1. Pune-ti la treaba subconstientul!
Dupa o zi intreaga de invatat si luat notite, este preferabil sa te intorci acasa si sa te relaxezi. O pauza de o ora, pe care o acorzi propriei persoane, nu poate sa iti faca decat bine. Dupa aceasta perioada de deconectare, vei reusi sa "absorbi" mai multe informatii si vei da un randament mai mare.
Organizarea si revizuirea notitelor este importanta inainte de a merge la culcare. In acest fel, subconstientul tau va "acumula" mai multe idei, pe care le va "depozita" proaspete in memorie, pentru a doua zi.
2. Invatarea prin "colaborare" sau grupurile de studiu
Invatarea prin "colaborare" sau grupurile de studiu reprezinta un procedeu de echipa cu ajutorul caruia elevii care studiaza acelasi domeniu, tema sau subiect se sprijina, se sustin si se ajuta unul pe celalalt in eforturile lor de invatare. Este bine ca echipele sa fie alcatuite din trei pana la maximum cinci persoane - cu cat grupul este mai mare, cu atat va fi mai dificil sa ii implici in aceasta activitate pe fiecare in parte.
Fiecare membru al grupului il "imputerniceste" pe celalalt sa vorbeasca si sa contribuie la efortul comun si, de asemenea, cauta solutii pentru rezolvarea problemelor si pentru extinderea cunostintelor legate de subiectul studiat.
3. "Ustensile" de recapitulare foarte practice
Cardurile, notitele sau post-it-urile iti testeaza atat abilitatea de a recunoaste informatiile importante, cat si abilitatea de a le retine. Aceasta metoda este ideala in cazul definitiilor, a formulelor sau a listelor. Scrie subiectul sau intrebarea respectiva pe una dintre fetele foii de hartie (sau bucatii de carton) si raspunsul pe cealalta parte.
Este o metoda perfecta pentru studentii care invata pe fuga sau care au de invatat un volum urias de materie, care necesita recapitulare. De ce nu, o alta solutie este sa creezi o inregistrare audio a celor mai importante sau spinoase probleme ale materiei, pentru o scurta trecere in revista a acestora, pe drumul spre scoala sau facultate.
4. Atitudinea pozitiva
Adesea, se spune despre oameni fie ca vad jumatatea plina a paharului, fie pe cea goala. Atunci cand inveti, pastreaza-ti mintea deschisa si renunta la atitudinea pesimista si depresiva impusa de... jumatatea goala a paharului. Studentii au obiceiul de a percepe temele pentru acasa, testele si studiul cu o atitudine negativa. Totusi rezultatele satisfacatoare in acest domeniu te vor ajuta sa ajungi cu un pas mai aproape de cariera mult visata si dorita.
5. Invata pe branci si alimenteaza-te inteligent!
Afirmatia "Esti ceea ce mananci" contine foarte mult adevar. Ca atare, cu o noapte inainte de un examen, nu incepe sa te indopi cu mancare nesanatoasa, de la fast-food sau cu snack-uri. De asemenea, prea mult zahar iti poate "incetosa" creierul si te va face sa te simti lenta si obosita in ziua examenului.
Pestele nu face parte din meniul preferat al adolescentilor, insa nutritionistii iti recomanda sa mananci din plin peste. Carnea de peste este plina de vitamine care sunt benefice activitatii cerebrale si reprezinta o mancare ideala pentru seara dinaintea examenului.
Foloseste-te in mod eficient de capacitatile tale de memorare - doar in acest fel vei crea o baza perfecta pentru cunostintele pe care le acumulezi. Prostul obicei al amanarii momentului somnului, in noaptea dinaintea examenului, este aspru criticat de catre psihologi. Orele de odihna te ajuta sa te relaxezi si sa iti "fixezi" mai bine cunostintele.
La fel de criticat este si prostul obicei al "ingrasarii porcului in ajun", practicat frecvent de catre studenti. Psihologii ii incurajeaza pe studenti sa se foloseasca de resursele educationale pe tot parcursul anului scolar si nu doar in perioada imediat premergatoare examenelor. Doar in acest fel iti poti asigura note maxime in sesiunile de examene!
Comentariile 201-216 din 216
sunt in cls a 12 a si vreau sa invat,dar nu pot.ce sa fac??sunt foarte stresata pentru ca nu pot retine nimik oricat as citii o lectie...nu ma pot concentra deloc,oare ceva tratament cu lecitina ar da roade??astept raspuns,sfaturi,orice.multumesc
La biologie primim des referate si trebuie sa le prezentam dar sa-l stim din minte adica pe de rost.Invat stiu iar cand fac ultima repetitie nu mai stiu nimic !NU POT MEMORA...Ce pot face in situatia asta???:-
daca iau note mai mici de 9 tata ma pedepseste.Inteleg ca trebuie sa invat pentru a da la un liceu bun si pentru a avea un serviciu bun!!Sunt in clasa a7a.cum ar trebiu sa i-mi impart timpul si cum sa invat pentru a avea succes?pentru a lua numai note bune??????
pozitia de culcat pe spate in pat e o pozitie buna pt a invata?
Deci sunt in Cls.8 si sincer sa fiu am un dar de a invata orice limba straina.Pentru cei care nu pot memora nimic ii sfatuiesc sa faca in urmatorulfel : mai intai trebuie sa invete numerele, alfabetul si propozitiile de baza gata facute de cineva anume.Apoi sa isi faca o lista de vreo 100 de cuvinte importante care se folosesc de zi cu zi si sa le invete nu neaaparat intr-o zi poate si intr-o luna .Cel mai inportant lucru e sa citesti carti in limba care doresti s-o inveti si sa citesti cum ti se pare tie ca trebuie sau cum se scrie apoi te duci la cineva care stie acea limba si iti spune daca ai citit cum trebuie sau sa iti spuna cum sa citesti si in final citesti multe carti si gramatica se invata ultimaaaa nimic dupa ea. Deoarece intr-o limba straina nu ai nevoie de gramatica full, doar sa sti sa pui timpurile la modul potrivit.Si cam atat..SUCCES!!!
ce sa facf?sdunt in clasa a 7?mie frica de anatomie si chimie..cum sa invat mai repede?
cum sa le fac mai repede?
As dori sa va intreb cum pot sa invat o limba straina mai usor.Chiar daca invat mult de tot mi se pare ca nu stiu mai nimic.De ce oare??????????
psihic* scz din prea multa graba dar totusi concluzia ii ca noi ajungem acasa de la scoala mai zapaciti decat plecam nu pot sa zic ca noi elevi msuntemi buni,cuminti dar niki profii nu`s mai buni
deci....nu inteleg o chestie dece profii se bucura cand dau note mici si l place sa lase corigenti de ex... o colega de-a mea era amenintata la mate...ii trebuia un 7,a dat 3 lucrari,iar profa i-a dat la toate 6 desii cred ca ii putea da si 7 normal noi mergem la scoala sa invatam ceva, sa fain mai ''buni'',exemplele noaste sunt profii cara saracii daca au pobleme acasa se descarca pe noi pt mine soala este un stres,cu toate ca stiu k in viata am nevoie de ea dar o urasc,din cauza profilor materii prea multe,pauze ff mici,tot timpu agitatie,stes,galagie,batai ce scoala ii asta? pur si simplu ne termina pshichic
mai este 1 luna de zile pana la bac si m-am apukat sa invat pentru bac ca nebuna,dar retin foarte greu definitile dar continutul operelor stiu....imi ia foarte mult timp pentru a invata niste definitii.ce sa fac sunt foarte panicata si imi este foarte frica....astept un sfat?ce pot face pentru a retine mai bine?
in primul rand as vrea sa va multumesc pentru sfaturile pe care le dati pe acest site;sunt de mare ajtor multor elevi....in al 2-lea rand as vrea sa va anunt k sunt o prostie pentru k fiecare elev are stilul lui de a invata si nu trebuie sa ii fie impus un anumit stil..asta este parerea mea..;)
dasi sunt o persoana care ma chinuiesc foarte mult sa memorez tot nu reusesc!da ti un sfat CUM SA INVAT LOGIC FARA A-MI LUA PREA MULT TIMP?
bine dar pe mine nu asta ma intereseaza...eu nu sunt studenta... sunt in cls a 6-a si, cu toate ca sunt destul de ambitioasa, ma mai ia cateodata o maaare lene sa invat si sa scriu... vreau sa stiu ce pot sa fac sa termin repede temele si fara prea mult "efort"... daca puteti sa imi spuneti acest lucru as fi tare recunoscatoare... P.S. pentru stundenti acesti pasi sunt foarte buni (din pacate nu si pentru mine)...
buna ziua va scriu din germania am 35 ani cum sa anvat limba germana ,uit repede , da sant si stresata etc . da ceia ce ziceti se refera la adolescenti , si ar fi bine daca examenele pt studenti sa-r da cu pauze , ca si studenti inteligenti o iau rasna dupa conceptia anvatamantului , va multumesc cu respect astept raspuns
ei bine sunt eleva in clasa a 7 a si situatia nu este tocmai roz dar ,intr-o zi miam propus sami fac o agenda cu un program strict dar si cu pauze pentru relaxare ,a mers perfect imi incadrez timpul asa cum am nevoie fara batai de cap,si sfatuies si pe alt cineva sa faca la fel .Deasemenea e bine sa faceti o scurta pauza intre lucrul pe care il desfasurati pentru a lua aer proaspat si pentru a asimila niste glucoza din fructe sau miere .SUCCES LA INVATAT!
Posteaza comentariu