Intuitia, cel de-al saselea simt?

As pleca in discutia noastra de la o scurta definitie gasita intr-un dictionar de psihologie. Astfel, intuitia este definita de catre specialisti, intr-o prima ipostaza, ca fiind...
As pleca in discutia noastra de la o scurta definitie gasita intr-un dictionar de psihologie. Astfel, intuitia este definita de catre specialisti, intr-o prima ipostaza, ca fiind acea intelegere imediata si irationala a realului. "Este un fel de iluminare instantanee si imprevizibila care ne permite sa accedem direct la esenta unei fiinte sau a unei probleme, luand forma unui continut ce ne este prezentat sub o forma definita, fara ca noi sa stim cum s-a ajuns aici."

"Intuitia este, probabil, cel mai inalt nivel de inteligenta si cea mai valoroasa forma de gandire creativa. Intuitia este abilitatea de a recepta sau percepe acea informatie care nu este la indemana celor cinci simturi. Aceasta abilitate este deosebit de acuta la copiii intre patru si sapte ani. De cele mai multe ori, ea este surpresata si zdrobita de autoritatea din mediul lor inconjurator, care o percepe drept comportament irational. Oamenilor le este intrucatva frica de intuitie, pentru ca preclude gandul rational. Adevarul este insa ca intuitia se bazeaza pe gandire rationala si nu ar putea exista fara ea." - Carl Gustav Jung.

Adevarat sau fals?


Sa fie teama de necunoscut care genereaza retineri si scepticism? Parerile sunt impartite, iar liberul arbitru se face simtit din plin, fiecare dintre noi fiind liber sa aiba increderea sau nu in acel "glas", in acel impuls sau acea senzatie sau stare.

Pentru multi, intuitia este acel simt sau "voce soptita" care iti sugereaza sa faci ceva - poate diferit de ceea ce aveai planificat. Este dificil de descris in cuvinte, dar exista acel impuls, acel imbold nedefinit care iti spune ce sa faci.

De unde vine? Ar trebui sa ne bazam pe acest simt?

Oare subconstientul gaseste cumva legaturi intre situatiile noi si diferitele sabloane ale experientelor trecute? Poate aceasta ipostaza a psihicului uman sa proiecteze rapid noile circumstante in acele sabloane si sa trimita mesajul ca o soapta? Pentru unii dintre noi, se pare ca da! Mesajul apare ca o voce interioara, exprimata in limbajul emotional care scapa rationalului din noi.

Care ar fi rolul intuitiei?


Situatiile in care intuitia ar juca un rol important ar fi:

  •  situatiile in care se cer raspunsuri rapide (circumstantele nu iti permit sa stai pe ganduri si nu ai timp sa treci la analize rationale);
  •  schimbari de ultim moment (rasturnari de situatie);
  •  situatii in care factorii si regulile de care este nevoie sa tii cont sunt ambigue sau ai de-a face cu informatii incomplete, contradictorii;
  •  situatii cu care nu te-ai mai confruntat pana atunci.

Intuitia te poate face mai eficient in luarea deciziilor, mai ales cand ai de-a face cu situatii atipice sau urgente. Inainte de a pune pret mai mare pe alegerile bazate pe intuitie, sunt cateva aspecte importante de pastrat in minte, si anume:

  •  te poate ajuta sa "navighezi" mai rapid peste datele nestructurate si sa-ti faci o idee la prima vedere;
  •  te poate face sa eviti pericolele sau diverse capcane;
  •  intuitia si vocea interioara te pot determina sa ai sau nu incredere in cineva.

Aceste mesaje intuitive interioare se pot verifica prin informatii sau reflecta prin experienta acumulata pana in acel moment.
In final, alegi optiunea care intruneste cele mai multe criterii dorite de tine.

Atentie, daca esti stresata sau intr-o dispozitie proasta, si simturile tale pot intra intr-un con de umbra si multe sa ti se creioneze intr-o lumina distorsionata, intr-o atmosfera incarcata, apasatoare. Este valabila si viceversa. Valtoarea emotiilor pozitive si apasarea starilor emotional-afective negative. Toate pot interfera, prin urmare fii atenta la barometrul tau emotional. Asculta cu atentie si cantareste!

