- rau de mare;
- primul stadiu al unei afectiuni (greata apare la 50-90% dintre oamenii care sufera de o boala si voma la 25-55%);
- medicamente care iti provoaca stari de voma;
- durere intensa;
- stres emotional;
- afectiune a fierii;
- "otravirea" stomacului cu anumite alimente;
- reactie a creierului la un anumit miros;
- atac de inima;
- lezare a creierului;
- tumora pe creier;
- unele forme de cancer;
- bulimie sau alte boli psihologice.
Cauze pentru greata si voma
Cauzele starii de voma difera in functie de varsta. In cazul copiilor, aparitia starii de voma poate fi cauzata de o infectie virala, de unele alimente, in acest caz fiind vorba despre supraalimentatie, de alergie si de tuse, daca persoana in cauza are febra sau alte afectiuni.
Distributia starilor de greata sau de voma poate indica cauzele. Cand apare pentru o scurta perioada de timp dupa masa, greata sau starea de voma este cauzata de o hiperalimentaie, gastrita (inflamare a stomacului), ulcer sau bulimie. Greata si voma aparute la cateva ore dupa ce ai servit masa poate, de asemenea, sa indice o hiperalimenatie. Oricum, alimentele infectate cu bacterii, cum ar fi salmonella, produc aceste siptome dupa mai mult timp.
Este voma periculoasa?
De obicei, voma este periculoasa, dar acesta poate fi semnul unui afectiunii mult mai serioasa. Iata cateva exemple astfel de afectiuni: soc, meningita, blocaj intestinal, apendicita sau tumora pe creier.
Un alt motiv de ingrijorare este deshidratarea. Adultii prezinta un risc mai scazut sa se deshidrateze deoarece de obicei acestia detecteaza simptomele (senzatia de sete, buze si gura uscate). Dar, copiii prezinta un risc crescut, mai ales daca acestia au si diaree, deoarece copiii adesea au probleme de comunicare cand vine vorba despre comunicarea simptomelor.
Adultii care au grija de copii afectati trebuie sa fie atenti la semnele vizibile ale deshidtratarii: buze si gura uscate, ochii afundati si respiratie sau puls crescute. La sugari, trebuie sa urmaresti, de asemenea, daca se micsoreaza cantitatea urinara si daca exista un punct mai moale in capul copilului.
Cand trebuie sa ajungi la doctor daca te confruncti frecvent cu greata si voma?
Suna medicul
- daca greata se termina dupa mai bine de cateva zile sau daca exista posibilitatea sa devina pregnanta;
- daca tratamentele de acasa nu au dat rezultate, deshidratarea este prezenta sau a aparut o leziune neasteptat (lezare la cap sau o infetie) care poate cauza starea de voma;
- adultii ar trebuie sa ajunga la doctor daca voma persista mai mult decat o zi, daca diarea si voma se tremina dupa mai bine de 24 de ore sau daca exista semne ale unei deshidratari moderate;
- sugarii si copii sub 6 ani trebuie dusi la doctor daca starea de voma se termina dupa cateva ore, daca diareea este prezenta, apar semne ale deshidratarii, copilul face febra sau daca copilul nu a urinat de mai bine de 6 ore;
- copilul peste 6 ani trebuie dus la medic daca starea de voma de termine dupa o zi, diareea in combinatie cu voma inceteaza dupa 24 ore, exista semene ale dishidratarii, copilul are febra si nu a urinat de mai bine de 6 ore.
Trebuie sa ajungi la medic IMEDIAT ce apare unul din semnele:
- voma cu firicele de sange ( rosii deschis sau maronii);
- durere puternica de cap sau gatul iti este teapan;
- confuzie, amorteala sau sau te simti slabita;
- dureri abdominale severe;
- febra;
- diaree;
- plus rapid.
Cum sunt tratate starile de voma?
Tratamentul starii de voma include (in functie devarsta si cauze):
- consumarea treptata a unor cantitati cat mai ridicate de lichide;
- evitarea alimentelor solide pana cand starile de voma dispar;
- intrerupe temporal orice tratament medicamentos (deoarece poate irita stomacul si poate cauza starile de voma). Aceasta hotarare trebuie luata impreuna cu un medic specialist.
- daca starea de voma si diareea inceteaza dupa mai bine de 24 ore, un rehidratant oral ar trebui luat pentru a preveni si pentru a trata deshidratarea.
- femeile gravide care au greturi in fiecare dimineata trebuie sa manance cativa biscuiti sarati inainte de a se da jos din pat sau trebuie sa manance un baton bogat in proteine inainte de a se duce la culcare.
- starea de voma asociata cu tratamentul pentru cancer poate, de asemenea, sa fie tratat cu medicamente. Si in aceasta situatie sunt medicamente prescrise si interzise care pot fi folosite pentru a tine starea de voma sub control, insa in aceasta situatie este necesar sfatul unui specialist.
Cum putem preveni greata?
- mananca de mai multe ori pe zi insa in cantitati mici;
- mananca incet;
- evita alimentele greu digerabile;
- consuma alimente reci sau la temperatura camerei pentru a evita greata cauzata de mirosul fierbinte;
- consuma lichide inainte de masa si nu in timpul mesei si consuma cel putin 8 pahare cu apa de zi pentru a preveni deshidratarea;
- incearca sa mananci cand simti ca nu ai stari de greata.
Comentariile 51-69 din 69
de ce nu pot vomita`imi este greata am ulcer dar nu pot vomita
eu am greata si stari de voma dupa ce mananc ceva gras
veti intelege ca medicii trateaza efectul bolii, cauza ei se afla in dvs. Dvs trebuie sa va vindecati mai intai si in felul acesta se va vindeca si copilul. Trebuie numai sa vreti sa va schimbati. Citez din volumul 2 ( karma pura ) " Prin urmare, despre trufie şi mândrie. Necunoaşterea regulilor de comportament spiritual creează tot mai multe probleme în planul fizic. Nu demult, am fost împreună cu familia la o bază de agrement. Am ieşit dimineaţa să aflu cât de mare este coada pentru bilete la saună. în acest timp, a venit o femeie şi 1-a rugat pe recepţioner să-i dea voie să sune în oraş. Până la mine au ajuns fragmente de propoziţie: „... Este total inert... Nici apă nu poate să bea... îi este greaţă. Am încercat de toate: şi hipermanganat, şi cărbune... Intoxicaţia este foarte puternică... Nu există medici... Ce să fac, ajută-mă, dă-mi un sfat", vorbea ea cu cineva la telefon. Am investigat băiatul. - Fiul dumneavoastră nu are intoxicaţie. Diareea, voma sunt numai nişte semne exterioare, cauza stă în cu totul altceva. Este vorba de un puternic program de agresivitate orientat împotriva tatălui. Băiatul are 14 ani şi receptarea actuală a lumii îi va determina în mod hotărâtor întreaga viaţă. Anume acum trebuie stopate toate programele periculoase care îi pot deforma sufletul, iar după aceea trupul. Se declanşează mecanismul de blocare, iar apoi boala sau dereglarea temporară a funcţiilor, în cazul de faţă vezica urinară şi pancreasul. Agresivitatea împotriva tatălui vine de la dumneavoastră. Soţia care se supără şi îşi blamează soţul îşi programează copiii pentru blamare. Copiii capătă un program de distrugere a tatălui, însă de câteva ori mai intens. Sufletul dumneavoastră este ancorat în lucruri pământeşti şi el se poate purifica prin moarte, boală sau prin jigniri nemeritate din partea oamenilor apropiaţi. Vi s-a dat cea mai uşoară variantă, dar dumneavoastră aveţi o mare trufie, adică neacceptarea situaţiei traumatizante, şi, în loc să acceptaţi purificarea, aţi manifestat agresivitate, care a crescut s-a transmis fiului dumneavoastră. I-am explicat cum trebuie să se roage pentru a-şi anihila agresivitatea. Răspunsul ei m-a uluit: - Nici prin cap nu mi-a trecut că trufia este un lucru rău. După câteva ore, am intrat din nou la ei. Femeia mi-a spus că după discuţia noastră fiul a putut să bea apă şi i-a dispărut greaţa. A dormit până la prânz. A doua zi, femeia a venit singură la mine şi m-a întrebat ce să facă în continuare: să-1 ducă pe fiu în oraş sau nu ? Băiatului îi dispăruseră şi cele mai neînsemnate simptome ale bolii. I-am spus că el este sănătos nu numai la exterior, ci şi în interior, aşa că nu are motive de nelinişte."
Am un baiat in varsa de 9 ani. De patru luni ne luptam cu o serie de probleme plecate de la incompetenta unor medici. Datorita unei vizoze netratata corespunzator, s-a ales cu un aslo de 2400 (ati auzit bine). A facut doua injectii cu moldamin, mai multe nu a putut, dupa care a luat antibiotic cexyl 500. De patru luni copilul a acuzat pe rand senzatie de plin in stomac, stari de greata, palpitatii, ba chiar si extrasistole. Au fost facute toate investitatiile ecografii cardiace, holter, ecografie generala. Toate in regula. Analize de sange, inclusiv pentru geardia. Toate OK. Am mers si la psiholog. Totusi copilul acuza stari de greata si datorita acestor stari nu mananca de aproape trei saptamani. Doresc un sfat competent sau o recomandare, ce sa mai fac.
eu am un baietel de 4 ani si daca ai spun sa mergem undeva zicre cai este rau am fost la mare si vomita dimineata daca ai spuneam ca mergem la plaje nu ia trecut anca de 3 sapt ,abia al poz scoate din casa iam facut ecografi si nu are nimic aveti careva vriun raspuns la asta?
cauta cauza psihologica atunci si vezi ce solutie gasesti.
v-am mai scris insa nu am cerut un raspuns la adresa mea ramonacosmina@yahoo.com. e vorba de o stare de rau care persista de un an si 4 luni, incepe cu niste calduri, cu mersul la toaleta dar am scaun normal dar foparte des (30 min), si dupa foarte scut timp incepe voma de pana la 8-10ori o noapte intreaga, nu pot sa dorm de rau ce imi este, de greata , am palpitatii si cosmaruri (am tensinea mica). starile de rau incep intotdeuna seara iar peste zi imi e mai bine, dar cum vine urmatoarea seara incep iar cu voma si de cele mai multe ori dupa ce nu mai am nimic in mine incepe si diareea care dureaza si ea 2-3-4 zile. am fost la spitale mi s-au facut investigatii si la interne si tot nimic, nu am nici un tratament, cica pe fond nervos, stres. acum mi se intampla tot mai des la 3-4 saptamani. va rog sa-mi dati un sfat, sunt disperata ca iar voi fii bolnava si nu stiu cum sa ma protejez. si inca un lucru pe care l-am observat mi se intampla de obicei in preajma menstruatiei care in schimb este foarte regulata in speciaal la sfarsitul ei. va multumesc
si eu am asfel de stari de greata, voma, tremuraturi si tin 2-3 zile, dar nu am un diagnostic cu toate ca am facut mai multe investigatii
Incearca sa faci un tomograf sau un RMN. Am auzit ca starile astea de voma fara o cauza detectabila, pot fi determinate de o afectiune pe creier. Cunosc un copil care a fost salvat de o astfel de investigatie. Sper sa nu te sperii si nu-ti pierde speranta.
Am 21 de ani si am serioase probleme in ce priveste starea de greataza si voma.. prima oara am inceput la 17 ani sa vomit f des am dat o perioada vina pe tigari ptr ca am inceput de la o varsta frageda (aprox 11 ani)am evitat fumatul pe stomacul gol am rarit tigarile dar starea se accentua am ajuns in spital ptr ca intrasem intr o perioada cand vomitam orice bagam in gura mi s au facut investigatii amanuntite si am plecat cu rezultatul ,,inceput de gastrita'' stariile au continuat cu toate tratamentele posibile, pasul 2 m am operat de apendicita sperand sa scapt si tot degeaba in toti acesti 4 ani am incercat sa ma invat cu starile si cu vomitatu in fiecare zi dar cel mai urat dimineatza cand parca vad ca sunt si mici cheaguri de sange mi am refacut analize toate ok am facut si bariu la care mi a iesit lichid in exces sau ceva de genu asta fiind ultimul verdict..a si am uitat sa mentionez ca am mai fost la alti internistii care mi au zis ba ca am fieerea strangulata ba ca e pe psihic intre timp am lasat si tigarile dar chestia cu trezitu de dim si vomitat direct nu a incetat si de multe ori si dupa mese adevaru ca mai rar de cat cand fumam dar exista si de fiecare data cand dorm la pranz si ma trez Rog frumos un expert daca ar putea sa ma ajute cu niste sfaturi multumesc.
Ma tratez cu Silubin si am mereu greata. Ce as putea lua ca sa nu mai am greata.Mi-e greata si inainte de masa si dupa.Mai mereu.
Buna ziua.Ma numesc Cristi si am 20 de ani.Acum vreo 3 zile am contractat o raceala,parea banala la inceput,ma durea gatul si putin capul.In urma cu doua zile,noaptea,am avut febra puternica,simteam ca ma sufoc,neapucand sa dorm nici macar o ora.In ziua ce a urmat,am inceput sa simt dureri puternice in zona stomacului,pofta de mancare nu aveam absolut deloc,nemancand nimic de 1 zi si jumatate.In decursul zilei de ieri si azi am mancat de 2 ori.La vreo jumatate de ora dupa ce am mancat,am varsat tot ce mancasem,dupa fiecare masa...nu stiu ce se intampla,ce afectiune este,nu am deloc pofta de mancare nici in momentul de fata,iar persoanele cu care ma gasesc imi spun ca sunt alb la fata si ochii au o culoare galbui spre rosu...diaree nu am avut deloc in perioada asta...va rog mult daca puteti sa-mi spuneti si mie ce ar putea fi,daca este ceva grav sau nu,trimiteti-mi un mail, angi_br007@yahoo.com ... multumesc mult de tot si o zi buna!
Bai fratiilor... eu am 19 ani jumate, am fost la munte odata la un restaurant am comandat o ciorba d burta eu eram disperat dupa ea si cand sa iau prima lingura de ciorba m-au apucat starile de voma... chestia asta a inceput acum 1 luna jumate ... si in ziua de azi am stari de voma.... si nu stiu ce sa fac. Catodata am stari de voma si catodata NU... ma simt rau imi vine sa vomit dar mie putin frica... fumez totodata daca vreti sa stiti de 4 ani... nu cred ca se trage de la tigari... am fost la doctor mi-a zis ca cica a fost de la munte o indigestie si ca urmeaza sa treaca dar nu mi-a trecut inca am stari de voma catodata va rog HELP... pe mailul milyca_cristy@yahoo.com ... dak stie cineva ceva orice ma gasti acolo. Respect
DA E UN REMEDIU BUN.
Daaa, e cel mai bun lucru, indiferent de cauza care a greata. O stie toata lumea.
Acest articol mi se pare interesant, dar am o intrebare: este bine sa mananci lamaie pt a inlatura greata?
Metoclopramida: un medicament care se gaseste in farmacii si pe care trebuie sa il ai mereu in buzunar. Prima pastila este luat cu o jumatate de ora inainte de a te urca in autocar. Multa sanatate si distractie placuta.
As vrea sa stiu si eu cum pot sa previn grata de masina... urmeaza sa ma duc intr-o excursie cu clasa si nu as vrea sa ma fac de ras fata de colgii mei... ma gandesc chiar sa nu ma mai duc in acea excursie desii imi doresc mult acest lucru. Va multumesc mult.
BUN ARTICOL FOARTE EXPLICIT MIE IMI PARE RAU CA INTAI LE-AM PATIT SI PE URMA AM GASIT ACESTT ARTICOL, ESTE UTIL, CONCRET SI AR TREBUI SA LE MULTUMIM CELOR CARE AU GRIJA DE NOI CU ACESTE SFATURI SI SA LE DEA D-ZEU NOROC SI MAI ALES SANATATE!
Posteaza comentariu