Psoriazisul este una dintre cele mai frecvente boli de piele şi afectează 2% dintre români, susţin medicii dermatologi. Vezi câteva imagini care pot să te lămurească despre aspectul diverselor manifestări ale acestei boli.
"Psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică, cu evoluţie de lungă durată, cu ameliorări şi agravări periodice, caracterizată prin apariţia unor pete roşii acoperite de coji sau cruste alb-sidefii, uneori cu tentă argintie, uşor detaşabile", aflăm de la medicul dermatolog Andra Cristea.
Afectează atât femeile, cât şi bărbaţii în egală măsură, iar debutul bolii survine cel mai adesea între 15 - 20 de ani. "Al doilea vârf de debut poate să survină între 50 - 55 de ani, al treilea fiind în copilărie în general între 8 - 10 ani. Cu toate acestea există şi cazuri raportate de la naştere sau la o vârstă extrem de înaintată", adaugă prof. dr. Călin Giurcăneanu, şeful secţiei de dermatologie a Spitalului Universitar Elias din Bucureşti.
Există mai multe tipuri de psoriazis care au simptome diferite, precum:
1. Psoriazisul vulgar sau în plăci este cea mai frecventă formă a bolii, fiind întâlnită în 80-90% din cazuri. Se manifestă prin leziuni roşiatice ale pielii acoperite cu solzi argintii. Această formă poate apărea pe aproape toate suprafeţele corpului (chiar şi în zonă organelor genitale sau în interiorul cavităţii bucale).
2. Psoriazisul pustular. Această formă este mai rară şi poate apărea generalizat la nivelul corpului sau pe zone restrânse, pe mâini, picioare şi degete. Poate fi declanşat de anumite medicamente, infecţii, razele UV, sarcină sau stres.
3. Psoriazisul poate fi declanşat şi de o infecţie bacteriană şi apare în special la persoanele mai tinere de 30 de ani. În acest caz, petele nu sunt de dimensiuni atât de mari că în cazul psoriazisului clasic.
4. Psoriazisul invers apare de obicei în zonă axilei, cea din jurul organelor genitale şi sub sân. Este caracterizat de apariţia unor pete roşiatice şi netede şi este des întâlnit la persoanele supraponderale.
Cele mai afectate regiuni ale corpului sunt coatele şi genunchii, palma şi talpa, zona lombară, scalpul (la liziera liniei de păr), ombilicul, mucoasele, axilele, organele genitale şi unghiile. Prezenţa puseurilor pe faţă se întâlneşte destul de rar.
Factori care pot declanşa psoriazisul
Există o serie de factori care pot provoca apariţia bolii sau agravarea acesteia, precum: stresul psihic puternic, traumatismele fizice (arsuri, intervenţii chirurgicale), fumatul, alcoolul, anumite medicamente, infecţiile cu streptococ beta-hemolitic (amigdalite), dezechilibrele hormonale. Dacă ai această afecţiune este recomandat să eviţi aceşti factori declanşatori pe cât posibil, să nu scarpini leziunile, să nu te tratezi singur cu remedii din auzite şi să alegi hainele din bumbac.
Vezi cum arată psoriazisul pe piele!
Credit foto: emedicine.medscape.com/healthy-skin-guide.com/dermatology.about.com
Comentariile 151-154 din 154
Poza cu nr 14 este o complicatie a psoriazisului numita artrita psoriazica.....din pacate cu toate ca exista tratament aceasta boala este cronica...
nu prea exista multe solutii la psoriazis,in schimb exista diete speciale si foarte stricte pe net si e nevoie de multa rabdare foarte multa.in general tratamentele cu plante sant cele mai eficiente.in rest numai de bine si sanatate la toti
interesant articolul
Ar fi interesant sa dati si solutii pentru psoriazis.
Posteaza comentariu