Vitiligo: depigmentarea pielii

Tratament Scopul tratamentelor este de a stopa sau de a incetini depigmentarea si de a restitui coloratura pielii in anumite limite. Un tratament care sa vindece aceasta afectiune nu exista.

"Tratamentul uzual se realizeaza cu creme cu cortizon potent aplicat zilnic, 3-4 luni sau imunomodulante locale ca Daivonex sau Protopic. In plus persoanele cu vitiligo trebuie sa ia vitamine din seria B si sa urmeze cure repetate cu ultraviolet A sau B banda scurta. In aceste situatii se obtin repigmentari ale zonelor expuse", a declarat medicul dermatolog, Mihaela Leventer.

"Se mai poate face transfer chirurgical de melanocite, stimularea pigmentarii cu lumina fotodinamica sau cu lumina fractionate, sau cu laser cu rubin
Q-switched sau cu laser cu excimeri de 308-nm. In orice situatie se pot obtine ameliorari fara a putea garanta mentinerea efectului de recolorare a pielii pe perioada indelungata", a adaugat Dr. Mihaela Leventer.  


1. Tratamentul medicamentos


"Se folosesc modulatori ai imunitatii si substante sau agenti fizici, care stimuleaza melanocitele si melanogeneza.
Nu exista niciun fel de protocol standardizat pentru tratament, medicul apreciaza de la caz la caz ce tratament aplica in functie de raspunsul la tratament si de bolile asociate
", a precizat Dr. Anca Zbranca, medic dermatolog la Roderma din Iasi.  

Corticosteroizii contribuie la repigmentarea pielii, in special daca medicatia este initiata cat mai curand. In cazul copiilor cu varsta sub 10 ani, corticosteroizii pot fi prescrisi sub forma de crema sau unguent.
 
Aceste medicamente sunt similare hormonilor produsi de glandele suprarenale. Rezultatele sunt vizibile dupa cel putin 3 luni de la inceperea tratamentului.  


2. Fotochimioterapia


"Asociat unui medicament fotosensibilizant se fac sedinte de PUVA terapie (raze ultraviolete). Timpul de tratament si dozele se moduleaza in functie de pacient si de eventuala repigmentare", sustine medicul dermatolog, Anca Zranca.

Metoda PUVA asociaza administrarea medicamentului Psoralen si radiatiile ultraviolete (UVA). Psoralenul, ingerat cu 2-3 ore inainte de fototerapie, face pielea mai sensibila la razele ultraviolete.

Aplicarea topica a medicamentului psoralen este indicata pentru pacientii cu un numar redus de zone depigmentate (care afecteaza cel mult 20% din suprafata corpului).
Administrarea pe cale orala este indicata in cazurile de vitiligo generalizat (care afecteaza mai mult de 20% din suprafata corpului), sau in cazurile de esec al terapiei topice.

PUVA este un tratament cu o mare eficacitate (50% -70% din cazuri), insa prezinta si cateva efecte adverse: pruritul (mancarimi), durere si arsuri asemanatoare insolatiei, hiperpigmentarea zonelor afectate de vitiligo sau a zonelor normale invecinate.

Fotochimioterapia este contraindicata copiilor sub 12 ani, femeilor insarcinate sau care alapteaza.


3. Fototerapia

Fototerapia este o alta varianta pentru tratarea zonelor limitate cu vitiligo. Pentru aceasta sunt disponibile unitati cu laser sau ultraviolere, precum Laserul Excimer 308 nm, unitatile cu radiatii UVB filtrate (290–320 nm) si dispozitivele ce incorporeaza atat module UVA cat si UVB.


4. Tratamentul chirurgical


"Se recurge la asa ceva numai anecdotic; grefele de piele sau de melanocite, in cazuri rare, pot sa determine repigmentare dar care intotdeauna va fi neuniforma - "in sare si piper".
Acest tip de repigmentare in general nu multumeste pacientul care are vitiligo. In plus, pe suprafata grefata se pot vedea cicatrici ale interventiei
", sustine Dr. Zbranca.

Astfel, din cauza cicatricilor grefele din piele este indicata in cazul petelor de vitiligo de mici dimensiuni. Complicatiile posibile ale grefarii de piele sunt infectiile sau absenta pigmentarii.


5. Transplantul de melanocite

Procedura consta in recoltarea unei bucati de piele pigmentate si punerea ei intr-o solutie speciala ce stimuleaza dezvoltarea melanocitelor. Apoi, melanocitele din cultura sunt transplantate in zonele depigmentate afectate de vitiligo.


6. Depigmentarea

Aceasta optiune terapeutica este luata in calcul cand vitiligo afecteaza peste 50% din suprafata corpului. Procedura consta in aplicarea de hidrochinona pe 2 ori pe zi, pe portiunile pigmentate ale pielii, pana cand devin similare portiunilor afectate de vitiligo. Se evita contactul direct cu alte persoane, cel putin 2 ore dupa aplicarea medicamentului.

