Aceste excrescente sunt de obicei inofensive si deseori dispar de la sine. Insa in cele mai multe cazuri, verucile reprezinta o problema estetica, iar indepartarea lor reprezinta solutia.
Locurile cele mai afectate de negi sunt mainile, degetele in special. Tratamentul ajuta la prevenirea raspandirii acestora in alte parti ale corpului sau la infectarea altor persoane. Exista insa si posibilitatea ca negii sa reapara dupa tratament si sa devina o problema persistenta.
Tipuri de veruci
Infectia cu PVU poate produce diferite tipuri de veruci, dintre care specialistul enumera:
1. Veruci vulgare. Acest tip de veruci este provocat de PVU2. Sunt leziuni bine delimitate, cu suprafata keratozica, avand culoarea pielii. Pot fi izolate sau grupate, iar numarul de veruci aparute variaza. Verucile pot aparea in orice zona a corpului, insa sunt mai frecvente la nivelul mainilor si al degetelor. Localizarile periunghiale si subunghiale sunt dureroase si pot determina modificari la nivelul unghiilor. 65% dintre cazurile de veruci vulgare regreseaza spontan.
2. Veruci plantare, care pot fi:
- Veruci plantare superficiale. Acestea sunt provocate de PVU2 si au aspect similar verucilor vulgare. Nu sunt dureroase;
- Veruci plantare profunde. Aparitia lor este determinata de PVU1. De obicei sunt leziuni unice dar pot fi si multiple. Sunt localizate pe zonele de presiune ale plantei (talpii). Sunt foarte dureroase, pentru ca se dezvolta in profunzime si pot provoca impotenta functionala.
3. Veruci plane (juvenile). Sunt leziuni ferme la palpare, cu dimensiuni mici (1 - 4 mm diametru) si au o culoare galbui – cenusie. Aparitia unei coloratii rosiatice indica o imunitate a pacientului buna, care va duce la disparitia leziunii. Apare in special la nivelul fetei (frunte , obraji, tample, barbie), dosul mainilor, degete si sunt frecvente la copii si adulti tineri.
4. Papiloame. Aceste veruci sunt filiforme sau digitate si au culoarea pielii. Apar in special la nivelul fetei (in zona gurii si a ochilor).
5. Condiloame ano–genitale:
- Condiloame acuminate. Acestea afecteaza mucoasa genitala si tegumentele perigenitale. Se caracterizeaza prin aparitia unor mici excrescente rosietice;
- Condiloame plane ale colului uterin. Acestea reprezinta o forma particulara de condiloame genitale, care afecteaza colul uterin. Au potential oncogen (30-50% dintre displaziile cervicalese se asociaza cu prezenta antigenelor HPV).
Cauze
Negii pot aparea in urma contactului direct cu PVU. Exista mai mult de 100 de tipuri de PVU, dintre care mai multe variante ale virusului sunt responsabile de aparitia cancerului cervical. Exista insa si un numar de tipuri de HPV care provoaca aparitia verucilor.
Cum se transmit?
Negii se pot raspandi foarte usor, ca orice boala infectioasa, prin contact direct cu persoana infectata sau prin folosirea unui prosop sau al unui obiect utilizat de purtatorul virusului. Insa fiecare are un sistem imunitar diferit si asta inseamna ca nu toti cei care intra in contact direct cu virusul dezvolta negi. "Transmiterea verucilor cutanate este favorizata de traumatisme minore (astfel se explica localizarea la nivelul mainilor si genunchilor) si de frecventarea bazinelor de inot sau a piscinelor. De asemenea exista si profesii cu risc crescut de a dezvolta veruci (macelari, medici veterinari). Leziunile tip veruci anogenitale se transmit prin contact sexual," explica dr. Clatici.
Metode de tratament
Majoritatea verucilor nu necesita tratament, acestea disparand de la sine. "60% se pot vindeca spontan, fara tratament, in primii 2 ani de la aparitie," completeaza specialistul. Din motive estetice sau care tin de disconfort, multe persoane aleg indepartarea acestora.
Dintre tratamentele aplicate in cazul verucilor, dr. Clatici aminteste:
- Preparate keratolitice. Acest tratamente constau in aplicatii locale, zilnice, cu acid salicilic sau acid lactic. Nu sunt recomandate in cazul in care verucile se afla la nivelul fetei sau sunt anogenitale;
- Podofilina 10 – 25 % si podofilotoxina 0,5%. Este recomandat pentru verucile anogenitale (sunt contraindicate in timpul sarcinii);
- Crioterapia sau "inghetarea" leziunilor cu azot lichid (la -196 grade C) sau cu zapada carbonica (se formeaza o bula subepidermica, iar veruca se indeparteaza odata cu acoperisul bulei);
- Electrocauterizare;
- Laser CO2;
- Tratament chirurgical;
- Terapie fotodinamica;
- Homeopatie.
"Niciun tratament nu poate evita o eventuala recidiva, in conditiile in care niciun tratament nu elimina prezenta virusului din organism. Doar mecanismul natural de aparare al pielii este capabil sa elimine virusul," completeaza dr. Clatici.
Ce poti face pentru a reduce riscul raspandirii?
- Nu peria, taia, rani sau folosi lama de ras in zona in care este localizat negul, pentru e evita raspandirea virusului. Negii se pot raspandii si in alte zone ale corpului;
- Renunta la obiceiul de a-ti roade unghiile, daca in zona acestora se afla un neg;
- Nu rani zona afectata, pentru ca astfel virusul se poate raspandi;
- Pastreaza-ti mainile cat mai uscate, pentru ca negii sunt mai greu de controlat intr-un mediu umed;
- Spala-ti bine mainile dupa ce ai atins negul.
Comentariile 51-76 din 76
simplu ca nici doctorii nu au stiut in doar 2 zile dispar atentie doar negi genitali.la ceilalti nu am incercat pt ca nu am avut.id mess pittt2011
am incercat tot ce scrie pe internet si la medici dermatologi dar nu am reusit sa scap de ele poate stie cineva ceva nou(un produs ceva
am uitat sa precizez ca aceste veruci plane sunt pe obraji. As vrea sa stiu cum am contactat asa ceva...nu am relatii si nici nu folosesc prosopul altei persoane!!!!!!!!
acum 3 ani mi a aparut o veruca, nu am stiut ce este am rupt-o si foarte repede s-a inmultit. as vrea sa stiu ce sa fac, am dat cu rostopasca si nu s-a intamplat nimik 3 luni de zile acum doctorul mi a dat isoprinosine..sunt disperata!va multumesc
pt cine sete interesat este un doctor foarte bun in cluj napoca, dermatolog dr. Orasan Remus, eu sunt foarte multumita de el.M-a scapat de o problema a pielii in doar 10 zile si m-am chinuit 3 ani.
va rog ajutati-ma!!!!!!! Am un baietel de 7 ani, acum 2 ani iau aparut pe fata in zona nasucului niste negi...dupa ce am fost cu el la un medic dermatolog am primit ca si tratament retin-a...nici un rezultat...am gasit un alt medic ce mia recomandat arderea cu azot lichid ,insa mia zis ca nu o sai treaca din prima,inca nu am incercat....acum sau inmultit extrem de tare deasupra buzei de sus sun o gramada, la coltul gurii, p nas si chiar obraji.Au disparut cam o luna fara sai mai fi facut vreun tratament insa acum sau inmultit,iar el si-i tot zgaraie....
Eu am scapat de negii plani de pe fata cu un unguent pe baza de rostopasca de la farm veterinara:Osteocicatrat.In cam 3 saptamani mi-au disparut, asta dupa ce am umblat 2 ani pe la medici prin mai multe orase. Dupa folosire e posibil sa apara cosuri pt ca e foarte gras unguentul insa asta e problema prea mica pe langa negi. Va recomand sa incercati si in alte zone.
Eu am scapat de negii plani de pe fata cu un unguent pe baza de rostopasca de la farm veterinara:Osteocicatrat.In cam 3 saptamani mi-au disparut, asta dupa ce am umblat 2 ani pe la medici prin mai multe orase. Dupa folosire e posibil sa apara cosuri pt ca e foarte gras unguentul insa asta e problema prea mica pe langa negi. Va recomand sa incercati si in alte zone.
Eu am scapat de negii plani de pe fata cu un unguent pe baza de rostopasca de la farm veterinara:Osteocicatrat.In cam 3 saptamani mi-au disparut, asta dupa ce am umblat 2 ani pe la medici prin mai multe orase. Dupa folosire e posibil sa apara cosuri pt ca e foarte gras unguentul insa asta e problema prea mica pe langa negi. Va recomand sa incercati si in alte zone.
Am o veruca plantara, sau cel putin asta cred ca este, de 2 ani. Nu m-am dus sa o cauterizez pentru ca la 80% dintre persoanele cu care am discutat, operatia a esuat. In schimb am inceput sa o tratez cu zeama de lamaie si in 7 zile si-a redus dimensiunile considerabil. O sa incerc si cu rostopasca. Va recomand zeama de lamaie pentru tratarea verucilor. La mine a functionat.
am avut in talpa asa ceva,devenise foarte dureroasa asa ca am mers la dermatolog care mi-a recomandat cauterizarea,care nu mi-a facut-o pe loc deoarece mai aveam o saptamana pana la nunta mea si mi-a spus ca ni garanteaza ca se vindeca intr-o saptamana.In fine,nunta a trecut si m-am prezent la cabinet pentru operatie(era deja un chin prea mare cand mergeam)..problema e ca a trecut mai mult de o luna de atunci si rana mea inca nu s-a inchis..e normal asa ceva?mentionez ca medicul mi-a spus ca nu mai este nevoie sa vin la control dupa interventie pentru ca o sa se vindece repedesi fara probleme...
am niste negi la nivelul organelor genitale ( mai sigur pe penis) iam ars de doua ori , bineinteles cu interventia medicului dermatolog ,dar din pacate au reaparut. Nu ma deranjeaza, dar am o oarecare preocupare stiind ca ii am acolo.Va rog daca puteti sa ma ajutati sa scap de ei .Va multumesc anticipat.
Miau aparut si mie niste nigei si tot iam deranjat si sau inmultit mam hotarat sa merg la doctor dar am vazut comentarile dumneavoastra si am sa incerc remedile sa vad daka au efect multumesc ;)
M-am confruntat si eu cu aceasta problema. Chiar azi mi-am mai pus un plasture la unul din negii care au recidivat. Iei coaja de la o lamaie o tai fasii si o pui intr-un borcanel mic (de la ness am pus eu) si umpli apoi cu otet. Lasi la macerat vreo 3 zile si apoi tai dintr-o fasie d elamaie o bucatica cat sa acopere negul, un patratel asa, peste care pui un pansament si acoperi cu leucoplast bine, astfel incat sa fie protejat de apa, pentru ca il vei tine 3 zile. Dua aceea desprinzi si vei vedea ca negul este aproape ars, se modifica un pic si pielea din jur dar isis revine repede, nu-ti fa griji. E drept ca depinde de marimea si maturitatea negului. este posibil ca s anu dispara din prima, poti repeta tratamentul dupa ce s-a refacut pielea din jur. Insa, eu am avut si rezultate d ela prima aplicare, adica a disparut de tot si nu a mai revenit. Va urez sanatate multa!
le gasiti la plafar,farmacii.puteti lua si produse pt intarirea sistemului imunitar.ex polen,miere,ceai verde,negru,ceai de salvie,catina etc.alimentatie cat mai naturala,ecologica-fructe,legume,verdeturi,fibre,seminte,iaurt,branza de vaci,peste si 2 l de apa zilnic...si odihniti va suficient.6-8 ore de somn..dar faceti va si un program frumos recreativ..luati lucrurile cu calm.
se poate scapa usor de ei folosind un remediu naturist-coaja de la o banana bine coapta, nu verde.taiati patratele ca un plasture si l aplicati pe zona cu negii.acoperiti bine.ca sa stea, fixati cu un plasture.tineti- i tot timpul acoperiti pana dispar(2-3 saptamani in functie de marime)cand va spalati folositi sapunul protex.uscatii prin tamponare.tamponatii de cateva ori pe zi si cu tinctura de rostopasca.asa am scapat de 2 negi(la deget si pe mana) schimbati coaja de banana de mai multe ori.succes.
e adevarat daca nu are cine sa te indrume cum trebuie,si vrea doar sa ti ia bani .patesti ca mine ;am fost la ginecolog ma vazut si mi zice ca singurul mod de a scapa de ei este cauterizarea zis si facut dupa 4 zile la control si zise ca a mai ramas 2 si iar la cauterizat dupa 3 saptamani erau ca si prima data de multe mi a zis ca o sa ma cauterizeze din nou si ca o sa fie in regula dar nu a fost asa ,acum au trecut 2 luni si sunt tot asa de multi ca prima data maine o sa merg la dermatolog si voi vedea ce se va intampla .
sunt f interesante aceste articole ,eu doresc sa ma pot informa despre un anume tip de neg ,,negul tubelos,,fiul meu de 12 ani are acest tip de neg dar este din nastere, ce trebuie sa fac?este bine sa l operez sau nu? va multumesc
acest articol dupa parerea mea este extraordinar... foarte adevarat....foarte bun !
Sunt de acord cu mesajul anterior, de la un neg pe degetul aratator am ajuns la 6 in podul palmei.Dupa doi ani ma hotarasem sa ma duc la doctor, dar mergand la tara primavara fiind am incercat tratamentul de mai jos si dupa doua trei tamponari mi-au disparut. Nu mi-a venit sa cred ca a fost asa de usor sa scap de ei.
Negii dispar foarte repede dupa cca. 3-5 tamponari cu solutia eliminata de o planta numita ROSTOPASCA. Se gaseste in orice parc sau gradina, are o loricica galbena, de mici dimensiuni si o frunza asemanatoare cu cea a trifoiului. Seva plantei este galbena si se aplica pe neg.
Cand am fost gravida mi au aparut pe fata niste veruci gen alunite de culoare pielii. Doctoru mi a spus ca o sa mi dispara cu timpu dar au trecut deja 2 ani jumate decand am nascut si nu au disparut. Apoi pe corp mi au aparut niste veruci de culoare rosii care sunt f mici si dese dar in timp cresc. Iar pe picioare mi au aprut negi agatatori de culoarea pileii. Tin sa precizez ca mi am facut testul PVU de 2 ori in 2 orase diferite si mi a iesit negativ. Atunci care ar fi problema?
buna, imi poti lasa o adresa de mail pt a te contacta pt a procura acea tinctura de propolis? am aceiasi problema de 2 ani, am incercat freezing dar fara rezultat.multumesc anticipat
De curand am avut 3 negi la o mana care ma deranjau de vreo 3 ani,aveau si radacini pe care le simteam dureroase si credeam ca nu ma voi mai vinedeca. Unul dintre ei l-am tratat cu suc de rostopasca si a disparut cam in 3 saptamani,iar ceilalti doi cu tinctura de propolis si intr-o saptamana au disparut ca prin minune ramanad locul foarte curat ca si cand acolo nu au existat vrodata negi. Incercati cu incredere.Rostopasca nu o gasiti in tot timpul anulul dar tinctura de propolis il gasiti peste tot.Eu l-am cumparat de la cineva care are albine acasa.E 5 lei sticluta.
Am avut condiloame genitale.Am facut tratament timp de vreo 3 ani cu podofilina, condylin, cauterizare, etc si degeaba, imi reapareau de fiecare data. Asta pana cand un medic mi-a spus ca trebuie sa-mi imbunatatesc sitemul imunitar. Asa am reusit sa scap de ele. Concluzia, nu va bazati doar pe tratamentul local ci imbunatatiti-va si sistemul imunitar , e foarte important.
multumesc pentru ca ati abordat acest subiect...eu chiar ma confrunt cu mici negi la nivelul mainilor...dar numai primavara si toamna...si chiar nu stiu de unde as fi putut lua acest virus. oricum cat mai curand o sa cer sfatul unui specialist..
Posteaza comentariu