© Copyright:
Cum sa alegem metoda de contraceptie potrivita?
Deoarece nu exista o metoda perfecta, alegerea noastra va fi, intr-un fel, un compromis. Securitatea si eficienta este, probabil, unul dintre cei mai importanti factori. Confortul este nu mai putin impotant pentru unele persoane. Trebuie sa tineti minte ca folosirea incorecta sau inconsistenta reduce gradul de protectie oferita de metodele-bariera.
Persoanele cu probleme de sanatate, cele care sufera de boli cronice sau handicapuri, vor tine cont de unele necesitati suplimentare cand isi aleg contraceptivele eficiente si practice. Iar persoanele sanatoase si apte de concepere doresc sa isi patreze aceste calitati dupa practicarea contraceptiei.
Metodele anticonceptionale difera prin gradul de protectie contra BTS (boli cu transmitere sexuala cum ar fi gonoreea, herpesul, chlamidia, HIV) si a bolilor infectioase. In general, metodele de blocare (bariera), in special prezervativele, asigura o buna protectie impotriva majoritatii infectiilor tractului reproductiv.
Pastilele ofera o doza de protectie impotriva bolilor inflamatorii, dar pot creste riscul chlamidiei. Efectele lor asupra BTS raman nestudiate inca. Diafragmele nu protejeaza impotriva bolilor transmisibile sexual; ele fac destul de mare si riscul bolilor infectioase si inflamatorii.
Daca apelati la statisticile care reflecta eficienta contraceptivelor, tineti cont de faptul ca exista deosebire intre marja minima de eroare, care are la baza utilizarea corecta si constienta a metodei, si marja tipica de eroare, dedusa din folosirea efectiva in timp a preparatului. Marja de eroare tipica include situatii, cand din neatentie, nu este luata la timp pastila, nu este pus prezervativul la timpul potrivit, este inlaturata diafragma pana la expirarea a sase ore dupa actul sexual.
Recent cercetatorii au revizuit cu atentie studiile aupra eficacitatii contraceptivelor si, in consecinta, au fost reconsiderate atat marja inferioara (preconizata) de eroare, cat si cea superioara (tipica). Studii mai vechi admiteau ca 5 femei din 100 care practicau aceasta metoda au avut sarcina in primul an de practicare. pe cand femeile care heterosexuale, cu viata sexuala activa si care nu foloseau nici o metoda anticonceptionala demonstrau o rata a sarcinii de 85%.
Cea mai sigura cale de a ne proteja de sarcina este folosirea metodelor-bariera de contraceptie, cu aplicarea avortului in caz de esec. Daca din motive religioase sau etice, avortul este o metoda inacceptabila, atunci gradul de eficienta al acestor metode - in general scazut in comparatie cu cel al metodelor hormonale - este redus si mai mult. Utilizarea metodelor-bariera trebuie incurajata, deoarece acestea ofera protectie impotriva BTS, iar in cdazul prezervativelor, si impotriva HIV. Chiar si atunci cand se folosesc metode hormonale, metodele-bariera sunt un "insotitor" important care serveste ca protectie contra BTS.
Fiecare isi formeaza propria opinie si face propria sa alegere. Dca ati incetat sa folositi o metoda si nu doriti o sarcina, recurgeti la alta metoda de contraceptie.
Informatiile au fost preluate din cartea "Tu si corpul tau pentru un nou secol", tradusa de Irina Digodi, Grupul Editorial Litera, Chisinau, 2001.
Comentariile 101-120 din 120
as dori, in cazul in care colaborati cu medici autorizati, sa-mi dati mai multe sfaturi privind alegerea unei metode de contraceptie,in contextul in care sufar de boala de mai sus; email:lulicel12@yahoo.com
prezervativul te scoate din incurcatura.. ramane no.1 in topul metodelor de contraceptie!!!
Am luat timp de 3 luni Microginon si desi aveam deja destule kg. in plus am mai luat cateva, e greu acum sa scap de ele!Partenerul meu vrea sa folosim acum o metoda riscanta ,,coit intrerupt'' ,imi e frica de o eventuala sarcina!!
[QUOTE=anonim]este adevarat ca amestecul de iod si cafea baut dupa actul sexual, reduce riscul unei sarcini?[/QUOTE] Te rog nu crede in astfel de tampenii! Fiti cuminti si folositi doar metodele cunoscute,sa nu indrazniti sa credeti asa ceva,darmite sa faceti!
Oare toate anticonceptionalelle ingrasa?Eu am folosit 2ani si m-am ingrasat dar am colege care au folosit si nu s-au ingrasat ,ba kiar unele au si slabit!
dragele mele, anticonceptionalele nu ingrasa! creste uneori doar pofta de mancare datorita hormonilor din pilule...daca aveti grija sa nu mancati mai mult decat de obicei, nu veti avea probleme
daca ai un partener stabil pastilele sunt cele mai bune dar luate dupa sfatul medicului.decat un avort care sa te marcheze pe viata ,e alegerea fiecaruia dintre noi
corect! atunci cand ai un partener stabil, anticonceptionalele chiar sunt indicate! totusi nu le luati "dupa ureche". consultati un medic ginecolog, faceti o echografie, aceasta recomandandu-va ce este potrivit pt organismul fiecaruia. luate la intamplare, intreband farmacistul sau in cele mai multe cazuri prietenele pastilele pot face mai mult rau decat bine. aveti grija de voi!
cred ca folosirea prezervativului e cea mai buna si mai sigura metoda , chiar daca ai un partener stabil.
Eu cred ca fiecare metoda de contraceptie are si dezavantaje.
daca ai o menstruatie regulata cred(eu cel putin asa procedez)ca este buna metoda calendarului.Asta daca partenerul este stabil si binenteles este dispus sa te fereasca de pericolul de aramane insarcinata atunci cand este cazul.
Parerea mea este ca metoda cea mai sigura este prezervativul deoarece este mai economic decat pastilele si cel mai important lucu este ca ne protejeaza corpul de boli cum ar fi SIDA
Servus! O mica observatie la mesajul lui Andy: n-as spune nicicum ca prezervativul e mai economic decat pilula anticonceptionala; poate n cazul in care faci sex odata pe saptamana!
Si eu sunt de acord cu Dana.Daca ai un partener stabil/sot dece sa folosesti prezervativul?
si daca iubitul tau sot a fost la alta apoi... de unde tu sa stii daca nu are nimic????????????
Desi nu este cel mai placut sa faci sex cu prezervativul gandestete ca atunci cand esti in pat cu noul tau partener esti in pat cu fostele lui partenere si cu toti fostii parteneri ai acestora...si povestea continua spre o crestere exponentiala a riscului de a te imbolnavi.
Asa este!Trebuie sa avem grija in primul rand de sanatatea noastra...pentru ca nu se stie niciodata ce ne asteapta dupa...
Am aceeasi parere ca prezervativul este mai sigur in prevenirea unor boli,dar nu toate sunt sigure si nu toti vor sa le poarte.Eu cunosc prietene care au soti de felul asta si prefera sa ajunga ele la un chiuretaj,decat sa nu se simta ei bine.
Te protejeaza impotriva BTS si impotriva unei sarcini nedorite....si in legatura cu pritenele tale mai invatale mihaela
barbatii astia sunt niste fraieri vor sa se simta bine dar nu se gandesc la urmari si la urma tot noi suferim ar trebui sa avem mai multa grija de corpul nostru
Posteaza comentariu