Printre efectele adverse ale medicamentului se numara inflamatia pielii, prurit (mancarimi), uscarea pielii si arsuri.
Dupa aceasta depigmentare permanenta este interzisa expunerea la soare, deoarece pielea devine foarte sensibila.

Totodata, Dr. Anca Zbranca sustine ca persoanele cu vitiligo ar trebui sa faca sedinte de psihoterapie, mai ales daca boala a survenit dupa o stare puternica de stres. "Uneori, rarisim, dupa psihoterapie se obtine repigmentare asemanatoare repigmentarii spontane (uneori vitiligo se repigmenteaza de la sine fara tratament sau consult medical)".
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • andreea pe 28 Dec 2011, 20:05
    eumovate

    buna din pacate si eu ma numar printre voi am incercat foarte multe tratamente insa nici unul nu a mers,am citit de crema eumovate ca ar fi buna am vb cu o prietena care sta in italia si mi-a cumparat 10 tuburi eu ma gandesc ca nu am ce sa fac cu atatea si am de vanzare cateva tuburi ea mie mi-a luat 10 dar pt cateva luni imi sunt suficiente 3,7 le pun la dispozitie adresa mea de mail este bonita_deea@yah oo.com

    0
    1

  • dalia pe 30 Iul 2011, 16:45
    remedii

    buna acum 4 ani am suferit o arsura grava,m-am operat cu inegra dar culoarea gatului este mai inchisa decat cea naturala.m-ar interesa daca s-ar putea ca prin depigmentare gatul meu sa ajunga la culoarea normala.si cam cat ar costa

    1
    1

  • mihaela anglia pe 8 Iul 2010, 01:03
    vitiligo

    am un baietel de 12 ani si are si el vitiligo in urma cu un an avea pete maricele la spranceana ,nasuc ,gurita ,ureche,obraz ,si pe gat.perisorul s-a albit la tampla stanga ....toate petele sunt pe partea stanga afetei. am fost la doctor in anglia si un specialist mi-a recomandat eumovate cream este ieftina o gasiti pe net dupa un tratament de 8 luni nu mai are pete pe fata decat foarte mici la gurita si pe gat sunt de marimea unei unei unghi.sper sa va ajute si sa aveti rabdare ca nu trece asa repede dar ....trece pana la urma .inca mai urmeaza tratamentul dar la sfarsitul lunii ma duc la doctor cu el sa vedem ce zice specialistul si o sa va tin la curent daca se schimba tratamentul....iar pt cei care nu au dar au persoanele din familie evitati luand vitamina b sau legume care contin vitamina b si nu va stresati....aveti grija de voi

    7
    0

  • ka pe 13 Feb 2010, 14:39
    vitiligo eu vreau sa scap de boala asta stiti cum?

    sii eu am folosit gel vitix si pastile dar nimik am fost la 5 /6 medici(dermatologi) si toti nu stiu cei cu boala asta de unde provine si cum se poate trata dar nimeni nu stie este doar un mod poti sa blochez sa nu ati ese mai multe pete dar de tratat nu este nici un fel de tratament pt a trata aceasta bola dak voi stiti ceva spuneti k eu vreau sa scap d aceasta boala e oribila ajutatima.

    4
    0

  • liv pe 9 Mai 2009, 20:42
    vitiligo boala secolului pe baza de stres

    Nu stiu daca aceasta boala ar mai putea avea vre un leac eu am incercat cu gel vitix cu radiatii Puva la Bucuresti,inclsiv Protopic de 0,1%si tot degeaba ba mai mult sa stiti ca boala se extinde pe baza strsului sau intr-un mediu de stres sau pe baza nervoasa,petele se extind mai mult atunci cind te consumi si te roade ceva pe dinauntrul tau sau intr-un mediu de stres si probleme pe care le pui la suflet.

    4
    1

  • Rodica pe 29 Ian 2009, 15:47

    Tatal meu si toate rudele din partea lui prezinta aceasta afectiune. Deci si eu am predispozitie pentru aceasta boala. Momentan nu am nici un simptom insa sunt foarte speriata si as dori sa-mi spuneti cum as putea sa previn aparitia acestei afectiuni. La mine in familie boala a debutat dupa 40 de ani si in urma unor socuri emotionale. Au incercat mai multe tratamente insa fara rezultat chiar daca tratamentul a fost inceput dintr-o faza incipienta. Nota 10 pt. articol.

    4
    0

  • babalulla pe 29 Ian 2009, 08:09
    remedii naturiste

    eu zic ca merge tratat si cu remedii naturiste-aloe vera.

    8
    5

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod