopate? Oare au vreun efect? Multumesc mult!
Multumesc doamnei care a postat numarul de telefon de la World Clinic. Intr-adevar nicaieri nu am facut analizele lor desi mi-am investigat pentru boala asta 4 ani... Ei se bazeaza pe analize performante care iti descopera cauza, mi-au administrat antibiotice 7 zile , dupa care preparate speciale pentru refacerea florei si dieta personalizata timp de 3 luni. Foarte profesionisti, cinste lor!
Am fost la doctor tot pentru aceeasi problema. si mi-a spus ca trebuie sa am grija cu alimentatia. lactoza in primul rand dar si legumele, verdeturile sau fructele crude. de exemplu, sa nu mananc fructe crude, doar la cuptor sau fierte. legumele un pic facute la abur, verdeturi mai putine. deci totul semipreparat, macar o perioada. se poate scoate un anumit aliment o saptamana si se observa reactia corpului. personal, am observat ca am probleme daca mananc lactate multe sau combin mai multe tipuri de legume cu verdeturi (crude), cum ar fi intr-o salata. cred ca ar merge combinat atunci cand mancam o salata, unc artof copt sau fiert, sau orez fiert. dar acum depinde de organismul fiecaruia, deci totul e sa descoperi singur ce te afecteaza. stiu ca suna aiurea, dar nu poti sa prescrii aceleasi medicamente la 100 de oameni, caci fiecare are tipul lui de organism, chiar daca are aceleasi simptome cu restul.
Si eu ma numar printre pacienti, de 3 ani am aceste simptome, au debutat cu o simpla diaree de la un microb luat dar care nu a trecut nicicum ( parearea mea); m-am adresat unui medic generalist la 2 sapatamini de la debut si degeaba mi-a prescris ciprozom; ulterior m-am adresat unui alt medic care m-a trimis de 3 ori la chirurgie ca am apendicita, evident am renuntat sa mai insit pe la medici, un timp; recent mi s-a spus ca am sindrom si am dedus din ce am citit pe net ca de la cap se trage (stres, anxietate ) iar medicul recomandat ar fi psihiatrul; eu oricum o iau razna daca nu imi trece asa ca incerc si la psihiatru; se spune ca anumite alimente provoaca aceste stari, bun! Solutia: ma las de mancat dar nici asa nu trece decat cu imodium si debridat si tot nu trece am impresia ca am un monstru in burta, mai caut solutii !!!
Exista analize pentru alergiile alimentare de faza cronica, un examen al scaunului cu evidentiere de candida, flora bacteriana, suprapopularii bacteriene ce pot sta la radacina asa zisului sindrom de colon iritabil.Am o prietena care a obtinut rezultate foarte bune dupa aceste teste realizate la world clinic-3166831
Si eu sufar de sindromul colon iritabil care la mine se manifesta prin diaree.la inceput ma ajuta ceaiul de menta si antidiareice dar acum nu prea isi mai fac efectul.Este fff neplacut mai ales cand simptomele coincid cu anumite deplasari pe distante lungi.Numai imodiumul isi mai face efectul.Din cate am observat eu,se declansaza mai ales datorita stressului,dupa o perioada mai lunga de consum nervos si alimentatiei.Aveti si alte remedii impotriva colonului iritabil? Multumesc
Este super articolul mai ales ca ma numar printre cei care sufera de aceasta boala.
Posteaza comentariu