Intr-o stare de calm, de echilibru emotional, vocea interioara poate fi una clara, mai apropiata de solicitarile concretului in care te afli, departe de a fi parazitata de ganduri negative sau perspective nerealiste.

Analiza rationala joaca pentru multi dintre noi un rol foarte important in multe situatii, mai ales cand exista criterii clare si ai de-a face cu date concrete, in lumea finantelor, de exemplu. Dar pot exista situatii in viata cand intuitia ia locul analizei rationale in luarea deciziilor.

Este important pentru noi sa stim ca ratiunea si vocea interioara se pot completa sau pot functiona separat. Depinde de tipul de personalitate, de experientele de viata, de inclinatiile unei persoane. Vocea interioara devine puternica pe masura ce o folosesti in avantajul progresului personal! Asadar, ai incredere, ascult-o, dar nu inainte de a o trece prin filtrul personal, pentru a intrezari daca ti se potriveste, daca este ceea ce vrei sau daca ai curaj sa risti pentru a castiga.

Cei care prefera intuitia citesc printre randuri si cauta semnificatii in toate evenimentele.
Intuitivii se concentreaza asupra implicatiilor si deductiilor. Ei apreciaza mai mult imaginatia decat predictibilul. Intuitivii sunt orientati spre viitor, tind sa anticipeze evenimentele si, in general, cauta sa faca lucrurile intr-un alt mod, nu sa le pastreze cum sunt, abordand problemele altfel decat rationalii.

De exemplu, intuitivul prefera sa se bizuie mai degraba pe simtul directiei decat pe o harta sau incearca sa priceapa cum sa faca sa functioneze un aparat video fara sa citeasca prospectul. Rationalul prefera o abordare mai practica, citeste instructiunile, studiaza traseul inainte de a pleca etc.

Uneori vocea interioara te incurajeaza, iti da incredere, speranta, inspiratie, dar la fel de bine poate sa te alimenteze cu sentimente de frica si confuzie. Neincredere, indoiala... Si apar momente de cumpana. Ai sau nu incredere? Dai curs impulsului? Asculti fara sa verifici? Executi fara sa stai pe ganduri?

Cand iti spui lucruri de genul "Nu pot sa fac asta niciodata!", "O sa fie o noua dezamagire", "Lucrurile nu merg niciodata cum trebuie!" sau "Eu oricum nu am noroc", atunci vocea interioara este distructiva. Te cenzureaza, iti rapeste din spontaneitate si esti sovaielnica in luarea deciziilor sau trecerea la actiune. Bati pasul pe loc!

Dar exista uneori si o voce de care ar trebui sa se tina seama, cum ar fi atunci cand iti spune: "Risca!", "O sa o scot eu la capat!", "Poti avea incredere!" sau "Ai grija!" - acestea sunt mesaje care cresc increderea in sine si in relatiile cu cei din jur.
Alimenteaza, dau putere, curaj si incredere. Vocea constructiva din noi, acea voce ce ne duce mai departe!
 

Comentarii (11)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • DANIELA pe 27 Apr 2009, 16:38
    PTR.JENI.

    MULTUMESC MULT PTR,SFATURI DA EU ANTRADEVAR AJUT MULTI OAMENI,DAR DE CELE MAI MULTE ORI OAMENI NU VOR AJUTATI,MADRID DANA.

    2
    0

  • jeni chiriac pe 26 Iul 2008, 00:36
    pt Daniela

    Ce ai tu este un dar de nepretuit, daca ai destula incredere in tine si capacitate de a darui, te poti folosi de acest dar pentru a-i ajuta pe ceilalti. In rest, ar fi util sa contactezi pe cineva cu abilitati ca si tine pentru indrumare, sfaturi etc. tinem legatura

    0
    0

  • calanceadaniela pe 9 Mai 2008, 11:24
    simturidana

    Buna,nustiu cum sa va spun dar,eu simt absolut totul,cand cineva este rau sau bun simt cand omul este bolnav,cand cineva vrea sa-mi faca rau,nustiu ce este nu m-am consultat cu nimeni,dati-mi va rog un sfat,cu respect.Dana.

    0
    0

  • mioc emilia pe 25 Mar 2008, 11:10
    CREDINTA

    nu crezi ca de fapt e ,INGERUL tau Pazitor..?

    0
    0

  • DeLux pe 20 Mar 2008, 15:24
    instinct

    Pot spune k sunt o persoana kare se bazeaza ff mult pe instinct si intr-adevaram o incredere oarba as putea spune,in intuitia mea.Am trait si traiesc momente cind acest *simt*nu ma inseala niciodata.Deci cei care dispuneti de el (nu il are oricine),ascultati-l

    0
    0

  • maria pe 20 Mar 2008, 10:59
    scuze

    Primul film se numeste The Secret.

    0
    0

  • maria pe 20 Mar 2008, 10:57
    recomandare

    Cautati 2 filme: The Scret si Profetiile de la Celestine. Va pot face viata mai frumoasa!

    0
    0

  • camy pe 20 Mar 2008, 09:56
    intuitia

    Intuitia - se face in timp si se bazeaza pe experienta ta ca om. De multe ori avem un sentiment de deja-vu si asta pentru ca intuim de la inceput ce se va intampla. Oamenii in general actioneaza dupa un tipar nescris - asa ajungem sa ne dam seama inconstient de deznodamantul situatiei. Un anumit tip de om sigur va actiona dupa un anumit tipar - pentru ca asa ai sta in fire si rar ne va uimi actionand altfel! Aceasta concluzie e din experienta proprie! Desi am avut un "avertisment" din partea intuitiei nu l-am ascultat si la finalul zilei m-am trezit cu un sentiment de deja-vu. Deci ascultati-va intuitia fetelor!!!

    0
    0

  • rodi pe 19 Mar 2008, 14:13
    proiectia

    ...dar cu "proiectarea" unui eveniment pe care ai vrea din tot sufletul sa-l vezi realizandu-se, cum ramane? Sunt persoane care raman uimite de ceea ce pot realiza doar prin puterea gandului, a proiectiei.

    0
    0

  • lila pe 19 Mar 2008, 11:23
    corectie gramaticala

    ...daca intuitivii anticipeaza evenimentele, le pot evita pe cele negative, le pot schimba sau perfectiona pe cele pozitive...cel putin pot incerca ...

    0
    0

  • lila pe 19 Mar 2008, 11:19
    Fler

    Se bazeaza majoritatea femeilor pe intuitie iar majoritatea barbatilor e rationala? Ma contrariaza un pic afirmatia "Intuitia este, probabil, cel mai inalt nivel de inteligenta " ..gradul de inteligenta (IQ) poate atinge o cota ridicata fara ca persoana in cauza sa aiba ca baza rationalul? In opinia mea, rationalul a fi necesar dar nu si suficient.. si aici ar interveni intuitia. Am observat intotdeauna insa ca ea e caracteristica in genere persoanelor ce debordeaza de creativitate (" intuitia este... cea mai valoroasa forma de gandire creativa." ) in esenta e ideea avansata de Jung "intuitia se bazeaza pe gandire rationala " .Constituie ea si produsul acestei gandiri rationale? Daca da, atunci cum ramane cu definitia specialistilor "acea intelegere imediata si irationala a realului." In opinia mea " aparent irationala" nu ar contrazice ideea anterioara, dimpotriva,i-ar da contur.Sunt persoane ce se nasc cu aceasta intuitie? Se poate ea dobandi si pe parcursul vietii?Este desteptaciunea o definire a capacitatilor rationale numai? cat se suprapune ea cu inteligenta? "Cei care prefera intuitia" Eu nu as folosi termenul "prefera" deoarece nu e o chestiune de alegere...intuitia invadeaza rationalul, ea se declanseaza instantaneu in orice situatie.Fie ca vrei sau nu. E adevarat, intuitivii "citesc printre randuri si cauta semnificatii in toate evenimentele. Intuitivii se concentreaza asupra implicatiilor si deductiilor. Ei apreciaza mai mult imaginatia decat predictibilul. Intuitivii sunt orientati spre viitor, tind sa anticipeze evenimentele si, in general, cauta sa faca lucrurile intr-un alt mod, nu sa le pastreze cum sunt, abordand problemele altfel decat rationalii." Ceea ce gasesc eu personal deosebit de practic... daca un intuitiv anticipeaza evenimentele, le pot evita pe cele negative, le pot schimba sau perfectiona pe cele pozitive...cel putin pot incerca :-) Poate exact acesta este sensul abordarii problemelor "intr-un alt mod".

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod