Prevenirea cancerului prin educatie

Cand vine vorba de sanatate, te gandesti ca tie nu ti se poate intamplanimic rau. Este adevarat, atata vreme cat te preocupa prevenireadiverselor afectiuni si mai ales a cancerului, cel fara de leac. Iarcel mai important lucru in preventie este, dupa recomadarile mediculuispecialist Bogdan Catrangiu, doctor in cadrul Institutului Oncologic"Alexandru Trestioreanu" din Fundeni, partea educativa.

Am ales sa discutam cu medicul Bogdan Catrangiu deoarece metoda sade preventie a cancerului este unica. La cabinetul 12-13 din cadrulInstitutului Oncologic, fiecare consultatie se compune din doua parti: inprima parte se face examinarea motivului principal care a determinat-ope pacienta sa se prezinte la cabinet, ramanand ca cea de a douaetapa sa aiba loc cat mai curand, de obicei intr-o zi de marti.
Inaceasta zi, incepand cu ora 12.00, timp de 2 ore si jumatate, femeisanatoase, impreuna cu persoane cu probleme oncologice si cu Dr.BogdanCatrangiu, se straduiesc sa dezbata cauzele care au dus sau care potduce la aparitia cancerului genito-mamar. La aceste intalniri se discutadiverse teme, cum ar fi tulburarile hormonale din premenopauza-menopauza,anticonceptionalele-factor de risc, profesionalism si neprofesionalismin relatia medic-pacient, stress-ul ca factor complementar in declansareaunor forme de cancer, despre rolul ecografiei etc.

Principala localizare a cancerului la femei este sanul, iar grupa devarsta cea mai expusa acestuia este cea de 45 - 54 de ani.In Romania circa 4.900 de femei/an sunt depistate ca avand cancer la san, iar din totalulfemeilor cu cancer circa 2.800 decedeaza anual.Am aratat aceasta statistica sumbra pentru aintelege cat de utila este educatia facuta in preventia acestei boli.

De stiut:
Examenul sanilor: Fiecare femeie trebuie sa-si faca un astfel de examensingura, in fiecare luna (in articole viitoare vom arata si cum se facecorect un astfel de test).
Pentru femeile cu ciclu menstrual acest"examen" trebuie facut la 5-6 zile dupa terminarea menstrei. Pentrufemeile fara ciclu menstrual indicatia este de a-si palpa lunar sanii,dar intr-o zi fixa a lunii (de exemplu in fiecare data de 5 a lunii).
Mamografiile: se fac intre 40 - 50 de ani, odata la doi ani, iar pestevarsta de 50 de ani examinarea trebuie facuta anual. Sub varsta de 40de ani, mamografiile se fac doar daca consultatia indica acest lucru.
Consultatiile: trebuie facute cam o data pe an intr-un cabinet depreventie.
Examenul ginecologic: trebuie facut o data pe an, la toate varstele(intre 12- 80 de ani).
Chiar daca nu este vorba de un examen ginecologicpropriu-zis, pot fi lamurite, in cadrul vizitei la medic, toate problemelecare pot aparea la fiecare varsta si care o pot pune in dificultate pepacienta prin necunoasterea lor.

Pentru intrebari sau consultatii adresati-va la cabinetul 12-13 dincadrul Institutului Oncologic Bucuresti, la telefon: 240.30.40 int.1224,intre orele 9 - 12,00.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod